Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review Acer Liquid S2 en vergelijking met de Liquid S1

Geschreven door
Geplaatst op5 juli 2014, 12:27 CategorieReviews

Phablets zijn een beetje ondergeschoven kindje bij ons maar toch is deze productcategorie ondertussen meer dan groot en populair genoeg om daar verandering in te gaan brengen. Wij zullen dan ook ons best gaan doen om jullie, naast het phablet-nieuws dat jullie al van ons gewend zijn, ook te bedienen met reviews van producten uit deze categorie. En vandaag beginnen we deze nieuwe doelstelling door het phablet-aanbod van Acer onder de loep te nemen. De aandacht zal vooral liggen op de Acer Liquid S2 maar zijn goedkopere broertje zullen we her en der ook meenemen in de vergelijking.

Acer Liquid S2 – specificaties

Acer Liquid S2 Acer Liquid S1 DUO
Scherm 6 inch 1920 x 1080 5.7 inch 1280 x 720
Digitizer Nee Nee
Processor Qualcomm Snapdragon 800 2.2GHZ Quadcore MTK 6589
RAM 2GB 1GB
Opslaggeheugen 16GB 8GB
MicroSD Ja Ja
HDMI nee Nee
USB Ja, microUSB Ja
GPS Ja Ja
3G/4G Ja Ja, enkel 3G
Bluetooth Ja, 4.0 Ja, 4.0
NFC Ja Nee
Camera’s 2.0 MP Webcam en 13MP Camera 2.0MP Webcam en 8.0MP Camera
Accu 3300 mAh Lithium Polymer 2400 mAh Lithium Polymer
Afmetingen 166 x 86 x 8.99 mm 163 x 83 x 9,5 mm
Gewicht 231 Gram 195 gram

Zoals je kan zien is de Liquid S2 de modernere en luxere phablet van de twee, gezegend met de mooiere specificaties. De Liquid S2 heeft ook een groter scherm dan de Acer Liquid S1, maar toch ontlopen ze ze elkaar bijna niets op het gebied van afmetingen. De Acer Liquid S2 is wel iets zwaarder dan z’n goedkopere broertje. Het unieke van de Liquid S1 is het dual SIM-slot waarmee twee SIM-kaarten tegelijkertijd gebruikt kunnen worden. Bijvoorbeeld voor diegenen met een zakelijke en een persoonlijke SIM-kaart is dit interessant.

 • Prijs Acer Liquid S2: Verkrijgbaar vanaf 329 euro
 • Prijs Acer Liquid S1 Duo: Verkrijgbaar vanaf 180 euro (!)

Acer-Liquid-review-design

Acer Liquid S2 – hardware en design

In deze gehele review zul je vaak zien dat de Acer Liquid S2 net iets luxer is dan de S1, en dat geldt meteen ook op voor het design van de tablet. Hoewel het verwantschap tussen beide apparaten meteen duidelijk is heb je bij nadere inspectie door dat de Acer Liquid S2 net wat meer afrondingen kent, een frisse kleurstelling door zijn rode achterkant en accenten. Beide apparaten hebben een goede bouwkwaliteit, maar de Acer Liquid S2 weet net wat vriendelijker en luxer aan te voelen. Deze phablet heeft dan ook een metalen achterkant (of plastic met een metaal coating?). De Liquid S1 heeft een te verwijderen plastic achterkant (verwisselbare accu!) maar voelt als het eenmaal weer netjes aan de phablet geklikt is ook weer prima aan.

Acer-Liquid-review-design-3

De voorkanten van beide toestellen zijn van Gorilla Glass en worden omringd door asymmetrische randen, waar de zijkanten dus logischerwijs het smalste zijn. Onder het glas van de S2 ligt wel een 0.3 inch groter scherm, 6 inch versus 5.7 inch. Beiden phablets zijn voorzien van soft-buttons, die onderaan het scherm liggen en oplichten bij aanraking. De lay-out van de knoppen is natuurlijk (gelukkig!) standaard gehouden; terug > home > multitask.

Acer-Liquid-review-design-2

Display

Het scherm van de Acer Liquid S2 is gewoon heel mooi. Een modern 6 inch scherm met een full HD resolutie van 1920 x 1080 pixels betekent niets minder dan 368 pixels per inch. Scherp dus! Ook qua kleurweergave, kijkhoeken en contrast hebben we niets te klagen, want we hebben het hier gewoon over een een modern ips paneel. Buitenhuis heb je door de hoge helderheid een prima leesbaar scherm en kleuren komen natuurlijk en strak over.

