Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: Asus Transformer Pad TF103C

Geschreven door
Geplaatst op24 juli 2014, 14:22 CategorieReviews

Android tablets met een 10.1-inch scherm en een toetsenbord dock zijn ondertussen een gevestigde categorie binnen de tabletmarkt. Om te zeggen dat deze apparaten in verschillen soorten en maten komen is niet helemaal eerlijk, want ze komen vooral veelal dezelfde soorten en maten. De verschillen worden gemaakt in de verschillende keuzes in materialen (lees: type plastic) en de software (lees: skin die over Android ligt). Toch is er nog een derde differentiator, eentje die juist in de review van deze Asus Transformer Pad TF103C een rol zal spelen: de prijs.

Asus Transformer Pad TF103C – specificaties

Asus Transformer Pad TF103C
Scherm 10.1 inch 1280 x 800
Digitizer Nee
Processor Intel Atom Z3745 1.3GHz
RAM 1GB
Opslaggeheugen 16 GB
MicroSD Ja
HDMI Nee
USB Ja, microUSB 2.0
GPS Ja
3G/4G Nee
Bluetooth Ja, 4.0
NFC Nee
Camera’s 0.3MP Webcam en 2.0MP camera
Accu 6800 mAh Lithium Polymer

De Asus Transformer Pad TF103C is een tablet die qua afmetingen en gewicht geen enorme voorloper is, maar dat lijkt sowieso geen doel te zijn voor deze machine. De afmetingen zijn 257.4 x 178.4 x 19.8 mm en het pakketje weegt 1 kilo. Niets speciaals, maar zeker ook niet zo groot of zwaar dat het apparaat zijn rol als ultraportable niet met succes kan invullen.

De TF103C is in twee verschillende kleuren op de markt; wit en zwart. Asus heeft ook een rode variant van de dit model gelanceerd maar die heb ik niet Nederland nog nergens te koop gezien. De variant die wij getest hebben is zwart en kost op het moment van schrijven zo’n 260 euro in de winkel.

Asus Transformer Pad TF103C – hardware en design

Zoals gezegd hebben wij de zwarte variant, het kan zijn dat de andere kleuren (wit en rood) een andere afwerking hebben gekregen qua look and feel. De variant die wij hebben beschikt over een plastic behuizing die aan de buitenkant een soft touch finish heeft meegekregen, een afwerking die lekker aanvoelt. De kleur is daardoor wel wat lastiger te verdedigen als zwart, het is wel zwart maar heeft ook wel iets weg van een paarse en bruine tint. Hoe dan ook, het apparaat ziet er van buiten prima uit.

Asus-TF103C-review-design

De binnenkant is weinig bijzonder maar ook niets mis mee. De tablet is voorzien van een glazen beschermende voorkant en het ips-paneel wordt omringd door symmetrische zwarte randen (bezels). De webcam zit aan een van de lange kanten van het scherm, een logische keuze want dit is een tablet-toestenbordcombinatie die voornamelijk in de landscape oriëntatie gebruikt zal worden. Asus heeft voor vriendelijke afronding van de hoeken en randen gekozen, in die afrondingen zijn de verschillende knoppen verwerkt, net als een (niet-afgeschermde) plek waar de MicroSD kaart ingezet kan worden.

Asus-TF103C-review-design-2

Toetsenbord dock

De onderkant van het toetsenbord dock heeft zoals gezegd de soft touch afwerking, maar de binnenkant is natuurlijk een stuk belangrijker. Asus heeft hier gekozen het plastic, net als metaal, te ‘borstelen’. Hierdoor zijn er dus lange lijntjes te zien in de structuur en dit oogt niet alleen chique, het voelt ook nog lekker luxe aan. Opvallend want het ‘neppen’ van deze bewerking op een plastic in plaats van een metalen behuizing had ook de verkeerde kant op kunnen vallen. Wat mij betreft het Asus hier dus de juiste keuze gemaakt.

Asus-TF103C-review-keyboard

De toetsen zijn van het typische Asus-type. Omdat we hier over een 10.1-inch tabletscherm hebben dat de boel qua afmetingen ietwat beperkt zijn de toetsen net wat krap en klein. Het zijn wel island style toetsen die allemaal los in de behuizing verwerkt zitten. De toetsen kunnen lekker ver ingedrukt worden (goede travel) en hebben aardige weerstand. Helaas zijn de gebruikte veertjes niet enorm ‘springy’ en vallen de toetsen niet heel snel en lekker terug in hun ruststand. Persoonlijk hou ik wel van een lekker springerig aanvoelend toetsenbord. Zowel het gevoel als het formaat van de toetsen is iets waar goed aan te wennen is, dus een enorm issue zou ik het niet noemen.

