Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: Acer C720P Chromebook Touch

Geschreven door
Geplaatst op11 juli 2014, 14:34 CategorieReviews

Zoals jullie van ons gewend zijn ligt onze focus op tablets en alles daaromheen, maar toch stappen we eens in de zoveel tijd buiten onze comfort zone en bekijken we apparaten die meeconcurreren voor ons tablet-geld. Ook het geld voor een mobiele computer kan namelijk maar één keer worden uitgegeven, en dus bekijken we vandaag voor de tweede keer een Chromebook. De Acer C720P is een laptop die een hoop eigenschappen deelt met een tablet want het is namelijk een Chromebook met touchscreen en een bijzonder besturingssysteem.

Acer Chromebook Touch – specificaties

Acer C720P Chromebook Touch
Scherm 11.6 inch 1366 x 768
Touch Ja
Processor Intel Atom 2955U 1.4GHz
RAM 4GB
Opslaggeheugen 32 GB
SD Ja
HDMI Ja
USB 1x USB 2.0, 1x USB 3.0
GPS Nee
3G/4G Nee
Bluetooth Ja, 4.0
NFC Nee
Camera’s 720p Webcam
Accu 3 cell Li-ion-accu

Bovenstaande zit verwerkt in een lekker compacte laptopbehuizing. De laptop is een ongeveer 2 centimeter dikke rechthoek van 20 x 30 cm. Het gewicht is met 1.35 kg ook aardig beperkt gebleven. Deze Acer C720P Chromebook Touch is verkrijgbaar in het zwart en in het wit en kost zo’n 330 euro.

Acer Chromebook Touch – hardware en design

Voor deze review hadden we beschikking over de witte uitvoering van de Acer C720P Chromebook Touch. Zoals gezegd is deze laptop ook in het zwart verkrijgbaar. Qua design is er niet zo heel gek veel over de Chromebook te vertellen. Er is gekozen voor een plastic behuizing met vriendelijke hoeken (afrondingen). Ondanks de overvloed aan plastic voelt de behuizing wel lekker solide aan, zeker aan de toetsenbord-kant van de behuizing. Dat is fijn want het voelt niet erg chique aan als je tijdens het tikken het gevoel hebt dat je door de behuizing aan het heen drukken bent.

Acer-C720P-Chromebook-review-design

De kant van het touchscreen voelt iets minder stevig aan maar zou ik nog steeds wel als solide willen omschrijven. Het is wel mogelijk om ‘hard genoeg’ op het scherm te drukken om het gevreesde golfjes-effect te krijgen, maar je moet er wel de nodige moeite voor doen dus daar gaan we niet over klagen. Tijdens normaal dagelijks gebruik voorzie ik geen enkel probleem met de bouwkwaliteit.

Toetsenbord

Aangezien het hier om een Chromebook gaat, wat gewoon een ander woord is voor een laptop, zit het toetsenbord precies op de plek waar je het bij iedere andere laptop verwacht. De toetsen zijn van het bekende island-style en laten zich erg gemakkelijk indrukken. Misschien wel iets te gemakkelijk, de weerstand is mij persoonlijk net een tikje te weinig. De travel (mate waarop een toets ingedrukt kan worden) is wel weer heel erg aardig. De toetsen zijn verder van een lekker formaat en tikken fijn. Qua lay-out zijn er wel een paar ChromeOS specifieke aanpassingen gemaakt. Functie (FN) toetsen missen op het keyboard maar de vrijgekomen plekken zijn ingevuld met toetsen die helpen bij het navigeren van het web, zoals een forward, backward en refresh toets. Ook is er een toets die je snel in de fullscreen-modus plaatst en eentje om te switchen tussen verschillende open ‘apps’. Natuurlijk worden de rest van de open plekken opgevuld met toetsen die zaken als schermhelderheid en volume regelen.

Acer-C720P-Chromebook-review-keyboard

Er is ook een trackpad verwerkt in de behuizing, en ook deze zit weer op de plek waar je hem zou verwachten. Het muisvlak reageert prima en heeft ondersteuning voor simpele multitouch gestures zoals het scrollen met twee vingers.

