Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Google Fizz maakt van een web-app een app-app

Geschreven door
Geplaatst op19 augustus 2014, 9:22 CategorieAndroid

Een medewerker van Google heeft gisteren op Google’s eigen sociale netwerk een bericht gedeeld over een nieuw project: Fizz. Fizz is een project van het Chromium (open-source Google Chrome) team dat ervoor moet zorgen dat web-apps straks beter, sneller, en veiliger kunnen draaien op Android.

Web-apps zijn een redelijk belangrijk onderdeel in de strategische positie van Google Chromebook product en Chrome browser. Toch lijkt de opkomst van web-apps niet zo’n enorme ontwikkeling door te maken dat er een vergelijking getrokken kan worden met mobiele platformen als iOS en Android. Met andere woorden: er worden lang niet zoveel (goede) web-apps gemaakt als apps voor Android. Toch zijn er een hoop apps die qua design en functionaliteit op papier best een web-app hadden kunnen zijn, als er maar net een beetje extra mogelijk was. Dat beetje extra wilt Google dus gaan bieden met het Fizz project.

Onder Fizz valt onder andere een manier waarop een web-app de mogelijkheid krijgt “offline” te gaan en daarna nog steeds bruikbaar te zijn op een mobiel apparaat. Ook is er een protocol voor push-notificaties, vergelijkbaar zoals die op Android zelf werken. Door data over de smartphone en hardware te geven aan de web-app kan er beter gebruik gemaakt worden van de hardware maar zo’n het mobiele apparaat (apps gaan dus hopelijk sneller draaien).

Dit zijn de eerste speerpunten van Google Fizz, een interessante manier van Google om het ontwikkelen van web-apps te stimuleren. Het is interessant om te gaan volgen of developers ook echt hiermee mee aan de slag gaan, want bij meer en betere web-apps zijn we allemaal gebaat. Overigens is dit een tweede stap om de mobiele- en online wereld dichter bij elkaar te trekken, Google heeft tegelijk met Android L een nieuwe design filosofie geïntroduceerd die zowel door developers van mobiele apps als web-apps te gebruiken is.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.