Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Hands-on: Acer Iconia Tab 10, Iconia Tab 8W en Iconia One 8

Geschreven door
Geplaatst op10 september 2014, 21:05 CategorieAndroid

IFA 2014 ligt inmiddels alweer een paar dagen achter ons maar we hebben nog wat interessante ervaringen met nieuwe tablets die we graag delen. Acer heeft afgelopen week verschillende nieuwe tablets en hybride modellen gepresenteerd, waaronder de Iconia Tab 10 en Iconia One 8 Android tablets, en de Iconia Tab 8W Windows 8 tablet. In dit artikel delen we onze eerste indrukken met deze modellen.

Acer Iconia Tab 10

De Acer Iconia Tab 10 is de nieuwste 10-inch middenklasse tablet van de Taiwanese fabrikant. Dit model is voorzien van een ips lcd-display met een 1.920 bij 1.200 pixels resolutie en een speciale coating die vingerafdrukken tegen moet gaan. Verder is de tablet uitgerust met een quadcore-processor van MediaTek, 2GB aan werkgeheugen, 16GB of 32GB aan opslaggeheugen, een microSD-kaartlezer, twee camera’s, WiFi, Bluetooth 4.0, stereospeakers en zowel een microUSB- als een microHDMI-poort. De tablet draait op Android 4.4 KitKat.

Acer-Iconia-Tab-10-2

Het eerste wat ons opviel aan de Acer Iconia Tab 10 was het display. De modellen die tijdens IFA 2014 getoond werden waren namelijk voorzien van een 1.280 bij 800 pixels resolutie. Maar, Acer beloofde dat de tablets die in de winkels liggen wel degelijk een full hd-scherm krijgen. Dat neemt echter niet weg dat dit scherm qua kijkhoeken prima was maar dat de beloofde coating tegen vingerafdrukken te wensen overliet. Afgezien van dat komt het design ons bekend voor want dit komt grotendeels overeen met de reeds gelanceerde Iconia tablets. De achterzijde is echter niet voorzien van een structuur en voelt dus wat glad aan maar voor de rest is dit model vrij slank en licht.

Acer-Iconia-Tab-10

De MediaTek-processor zorgt op het eerste gezicht voor een stabiele Android-ervaring, met vlotte overgangen en snel ladende apps. De tablet beschikt over Android 4.4 KitKat en Acer levert zelf een aantal toepassingen en apps mee, waaronder de Touch Wake-app. Hiermee kan de tablet met een simpele aanraking van het scherm uit slaapmodus gehaald worden. Ook worden de bekende Float Widgets, een soort pop-ups die over de interface of een app heen liggen, meegeleverd. Combineer dit met voldoende aansluitingsmogelijkheden, een microSD-kaartlezer en een prijskaartje van 199 euro en je hebt een prima middenklasse Android tablet.

Acer Iconia One 8

De nieuwste 8-inch tablet van Acer gaat onder de naam Iconia One 8. Dit model beschikt over een ips lcd-display met een 1.280 bij 800 pixels resolutie en draait op een Intel Atom Z3735G-processor. Ook deze tablet beschikt over een speciale coating die vingerafdrukken tegen moet gaan. Verder is de Iconia One 8 voorzien van 1GB aan werkgeheugen, 8GB of 16GB aan opslaggeheugen, een microSD-kaartlezer, twee camera’s, WiFi, Bluetooth 4.0 en een microUSB-poort. De tablet draait op Android 4.4 KitKat.

Acer-Iconia-One-8-2

De Iconia One 8 is eigenlijk op geen enkel vlak een bijzondere tablet. In tegenstelling tot de Iconia Tab 10 beschikt dit model echter wel over een structuur aan de achterzijde wat voor een betere houvast zorgt. De resolutie van 1.280 bij 800 pixels is voldoende voor het comfortabel surfen, bekijken van foto’s of lezen van een boek. Vingerafdrukken blijven echter nog steeds vrij goed zichtbaar. De Intel Atom-processor laat een goede eerste indruk achter, met een vlotte navigatie in de interface en prima laadtijden van apps.

