Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: Samsung Galaxy Tab 4 (10.1)

Geschreven door
Geplaatst op25 augustus 2014, 16:37 CategorieReviews

Betaalbare middenklasse tablets zijn erg populair geworden de laatste paar jaar. In eerste instantie waren het vooral de kleinere tablets die in de betaalbare range vielen, maar er zijn nu ook steeds meer ‘grote’ tablets met een prijskaartje van rond de 250 euro. De Samsung Galaxy Tab 4 (10.1) is er daar een van, en dus is het tijd om een review van deze tablet te maken.

Samsung Galaxy Tab 4 (10.1) – specificaties

Samsung Galaxy Tab 4 10.1
Scherm 10.1 inch 1280 x 800
Digitizer Nee
Processor Qualcomm Snapdragon 400 1.2GHz
RAM 1.5GB
Opslaggeheugen 16 GB
MicroSD Ja
HDMI Nee
USB Ja, microUSB 2.0
GPS Ja
3G/4G Nee
Bluetooth Ja, 4.0
NFC Nee
Camera’s 1.3MP Webcam en 3MP camera
Accu 6800 mAh Lithium Polymer

Het lijstje specificaties is niet erg indrukwekkend maar vinkt tegelijkertijd wel alle vakjes aan van het lijstje specificaties dat je bij een moderne tablet verwacht. Tel daar het prijskaartje van iets meer dan 260 euro bij op en je hebt een knappe tablet voor een goede prijs.

Samsung Galaxy Tab 4 (10.1) – hardware en design

De Samsung Galaxy Tab 4 (10.1) is verkrijgbaar in twee verschillende uitvoeringen; zwart en wit. In deze review is een zwarte versie gebruikt maar de witte versie is natuurlijk ook goed herkenbaar als Samsung-product, met een melkwitte voor- en achterkant. De Samsung Galaxy Tab 4 (10.1) is gemaakt van plastic en en glas. Natuurlijk zit het glas aan de voorkant en daarmee wordt het display beschermd. Rondom het display liggen weer bijna symmetrische randen (de korte randen zijn net iets minder breed) en zitten de standaard Samsung knoppen ook weer verwerkt aan de voorkant van de tablet. Een fysieke home-knop met twee aanraakgevoelige knoppen voor het terug en voor multitasken zien we ook op de voorzijde terug. Waar normaal gesproken deze knoppen oplichten na aanraking is dit bij de Samsung Galaxy Tab 4 (10.1) niet het geval.

Galaxy-Tab-4-review-design

De achterkant van de tablet is van plastic en heeft een, wederom typische, Samsung afwerking meegekregen om een lederen indruk te geven. Nep-stiksels zijn dit keer wel achterwegen gelaten overigens. Aan de achterkant van de Galaxy Tab 4 (10.1) zit de camera, zonder LED flitser, verwerkt en aan de zijkanten van de tablet vind je onder andere de stereo speakers, de microSD-kaartlezer en knoppen voor aan/uit en volume. De plek waar de voor- en achterkant van de tablet samenkomen is overigens ook voorzien van een zilverkleurige omlijsting, die de Galaxy Tab 4 (10.1) een net wat chiquer uiterlijk geeft.

Galaxy-Tab-4-review-design-2

Display

Dit is de vierde generatie Samsung Galaxy Tab en het scherm is sinds de eerste versie eigenlijk nooit meer veranderd. Het 10.1-inch display heet een resolutie van 1280 x 800 pixels en dat resulteert dus in een minder dan indrukwekkende pixeldichtheid van 149 pixels per inch. Dit is ongetwijfeld een van de onderdelen waardoor Samsung de prijs van de Galaxy Tab 4 (10.1) binnen de perken heeft weten te houden, maar ondertussen verwachten we toch wel wat meer, ook van goedkope Samsung tablets.

De pixeldichtheid zorgt ervoor dat je de individuele pixels op het scherm kan onderscheiden en dat je dus niet optimaal scherpe teksten zult zien, en dat er wat detailniveau verloren gaat in de afbeeldingen en foto’s. Ook is het dus minder dan Full-HD zodat er ook bij het afspelen van films iets van het beeld verloren gaat. Dit wil natuurlijk helemaal niet zeggen dat het scherm onbruikbaar is, het is voor de meeste toepassingen echt wel afdoende. Maar aan alleen een minimum voldoen is natuurlijk niet echt een kwalificatie naar gestreefd moet worden.

Galaxy-Tab-4-review-display

Overigens zijn kleurweergave, contrast en kijkhoeken goed geregeld, maar verbleekt het scherm natuurlijk wel in een directe vergelijking met een scherm zoals die van de Samsung Galaxy Tab S 10.5. De tablet biedt een redelijk natuurlijke weergave, een contrast met aardige zwartwaarden en prima kijkhoeken voor normaal gebruik. De helderheid is niet bijzonder hoog maar de tablet is goed te gebruiken in de wat feller verlichte omgevingen.