Natuurlijk heeft Asus ook in deze Asus Transformer Pad TF103C een muisvlak/trackpad verwerkt. De muis werkt ok en reageert goed genoeg. Toch is het muisvlak qua afmetingen zo klein dat ik in praktijk veel last had met het differentiëren tussen een linker en rechter muisklik. Vervelender is nog dat je tijdens het tikken meer dan eens per ongeluk over het muisvlak gaat met de palm van je hand, en dus de cursor (en plek waar je tikt) laat verspringen. Net zoals bij de voorganger heeft Asus hiervoor een knop op het toetsenbord gezet waarmee het muisvlak uitgeschakeld kan worden. De knop werkt, maar het is jammer dat die nodig is.

Asus-TF103C-review-muis]

Het dock is niet voorzien van een extra accu. Dat is jammer met oog op de gebruiksduur. In eerdere generatie Transformer Pad tablets had de accu ook een belangrijke rol in het brengen van een balans tussen het gewicht van de tablet en het toetsenbord. Gelukkig heeft Asus het door een handig design en een lichtere tablet voor elkaar gekregen om nog steeds een stabiel pakket te kunnen bieden. Het dock heeft overigens wel een USB poort, zodat het nog steeds mogelijk is om een muis of andere accessoire aan te sluiten.

Display

Asus heeft voor een standaard 10.1-inch ips-paneel gekozen op de Asus Transformer Pad TF103C. Het is zover wij in kunnen schatten verreweg het meest gebruikte paneel in Android tablets. We begrijpen die keuze ook wel, want hoewel het geen heel bijzonder scherm is, is het wel een scherm dat prima aan alle basisvoorwaarden voldoet. De resolutie van 1280 x 800 pixels is prima voor de meeste toepassingen. Er zijn meer dan een paar schermen die een stuk scherper zijn maar teksten zijn scherp zat om comfortabel gelezen te worden. Ook het detailniveau in (goede) fotografie heeft wat te lijden onder dit scherm, maar zowel familieleden als de Eiffeltoren blijven echt prima herkenbaar. Voldoendes worden er ook gescoord op andere belangrijke onderdelen van het scherm. De kleurweergave ligt op gemiddeld niveau en zorgt dus voor natuurlijke kleuren en redelijk diepe zwartwaarden. Ook het contrast is meer dan prima en het scherm kan qua helderheid hoog genoeg afgesteld worden om ook in de wat feller verlichte omgevingen bruikbaar te zijn.

Asus-TF103C-review-gebruik

Het ips-paneel ligt relatief vrij ver onder de glazen bescherming en daardoor heeft deze Asus Transformer Pad TF103C wel last van een bovengemiddelde reflecterend vermogen. Het feit dat ik meerdere malen van Martijn nieuwe foto’s moest maken voor bij deze review zegt ook wat over de vingerafdrukgevoeligheid… :) Twee kleine minpuntjes van het display dus.

Connectiviteit

De Asus Transformer Pad TF103C is relatief Spartaans uitgerust op het gebied van connectiviteit. Natuurlijk is er Wifi a/b/g/n maar is er geen dual-band ondersteuning. Bluetooth 4.0 is ook beschikbaar, net als een microSD-slot en GPS. Wat vooral mist is een HDMI-poort en een extra USB-poort (en accu) in het toetsenbordgedeelte. Maar met het huidige aanbod kan je in principe wel bijna alles doen wat je als normale gebruiker 99 procent van de tijd wilt. Dus ook hier heeft Asus wat mij betreft weer een prima te verdedigen keuze gemaakt.

Asus-TF103C-review-aansluitingen

Speakers

De speakers in de Asus Transformer Pad TF103C kunnen niet een enorm hoog volume behalen, ze zitten dan ook in de tablet en worden niet versterkt of uitgebreid op het moment dat er verbinding is met het toetsenbord dock. De kleine tabletspeakers zitten aan beide kanten van de tablet waardoor er zonder meer een daadwerkelijk stereo-effect hoorbaar is. Hoewel het volume niet heel hoog kan is de kwaliteit van het geluid wel weer prima. Natuurlijk missen de lage en echt hoge tonen ook hier, maar het geluid is over het algemeen van heel respectabel niveau. Voor andere toepassingen is er natuurlijk altijd de 3.5 mm koptelefoonaansluiting en de Bluetooth 4.0-verbinding beschikbaar.

