Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: Asus MeMO Pad 7 (ME176CX)

Geschreven door
Geplaatst op14 augustus 2014, 12:56 CategorieReviews

De tijd dat tablets als puur luxeproduct gezien moest worden ligt al een tijdje achter ons. Het was vooral Google’s Nexus 7 die de prijs van de kleine tablet is gaan drukken, wat een race to the bottom veroorzaakte waar A-merk fabrikanten over elkaar heen vielen om een steeds goedkopere tablets aan het publiek te presenteren. De laatste tablet in deze goedkope categorie is van Asus, de fabrikant die overigens ook de Nexus 7 maakt). De Asus MeMO Pad 7 (ME176CX) is een tablet met een prijskaartje van 149 euro.

Asus MeMO Pad 7 (ME176CX) – specificaties

Asus MeMO Pad 7 (ME176CX)
Scherm 7 inch 1280 x 800
Digitizer Nee
Processor Intel Atom Z3745 1.8 GHz
RAM 1GB
Opslaggeheugen 16 GB
MicroSD Ja
HDMI Nee
USB Ja, microUSB 2.0
GPS Ja
3G/4G Nee
Bluetooth Ja, 4.0
NFC Nee
Camera’s 0.3MP Webcam en 2MP camera
Accu 3910 mAh Lithium Polymer

Bovenstaande hardware zit in een lekker compact aanvoelende tablet verpakt. De Asus MeMO Pad 7 (ME176CX) meet 18,9 x 11,4 x 1 cm. De tablet is volgens Asus in Nederland verkrijgbaar in het blauw, rood, wit en zwart maar we zijn nog niet alle kleuren tegengekomen. De Asus MeMO Pad 7 (ME176CX) is op het moment van schrijven verkrijgbaar voor prijzen vanaf 149 euro.

Asus MeMO Pad 7 (ME176CX) – hardware en design

De meeste kleine en goedkope tablets hadden tot voort kort eigenlijk allemaal een vrij goedkoop aanvoelend design, eigenlijk waren alleen de eerder genoemde Nexus-tablets daar een uitzondering op. De Asus MeMO Pad 7 (ME176CX) hoort vanaf nu ook bij de uitzonderingen. De van plastic gemaakte tablet voelt opvallend solide. Belangrijker is denk ik dat de tablet er lekker modern uitziet, en dat komt niet alleen door de frisse kleurtjes waarin dit apparaatje te verkrijgen is. Asus heeft voor de MeMO Pad 7 (ME176CX) gekozen voor asymmetrische randen rondom de tablet, de lange zijkanten zijn dus wat smaller geworden, en dat resulteert in een aanzienlijk kleinere en beter ogende tablet.

Asus-ME176CX-review-design

De voorkant is natuurlijk nog wel voorzien van een glazen bescherming voorzien, maar daaronder zitten dus de zwarte asymmetrische randen. De achterkant is van plastic en heeft een ietwat ruw aanvoelende afwerking meekregen, en biedt daarmee dus net een beetje extra grip. De afrondingen zorgen er verder voor dat de tablet lekker in de hand ligt. Knoppen en aansluitingen zitten in de afronding verwerkt maar zijn goed bruikbaar. De camera zit in een klein bultje verwerkt, waardoor de tablet niet helemaal plat op tafel kan liggen. Aan de onderkant van de achterzijde is een lange speaker-uitsparing te vinden.

Asus-ME176CX-review-design-2

Display

Het scherm van de Asus MeMO Pad 7 (ME176CX) is een vrij standaard 7 inch ips-paneel met een resolutie van 1280 x 800 pixels. Helemaal niet bijzonder, maar wel voldoende om aan een paar basisvoorwaarden te voldoen. Teksten en afbeeldingen zijn misschien een tikje minder scherp dan bij de luxere tablets maar dat betekent niet dat alles er wollig uitziet natuurlijk. Zeker op een 7-inch scherm is deze resolutie nog makkelijk te vergeven. Kleurweergave, kijkhoeken en contrast scoren ook een voldoende, maar imponeren tegelijkertijd dus ook niet. De tablet biedt een natuurlijke kleurweergave met redelijk diepe zwartwaarden, de kijkhoeken zijn voor normaal gebruik prima en het contrast ligt op gemiddeld niveau. Niks om echt over te klagen dus, zeker niet als we naar de prijs kijken.

Asus-ME176CX-review-display

Het scherm heeft, net als zoveel budget-tablets, wel enorme last van vingerafdrukgevoeligheid en reflecties. Goedkopere schermen missen bijna altijd een coating die dit het effect van vettige vingers in de perken weet te houden en doordat het ips-paneel relatief ver onder de beschermende glasplaat ligt hebben reflecties ook een versterkt effect. De helderheid kan hier soms hulp bieden maar ook op dit vlak maakt de tablet geen bijzonder goede indruk. Als je echt veel buitenshuis of in felle verlichting wilt werken dan zijn er betere tablets te vinden. In vergelijking met andere goedkope tablets is deze Asus MeMO Pad 7 (ME176CX) niet beter, of slechter.

