Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: Samsung Galaxy Tab S 8.4

Geschreven door
Geplaatst op19 juli 2014, 12:22 CategorieReviews

Een paar weken geleden brachten we jullie al de review van de Samsung Galaxy Tab S 10.5, het top-of-the-line model van Samsung. In de review van de 10.5-inch versie van de amoled-lijn was ik al erg positief, en nu kijken we of het kleinere modelletje dat gevoel in stand kan houden. In deze review kijken we naar de 8.4-inch Samsung Galaxy Tab S 8.4.

Samsung Galaxy Tab S 8.4 – specificaties

Samsung Galaxy Tab S 8.4
Scherm 8.4 inch 2560 x 1600
Digitizer Nee
Processor Samsung Exynos 5 Octa 1.9GHz
RAM 3GB
Opslaggeheugen 16 GB
MicroSD Ja
HDMI Nee
USB Ja, microUSB 2.0
GPS Ja
3G/4G Nee
Bluetooth Ja, 4.0
NFC Nee
Camera’s 2.1MP Webcam en 8MP camera
Accu 4900 mAh Lithium Polymer

Met minder dan 300 gram en afmetingen van 25.6 x 212,8 x 6.6 mm is deze Samsung Galaxy Tab S 8.4 zonder meer klein en compact te noemen. De tablet is verkrijgbaar in het wit en bruin en is sinds deze maand te koop in Nederland voor zo’n kleine 400 euro.

Samsung Galaxy Tab S 8.4 – hardware en design

Samsung blijft vasthouden aan het gebruik van een hoop plastic in zijn producten. Toch lijkt de Koreaanse fabrikant met de Tab S-lijn eindelijk de juiste samenstelling van het materiaal gevonden te hebben zodat ze een stevig en zelfs luxe product kunnen aanbieden. Ja, de achterkant is nog steeds van plastic en de voorkant is van een extra stevig en krasvast glas, een volledig bekende formule. De Samsung Galaxy Tab S 8.4 is erg dun maar zit tegelijkertijd extreem stevig in elkaar. Ik kan de tablet tijdens fatsoenlijk gebruik niet buigen of laten kraken.

Samsung-Galaxy-Tab-S-8-4-design

Aan de achterkant van de Samsung Galaxy Tab S 8.4 vind je net als bij de grotere versie zowel de kleine deukjes die voor extra grip moeten zorgen als de grote drukknopen waar een van Samsungs cover-opties aan vast gemaakt moet kunnen worden. Helaas zat er ook dit keer geen cover bij het review model, maar op basis van wat we gezien hebben tijdens de officiële presentatie kunnen we zeggen dat deze covers ook van een knappe kwaliteit zijn en hun doel prima invullen.

De voorkant van de Samsung Galaxy Tab S 8.4 is natuurlijk van glas en het scherm wordt omringd door zeer kleine bezels (randen). De lange kanten zijn erg smal maar ook de randen aan boven- en onderkant zijn minder breed dan de gemiddelde duim. Bovenaan de voorkant zit natuurlijk weer een webcam en een sensor. Ook de onderkant is weer voorzien van de bekende Samsung-knoppen, een middelste knop die als homebutton fungeert en twee aanrakingsgevoelige knoppen die voor de multitask- en terug-optie verantwoordelijk zijn. Maar de Tab S-lijn is natuurlijk wel een stukje extra bijzonder omdat de fysieke home-knop nog een extraatje heeft; het is namelijk ook een vingerafdrukscanner!

Display

Het meest bijzondere van de Samsung Galaxy Tab S 8.4 is natuurlijk het scherm, want dit is een van de zeldzame tablets op de markt met een amoled scherm. In de review van de grotere Galaxy Tab S 10.5 heb ik natuurlijk al het nodige gezegd over de techniek maar hier zal ik het nog eens dunnetjes overdoen. De term amoled is er natuurlijk eentje van technische aard, Martijn heeft daarom onlangs nog een artikel geschreven waar je wat meer kan lezen over deze schermtechniek. Een korte quote uit dat artikel:

Amoled is een displaytechniek die op het moment van schrijven in high-end mobiele apparaten gebruikt wordt. Amoled staat voor ‘active-matrix organic light-emitting diode’ een nogal ingewikkelde uitleg van datgene dat zich in het display afspeelt. Het komt er op neer dat een amoled-display beschikt over een matrix met oled pixels die zelf licht uitstralen en dus niet afhankelijk zijn van een verlichting vanaf de zijkanten of achterzijde zoals we bij lcd led-panelen zien.

