Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Hands-on: Samsung Galaxy Note 4

Geschreven door
Geplaatst op8 september 2014, 14:43 CategorieAndroid

Eén van de meest besproken producten voordat de IFA in Berlijn van start ging was toch wel de Samsung Galaxy Note 4, zoals je wel kan zien op onze speciale overzichtspagina. De Samsung Galaxy Note 4 is vanaf nu een feit en hoewel de laatste versie van de populaire phablet van Samsung niet teleurstelt overtreft deze ook nergens de verwachtingen. Wij hebben natuurlijk al wel wat tijd met de Galaxy Note 4 doorgebracht, en ook bij tijdens die ervaringen blijft het bovenstaande van kracht. Mooi en zonder meer ook beter, maar een overtreffende trap wordt nergens behaald.

Een nog mooier scherm

De verwachtingen voor de Samsung Galaxy Note 4 waren natuurlijk echt wel heel erg hoog gespannen, dus dat deze phablet nergens overtreft is ook weer niet een enorme ramp. Het is een lot dat de iPhone van Apple maar als te bekend voorkomt. Samsung heeft er wel voor gekozen om een nieuw en beter scherm, met nog steeds een 5.7-inch formaat, in de Samsung Galaxy Note 4 te verwerken. Het is vooral de resolutie die een bump heeft gekregen, van HD naar QHD. Dat zijn dus 2560 x 1440 pixels!

Samsung-Galaxy-Note-4-hands-on-3

In praktijk konden wij best zien dat het scherm mooier is maar of het nu echt heel veel verschil maakt zullen we wel zien als we wat langer met de nieuwe phablet kunnen doorbrengen. Dit nieuwe scherm betekent dus nog meer detail in foto’s en nog scherpere teksten. De Samsung Galaxy Note 4 is nog steeds voorzien van een amoled-display en dus zit het met kijkhoeken en kleurweergaven vanzelfsprekend ook meer dan snor. Of deze nieuwe stap in de specs-war ten koste gaat van de accuduur is iets waar we ons oog ook op zullen houden.

Meer metaal

Waar Samsung tot nu toe vooral deed alsof ze gebruik maakten van luxe materialen heeft de Koreaanse fabrikant er wat betreft de Galaxy Note 4 gekozen ook daadwerkelijk naar metaal te grijpen voor de behuizing. Dit resulteert niet alleen in een direct stevigere aanvoelende telefoon, het oogt en voelt ook nog eens een stuk luxer. Een designelement dat we van de Apple iPhone en iPad kennen komt ook terug bij de Samsung Galaxy Note 4. Het metaal is in een zogeheten champfered edge rondom de Note 4 geplaatst. Deze schuine afwerking in combinatie met het borstelen van het overgebleven metaal voelt en oogt gewoon erg goed aan.

Samsung-Galaxy-Note-4-hands-on-4

De keuze voor metaal betekent echter niet dat het plastic dat iets ander probeert te zijn helemaal verdwenen is. De achterkant van de Galaxy Note 4 is nog steeds van plastic met lederen structuur. Dat is natuurlijk een beetje de boel neppen, al moet gezegd worden dat ook dit plastic een paar fijne eigenschappen heeft en ongetwijfeld langer mee zal gaan dan een flinterdun stukje leer.

S-Health en KitKat

Eén van de nieuwe onderdelen van de Note 4 is S-Health. Dit omvat onder meer een sensor waarmee je hartslag gemeten kan worden. De sensor die achterop de phablet is verwerkt kan echter nog wel wat meer, want ook het SpO2-gehalte van de gebruiker kan volgens de bijbehorende app gemeten worden. Dat is de mate van zuurstof in je bloed, vooral handig voor sporters en mensen met een aandoening aan hun luchtwegen. Dit gaat allemaal via een speciale sensor die onder andere gebruik maakt van UV-technologie.

Samsung Galaxy Note 4-sensor

Natuurlijk zit dit allemaal gekoppeld aan een speciale app van Samsung. Tijdens onze hands-on tijd konden we helaas niet gebruikmaken alle functies, niet omdat we zo’n gebrek hadden aan tijd maar voornamelijk doordat de samples die op IFA aanwezig waren nog niet van de finale hardware voorzien waren. Daarbij kwamen de resultaten van de sensor niet altijd overeen op verschillende samples.