Camera’s

De 2 megapixel camera aan de achterkant is slecht. De 0.3 megapixel webcam aan de voorkant is nog slechter. Beide onderdelen lijken er vooral voor de vorm te zitten want echt goede resultaten zijn er niet mee te maken. In ideale verlichting is het misschien mogelijk een ‘redelijke’ foto te maken, maar zelfs dan zul je nog detail en contrast moeten missen. Dit is het eerste onderdeel waar Asus wat mij betreft teveel heeft willen besparen. Een eventuele keuze voor alleen een (bruikbare) webcam had ik een stuk beter verdedigbaar gevonden.

Asus-TF103C-review-camera

Accuduur

De accuduur van de TF103C is met 8 tot 9 uur niet slecht, maar ook niet indrukwekkend. Zeker niet als je bedenkt dat we het hier over een pakket van een kilogram en 2 centimeter dik hebben. Toch is die 8 uur meer dan bruikbaar om een volledige dag mee vooruit te kunnen, en dus wordt er – ook hier weer – aan de een basisvoorwaarde voldaan. Qua formaat en gewicht had ik natuurlijk liever gezien dat het apparaat om de dag aan de lader moet, maar als dat ten koste gaat van de prijs dan ben ik opeens een stuk minder standvastig in die wens.

Asus Transformer Pad TF103C – Software

De Asus Transformer Pad TF103C draait op Android 4.4 KitKat, de op het moment van schrijven meest recente versie van Android. Android is wel voorzien van een speciale Skin, de door Asus ontwikkelde ZenUI. Natuurlijk draagt deze hybride ook de goedkeuring van Google en heb je toegang tot het volledige aanbod apps en diensten in het Google Android ecosysteem.

Asus-TF103C-review-zenui

Android is ondertussen meer dan bekend, en de software die je op de Asus Transformer Pad TF103C vindt zal, ondanks de skin, vertrouwd aanvoelen voor iedereen die al eens eerder gebruik heeft gemaakt van een Android tablet. De skin verandert namelijk niets fundamenteels aan Android. Alles zit nog precies op de plek waar je verwacht waar het zit. Kleurtjes en icoontjes zijn wel vaak net iets anders, net iets vriendelijker zelfs. De ZenUI laat zich wat mij betreft het beste beschrijven door kleurrijk, plat (in de context zoals iOS 7 ook plat is) en rond. Er zijn veel ronde icoontjes, en andere elementen hebben een afronding gekregen.

Asus-TF103C-review-apps-2

Binnen de skin vallen ook een paar apps van Asus, waarvan sommigen toch best handig blijken te zijn. Zo is er een verzamel-app/widget die je op de hoogte houdt van je volgende afspraken en dergelijken. Niet bijzonder maar op een fijne manier gestyled. Ook is er een bestandsbeheer-app die in eerste instantie niet heel erg tot de verbeelding spreekt, maar aangezien je daar ook je Dropbox en Google Drive account in kan koppelen heb je opeens ook weer alles op één enkele en handige plek.

Asus-TF103C-review-apps

Als laatste nieuwe app wil ik nog even de Do-It-Later-app noemen, een vrij standaard doet het later-applicatie maar ook hier is de intergratie en vormgeving weer erg prettig. Dat zijn dan de nieuwe Asus apps, maar natuurlijk vind je standaard Asus-apps zoals Supernote en Splendid (voor schermkalibratie) ook nog steeds op deze tablet.

Asus Transformer Pad TF103C – In gebruik

Ik heb een paar weken lang deze Asus Transformer Pad TF103C op mijn bureau gehad, en aanzien mijn laptop vast zit aan een extern scherm en een harde schijf is het best een gedoe dat ding steeds los te trekken. Vaak neem ik dus mijn iPad mee als ik even snel met iemand moet gaan zitten, maar sinds ik dit apparaat op mijn bureau heb liet ik de iPad vaak genoeg even loggen. Vooral het toetsenbord van Asus’ nieuwe hybride is een handige toevoeging in het geval dat je wat notities moet maken.