Connectiviteit

De aansluitingen op de Asus MeMO Pad 7 (ME176CX) vormen een vrij standaard aanbod. Er is Wifi-chip met ondersteuning voor 802.11 a/b/g/n signalen, zolang die maar op het 2.5Ghz spectrum zitten. 5GHz ondersteuning mist dus. Deze tablet beschikt wel over Bluetooth 4,0, een microSD-slot om het geheugen goedkoop uit te breiden en natuurlijk ook een mircoUSB-aansluiting voor het verbinden met een computer of, belangrijker nog, een oplader.

Asus-ME176CX-review-aansluitingen

Speakers

De speaker die aan de achterkant van deze Asus MeMO Pad 7 (ME176CX) zit weet een heel aardig geluid weer te geven. Zolang je onder de 90 procent volume blijft heb je ook geen noemenswaardige vervorming van het geluid. Het is verder natuurlijk wel gewoon een kleine en goedkope speaker dus heel veel detail mag je niet verachten, zeker niet in de lage tonen. Al is het formaat van de speaker daar een grotere beperking dan een prijs ooit zal zijn natuurlijk. Voor serieuzere audiotoepassingen kan je altijd gebruik maken van de 3.5mm-koptelefoonaansluiting of Bluetooth 4.0.

Asus-ME176CX-review-speaker

Camera’s

Een 0.3 webcam en 2 megapixel camera zijn van die dingen die alleen maar voor de vorm in een tablet verwerkt worden. Zeker in een markt als de Nederlandse heeft ‘iedereen’ een smartphone in hun broekzak die een veel betere camera heeft, en qua formaat ook nog eens makkelijker te gebruiken is. Ik had persoonlijk veel liever gezien dat Asus de webcam van een iets betere kwaliteit had gemaakt zodat deze bruikbaar genoeg kon worden, en dan de camera aan de achterkant, inclusief de bult waardoor de tablet niet plat op tafel ligt, achterwege had gelaten. Over de bruikbaarheid van de camera’s kunnen we dus vrij kort zijn; niet bijzonder goed, zeker wanneer de verlichting te wensen overlaat.

Asus-ME176CX-review-camera

Accuduur

De 3910 mAh Lithium Polymer accu moet volgens Asus goed zijn voor 9 uur gebruik op een enkele lading. In mijn simpele praktijktesten heb ik geen reden gevonden te twijfelen aan deze belofte. Ik ben ervan overtuigd dat je met bepaalde toepassingen en instellingen de accu vast een uurtje of twee eerder leeg kan hebben, maar bij normaal gebruik (een combinatie van spelletjes, internet, email, social media en meer spelletjes) kom je vrij gemakkelijk een hele dag door met de Asus MeMO Pad 7 (ME176CX).

Asus MeMO Pad 7 (ME176CX) – software

De Asus MeMO Pad 7 (ME176CX) draait op Android 4.4.2 KitKat, de op het moment van schrijven meest recente versie van het Android-besturingssysteem. Of er een update naar Android L in het verschiet ligt is nog niet duidelijk. Android is wel voorzien van een speciale skin, de door Asus ontwikkelde ZenUI. Natuurlijk draagt deze tablet ook de goedkeuring van Google en heb je toegang tot het volledige aanbod apps en diensten in het Google Android ecosysteem.

Asus-ME176CX-review-software

De skin van Asus (ZenUI) is het best te omschrijven als een strak maar vriendelijk design. Icoontjes en interface elementen zijn iets groter dan bij standaard Android en hebben door afrondingen en pastelkleuren een lekker vriendelijk uiterlijk. Ik kan persoonlijk de designkeuzes wel waarderen en zou dit als een van de betere skins willen omschrijven. Structureel is er dan ook niets aan Android veranderd, alles zit dus nog op dezelfde plek.

Asus-ME176CX-review-software-2

Binnen de skin vallen ook een paar apps van Asus, waarvan sommigen toch best handig blijken te zijn. Zo is er een verzamel-app/widget (What’s Next) die je op de hoogte houdt van je volgende afspraken en dergelijken. Niet bijzonder maar op een fijne manier gestyled. Ook is er een Bestandsbeheer-app die in eerste instantie niet heel erg tot de verbeelding spreekt, maar aangezien je daar ook je Dropbox en Google Drive account in kan koppelen heb je opeens ook weer alles op één enkele en handige plek.

