Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Spellen met in-app aankopen in Play Store niet meer omschreven als ‘gratis’

Geschreven door
Geplaatst op20 juli 2014, 13:21 CategorieAndroid

We zien de laatste tijd de trend dat apps steeds vaker gratis aangeboden worden in de app stores maar dat je om de volledige mogelijkheden te ontgrendelen in-app aankopen moet doen. Dit is volgens nieuwe richtlijnen van de Europese Unie misleidend aangezien een gratis app na het downloaden alsnog heel wat geld kan kosten. Om deze reden past Google de omschrijving van apps in de Play Store binnenkort aan.

Volgens de Europese Unie komen er veel klachten binnen over zogenaamde ‘gratis’ apps die in-app aankopen bieden. Voornamelijk ouders zien maar al te vaak dat kinderen een gratis app downloaden en daarna toch veel geld blijken uit te geven om verder te komen in een spel of bijvoorbeeld nieuwe karakters aan te schaffen. De Europese Unie heeft de grootste partijen, Google en Apple, nu gevraagd maatregelen te nemen.

Google heeft aangekondigd vanaf september nieuwe regels in te voeren die kinderen moeten beschermen tegen in-app aankopen. Zo worden gratis spellen in de Google Play Store voortaan niet meer als ‘gratis’ aangemerkt wanneer ze in-app aankopen bieden. Ook komt de internetgigant met nieuwe regels voor ontwikkelaars van games. Zij moeten zich voortaan aan voorwaarden houden zodat kinderen minder aangemoedigd worden voor het doen van een in-app aankoop.

Apple heeft ook al officieel gereageerd op het verzoek van de Europese Commissie maar geeft nog niet aan wat er specifiek veranderd wordt. Wel laat het bedrijf uit Cupertino weten dat Apple momenteel al meer dan anderen doet om consumenten te beschermen tegen in in-app aankopen. Zo kunnen deze in de instellingen uitgezet worden, wordt er bij een app in de App Store duidelijk aangegeven als er in-app aankopen beschikbaar zijn en komt met iOS 8 een nieuwe functie die het mogelijk maakt om een in-app aankoop door een ouder te laten goedkeuren.

 • Delen:

Reacties

 1. Marc P
  21 juli, 2014 om 17:39

  zelf zou ik het handig vinden als je in de Play Store spellen kon sorteren op de
  volgende criteria;

  – gratis
  – gratis of betaald met in-app aankopen
  – betaald, zonder in-app aankopen

  Dan kies ik voor games die of, echt gratis zijn, of waarvoor je moet betalen.
  In beide gevallen kies ik voor volledige games.

  Op dit moment is het vaak een beetje onduidelijk.

 2. Denus
  16 november, 2014 om 16:47

  Sowieso bestaan er geen gratis spellen.
  Of je zal door een lading adds moeten klikken, of je krijgt te maken met een “Pay to win” opzet.
  Bij sommige spellen moet je zelfs apart betalen voor de muziek, en extra voor elk volgende level.

  Ik probeer elk “gratis” spel te vermijden, maar het wordt ons wel moeilijk gemaakt gezien de Apple App-store er helemaal vol mee staat. Zelfs de grote jongens hebben geld geroken zoals EA, PopCap enz….

 3. Fiona
  24 februari, 2017 om 11:28

  Hallo,
  Als ik een gratis app wil downloaden in de app store moet ik de hele tijd een wachtwoord
  Invoeren maar als ik dat wachtwoord invoer moet ik alsnog betalen voor een gratis app!
  Ik heb ook al via wachtwoordinstellingen het wachtwoord vermijd voor altijd maar het helpt niks wie kan mij helpen??

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.