Connectiviteit

Het aanbod van aansluiting is wederom zeer standaard en basis. Er is Wifi-chip met ondersteuning voor 802.11 a/b/g/n signalen, inclusief signalen op het 5GHz spectrum. Dat is wel een extra pluim waard. Deze tablet beschikt natuurlijk ook over Bluetooth 4,0, een microSD-slot om het geheugen goedkoop uit te breiden (tot 64GB ondersteund) en er is een MircoUSB-aansluiting voor het verbinden met een computer of, belangrijker nog, een oplader.

Galaxy-Tab-4-review-aansluitingen

Speakers

De speakers zitten verwerkt aan de zijkanten van de Samsung Galaxy Tab 4 (10.1). Door het schermformaat van 10.1-inch is er meer dan genoeg ruimte om een daadwerkelijke stereo-effect hoorbaar te krijgen. De speakers zijn heel aardig voor een tablet en zolang je de speakers niet per ongeluk afdekt met je handen (ze zitten immers aan de zijkant waar je de tablet vastpakt) is het geluid prima afdoende voor het spelen van spelletjes, kijken van een Youtube filmpje of het luisteren van muziek via Spotify. Voor serieuzer gebruik, dus het kijken van een film of het langer luisteren naar muziek, zijn er natuurlijk betere opties in de vorm van de 3.5mm koptelefoonaansluiting of de Bluetooth 4.0 verbinding.

Galaxy-Tab-4-review-speakers

Camera’s

De camera’s zijn zo’n beetje het enige onderdeel van de Samsung Galaxy Tab 4 (10.1) dat geen voldoende scoort. Waar de rest van de hardware er wel steeds met de hakken over de sloot vanaf komt zijn de camera’s gewoon niet goed te noemen. Ook niet met de beste wil van de wereld en in de wetenschap dat deze tablet lekker betaalbaar is. Ik blijf erbij dat het dat beter zou zijn kosten te besparen door de camera aan de achterkant weg te laten en iets meer aan een webcam uit te geven. Voor beiden is een meer dan optimale lichtsituatie nodig om er iets van bruikbare plaatjes uit te krijgen.

Galaxy-Tab-4-review-camera

Accuduur

De Samsung Galaxy Tab 4 (10.1) heeft een vrij forse accu van 6800 mAh en dat is erg positief, want je kan zonder enkel probleem een volledige dag door. Het opladen gaat via een standaard microUSB-poort en ik heb verschillende opladers zonder problemen kunnen gebruiken als oplader, positief dus! Met het spelen van wat games, browsen op het internet en wat social media kon ik makkelijk een uur of 10 vooruit met de tablet. Kijkend naar de concurrentie is dat zeker een positief punt.

Samsung Galaxy Tab 4 (10.1) – software

Samsung producten komen met Samsung software. Dat mag echt geen verassing meer zijn. Onder de laag van Samsung draait de Galaxy Tab 4 (10.1) natuurlijk wel gewoon op Android, en wel Android 4.4.2 KitKat. Op het moment van schrijven zo’n beetje de meest recente versie mogelijk. Natuurlijk draagt de Samsung Galaxy Tab 4 (10.1) ook Google’s goedkeuring dus heb je toegang tot alle standaard Google apps en diensten, waaronder de Play Store en Google Now.

Galaxy-Tab-4-review-software

Samsung’s TouchWiz interface is vrij bekend dus zo’n beetje iedere gebruiker die een Samsung-tablet overweegt te kopen is op de hoogte van deze skin, en hecht misschien zelfs wel extra waarde aan die skin. Want Samsung heeft best een paar handigheden weten te verwerken in deze skin. Persoonlijk ben ik de laatste tijd fan geworden van de multiscreen mogelijkheden die Touchwiz heeft, het is goed mogelijk om twee apps naast elkaar te draaien. Zo’n beetje ieder interface-element is aangepast en oogt dus net iets anders dan standaard Android. Toch zijn de meeste zaken nog nog wel op dezelfde plek te vinden, of op een logisch alternatief teruggekomen. Zo ben ik persoonlijk wel fan van de plek (linksonder) waar de standaard Google zoekbar geplaatst is.

Galaxy-Tab-4-review-software-2

Naast de aanpassingen van allerlei kleine en grote interface-elementen onderscheidde Samsung zich ook vaak door het meeleveren van een groot aantal apps. Gelukkig zijn ze de laatste tijd daarvan afgestapt, in ieder geval in de manier waarop deze acties toegankelijk zijn voor de gebruikers. Samsung biedt gebruikers nog steeds toffe acties als 50GB Dropbox ruimte of gratis test-periodes van verschillende diensten/kranten/streaming media services, maar die acties zijn nu ondergebracht onder een speciale Samsung Apps-app waar gebruikers dus zelf kunnen kiezen welke actie wel of niet gebruikt (en geïnstalleerd) wordt. Waar bij de Galaxy Tab S nog een speciale widget beschikbaar is om deze acties extra te promoten zien we deze widgets niet terug op de Samsung Galaxy Tab 4 (10.1). Het aanbod aan acties verschilt dan ook per model, bij de duurdere Galaxy Tab S tablets zijn er wat proefabonnementen extra beschikbaar.