Asus-ME176CX-review-software-3

Als laatste nieuwe app wil ik nog even de Do-It-Later-app noemen, een vrij standaard doet het later-applicatie maar ook hier is de intergratie en vormgeving weer erg prettig. Dat zijn dan de nieuwe Asus apps, maar natuurlijk vind je standaard Asus-apps zoals Supernote en Splendid (voor schermkalibratie) ook nog steeds op deze tablet.

Asus MeMO Pad 7 (ME176CX) – in gebruik

Ik ben als reviewer gewoon een nogal verwende gebruiker geworden. Bijna altijd heb ik toegang tot de nieuwste en mooiste tablets op de markt. Met regelmaat liggen er meer dan een paar producten tegelijkertijd op mijn bureau. Ook de Asus MeMO Pad 7 (ME176CX) moest voor mijn aandacht concurreren met een apparaten als de Galaxy Tab S 8.4, de Surface Pro 3 en de HP Slatebook 14. Naast mijn eigen iPad mini natuurlijk. Het is dan ook goed om te weten dat deze Asus MeMO Pad 7 (ME176CX) zich ook in dat geweld aardig staande wist te houden! Ik bewaar mijn lees-later artikelen in Pocket en juist zo’n cross platform-app geeft mij de mogelijkheid elk apparaat op te kunnen pakken en verder te lezen. De MeMO Pad 7 (ME176CX) was zonder meer één van de apparaten die ik pakte om te gebruiken, en in mijn kontzak stak om mee te nemen naar het koffieapparaat (waar steeds vaker een rij staat).

Qua formaat is deze tablet heel erg makkelijk mee te nemen, en de bouwkwaliteit zorgt er voor dat ik dat ook echt durfde te doen. De tablet nodigt in de praktijk dus best uit om gebruikt te worden. Wel heb ik extra neigingen om het scherm steeds te poetsen want zoals gezegd heeft het wel veel last van vingerafdrukken (en reflecties).

Prestaties

De snelheid waarmee de tablet draait is best aardig. De tablet voelt niet heel snel aan maar zeker ook niet als langzaam. Eigenlijk alles wat ik met het kleine apparaatje probeerde ging prima. Ook de spelletjes die ik geprobeerd heb draaiden prima, al duurde het inladen van de wat grotere games wat langer. Voor een budget tablet presteert dit model dus echt naar behoren. Ik zou het apparaat voor basisgebruik dus best aan durven te raden. Echte games willen waarschijnlijk toch wat snellers, een beter scherm en ook beter geplaatste stereospeakers. Casual gamers kunnen echter waarschijnlijk prima uit de voeten met deze MeMO Pad.

Asus-ME176CX-review-gaming

Asus MeMO Pad 7 (ME176CX) – conclusie

De Asus MeMO Pad 7 (ME176CX) is met zijn kleine prijskaartje echt een heel interessante tablet. In zijn klasse weet ik zelfs niet zo snel een betere tablet te noemen. Vooral het kleurtje dat ik getest hebt vind ik bijdragen aan het leuke en frisse uiterlijk van deze tablet, en in combinatie met een prima bouwkwaliteit, redelijke prestaties en een opgefrist Android uiterlijk heb ik maar weinig te klagen over deze tablet. Al hadden ze van mij de camera’s natuurlijk wel mogen weglaten, en de daarmee bespaarde kosten kunnen steken in een beter scherm, of op z’n minst een vingerafdrukken-werende coating.

Minpunten

 • Camera’s zijn slecht
 • Scherm is niet superscherp en heeft last van vingerafdrukken
 • Skin kan niet uitgezet worden

Pluspunten

 • Leuke kleuren en goede bouwkwaliteit
 • Goede prijs- kwaliteitsverhouding
 • Moderne Android-versie met prima skin
Tablets Magazine
Beoordeling
9.010Sam Rijverproduct
 • Delen:
Asus MeMO Pad 7 (ME176C en ME176CX)
Android KitKat (4.4)

Reacties

 1. Simon
  14 augustus, 2014 om 18:51

  Waar ik benieuwd naar ben, is dit een verbetering van de vorige Asus Memo Pad HD 7?

 2. Maarten
  15 augustus, 2014 om 10:58

  Ja in aanvulling op de opmerking van Simon: ik ben heel tevreden met mijn huidige Memo Pad HD 7. Is er enige rede om te “upgraden”. Uit het artikel maak ik op dat alleen de update naar A. 4.4 iets in de gebruikerservaring (kan) uitmaken.