Een korter samenvatting of beschrijving durf ik me ook nog wel aan te wagen; sneller, mooier en dus beter. Sneller omdat de responsietijd sneller is in vergelijking met andere technieken, mooier omdat er een groter deel van het bestaande kleurenspectrum weergegeven kan worden en dat het contrast (verschil tussen zwart en wit) vele malen groter is. Beter dus. Ook de schermhelderheid lijkt beter dan elke andere tablet die ik tot nu toe in handen heb gehad. Alleen de Asus-producten met hun super duper speciale helderheid-mode komen misschien in de buurt. Een amoled-scherm heeft ook als voordeel dat het heel dicht onder de beschermende glasplaat ligt, en dat helpt mee in de (perceptie van) schermhelderheid en reflectie-gevoeligheid.

Samsung-Galaxy-Tab-S-8-4-review-display

Ook qua pixels is het scherm van de Samsung Galaxy Tab S 8.4 een heel indrukwekkend staaltje techniek te noemen. In het 8.4-inch scherm zijn namelijk 1600 x 2560 pixels verwerkt, wat tot een extreem hoge pixeldichtheid leidt (360PPI). Door deze extreem kleine en dicht op elkaar liggende pixels kan je rustig stellen dat dit scherm extreem scherp is. Voor het blote oog is het zo goed als onmogelijk om losse pixels te herkennen, iets dat zich in zichtbare voordelen vertaalt tijdens het bekijken van teksten (op het web of bijvoorbeeld in boeken/pdf bestanden) en in het detailniveau van foto’s. Natuurlijk zien die foto’s er ook nog eens knapper uit omdat amoled zo’n groot deel van het kleurenspectrum goed weet weer te geven.

Connectiviteit

Als vlaggenschipmodel heeft deze Samsung Galaxy Tab S 8.4 natuurlijk een aanbod aan aansluitingen en (draadloze) verbindingsmogelijkheden dat bij een dergelijk product hoort. Wi-Fi a/b/g/n/ac, Infrarood, Bluetooth 4.0, A-GPS + GLONASS; microUSB 2.0 met MHL en natuurlijk is er ook een MicroSD slot om het geheugen lekker goedkoop uit te kunnen breiden. Kortom, een complete uitrusting waarmee je nagenoeg alles kunt doen.

Samsung-Galaxy-Tab-S-8-4-review-aansluitingen

Speakers

De speakers van de tablet zijn niet erg indrukwekkend. Natuurlijk heb je voor alle serieuze toepassingen de optie om gebruik te maken van de 3.5mm poort of de Bluetooth 4.0-verbinding, maar nu ben ik zover ik me zo snel kan herinneren nog nooit een indrukwekkende tabletspeaker tegengekomen, en in verhouding met al die andere tablets zijn de speakers van de Samsung Galaxy Tab S 8.4 niet eens zo heel erg slecht. Natuurlijk ontbreekt zowel de mogelijkheid tot weergave van lage tonen als het behalen van een aardig volume, maar binnen de mogelijkheden die je wel hebt is de weergave van het geluid heel aardig en zonder vervorming.

Camera’s

Hoewel niet heel bijzonder zijn de camera’s op de moderne Samsung tablets (Tab S en NotePro) meer dan bruikbaar, zeker in goed belichtte situaties. Zoals verwacht holt de kwaliteit hard achteruit zodra de verlichting minder is, en dit geldt voor beide camera’s. De webcam is echter meer dan prima voor de toepassingen die je met een webcam gebruikt en de 8 megapixel camera aan de achterzijde is gewoon de beste camera die ik tot op heden op een Android tablet heb gezien. Samsung heeft in de skin ook gebruik gemaakt van allerlei handige instellingsmogelijkheden die het gebruik van de camera vergroten, zowel op het gebied van kwaliteit als plezier. Denk dus aan zowel de mogelijkheden om zaken als ISO in te stellen maar ook het gebruik kunnen maken van filters.

Samsung-Galaxy-Tab-S-8-4-review-camera

Vingerafdrukscanner

De Galaxy Tab S 8.4 en 10.5 zijn voorzien van een vingerafdrukscanner. Deze optie zit – net als bij de Galaxy S5 smartphone – verwerkt in de homeknop en is te gebruiken om het apparaat te ontsluiten en in te loggen bij onder andere je Samsung app-account. Via een SDK kunnen ontwikkelaars er overigens ook gebruik van maken, de PayPal app heeft hier bijvoorbeeld al ondersteuning voor. Het opzetten van je vingerafdruk is lekker makkelijk; je gaat een keer of 8 met je vinger over de knop als de software je daarvoor opdracht geeft en je vingerafdruk wordt in z’n verschillende kleine varianten opgeslagen. Het unlocken van je scherm gaat vervolgens met een (hopelijk) enkele swipe-beweging. In mijn ervaring is het systeem redelijk betrouwbaar, maar niet op hetzelfde niveau als de scanner die we op dit moment kennen van Apple in de iPhone 5s. Maar de scanner in de Samsung Galaxy Tab S is zonder meer betrouwbaar genoeg om gebruikt te worden.