Samsung heeft de Galaxy Note 4 uitgerust met de op het moment van schrijven meest recente versie van Android; Android 4.4 KitKat. Of de phablet een update naar Android L krijgt is nog niet duidelijk maar we gaan er vanuit dat Samsung hier mee komt. Over Android heen heeft Samsung wederom de eigen TouchWiz-interface gelegd. Ook hierin zijn verschillende verbeteringen doorgevoerd, waaronder in de Multi Window functie. Zo is het nu mogelijk om apps in pop-ups te openen, welke een kwart van het scherm innemen. Je kunt echter ook nog steeds de split-screen modus gebruiken maar nieuw hierin is dat je media en tekst van het ene scherm in het andere scherm kunt slepen.

Een nog betere camera

Ook nieuw is de camera in de Samsung Galaxy Note 4. Dit keer is voor een 16 megapixel camera met optische beeldstabilisatie gekozen. Ook de camera aan de voorkant van de Samsung Galaxy Note 4 is verbeterd en heeft nu maar 3.7 megapixels tot zijn beschikking. Ook hier geldt weer dat we nog niet genoeg tijd hebben kunnen doorbrengen met de Note 4 om er een waardeoordeel aan te geven. De resultaten die wij op de perfect verlichtte Samsung booth wisten te behalen wekken vertrouwen, maar het gaat juist om die moment dat de belichting niet optimaal is natuurlijk.

Krachtiger

Zoals gezegd heeft de Samsung Galaxy Note 4 voldaan aan onze verwachtingen, verwachtingen die zeer hoog gespannen waren. Een top of the line-model die met 32GB aan geheugen komt en aangedragen wordt door één van de meest moderne processors op de markt; een 2.7 GHz Sandragon quadcore-processor, in combinatie met 3GB werkgeheugen. In de tijd die wij tot nu toe hebben gehad met de Note 4 hebben we geen vertragingen waargenomen en lijkt de Note 4 geen enkel probleem te hebben met de zware TouchWiz-skin, en dat is wel eens anders geweest. En als we heel eerlijk zijn beginnen wij er ons steeds minder aan te ergeren.

Een nog betere S-Pen

Natuurlijk mag ook de S-Pen deze keer niet ontbreken en deze pen heeft een aantal kleine verbeteringen meegekregen. Zo is het aantal drukniveaus verhoogd van 1024 naar 2048 en wordt Smart Collect toegevoegd. Met deze functie kun je eenvoudig media en tekst selecteren en vervolgens opslaan en delen. Ook het Air Command-menu, op te roepen met de S-Pen, is deze keer weer aanwezig en geeft je toegang tot bijvoorbeeld een snel screenshot of een snelle notitie.

Samsung-Galaxy-Note-4-hands-on-2

Samsung Galaxy Note 4 – Prijs en beschikbaarheid in Nederland

De Samsung Galaxy Note 4 komt vanaf oktober naar Nederland. De phablet is dan verkrijgbaar in het Frost White, Blossom Pink, Charcoal Black en Bronze Gold. Het prijskaartje van de Samsung Galaxy Note 4 zal 799 euro lezen voor de 32GB-versie.

 • Delen:
Samsung Galaxy Note 4
Android KitKat (4.4)

Reacties

 1. anita Nijhoff
  09 september, 2014 om 14:06

  Er word nog nergens de blossum pink aangeboden ,komt deze wel ?
  wil geen zwarte of witte meer

  • Hans Jansen
   09 september, 2014 om 22:58

   Volgens de officiele berichten komt blossom pink er ook aan. Maar zul je zien dat je voor deze kleur een levertijd van minimaal 2 weken hebt, terwijl in de winkel zwart en wit op voorraad liggen. 99 van de 100 mensen roepen dan doe maar zwart of wit !

 2. Ada
  10 september, 2014 om 13:58

  Dacht dat hij vandaag te koop was?? Hoop alleen niet dat Samsung weer niet met die achterlijke prijsdalingen mee doet.Vind dit te gek voor woorden. En graag wil ik het verschil weten tussen note 3 en 4.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.