 3. Sam Rijver
  15 augustus, 2014 om 11:01

  Ik zou denk ik niet direct updaten als ik nog tevreden was met de HD 7. Deze tablets heeft een betere bouwkwaliteit en een fijnere versie van de OS/Skin, maar dat is samen nog niet een groot genoeg verschil een upgrade te verantwoorden. Ik zou dan eerder naar een stapje hoger gaan zoeken, dus een mooier scherm zoals de LG G Pad of iets dergelijks. Maar dan hebben we het ook over een prijsklasse hoger.

 4. Marc P
  15 augustus, 2014 om 20:45

  Ik ben het helemaal eens met Sam. Zelf ben ik nog steeds tevreden over de HD 7, die
  ik nu bijna een jaar geleden kocht. Nog steeds veel waar voor je geld.

  Als ik nu een vervanger zou kopen dan zou ik zeker een tablet willen met een scherm dat voorzien was van een effectieve coating tegen vingerafdrukken, bij de HD 7 blijf je
  poetsen. Dat is bij dit model blijkbaar niet anders.

  Scherm reflecties zijn blijkbaar nog steeds van hetzelfde niveau. Ook in dit geval zou ik
  zeker een tablet kiezen waar dit minder is.

  Verder bevalt het scherm me best wel goed, ook wat de resolutie betreft.

  Voor mij is deze nieuwe Memo Pad dus ook geen upgrade waardig. Bouwkwaliteit/ Android 4.4,
  leuk, dat zeker, maar een kleine stap vooruit.

  Als ik dan iets nieuws zoek dan zoek ik vooral naar;
  – stylus bediening
  – scherper en beter scherm
  – meer dan 1 Gb geheugen
  – stock of bijna stock Android en/of de mogelijkheid om custom roms te kunnen draaien.

  Ook hier ben ik het met Sam eens, dat kost dan ook een stuk meer.

 5. Simon
  27 augustus, 2014 om 22:11

  Ik ben inmiddels gebruiker van deze tablet. Fijn en klein, handig om mee te nemen.

 6. Carl
  02 september, 2014 om 9:30

  Ik heb deze tablet ook pas in gebruik. Wat me wel opvalt is dat best veel apps geregeld stoppen/crashen. Ik vraag me af of een uitbreiding met een SD card hier verbetering in kan brengen. Heeft iemand ervaring met dit probleem?

  • Simon
   02 september, 2014 om 10:56

   Ik gebruik een SD-kaart. Af en toe lijkt deze inderdaad te crashen of apps opeens niet meer aanwezig zijn (grijs gekleurd). Schijf van 16GB zit dan inderdaad best vol. Tevens blijkt bij mij het Kompas niet te werken, dus ik ga deze week terug naar de Mediamarkt.

   • Carl
    02 september, 2014 om 11:01

    Bedankt! Ik weet niet of het gaat helpen, maar ik ga ff een 64 GB sd card kopen om te kijken of het dan beter gaat.

   • Simon
    02 september, 2014 om 15:20

    Kompas werkt wel na een volledige harde reset (terug naar Fabrieksinstellingen), nu bekijk ik het of het ligt aan de updates die nu nog volgen.

    Voor de rest is dit een super tablet

   • koos
    26 februari, 2015 om 19:22

    Misschien niet meer van toepassing, maar voor alle zekerheid: ook bij mij crashten apps (te) vaak. Na van alles geprobeerd te hebben, kwam ik erachter, dat de Chrome en Dolphin browsers de oorzaak waren. Ik gebruik nu de Android browser en de standaard e-mail app. Vanaf dat moment geen crashes meer.

   • Simon
    26 februari, 2015 om 22:12

    Koos, idd ccrasht er weleens een app. Volgens mij heeft dat te maken met de makers van de app.

 7. dick
  22 november, 2014 om 16:19

  Hoe gaat dat in zijn werk – terugzetten naar fabrieksinstellingen ?
  Iemand een idee, dank alvast

  • Simon
   23 november, 2014 om 20:10

   Twee manieren, de eerste makkelijkste via je instellingen. Onder persoonlijk kies je Back-up maken en opnieuw instellen. En klik dan op Fabrieksinstellingen terug. (Optie die ik gebruikt heb). Ook kan je een harde reset doen via een speciaal boot-menu. Volgens mij volumeknop – vasthouden en gelijk ook aan/uit knop indrukken (tablet eerst helemaal afgesloten). Dan kan je ook een keuze maken.

 8. M. Baan
  31 maart, 2015 om 11:22

  Ik heb bij instellingen email aangevinkt : E-mailadres ontvanger opslaan” en dit is dus opgeslagen. Maar de emailadressen worden niet opgeslagen. Heeft iemand een oplossing? bdnkt M. Baan

 9. Simon
  06 oktober, 2015 om 17:45

  Vandaag weer een update: 12.10.1.33. Geen idee wat er steeds verbeterd wordt. Na 1 jaar gebruik nog steeds blij met deze goedkope tablet.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.