Samsung-Galaxy-Tab-S-8-4-review-scanner

Accuduur

De accuduur van de Samsung Galaxy Tab S 8.4 moet volgens Samsung zelf zo’n 11 uur zijn. Ik kom daar zelf helaas niet aan. Toch is de 9 tot 10 uur die ik behaal heel erg aardig en waarschijnlijk zijn met de nodige aanpassingen (lees: concessies in schermhelderheid) gebruikstijden van 11 uur wel haalbaar. Deze tablet heeft overigens ook de mogelijkheid om gebruik te maken van een batterij-besparende modus. Hierdoor wordt alles in zwart-wit weergeven en worden een hoop overbodige functies en verfraaiingen uitgeschakeld, maar kan je nog wat belangrijke zaken als e-mail, internet en je kalender blijven gebruiken. De gebruiksduur gaat in deze functie echt drastisch omhoog. Als je dit aanzet op een accu van 15% dan kan je zomaar nog een uur of 4 in zwart-wit verder werken. Als je de schermhelderheid dan ook nog eens heel laag instelt dan kan dat zomaar 2 uurtjes extra opleveren.

Samsung Galaxy Tab S 8.4 – software

De Samsung Galaxy Tab S 8.4 draait op Android 4.4 KitKat maar door de Samsung-skin is dat natuurlijk niet zo’n enorm relevant verhaal. Toch is het een geruststellende gedacht dat de tablet op een heel moderne versie van Android draait en de goedkeuring van Google draagt, zodat je toegang hebt tot alle bekende Google apps en diensten. Vernieuwingen (in design) die Google gaat brengen via Android L zul je echter niet zo snel op een Samsung tablet vinden.

Samsung-Galaxy-Tab-S-8-4-review-gebruik

Hoewel de TouchWiz skin zwaar en alom aanwezig is heeft het, zoals ik ook al aangaf tijdens de Galaxy Tab S 10.5 review, geen zin om nog te klagen over de skin. Ieder gebruiker die overweegt een relatief dure Samsung-tablet te kopen is ondertussen op de hoogte van deze skin, en hecht misschien zelfs wel extra waarde aan die skin. TouchWiz heeft namelijk de nodige handigheden zoals de al eerde genoemde accu-besparende zwart-wit functie of Sidesync, een manier om je Samsung telefoon te gebruiken via je tablet-scherm. Helaas had ik de afgelopen week geen Samsung smartphone tot mijn beschikking om deze functie ook echt te testen, ik hoop dat in de toekomst nog eens te doen. Met deze functie wordt je smartphone scherm virtueel getoond op de veel grotere tablet maar heb je wel de volledige controle en mogelijkheden, inclusief het voeren van telefoongesprekken en het ‘appen’ met vrienden en familie. De enige voorwaarde is dat beiden apparaten verbonden zijn met het zelfde WiFi netwerk, en werkt het in theorie zelfs als je Samsung smartphone in een andere kamer aan de lader ligt! Ook kun je telefoongesprekken met je tablet opnemen en via de ingebouwde speakers en microfoon voeren.

Samsung-Galaxy-Tab-S-8-4-review-software-2

Naast de aanpassingen van allerlei kleine en grote interface elementen onderscheidde Samsung zich ook vaak door het meeleveren van een groot aantal apps. Gelukkig zijn ze de laatste tijd daarvan afgestapt, in ieder geval in de manier waarop deze acties toegankelijk zijn voor de gebruikers. Samsung biedt gebruikers nog steeds toffe acties als 50GB dropbox ruimte of gratis test-periodes van verschillende diensten/kranten/streaming media services, maar die acties zijn nu ondergebracht onder een speciale Samsung gifts app waar gebruikers dus zelf kunnen kiezen welke actie wel of niet gebruikt (en geïnstalleerd) wordt.

Samsung Galaxy Tab S 8.4 – in gebruik

De grotere 10.5-inch versie van deze tablet noemde ik al de mooiste ‘grote’ Android tablet op de markt. Deze kleinere Samsung Galaxy Tab S 8.4 is de mooiste kleine Android tablet op de markt, in ieder geval op het gebied van hardware. Het scherm, de vingerafdrukscanner en bouwkwaliteit van de bezuinig (ondanks dat het plastic is) zijn gewoon ronduit indrukwekkend. Het formaat is ook het formaat dat ik persoonlijk prefereer als tabletgebruiker, en is aardig vergelijkbaar met mijn eigen iPad mini. Hoewel deze Samsung Galaxy Tab S 8.4 voor mij nog niet genoeg is om te switchen naar Android begint het op gebied van hardware toch wel bijna een echte optie te worden. Voor mij persoonlijk zit ik nog iets te diep verbonden aan verschillende iOS apps en mogelijkheden, maar als ik ‘opnieuw’ zou moeten beginnen als mobiele computergebruiker zou de Samsung Galaxy Tab S 8.4 een prachtige optie geweest zijn.