Asus-TF103C-review-gebruik-2

Eerlijk gezegd zie ik mezelf dit apparaat niet echt gebruiken als mijn hoofdmachine, maar dat komt vooral omdat ik enorm verwend ben en hele dagen op de computer werk. Voor een hele grote groep gebruikers, waaronder mijn moeder die op dit moment op een Windows RT tablet werkt, zou deze Asus Transformer Pad TF103C zomaar eens een heel interessante hybride kunnen zijn. Vooral voor scholieren zie ik niet veel redenen om een duurdere, onhandigere en veelal minder blitse Windows-hybride te moeten kopen.

Prestaties

De tablet is niet supersnel, maar snel genoeg voor alle basistaken, inclusief het browsen op het internet. Voor gaming is deze tablet wat minder geschikt. Simpele spelletjes moeten kunnen, maar helaas worden moderne en grafisch intensieve games vaak al te lastig voor de Asus Transformer Pad TF103C. En in sommige gevallen, zoals bij de hieronder weergegeven nieuwe Modern Warface-app, is de hele tablet (processor) niet eens ondersteund.

Asus-TF103C-review-game

Het enige echt grote nadeel dat deze tablet heeft is de 1GB aan werkgeheugen, dat is gewoon te weinig en maakt het zelfs voor scholieren die wat browsen (‘onderzoek’ doen), social media gebruiken en stukjes tikken een frustrerende ervaring. Het is gewoon niet relaxed als je drie tabbladen hebt openstaan met relevante informatie voor een artikel en dat de pagina’s, nadat je even in Google Docs hebt getikt, opnieuw moeten laden.

Asus Transformer Pad TF103C – Conclusie

Voor 260 euro kan je maar weinig echte minpunten aan deze tablet/laptop hybride vinden. De camera’s hadden er voor mij niet in gehoeven, maar zitten mij niet in de weg. De behuizing had iets dunner en lichter gemogen, maar voelt uiteindelijk ook niet te zwaar of groot. Een snellere processor had leuk geweest, maar die nieuwe games leiden me ook alleen maar af… En ja, ook de accuduur had beter gemogen. Het enige echte nadeel is de gigabyte aan werkgeheugen, daar stoor ik me wel met regelmaat aan want het zit het soepele gebruik toch echt met regelmaat in de weg. Toch maakt het de tablet niet onbruikbaar, en met een beetje extra geduld heb je met deze Asus Transformer Pad TF103C een heel aardige hybride Android tablet in handen.

Minpunten

 • Scherm gevoelig voor reflecties en vuil
 • Geen HDMI-poort
 • Te weinig werkgeheugen

Pluspunten

 • Goedkoop
 • Compleet pakket, met keyboard dock
 • Fraaie skin en soepele Android-ervaring
Tablets Magazine
Beoordeling
8.510Sam Rijverproduct
 • Delen:
Asus Transformer Pad TF103C
Android KitKat (4.4)

Reacties

 1. Daphne
  19 augustus, 2014 om 16:38

  Beste tabletsmagazine,

  Op dit moment sterk aan het overwegen om deze tablet aan te schaffen vanwege het type toetsenbord. Kunt u mij iets meer informatie verschaffen over welke applicaties voor office documenten (met name Word) goed bruikbaar zijn op deze tablet? Ik ben bekend met de Hancom Office App, maar deze is helaas alleen voor Samsung producten.

  Alvast bedankt!

  • Martijn Chel
   20 augustus, 2014 om 0:02

   Hoi Daphne,
   Er zijn in de Play Store verschillende goede Office-apps te vinden, waaronder Google Documenten. Hiermee kun je erg veel doen maar het is niet van Microsoft. De echte Office-apps van Microsoft voor Android tablets laten nog even op zich wachten.

 2. krista
  19 augustus, 2014 om 18:12

  goedeavond,

  voor mij ook de vraag, kan er word opgezet worden?
  vriendelijke groet,

  • Martijn Chel
   20 augustus, 2014 om 0:01

   Microsoft heeft nog geen Office voor Android tablets gelanceerd maar dat staat te gebeuren. Wel zijn er tientallen andere goede apps die nagenoeg hetzelfde doen.

 3. jack
  25 augustus, 2014 om 18:27

  Waar kan ik een manual vandaan halen??
  gr
  J

 4. Nicolette
  12 november, 2014 om 20:53

  Beste tablet magazine,
  Ik heb met alle tevredenheid deze tablet. Het enige vervelende is dat als ik in Facebook zit terug naar het start programma springt zodra ik bijvoorbeeld op een foto click. Niet altijd maar wel vaak. Heeft dit iets te maken met het kleine werk geheugen of moet ik terugnaar de winkel?
  Mvg.