Display

Het scherm van deze Acer C720P Chromebook Touch is qua pixels niet erg indrukwekkend, want beelden worden opgemaakt door 1366 x 768 pixels. Ook is het scherm helaas geen IPS-paneel maar, naar alle waarschijnlijkheid, een TN-paneel. IPS-panelen zijn doorgaans een heel stuk beter als het gaat om de kleurweergave, contrast en vooral de kijkhoeken die mogelijk zijn. Dat is ook in dit geval van toepassing, want in vergelijking met IPS-panelen schiet dit TN-paneel erg tekort. Maar als je de directe vergelijking vergeet en het scherm op zichzelf bekijkt is het nog best een aardig beeld dat je voor je kiezen krijgt. De Acer C720P Chromebook Touch mist wat contrast en ook de kijkhoeken zijn beperkt, maar ondanks het beperkte aantal pixels zien teksten en websites er scherp zat uit.

Acer-C720P-Chromebook-review-display

Ook het touchscreen-gedeelte van dit onderdeel moet natuurlijk wat aandacht krijgen. Touch werkt precies zoals je dat van een moderne machine verwacht; betrouwbaar en zonder vertragingen worden de aanrakingen verwerkt. Het is ChromeOS dat soms nog een beetje te kort schiet als het gaat om interface-elementen die lastig aan te raken zijn. Zoals alle besturingssystemen die ontwikkelend zijn met keyboard en muis in het achterhoofd zijn sommige targets soms wat te klein om makkelijk aan te raken.

Connectiviteit

Deze Chromebook beschikt over dual-band WiFi a/b/g/n en Bluetooth 4.0. Bijzonder is dat deze Acer C720P Chromebook Touch beschikking heeft over zowel een USB 3.0 als USB 2.0 poort van volledig formaat. Zeker de USB 3.0 aansluiting is handig voor de momenten dat snel extern geheugen gewenst is. Het standaard 32GB geheugen kan je op die manier dus handig en snel tijdelijk uitbreiden. De Acer C720P Chromebook Touch beschikt ook over een SD-kaartlezer en een HDMI aansluiting. Een Ethernet-aansluiting ontbreekt, iets dat we steeds vaker bij laptops en Chromebooks zien.

Acer-C720P-Chromebook-review-aansluitingen-2

Speakers

Ondanks dat het laptopformaat meer ruimte biedt voor speakers zijn de speakers in de Acer C720P Chromebook Touch niet noemenswaardig beter dan de speakers die we in verschillende tablets vinden. Ik zou het misschien wel als minder goed willen omschrijven. De speakers geven een nare eigenschap mee aan het geluid, een eigenschap die niet anders te omschrijven is dan tinnerig. Natuurlijk kan je via bluetooth of de 3.5mm wel een veel betere geluidskwaliteit versieren.

Camera’s

De 720p webcam is heel aardig voor een webcam, en zonder meer goed bruikbaar voor Google Hangouts, Google’s videogesprek platform. Via verschillende webplugins/toepassingen is de camera ook te gebruiken, maar de bruikbaarheid blijft via het web natuurlijk relatief beperkt. Net zoals bij iedere webcam is het uiteindelijk resultaat vooral afhankelijk van de belichting, maar dat mag ondertussen geen verassing meer zijn.

Acer-C720P-Chromebook-review-camera

Accuduur

De Acer C720P Chromebook Touch gaat ongeveer 8 tot 10 uur mee op een enkele lading, en dat is heel aardig. Toch is het verschil met moderne Windows 8 en Mac OSX laptops niet groot (genoeg) om juist om die reden een Chromebook te overwegen. Aan de andere kant, de moderne laptops die 10 uur meegaan op een enkele lading kosten doorgaans wel een lieve duit, terwijl de de Acer C720P Chromebook Touch al voor 330 euro te verkrijgen is.

Acer Chromebook Touch – software

In onze recente review van de Toshiba Chromebook CB30-102 heb ik Chrome OS als een behandeld, en delen daarvan zal ik hieronder nog eens herhalen. Software is natuurlijk een van de belangrijkere en interessante onderdelen van het hele Chromebook-verhaal. Waar een Chromebook eerst heel makkelijk te omschrijven was als een “laptop die alleen maar de Chrome browser draait” is het na wat updates en verbeteringen van Google’s kant toch al wel een iets ingewikkelder verhaal geworden.