Samsung-Galaxy-Tab-S-8-4-review-software

De Samsung Galaxy Tab S 8.4 nodigt echt uit om gebruikt te worden en leent zicht vooral extreem goed voor het browsen op de bank, of het lezen van boeken of content dat je hebt opgeslagen in een app als Pocket. De tablet is dun en klein genoeg om altijd meegenomen te kunnen worden zodra er een tas of jas in het spel is, niet alleen omdat de tablet makkelijk past (want dat doet een grotere tablet ook wel in een tas) maar vooral ook omdat dit formaat ook in het openbaar discreet te gebruiken is. Voor mij persoonlijk niet onbelangrijk!

Prestaties

De tablet is meer dan snel zat. Ik zal jullie, ook nu, niet vervelen met benchmarks en andere getallen die als normale gebruiker (en zelfs als vaste reviewer) niet of lastig te interpreteren zijn. De Samsung Galaxy Tab S 8.4 voelt prima vlot aan en ‘vreet’ iedere opdracht die je hem geeft met enthousiasme op. Ook het opstarten van apps en het browsen van het internet gaat in keurig gestrekte pas. De tablet is ook zonder meer snel genoeg om moderne games te spelen, alle grafische trucks worden zover ik zie prima in minimaal 60 frames per seconden weergegeven op het mooie amoled-scherm. Naast de processor is het vooral de 3GB aan werkgeheugen die de ervaring goed lijkt te verbeteren. Je kan een hoop ‘in het geheugen’ van de tablet houden. In praktijk betekent dit dat je een hoop tabbladen in Chrome kan laden, een spelletje kan gaan spelen en terug Chrome kan gebruiken zonder dat de websites opnieuw ingeladen moeten worden.

Samsung-Galaxy-Tab-S-8-4-review-prestaties

Samsung Galaxy Tab S 8.4 – conclusie

De Samsung Galaxy Tab S 8.4 is qua hardware de mooiste Android tablet die ik gebruikt heb. De software is niet voor iedereen maar voor degenen die de extra functies en acties van Samsung weten te waarderen is het zonder meer de beste Samsung-tablet op de markt, al zullen er natuurlijk ook nog gebruikers zijn die de S-pen missen, en dus hun heil moeten (blijven) zoeken bij de Note-lijn van Samsung. Voor Android-kopers die op zoek zijn naar een kleine Android tablet maar Samsungs bemoeienis niet trekken is er nog altijd de (Google Play Editie) LG G Pad 8.3.

Minpunten

 • Relatief prijzig voor een Android tablet
 • Zware TouchWiz-skin
 • Geen digitizer en stylus

Pluspunten

 • Indrukwekkend display
 • Prima bouwkwaliteit
 • Goede accuduur
Tablets Magazine
Beoordeling
9.010Sam Rijverproduct
 • Delen:
Samsung Galaxy Tab S 8.4
Android Lollipop (5.0)

Reacties

 1. WJ de Vries
  20 juli, 2014 om 10:11

  Nu een paar weken bezit een plezierige tablet beeld is meer dan super .accu duur met intensief gebruik 6 uur,heeft wel optie om in 2 schermen tegelijk te werken.Altijd een bescherm hoesje gebruiken ze is zo dun en licht wil gauw uit je hand glippen ik gebruik nu de book case van Samsung handig met die klik bevestiging zit zeer stevig vast.

 2. mers
  23 oktober, 2014 om 17:11

  ik ben het er mee eens wat je typte allemaal ik heb hem ook beeld en gebruik zijn fenominaal.
  de accu vnd ik persoonlijk alleen erg snel leeg gaan voor normaal gebruik.
  verder ben ik ook erg tevreden, en btw heb hem via prijsgarantie voor 300 gekregen

 3. Rwillemse
  27 november, 2014 om 14:18

  Ik heb deze mooie tablet nu een paar dagen, en ik gebruik hem haast liever dan mijn telefoon.
  Had nooit gedacht dat ik een tablet zo vaak zou gebruiken ik zit er nu zelfs mee in de bus.
  In het kort TOP!

 4. Hedy
  06 april, 2015 om 14:54

  vraagje. sinds 1 week heb ik deze tablet, maar de weer-app verspringt steeds van een fraaie kleurenafbeelding naar een blauwe wolkenpartij, ik weet niet hoe ik dit kan veranderen. Verder als ik een reactie op FaceBook typ dat stopt hij na 2 regels wanneer het scherm verticaal staat. Draai ik het scherm naar horizontaal dan kan ik weer verder. In de winkel ( mycom) begrijpen ze het niet. Graag een advies, ligt het aan mij of aan het apparaat ?
  bij voorbaat dank

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.