 5. lieve
  01 december, 2014 om 22:34

  Misschien stomme vraag maar standaard staat mijn klok op Eastern Time op mijn Asus tablet Transformer Pad (TF103C) en zou die graag verzetten naar Brussels. Indien ik op de klok tik krijg ik de beide klokken te zien maar op mijn “homepage” blijft de Eastern time standaard staan. Kan iemand mij helpen om deze tijd standaard op Brussels time te zetten?

 6. Svetlana
  22 april, 2015 om 16:43

  Ik neem aan dat het tablet zonder toetsenbord ook voor korte schriftelijke berichten kan worden gebruikt? En ik heb net een nieuwere versie gezien, de TF303K, is daar al iets ober bekend?

 7. Ton
  15 juli, 2015 om 6:51

  Ben uiterst tevreden over de tablet. Nu na een paar maanden laad hij maar voor 75% op.

  Kan iemand mij helpen

  • rob
   30 september, 2015 om 21:29

   Heb ik ook gehad.
   Heb de app batterij optimaliseer uit de app store op mijn tablet gebruikt.
   En toen laden hij weer 100%
   Groet dj.smid

 8. wil
  22 september, 2015 om 11:56

  Helaas zijn er nu in 2 maanden tijd 2 schermen gebarsten van de asus transformer pad TF103C
  ik hoop dat ze het gaan oplossen bij Asus
  ze zijn 6 maanden na elkaar gekocht in verschillende winkels
  toch iets van een fabriekfout misschien teveel druk op het glas

  we halen hem uit de beschermhoes en dan zit je scherm opeens onder de barsten
  nou ben echt enorm telleurgesteld en boos,…kijk als je hem nou laat vallen,..oke
  dit moet niet kunnen helemaal niet als een maand later de volgende ook barst.

  zijn er nog meer mensen met een spontaan gebarsten scherm?
  meld je klacht: techsupport@asus.com

 9. Rene
  15 oktober, 2015 om 20:32

  Kun je met dit apparaat RAW bestanden van een Canon 7D camera halen en tijdelijk parkeren? En dan vervolgens naar een externe harde schijf doorsturen?

 10. Marit
  19 oktober, 2015 om 11:06

  Ben tevreden over deze Asus tablet. Enige nadeel vind de accuduur. De tablet is toch vrij snel leeg in mijn ogen (na enkele maanden). Probeer al zoveel mogelijk apps af te sluiten en altijd de batterij pas opladen als deze helemaal leeg is. Mijn Asus tablet heb ik wel goedkoop kunnen aanschaffen. Het viel me op dat aanbieders in prijs vaak sterk verschillen. Dat is toch best gek dat er soms bijna 100 euro verschil in zit voor hetzelfde product?

 11. j.nent
  12 september, 2018 om 10:31

  Beste mensen,
  Ik gebruik al jaren de transformerpad TF103C K010 van Asus tot volle tevredenheid. Het is alleen raar dat er nog nooit geen android updates zijn vrijgegeven en deze er ook niet komen na informatie bij de fabrikant. De tablet draait nog op een oudere android versie van 4.4.2

  Een nadeel wat ik ondervonden heb is dat het scherm gauw scheurt en dat de schermontgrendeling met vegen om je pinin te vullen niet zo best lukt. Je moet hem soms 5x opnieuw opstarten om te ontgrendelen. Verder een prima apparaat en zeker voor studenten. Met vriendelijke groet, J. Nent

  • N. Schenk
   12 september, 2018 om 13:43

   Ik heb er intussen 2 versleten. En allebei hetzelfde probleem. Het begint met 3x ontgrendelen voor ie het doet en uiteindelijk zoveel dat ie helemaal niet meer aan ging. Bij de 2e zat ik nog in de garantie en heb een andere uit mogen kiezen want deze werd niet meer gemaakt. Jammer wat ik vond hem super Android met zo’n toetsenbord

 12. N. Schenk
  12 september, 2018 om 13:45

  Ik heb er intussen 2 versleten. En allebei hetzelfde probleem. Het begint met 3x ontgrendelen voor ie het doet en uiteindelijk zoveel dat ie helemaal niet meer aan ging. Bij de 2e zat ik nog in de garantie en heb een andere uit mogen kiezen want deze werd niet meer gemaakt. Jammer wat ik vond hem super Android met zo’n toetsenbord

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.