Acer-Liquid-review-display

Het scherm van in de Acer Liquid S1 is van iets mindere kwaliteit. Met 1280 x 720 pixels op een 5,7 inch scherm hebben we het nog steeds wel over een zeer respectabele 258 pixels per inch, en mag dus alsnog met recht een scherp scherm genoemd worden. Alleen in directe vergelijking zul je misschien wat verschillen zien, en natuurlijk kan je als je heel goed in turen bent altijd wel een fuzzy graphic vinden. Qua kleurweergave, contrast en kijkhoeken hebben we ook hier weer weinig te klagen, het is allemaal netjes verzorgd. Het contrast lijkt net iets lager te liggen dan bij zijn duurdere broer en ook is de kleurweergave van de Liquid S1 wat kouder/blauwer dan het warmere/gelere scherm op de Acer Liquid S2. Dit is een persoonlijke voorkeur die wat ons betreft naar de S2 uitgaat.

Acer-Liquid-review-display-2

Connectiviteit

Beide phablets zijn voorzien van:

 • Quad-Band GMS: 850, 900, 1800, 1900 MHz en Dual Band UMTS 900 en 2100 MHz
 • MicroSD slot
 • GPS
 • MicroUSB 2.0
 • Bluetooth 4.0
 • Wifi a/b/g/n
 • 3G mobiel internet

De Acer Liquid S2 is iets uitgebreider met:

 • 4G LTE mogelijkheden
 • Dual band wifi a/b/g/n/ac
 • NFC

Acer-Liquid-review-design-4

Speakers

De Acer Liquid S1 heeft maar een enkele speaker. Het geluid dat het speakertje weet weer te geven is een typisch smartphone-geluid en niets om over naar huis te schrijven, maar ook niet zoveel slechter in vergelijking met andere mobiele speakers dat het een dealbreker genoemd kan worden. De speakers in de Acer Liquid S2 zijn iets beter, vooral omdat het aantal verdubbeld is naar twee. Zeker tijdens het spelen van een spelletje heb je hier dan toch nog wel wat profijt van. Toch is het ook hier weer niets om enorm van onder de indruk te zijn, het is vooral de plaatsing van de twee speakers aan één zijkant zodat je in landscape (game-mode zou ik bijna zeggen op een phablet) twee speakers links en rechts bovenaan hebt zitten. Voor serieuzere toepassingen zul je toch al snel blij zijn met de aanwezigheid van een 3.5mm koptelefoonaansluiting en/of Bluetooth 4.0.

Camera’s

De camera op de achterkant van de Acer Liquid S2 ziet er cool uit. Je ziet een vrij grote lens omringd door een soort ring-flash met vier LED’s, iets dat we nog nooit bij een andere tablet/phablet zijn tegengekomen. Een 28mm F2.2 moet moet een vrij grote hoek en redelijk grote aperture op papier ook wel indruk wekken, maar helaas zijn de resultaten er niet naar. Het zijn geen superslechte foto’s maar tegelijkertijd is er ook maar weinig aan de foto’s dat indruk maakt. De kleurweergave valt net iets aan de fletse kant van het spectrum, en qua scherpte zijn de foto’s zonder uitzondering steeds een beetje soft. Dit wil niet zeggen dat de camera niet bruikbaar is, voor een heleboel (social media) toepassingen zijn de te behalen resultaten vast voldoende bevredigend. Voor een fotografie hobbyist zal het echter verstandig zijn om deze phablet van het lijstje te schrappen.

Acer-Liquid-review-camera

De twee phablets delen de webcam en voor beiden gaat het volgende op: geinig voor Skype maar eigenlijk moet je het gewoon niet willen. Filter-heavy selfies blijven natuurlijk wel altijd tot de mogelijkheden behoren. De camera aan de achterkant van de Liquid S1 is verder ook niets om uitgebreid op in te gaan, al zal het verschil in kwaliteit met de S2 je waarschijnlijk -positief- verbazen, de camera’s zijn opvallend vergelijkbaar.

Accuduur

Beide phablets zijn, net als alle andere smartphones en phablets, van die eendaagse toestellen. Iedere dag opladen dus. De vraag is alleen hoe voorzichtig je overdag moet zijn om het einde van de avond ook echt te halen. In beide gevallen zou ik zeggen dat je er verstandig aan doet om de phablet nog even aan het infuus te hangen voordat je lekker de stad in gaat op een zomeravond. Voor normaal dagelijks doordeweeks gebruik kan je rustig een volledige dag voort op beide phablets. De S1 heeft als enorme voordeel dat de accu verwisselbaar is.

Acer Liquid S2 – software

Beide phablets draaien op Android 4.2.2 Jelly Bean. Niet het aller modernste OS op de markt maar aangezien het meest vernieuwende van Android via Google Play Services verspreidt wordt naar eindgebruikers (en de versie van het OS dus niet per se zaligmakend is) is het probleem niet heel groot. Beide apparaten hebben de goedkeuring gekregen van Google en dus heb je toegang tot alle Google Apps, de Play Store en diensten zoals Hangouts, Google Drive en Google Now.

