Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

TNO maakt met tablet inzoomen op Ultra HD tv-beelden mogelijk

Geschreven door
Geplaatst op5 augustus 2014, 15:41 CategorieSoftware

De term ‘Ultra HD’ ben je waarschijnlijk al meer dan eens tegenkomen. Steeds meer tv’s worden namelijk met de hoge 4K Ultra HD-resolutie uitgerust, een resolutie die een achtmaal scherpere weergave weergave dan full hd verzorgt. Maar, met deze hoge resolutie is meer mogelijk, zo laten TNO en de BBC zien. Op een tablet of smartphone kun je hierdoor namelijk inzoomen op tv-beelden.

Inzoomen op Ultra HD-beelden

De BBC deed samen met TNO tijdens de Gemenebestspelen 2014 een proef met bijna 80 televisiekijkers die de wedstrijden in Ultra HD-resolutie via hun smartphone of tablet volgden. De deelnemers konden zelf, via het scherm van de smartphone of tablet, navigeren en inzoomen, en daardoor zelf bepalen waar ze tijdens een wedstrijd naar wilden kijken.

Tiled streaming

Deze nieuwe manier van televisiekijken gebruikt ‘tiled streaming’: een technologie van TNO die beeldopnames van hoge resolutie, in dit geval 4K Ultra HD, naar mobiele apparaten zoals smartphones en tablets brengt. Met een iXperience-applicatie van TNO kunnen kijkers zelf door de beelden navigeren. TNO laat het volgende in een persbericht weten;

Onze technologie maakt het mogelijk beelden van zeer hoge resolutie via bestaande netwerken naar tv’s, tablets of smartphones te sturen. Dat gaat over video-opnamen die, ongecomprimeerd en nog zonder geluid ruimt twintig gigabits per seconde vergen. Dat is onmogelijk via de huidige infrastructuur. Toch zijn we er in geslaagd dit te realiseren. TV-kijken gaat een compleet nieuwe fase in. Het is een technologische doorbraak die de kijkers ongekende mogelijkheden gaat bieden.

Eerdere toepassingen

TNO paste eerder dit jaar de tiled-streaming-technologie toe in een nieuw domein; het video-gebaseerd trainen en coachen van skiërs op de pistes van Schladming, één van Oostenrijks bekendste ski-oorden. TNO ontwikkelde daarvoor een applicatie, waarmee trainers kunnen inzoomen op videobeelden en met geavanceerde functies kunnen aangeven hoe hun pupillen de training kunnen verbeteren, direct nadat ze van de pistes zijn afgedaald. Met de inzet van de iXperience-applicatie wordt het nu ook mogelijk om door live televisiebeelden te navigeren en in te zoomen.

TNO-Ultra-HD

Standaard in 2015

TNO heeft als doel de technologie een wereldwijde standaard te maken, als een nieuw onderdeel van de MPEG-DASH streamingstandaard voor het distribueren van video naar apparaten zoals smartphones, tablets en Smart tv’s. De verwachting is dat de standaard in 2015 opgesteld wordt.

Wil je meer weten over deze hoge resolutie? Lees dan meer over 4K Ultra HD op HomecinemaMagazine.nl.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.