De Chromebook draait nog steeds op een extreem licht besturingssysteem, een besturingssysteem dat ook nog steeds erg veel weg heeft van de Chrome-browser die je gewend bent. Toch is er tegenwoordig een heus bureaublad en via een taakbalk is er ook iets dat op een startbalk lijkt, en waar je zelf je favoriete webapps kan vastpinnen voor snellere toegang. De mogelijkheden om te multitasken zijn uitgebreid en het is nu makkelijk om schermen naar elkaar te gebruiken, net zoals je op een Windows-computer kan doen. ChromeOS is nog steeds extreem afhankelijk van een internetverbinding en update nog steeds automatisch naar de laatste versie, zonder dat je met een update-proces lastiggevallen wordt. Ook is ChromeOS nog steeds erg afhankelijk van een Google-login. Volgens mij is het niet mogelijk om zonder een Google-account een Chromebook te gebruiken (op een Gast-modus na). Natuurlijk heb je ook niets bij een Chromebook te zoeken als je per se geen Google account wil gebruiken…

Software installeren is er eigenlijk niet echt bij op een Chromebook. Op uitzonderingen na hebben we het vooral over het toevoegen van een snelkoppeling naar een website, websites die natuurlijk prima als app gezien en gebruikt kunnen worden; webapps. Ook spelletjes zijn dus webbased, maar dat wil niet zeggen dat het per se een laffe game of Flash-port hoeft te zijn. Bastion is een goed voorbeeld van wat mogelijk is in de browser. Maar goed, apps installeren betekent dus eigenlijk niet heel veel anders dan een link naar een webpagina/app maken. Uitzondering hierop bestaan wel degelijk, maar dan vooral in de vorm van extensies die je installeert. Extensies die Chrome (browser/OS) beter maken. De functionaliteit die dergelijke extenties toevoegen valt of staat doorgaans wel alsnog met de beschikbaarheid van een actieve internetverbinding. Overigens heeft Google recentelijk nog aangekondigd dat ze Android apps beschikbaar willen maken op Chrome, wat dus misschien gaat betekenen dat je straks wel software kan installeren op de Acer C720P Chromebook Touch.

Acer-C720P-Chromebook-review-software

Ondanks de afhankelijkheid van het internet en de ‘cloud’ en de Google servers is er in de huidige ChromeOS-implementatie ook meer plaats voor offline gebruik. De 16GB harde schijf in de Chromebook wordt voor een goed deel gebruikt om een belangrijk deel van je data die op de verschillende Google diensten leeft synchroon te houden, en daarmee ook offline beschikbaar te stellen. Zo kan je blijven werken aan document, je agenda managen en zelfs Gmail blijft goed bruikbaar zonder actieve internetverbinding. Er komt overigens wel steeds meer beschikbaar qua webapps met offline support, zoals de lees-later dienst Pocket. Maar vergis je niet, offline gebruik is de uitzondering en een Chromebook bloeit vooral op de momenten dat er wel internet is. In principe vind ik het verschil in dat opzicht niet eens zo groot met traditionelere laptops en zelfs tablets. Alles is leuker en handiger op het moment dat je toegang hebt tot het internet.

De apps en extensies waar ik het over heb zijn allemaal verbonden met je Google ID. En dan log je uit en is de Chromebook opeens weer leeg en in originele staat, zoals hij uit de doos kwam. En als een ander dan met zijn of haar Google identiteit inlogt dan is de Acer C720P Chromebook Touch opeens helemaal zijn of haar Chromebook. Tot die gebruiker weer uitlogt… Natuurlijk managet de Chromebook heel handig de eventuele informatie die wel opgeslagen blijft op de Chromebook maar gebruikers onderling zullen daar helemaal niets van merken. Juist dit onderdeel maakt de Chromebook zo’n interessante computer voor in het gezin, of in een klein business-team. Het Google ID is verantwoordelijk voor de inrichting van de laptop, niet de laptop zelf. In het verlengde hiervan kan ik straks gewoon uitloggen op de Acer C720P Chromebook Touch en inloggen op een andere Chromebook en verder werken, of die nu van Asus, Toshiba of Acer is. Met precies dezelfde mogelijkheden, alleen met andere hardware.

ChromeOS is niet ontworpen met het oog op aanraking, en dat merk je dus op een touchscreen laptop met Chrome OS. Vooral dropdown menu’s zijn net wat te klein voor touch en waar een Android of iOS de nodige aanpassingen heeft gemaakt om aanraking te accomoderen zijn die aanpassing niet aanwezig in Chrome OS.