Acer-Liquid-review-software-2

Acer heeft qua skin wel de nodige aanpassingen gedaan, maar niets dat je als heel zwaar zou kunnen omschrijven. Het beperkt zich vooral tot het aanpassen van kleine elementen als de manier waarop er widgets, apps of wallpapers worden ingesteld of hoe de ontsluit-animatie van het toestel er uitziet.

Acer heeft wel weer een groot aanbod aan apps vooraf op de phablets gezet, wederom een stuk of 15-20. Onder die apps vind je een installatie van McAfee antivirus, twee versies van de MobiSystems Office suite en alles tussen een Acer Cloud en niet één maar twee verschillende game verzamel/aanrader-apps. Eigenlijk zit er niets tussen dat ik per se het verschil zie maken in een aankoopbeslissing, positief of negatief. Gelukkig kan je bijna alles ook weer van de phbalet verwijderen en het  standaard pakket aanvullen met de apps die je in de Play Store kan downloaden.

Acer-Liquid-review-software

Acer Liquid S2 – In gebruik

Beide phabets zijn met recht een hybride tussen een tablet een smartphone. Je hebt met tot nu toe weinig gehoord over bellen maar de korte gesprekken die ik met de phablets gevoerd heb klonken goed. Helaas had ik ondanks de geluidskwaliteit alsnog een naar gevoel bij het gebruik van deze phablets, ze zijn echt wel enorm groot en dat merk je op het moment dat je het apparaat voor telefoneren gebruikt. Waar ik het echter nog storender vond was hoe de phablet in mijn broekzak voelde. Het was echt een beetje teveel van het goede wat mij betreft en dus zag ik mezelf de phablet in mijn rugzak doen in plaats van mee te nemen in mijn broekzak. Toch zie ik wel hoe je met deze nadelen zou kunnen leven, en met dit product zie ik inderdaad ook wel hoe je zowel een smartphone als tablet vervangt. Toch blijft het een compromis, en heb je niet het beste van twee werelden maar meer een middenpunt tussen de twee schermformaten.

Acer-Liquid-review-gebruik

De Acer Liquid S2 is zeker de mooiere phablet van de twee, en met 330 euro is ook die telefoon niet enorm duur. Maar de Liquid S1 kost maar zo’n 180 euro en daar is voor bijna niemand tegenop te boxen, misschien zelfs wel niet door de Acer Liquid S2. Want is die bijna dubbel zo goed als de S1? Nah, ik zou zeggen van niet. En het feit dat de Liquid S1 ook nog eens een Duo-Sim is maakt het apparaat alleen maar interessanter.

Prestaties

Toch zit er nog er, naast het scherm, nog wel een goed merkbaar verschil tussen de twee phablets. De Acer Liquid S2 is namelijk duidelijk de snellere van de twee. De Snapdragon 800-processor met 2GB RAM is een prima combinatie om alles wat je op een moderne tablet, smartphone of alles daar tussenin wilt doen. En dus ook deze Acer Liquid S2. De S2 kan alles aan, van games tot fotobewerking, de S1 begint juist bij die toepassingen her en der wat vertragingen te tonen. Maar speelbaar blijven de games altijd, en ook fotobewerking gaat prima. Het scherm is misschien iets minder mooi, en het duurt wat langer voordat je klaar bent, maar het werkt wel.

Acer-Liquid-review-gaming

Acer Liquid S2 – Conclusie

De Acer Liquid S2 is een heel knappe phablet. Zeker op het gebied van prijs is de Acer Liquid S2 een enorm interessant apparaat. Zoals gezegd is het wel heel lastig concurreren met de goedkopere versie, die op zichzelf al gewoon heel goed is. Maar in alle eerlijkheid zou ik die alleen kopen als ik maar één jaar met mijn phablet zou willen doen. De Liquid S2 lijkt goed genoeg om makkelijker een jaar of 2/3 dienst te doen. De Acer Liquid S1 krijgt van mij een 7,5 en de Acer Liquid S2 een 8.5.

Minpunten

 • 6 inch net te groot voor in broekzak
 • Tegenvallende camera
 • Geen verwisselbare accu (wel bij S1)

Pluspunten

 • Mooi scherm
 • Goede bouwkwaliteit
 • 4G LTE
Tablets Magazine
Beoordeling
8.510Sam Rijverproduct
 • Delen:
Acer Liquid S2
Android Jelly Bean (4.2)
Acer Liquid S1 Duo
Android Jelly Bean (4.2)

Reacties

 1. Johan
  05 juli, 2014 om 18:32

  Een nadeel voor de s2 vind ik het feit dat er zeer weinig specifieke accesoires te koop zijn, zoals hoesjes of heuptasjes

  • Sam
   05 juli, 2014 om 18:34

   Dat is inderdaad een goed punt. Maar helaas zijn er maar een paar telefoons en tablets op de markt waar het aanbod accessoires wel goed is. Voor phablets is het nog minder in de breedte.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.