Acer-Iconia-One-8

De camera’s zijn, voor zover we die kort hebben kunnen testen, wat teleurstellend, net als de speakers die zich helaas aan de achterzijde bevinden. Op het gebied van software levert Acer een aantal eigen toepassingen mee, waaronder de hierboven omschreven Touch Wake-app, maar echt onderscheiden van de concurrentie kan Acer zich qua specificaties niet. Maar, de prijs van 149 euro maakt veel goed. Hiervoor krijg je een redelijk goed uitgeruste 8-inch tablet die gewoon doet wat ‘ie moet doen.

Acer Iconia Tab 8W

De Acer Iconia Tab 8W is eigenlijk gewoon de Iconia One 8 die we hierboven omschreven hebben, maar dan met Windows 8.1-software. De specificaties komen grotendeels overeen. Zo beschikt ook deze tablet over een 8-inch ips lcd-display met een 1.280 bij 800 pixels resolutie, een Intel Atom Z3735G quadcore-processor, 1GB aan werkgeheugen, 16GB aan opslaggeheugen, een microSD-kaartlezer, twee camera’s, Bluetooth 4.0, Wifi en een microUSB-poort. De tablet draait op Windows 8.1-software en wordt standaard geleverd met een gratis jaarabonnement op Office 365 Personal.

Acer-Iconia-Tab-8W

Het eerste dat opvalt is dat Acer qua design toch een onderscheid wil maken tussen Android en Windows. De Iconia Tab 8W beschikt namelijk over een iets chiquere afwerking, met een zilveren lijst en een ietwat andere structuur aan de achterzijde. Zelfs de camera ziet er door zilveren accenten iets hoogwaardiger uit. De tablet beschikt dus over een strak en chique design, en ligt door het lage gewicht ook lekker in de hand. Wel is dit model iets dikker en zwaarder dan de Android-versie. Acer heeft gekozen voor een ips-display en dat komt de kwaliteit, ondanks de wat lage resolutie, absoluut ten goede. Vanuit alle hoeken is prima naar het scherm te kijken en de helderheid lag hoog genoeg om in een flink verlichte hal comfortabel te browsen. Helaas zijn vingerafdrukken en vieze vegen ook op deze tablet nog steeds goed te zien.

Acer-Iconia-Tab-8W-2

Qua snelheid valt op het eerste gezicht ook weinig te klagen, de Intel Atom-chip lijkt het eenvoudig te trekken. Maar, het moet gezegd worden dat hoewel deze tablet over de desktopinterface van Windows 8.1 beschikt het niet aan te raden is hier met zware Windows-programma’s aan de slag te gaan. Niet alleen de processor is hier te zwak voor, ook het scherm is te klein om elementen in de desktopomgeving comfortabel te bedienen. Voor 149 euro krijg je echter een volledige versie van Windows 8.1, inclusief een jaar lang toegang tot Office 365 Personal wat normaal gesproken 80 euro kost. Je zou dus kunnen zeggen dat je een leuk Office-pakket krijgt dat je eigenlijk maar 69 euro kost. Wat ons betreft mogen we dan ook niet teveel klagen en lijkt de Iconia Tab 8W een prima instapmodel voor diegenen die met apps uit de Windows Store en Microsoft Office aan de slag willen en tegelijkertijd mobiel willen zijn.

Prijs en beschikbaarheid

Acer brengt de Iconia Tab 10 op de markt in een witte en een zwarte versie. Beide modellen moeten deze maand nog te koop zijn voor een prijs van 199 euro. De Iconia One 8 wordt in 10 verschillende kleuren op de markt gebracht. De tablet moet vanaf oktober 2014 te koop zijn voor een prijs van 149 euro. Ook de Iconia Tab 8W verschijnt in oktober voor 149 euro.

  • Delen:
Acer Iconia One 8 (B1-810)
Android KitKat (4.4)
Acer Iconia Tab 10 (A3-A20)
Android KitKat (4.4)
Acer Iconia Tab 8W (W1-810)
Windows 8

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.