Acer C720P Chromebook Touch – In gebruik

Chromebooks zijn voor vooral leuk om te gebruiken omdat ze zo licht voelen, en dan bedoel ik niet alleen de hardware. Je bent doordat we het hier over browser-based OS hebben wat beperkt in je mogelijkheden, maar juist binnen de beperkingen (web-apps) kan je opnieuw op zoek naar goede en soms creatieve oplossingen om je taken uit te voeren. Juist door die nieuwe zoektocht vind je ook webtoepassingen die je nog niet kende. Uiteindelijk kan ik niet anders zeggen dat het meeste (90%?) van alles wat normale gebruikers op een laptop doen prima mogelijk is op de Acer C720P Chromebook Touch. Alleen bij zaken als foto- en videowerking loop je tegen beperkingen van het OS, de opslagruimte en de processorkracht aan.

Acer-C720P-Chromebook-review-feature

Een Chromebook met touch is wat mij betreft vooral interessant voor de toekomst, zeker omdat Google aangekondigd heeft Android apps naar Chrome te gaan brengen. Dan is het bijna een vereiste natuurlijk dat je de app op dezelfde manier kan blijven gebruiker; met je vingers. Op dit moment is de aanraking nog maar beperkt handig, en had het voor mij vooral een rol bij het scrollen door websites. Voor elk ander gebruik merkte ik dat ik toch de muisvlak prefereerde.

Prestaties

Zoals gezegd loop je niet gauw tegen de beperkingen van de processor aan, eigenlijk alleen op de moment dat je taken wilt gaan uitvoeren waar een Chromebook op dit moment nog niet voor bedoeld is. Voor het browsen en het draaien van simpele web-apps is de Acer C720P Chromebook Touch meer dan toereikend. Zeker de 4GB werkgeheugen heeft een belangrijke rol, het is niet vaak nodig om data opnieuw in te laden. Web-based games zijn ook geen echt probleem voor deze Acer C720P Chromebook Touch, al merk je in de laadtijden wel dat je hier met een zuinige in plaats van krachtige processor te maken hebt.

Acer Chromebook Touch – conclusie

De Acer C720P Chromebook Touch is een heel mooie Chromebook, en zou de Chromebook zijn die ik zou aanraden voor iedereen die in de markt is voor een dergelijk machine. In vergelijking met een tablet (inclusief toetsenbord) heeft de Chromebook het voordeel van een ouderwetse laptopvorm, maar bewijst daarmee meteen wel de brede inzetbaarheid van dit design. Een tablet in combinatie met een accessoire om te tikken voelt doorgaans toch meer als nagedachte. De toetsen en het muisvlak zijn van goede kwaliteit, en touch is op dit moment vooral een leuke extra. Een extra die zich waarschijnlijk dubbel en dwars kan gaan terugbetalen op het moment dat Google Android apps naar ChromeOS brengt. De Acer C720P Chromebook Touch is niet de goedkoopste in het aanbod, maar door het touchscreen, de 32GB opslaggeheugen en 4GB RAM is de Acer C720P Chromebook Touch het prijsverschil van 40 euro met de Toshiba Chromebook CB30-102 meer dan waard.

Minpunten

 • Niet bijzonder goed scherm
 • Accuduur kan beter
 • ChromeOS niet geoptimaliseerd voor touch

Pluspunten

 • Goedkoop
 • Inclusief touchscreen (voor toekomst?)
 • Mooie bouwkwaliteit
Tablets Magazine
Beoordeling
8.510Sam Rijverproduct • Delen:

Reacties

 1. Hans74
  13 juli, 2014 om 12:22

  Heldere bespreking. Maar hoe gebruiksvriendelijk is deze Crome met productieve toepassingen, zoals ms Office?
  Kun je bijv. alleen via googledrive of via onedrive aan Wordbestanden werken?

 2. peter5445
  13 maart, 2015 om 23:06

  Ik raad hem niet aan want het beeld spaced heel vaak dus dan kan je niets doen en de accuduur is heel slecht en hij maakt veel geluid en is niet stevig.

  • Chrome
   21 juni, 2016 om 11:05

   Hij maakt totaal geen geluid en lagt echt niet, ik weet niet waar u het over heeft…

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.