Samsung Galaxy Tab 4 (10.1) – in gebruik

De Samsung Galaxy Tab 4 (10.1) is qua specificaties en prijs duidelijk geënt op casual gebruik. Een power-user die meer wil heeft binnen de Galaxy NotePRO en Galaxy Tab S lijn zijn keuze maar voor bijvoorbeeld een gezin waar deze Samsung Galaxy Tab 4 (10.1) als tweede of misschien wel derde scherm zijn dienst moet doen voldoet de tablet prima. Zoals Samsung zelf zegt, het is een te gek apparaatje om even tv op te kijken op de bank (met koptelefoon) of om te gebruiken voor een recepten-app in de keuken.

Galaxy-Tab-4-review-gebruik

Ondanks de tegenvallende resolutie was mij betreft dus wel goed geschikt voor het kijken van tv en Youtube filmpjes, lezen zou ik dan weer wat minder aanraden. Het scherm is niet per se erg onrustig maar ik merk wel dat mijn ogen sneller moe worden bij het lezen, bijvoorbeeld in vergelijking met een hogere resolutie iPad mini retina scherm.

Prestaties

De prestaties zijn het laatste onderdeel dat ter sprake komt in deze review, en ook hier scoort de Samsung Galaxy Tab 4 (10.1) weer een voldoende. De tablet is niet snel en voelt ook niet altijd overal even soepel aan, maar de tablet is wel erg constant en stabiel. Dus ondanks dat het wat langer duurt op een spel op te starten, start het uiteindelijk wel. Zoals altijd zijn spellen als ze eenmaal geladen zijn sowieso goed bruikbaar. Een moderne game als Modern Combat 5 draait prima, en dat zegt genoeg over de kracht.

Galaxy-Tab-4-review-gaming

Casual games mogen dus helemaal geen probleem zijn. Ook de browser voelt snel zat aan, zelfs als je die in (splitscreen) combinatie gebruikt met een andere app. Het is vooral de interface waar je soms een paar frames te weinig denkt te zien. Samsung kiest voor allerlei kleine animaties die de skin onnodig zwaar maken, waardoor de boel gewoon wat langzamen voelt.

Samsung Galaxy Tab 4 (10.1) – conclusie

In principe is dit voor de Nederlandse cultuur de perfecte tablet, het is een echte 6. Net iets beter dan voldoende maar we lopen op school doorgaans niet veel harder dan nodig is. En een 6 is in Nederland genoeg. Het is jammer dat Samsung niet net een klein tikje ambitieuzer was en een knapper scherm in de tablet had geplaatst, dan was het zomaar punt beter geweest. Toch verdiend de Samsung ook nog wel wat bonuspunten omdat al die voldoendes samen wel erg goed werken, en dus meer dan de som zijn. Ook met het oog op de prijs moet je zeggen dat Samsung als A-merk met de Samsung Galaxy Tab 4 (10.1) een leuk product op de markt heeft. Kortom, een dikke voldoende voor dit model van Samsung.

Minpunten

 • Scherm valt tegen
 • Skin kan niet worden uitgeschakeld
 • Slechte camera’s

Pluspunten

 • Stabiel en prima prestaties
 • Goede accuduur
 • Prima prijs- kwaliteitverhouding
Tablets Magazine
Beoordeling
7.510Sam Rijverproduct
 • Delen:
Samsung Galaxy Tab 4 (10.1)
Android KitKat (4.4)

Reacties

 1. Harry
  25 augustus, 2014 om 17:46

  Samen met verkopers en vrienden uren de beeldkwaliteit vergeleken met andere veel duurdere tablets met hogere resolutie.
  De positieve uitkomst stemt verrassenderwijs niet overeen met de negatief gestemde reviews van diverse recensenten.
  Met andere woorden de consument is niet gek en zal ook deze tablet weer omarmen en er een verkoopsucces van maken

 2. Sharamoharry
  24 oktober, 2016 om 19:02

  Ik heb 2 jaar de Samsung Galaxy Note 10.1
  Wat opvalt is dat tot nu toe al mijn Samsung telefoons en tablets het 2 jaar uithouden(S2, S5 en Note 10.1)daarna werkt het plots niet meer doordat er allerlei vage software problemen voordoen.
  Ik heb altijd naar alle tevredenheid met mijn Samsungs gewerkt, maar ik ben het nu eerlijk gezegd een beetje zat aan het worden om weer te vernieuwen.
  Het zal wel een Tab 4 worden, maar kijk toch of er alternatieven zijn die wel blijven werken, tips zijn welkom…,

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.