Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

IFA 2014 round-up: is het einde van de grote tablet in zicht?

Geschreven door
Geplaatst op15 september 2014, 16:39 CategorieAndroid

IFA 2014 is weer voorbij en dus kunnen we de balans opmaken. Welke nieuwe tablets hebben we voorbij zien komen? Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen? En, welke trends vallen dit jaar op? In dit artikel zetten we onze ervaringen en de belangrijkste nieuwtjes uit Berlijn op een rij.

Grote tablets zijn afwezig

Vorig jaar was de belangrijkste trend die we op IFA zagen dat revolutie plaatsmaakte voor evolutie. Fabrikanten kwamen met weinig innovatieve producten en voerden vooral verbeteringen door in bestaande designs en systemen. Dit jaar zien we diezelfde trend nog steeds terug maar wellicht opvallender is dat fabrikanten dit jaar weinig aandacht besteedden aan de ‘grote’ tablet.

We hebben dit jaar op IFA 2014 nauwelijks nieuwe tablets met een formaat van rond de 10-inch gezien. Ja, er waren uitzonderingen van onder meer Acer (Iconia Tab 10) en Archos (101 Copper) maar het was duidelijk dat fabrikanten zich voornamelijk richten op kleinere modellen. Zowel op het gebied van Android als op het gebied van Windows 8 werd de focus gelegd op tablets met een formaat van 7-inch of 8-inch. Zo introduceerden onder meer Asus (VivoTab 8) en Acer (Iconia Tab 8W) een 8-inch Windows 8 tablet en bracht Acer de Iconia One 8 met Android uit.

Acer-Iconia-One-8-2

Kleine Android tablets kunnen zich qua specificaties wel steeds vaker meten met de grote jongens. Fabrikanten kiezen ervoor zowel betaalbare als high-end Android tablets van klein formaat op de markt te brengen. Zo introduceerde Sony tijdens IFA de 8-inch Xperia Z3 Tablet Compact, kondigde Asus de 7-inch MeMO Pad 7 (ME572C) aan en lanceerde Lenovo de 8-inch Tab S8. Samsung bracht een 8-inch tablet met een robuust design uit; de Galaxy Tab Active is speciaal ontwikkeld voor zakelijke gebruikers.

Sony-Xperia-Z3-Tablet-Compact

Is dit dan het einde van de 10-inch Android of Windows tablet? Niet echt, want fabrikanten lijken zich wat dit formaat voor Android betreft voornamelijk te richten op betaalbare modellen die weinig aandacht krijgen op een beurs als IFA. We krijgen vast en zeker nog nieuwe 10-inch Android tablets van onder andere Asus, Acer en Samsung te zien maar – met hier en daar een uitzondering – waarschijnlijk zonder indrukwekkende specs. Op zich geen negatieve ontwikkeling maar diegenen die een high-end Android tablet van groot formaat zoeken worden qua keus de komende tijd ietwat beperkt, zo lijkt het. Wel is de hybride Android tablet/laptop met een formaat van 10-inch of groter nog steeds springlevend, met voornamelijk Asus die nieuwe modellen op de markt gebracht heeft of brengt. Zo introduceerde Asus onlangs nog de Transformer Pad TF303.

Asus-TF103C-review-feature

Wat betreft Windows 8 tablets met een formaat van 10-inch lijkt het erop dat fabrikanten alleen maar voor hybride of convertible modellen kiezen. Onder meer Asus (Transformer Book T100TA), Lenovo (Miix 2 10) en Acer (Aspire Switch 10) hebben hybride modellen met display (tablet) en dock uitgebracht, zowel in het instapsegment als het high-end segment. HP kiest er zelfs in de Envy- en Pavilion-serie voor om bepaalde modellen niet meer met keyboard dock maar met geavanceerde keyboard cover uit te brengen. Stand-alone Windows 8 tablets met een formaat van rond de 10-inch zien we nauwelijks meer terug, vooral ook omdat Windows zich nog steeds perfect leent voor een toetsenbord (en muis) en consumenten dit vaak ook verlangen van een Windows-apparaat. Toshiba is eigenlijk de enige fabrikant die recentelijk nog een 10-inch Windows 8 tablet op de markt gebracht heeft in de vorm van de Toshiba Encore 2 WT10-A-103.

Acer-Aspire-Switch-11

De convertible, een apparaat dat door een flexibel scharnier in verschillende modi – waaronder de tabletmodus – gebruikt kan worden, wint ook nog steeds aan populariteit. Met name op het gebied van Windows 8 zien we dan steeds meer fabrikanten meerdere convertibles in het assortiment opnemen. Zo introduceerde Acer de Aspire R13 met een apart design en de Aspire R14 met het traditionele convertible design. Lenovo kondigde de ThinkPad Helix 2 voor professionele gebruikers aan en Toshiba bracht twee nieuwe convertibles in de Radius-serie mee naar Berlijn.

Toshiba-Radius

Phablets

We gaven het in onze verwachting voor IFA 2014 al aan; de phablet is nog steeds bezig met een opmars en wordt door veel consumenten al verkozen boven een kleine tablet. Op IFA 2014 zijn we dan ook een groot aantal phablets tegengekomen. Een aantal sprong boven de concurrentie uit of viel op een of andere manier op, waaronder natuurlijk de Samsung Galaxy Note 4 die vooral flink verbeterd is.

Samsung-Galaxy-Note-4-hands-on-2

Huawei introduceerde met de Ascend Mate 7 weer een interessante phablet met een 6-inch formaat. Ook Lenovo (Vibe Z2 Pro) en Alcatel (Hero 2) presenteerden tijdens IFA 2014 nieuwe phablets. Hoewel deze niet tijdens IFA 2014 gepresenteerd is mogen we natuurlijk de nieuwe iPhone 6 Plus, de eerste phablet van Apple, niet vergeten.

Hands-on ervaringen

Een aantal van de nieuwe tablets en phablets die tijdens IFA 2014 geïntroduceerd zijn hebben we al kort aan de tand kunnen voelen. Onze eerste indrukken vind je in de hands-on artikelen van de Samsung Galaxy Note 4, de Asus MeMO Pad 7 (ME572C), de Sony Xperia Z3 Tablet Compact en de Acer Iconia-serie. Het model van Asus hebben we inmiddels liggen voor een uitgebreide review dus houd de website in de gaten voor alle pluspunten en minpunten van deze high-end 7-inch tablet.

Al met al hebben we tijdens IFA 2014 weer heel wat interessante en mooie tablets, convertibles en hybriden voorbij zien komen die de komende weken en maanden in de Nederlandse winkels verschijnen. Een overzicht van alle gelanceerde modellen vind je in onze tablet database. Hier kun je alle tablets vergelijken aan de hand van de specificaties, de prijzen en andere features. Wil je alle artikelen vanuit Berlijn nog eens rustig nalezen, neem dan een kijkje in ons IFA 2014 archief.

  • Delen:
Asus MeMO Pad 7 (ME572C)
Android Lollipop (5.0)
Sony Xperia Z3 Tablet Compact
Android KitKat (4.4)
Samsung Galaxy Note 4
Android KitKat (4.4)

Reacties

  1. Jan Bos
    16 september, 2014 om 10:51

    Ik ben nog steeds op zoek naar een 10 inch tablet. Het hoeft niet de goedkoopste te zijn, maar het hoeft ook niet overprized te zijn.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.