Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Nvidia presenteert Tegra K1 ‘Denver’ 64-bit-processor voor Android tablets

Geschreven door
Geplaatst op12 augustus 2014, 9:46 CategorieHardware

Begin dit jaar introduceerde Nvidia de Tegra K1-processor, een chip die voornamelijk indrukwekkende grafische prestaties biedt. De processor is echter in nog maar weinig tablets te vinden, bijvoorbeeld de onlangs gepresenteerde Xiaomi Mi Pad. Nvidia heeft afgelopen nacht een nieuwe versie van de Tegra K1 gepresenteerd, deze keer met 64-bit-architectuur.

Nvidia Tegra K1 ‘Denver’

De nieuwe Tegra K1 ‘Denver’ processor van Nvidia werd afgelopen nacht officieel gepresenteerd. De chip maakt in tegenstelling tot de in januari gepresenteerde processor gebruik van een 64-bit-architectuur en kan hierdoor onder meer omgaan met meer werkgeheugen en intensieve taken sneller uitvoeren. Daar tegenover staat dat de chip is uitgerust met twee kernen, de vorige generatie Tegra K1 beschikte over vier kernen.

Over het algemeen moeten de prestaties van de chip volgens Nvidia beter zijn dan zijn voorganger. De Tegra K1 Denver is met een kloksnelheid van 2.5GHz iets sneller dan de 32-bit Tegra K1 (2.3GHz) en kan volgens de chipfabrikant zeven instructies per klokcyclus uitvoeren, tegenover één bij de Tegra K1 die in januari gepresenteerd werd. Natuurlijk ligt de focus van Nvidia nog steeds op de grafische prestaties. Het Amerikaanse bedrijf heeft al meerdere malen aangeven chips voortaan voornamelijk voor mobiele apparaten die indrukwekkende grafische prestaties willen bieden te ontwikkelen.

Energiezuiniger

De 64-bit Tegra K1-processor is daarnaast een stuk energiezuiniger dan zijn voorganger, onder meer door het gebruik van Dynamic Code Optimization. Dit houdt in dat er een 128Mb cache gebruikt wordt om veelgebruikte code sneller uit te voeren en daardoor minder energie te verbruiken. Ook wordt de kloksnelheid automatisch aangepast, aan de hand van de taken die op dat moment uitgevoerd worden.

Dynamic Code Optimization optimizes frequently used software routines at runtime into dense, highly tuned microcode-equivalent routines. These are stored in a dedicated, 128MB main-memory-based optimization cache. After being read into the instruction cache, the optimized micro-ops are executed, re-fetched and executed from the instruction cache as long as needed and capacity allows.

Ondersteuning voor Android L

Nvidia heeft tijdens de presentatie van de chip verschillende benchmarks getoond. Zo liet het bedrijf zien dat de nieuwe processor sneller is dan de Apple A7-processor en de Snapdragon-processors van Qualcomm. De 64-bit Tegra K1-processor wordt dit jaar nog op de markt verwacht en is voornamelijk ontwikkeld voor Android tablets. Er wordt dan ook gewerkt aan ondersteuning voor Android L, de nieuwste versie van Android die ook 64-bit-ondersteuning biedt.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.