Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

De beste agenda- en kalender-apps voor je iPad

Geschreven door
Geplaatst op28 september 2014, 12:26 CategorieTablet Tips

Door het grote scherm is de iPad uitermate geschikt om een agenda op bij te houden. Met het relatief grote scherm vergeleken met de iPhone heb je een goed overzicht en hoef je niet te scrollen om een overzicht van een hele week te bekijken. Ook is het maken van een nieuwe afspraak zo gepiept.

Agenda

De standaard agenda app staat op elke iPad, en is dus gratis, in tegenstelling tot de meeste goede agenda-apps voor iOS. Je kunt een bestaande agenda importeren van bijvoorbeeld je werk via iCloud, Google Calendar of Exchange. Omdat Agenda van Apple zelf is, is de app goed geïntegreerd in de rest van iOS. Zo kun je Siri een afspraak laten maken zonder dat je zelf hoeft te typen. Ook zie je je afspraken in de vandaag-view wanneer je vanaf de bovenkant van je scherm naar beneden scrollt. De Agenda app was daar altijd de enige in, maar nu iOS 8 uitgekomen is zullen meer apps deze mogelijkheid aan gaan bieden. Wat verder nog bijzonder is aan de Agenda app is dat je gemakkelijk vanuit de Mail app afspraken kunt maken: wanneer iemand een mailtje stuurt met een tijd en een datum kun je daarop tikken en kun je een afspraak maken in Agenda.

iPad agenda app

Agenda staat standaard geïnstalleerd op elke iPad.

Sunrise

Sunrise is niet alleen een hele mooie app, maar ook heel duidelijk. Persoonlijk is dit mijn favoriet, omdat de app in een oogopslag meer informatie geeft dan alle andere apps, zoals de locatie van afspraken. Bovendien voelt de app niet opgekropt. De app werkt met agenda-accounts op iCloud, Exchange en Google Calendar. In de instellingen kun je kiezen hoevaak je wilt dat Sunrise zoekt voor nieuwe items in je agenda: zo ben je altijd op de hoogte.

Sunrise is niet alleen beschikbaar voor de iPad, maar ook voor de iPhone en er is zelfs een online app. Zo hoef je, wanneer je op een computer van iemand anders je agenda wilt bekijken, geen speciale app te downloaden maar kun je gewoon inloggen via de website. Een andere handige feature van Sunrise is dat je ook andere accounts kunt koppelen. Zo kun je je aanmelden via Facebook, LinkedIn en Twitter waardoor je Facebook evenementen toegevoegd worden aan je agenda en je meer informatie krijgt via LinkedIn over de contacten met wie je een afspraak hebt.

Sunrise iPad agenda app

Sunrise is gratis te downloaden in de App Store.

 • Sunrise

Calendars 5

Calendars 5 wordt gemaakt door Readdle, een bedrijf dat nog veel meer handige productiviteit apps maakt. Readdle kan synchroniseren met je iCloud en Google Calendar agenda’s. Een van de tofste dingen aan Calendars 5 is dat de app taal ‘begrijpt’. Zo kun je bijvoorbeeld typen “Diner with Johan at 5pm tomorrow” waarna de app automatisch een nieuwe afspraak maakt voor 17:00 morgen. Helaas werkt deze feature alleen in het Engels, en moet je je iPad dus op Engels zetten voordat dit werkt.

Een nadeel aan Calendars 5 is dat de week-view, die toch het meest gebruikt wordt, wat opgekropt lijkt. Agenda-items met een wat langere titel worden daardoor vaak al snel afgekapt waardoor je veel moet tikken om te zien wat een afspraak precies is. Wat verder nog opvallend is, is dat Calendars 5 als enige in dit overzicht geen zoek-functie heeft. Je kunt oude afspraken dus niet terugzoeken, dat moet je handmatig doen.

Calendars 5 iPad agenda app

Calendars 5 is voor €5.99 te koop in de App Store. Voor die prijs kun je hem ook meteen installeren op je iPhone.

 • Calendars 5

Fantastical 2

Fantastical 2 is een van de duurdere apps in deze vergelijking, maar biedt veel handige features. Net als Sunrise is de app erg overzichtelijk. Dat komt vooral door de vele gestures, daardoor zit het scherm niet vol knoppen en is er meer ruimte voor je agenda-items. Fantastical 2 combineert als enige app in dit overzicht je agenda en herinneringen. Dat is eigenlijk best handig: zo heb je je afspraken en todo’s in een overzicht en kun je goed plannen. Je kunt herinneringen zelfs als agenda-item weergeven, zodat je meteen tijd kunt vrijmaken voor een bepaalde taak.

Fantastical 2 heeft ook een handig maand-overzicht. Je ziet hierin niet de afspraken afzonderlijk met een titel, maar wel de kleur. Elke agenda heeft een eigen kleur (ik heb bijvoorbeeld oranje voor de universiteit, en geel is werk), en zo kun je dus in een oogopslag zien wat je op een dag doet en hoe druk je het hebt.

Fantastical 2 agenda app iPad

Fantastical 2 is voor €4.99 te koop in de App Store.

 • Fantastical 2

Week Calendar

Week Calendar is van Nederlandse makelij en heeft een aantal handige features. De echte planners kunnen bijvoorbeeld hun hart ophalen met de verschillende overzichtsmogelijkheden: je kunt een dag bekijken, een week, een maand of zelfs een heel jaar. In tegenstelling tot de andere apps in dit overzicht kun je met Week Calendar ook de kleuren per afspraak aanpassen. Je bent dus niet afhankelijk van de kleur van de agenda waarin een afspraak maakt. Een andere handige feature is het raden van namen van afspraken. Een afspraak met dezelfde naam hoef je zo niet helemaal te typen, maar deze wordt aan je voorgesteld zodat je extra snel een afspraak kunt inplannen.

Week calendar iPad agenda app

Week Calendar is te koop voor €3.99.

 • Week Calendar

Meer tips

Wil je meer handige tips en adviezen voor het kopen van of het gebruik van een iPad? Neem dan ons tips en adviezen archief door. Hier vind je ook specifieke tips voor de iPad.

 • Delen:

Reacties

 1. Rienje
  12 januari, 2015 om 12:24

  Ik heb met interesse het artikel over de agenda’s gelezen.
  Probleem is dat mijn man de agenda van Google gebruikt en ik de agenda van Apple.
  Dit geeft synchronisatieproblemen: ik ontvang wel zijn afspraken, maar het lukt niet om de afspraken van agenda in de Google agenda te synchroniseren.
  Hebt u daar tips voor of biedt een van de door u besproken agenda’s die mogelijkheid wel?

 2. KG
  24 september, 2015 om 7:58

  Week Calendar was altijd een super app. Echter na installatie van iOS 9 kom ik helemaal niet meer in de app!

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.