Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

De Apple iPhone 6 is een phablet!

Geschreven door
Geplaatst op9 september 2014, 22:02 CategorieApple

In ieder geval één van de twee iPhones die Apple zojuist heeft gepresenteerd, want naast een nieuwe iPhone met een 4.7-inch scherm is er straks ook een iPhone met 5.5-inch scherm beschikbaar. Hoewel we nog steeds geen fan van zijn de term heeft is de Apple iPhone 6 zo groot gemaakt dat hij precies tussen een smartphone en een tablet valt, een mix is tussen de twee. Apple noemt deze grotere versie de iPhone 6 Plus.

iPhone 6 Plus

Aangezien we ons al lange tijd bezighouden met phablets schrijven we in dit geval alleen over de grote versie van de iPhone 6, maar het meeste dat je hier leest is natuurlijk ook van toepassing op de de iPhone 6 met het 4.7-inch beeldscherm. De iPhone 6 Plus is de duurste iPhone die Apple straks op de markt heeft, de 4.7-inch variant wordt goedkoper in de markt gezet.

iPhone-6-iPhone-6-Plus

Nieuw design

Het uiterlijk van de iPhone 6 Plus is weer helemaal nieuw, want waar de iPhone 5s nog wat hoekig was zijn de afrondingen weer helemaal terug. De iPhone 6 Plus lijkt hierdoor nog het meest op de allereerste generatie, iconische, iPhone. De iPhone 6 Plus is dunner dan zijn voorgangers, met 7.1mm is het de op één na dunste iPhone. De nieuwe iPhone 6 (4.7-inch) is namelijk maar 6,9 mm dik. De iPhone blijft beschikbaar in de drie bekende kleuren; wit, zwart en goud.

iPhone-6-plus-3

Scherm en processor

Het 5.5-inch retina-beeldscherm heeft een resolutie van 1920 x 1080 pixels en wordt bescherme door een nieuwe type glas, Apple noemt het “iON strengthened glass”. Het glas buigt aan de randen mee met de afrondingen van de iPhone, wat moet zorgen voor een nog fijnere ervaring in de hand en makkelijker uit te voeren swipes. De iPhone 6 Plus beschikt over de nieuwste Apple processor, de A8-chip. Deze nieuwe 64-bit processor is volgens Apple natuurlijk sneller, beter en energiezuiniger. Volgens Apple vooral ook voor games. Ook de extra chip die verantwoordelijk is voor het bijhouden van bewegingen en locatie heeft een update gekregen. De nieuwe co-processor (M8) heeft extra functies gekregen, zoals het kunnen meten van hoogtes via een barometer en het beter herkennen van het type beweging zoals fietsen, lopen en rennen.

iPhone-6-Plus

Camera

De iPhone 6 Plus krijgt als eerste (en enige) iPhone ook een 8 megapixel camera met optische beeldstabilisatie. Ook Phase detection is helemaal nieuw. Dit is een bekende term in de camerawereld en is uiteindelijk gewoon een andere manier om snel de focus te vinden voor een foto. In combinatie met contrast detectie moet dit volgens Apple voor een dubbel zo snelle focus zorgen. De optische beeldstabilisatie moet er natuurlijk voor zorgen dat ook bij langere sluitertijden (lees: in het donker) de foto’s scherp zijn. Apple heeft ook weer de nodige verbeteringen voor het nemen van video weten te verwerken in de iPhone 6 Plus, waarvan 240 fps slow motion het meest indrukwekkende is.

iPhone-6-Plus-camera

iOS 8

De nieuwe iPhones 6 draaien natuurlijk op iOS 8, de opvolger van het huidige iOS 7. Wij hebben natuurlijk een artikel met alle vernieuwingen en veranderingen in iOS 8. Daar kun je onder andere lezen over iCloud drive, Extensies, de mogelijkheid om zelf je toetsenbord te kiezen en natuurlijk over HealthKit en HomeKit. Op onze iOS 8 verzamelpagina kun je natuurlijk ook al onze andere artikelen over iOS 8 vinden.

iPhone-6-plus-4

Optimalisaties voor groter scherm

iOS 8 op de iPhone 6 Plus heeft door het veel grotere scherm straks wel een paar aangepaste weergaven. Het platte iOS 7 heeft de weg vrijgemaakt voor responsive designs in zowel interface als apps. Op de iPhone 6 Plus is straks bijvoorbeeld een landscape-modus beschikbaar zodat je, net als bij de iPad, meer elementen in je beeld beschikbaar hebt. Ook het toetsenbord heeft wat extra toetsen beschikbaar in de de landscape-weergave, zoals in de e-mail lijst en een geopende e-mail.

iPhone-6-Plus-landscape

Apps zullen automatisch werken op de groter iPhone 6 Plus, maar developers kunnen er wel voor kiezen om hun apps te gaan optimaliseren voor het grotere scherm. Het nieuwe grote scherm heeft ook natuurlijk ook implicaties voor het gebruik met één hand. Apple weet nu ook wel dat je niet meer met je duim alle knoppen bovenaan het scherm kunt bedienen. Een nieuwe homeknop-combinatie doet de gehele interface tijdelijk naar beneden schuiven zodat je de de knoppen (bijvoorbeeld navigatie in Safari) kunt bedienen met je duim. Zo is gebruik met één hand, in ieder geval in theorie, nog steeds mogelijk.

Apple Pay

Het meest bijzondere is misschien nog wel Apple Pay. Dit is in eerste instantie helaas nog niet zo interessant voor de Nederlandse markt maar Apple heeft de ambitie uitgesproken de portemonnee te willen vervangen voor een iPhone. Op dit moment kunnen er Amerikaanse credit cards worden toegevoegd in een speciale app en via een aanraking/swipe met de iPhone 6 Plus (NFC) over een terminal kan er betaald worden. Natuurlijk niet voordat je geauthenticeerd hebt via de TouchID-sensor.

iPhone-6-plus-Apple-Pay

Apple heeft bijzondere maatregelen genomen om zo anoniem mogelijk te betalen, en de gegevens van je credit cards en aankopen zullen nooit je iPhone verlaten., niet richting Apple en ook niet richting de verkoper. Alleen een notificatie van een succesvolle betaling moet voldoende zijn. Apple sprak ook over online element, hierover is nog wat minder bekend. Apple Pay zal in de loop der tijd nog regelmatig besproken worden hier op Tablets Magazine.

Prijs en beschikbaarheid

De iPhone 6 Plus is 100 euro duurder dan wat we tot nu toe gewend zijn van een iPhone, en dat heeft natuurlijk straks invloed op de prijzen bij een abonnement. De 4.7-inch versie heeft dezelfde iPhone-prijs als altijd. In Amerika heet dat 199 dollar bij een abonnement, hier is dat nog variabel. Een losse iPhone 6 Plus met 16GB aan opslaggeheugen gaat waarschijnlijk rond de 800 euro kosten. Wanneer de iPhone 6 Plus te koop is in Nederland is helaas nog niet duidelijk. In Amerika worden ze vanaf 19 september verkocht. Apple heeft aangegeven voor het einde van 2014 de nieuwe iPhone in 115 landen beschikbaar te hebben. Nederland zal ongetwijfeld bij de top 115 landen horen.

  • Delen:
Apple iPhone 6 Plus
iOS

Reacties

  1. Cool
    11 september, 2014 om 20:12

    Cool ik ga er een kopen

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.