Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Microsoft toont preview Windows 10: wat is er nieuw?

Geschreven door
Geplaatst op30 september 2014, 19:43 CategorieBesturingssystemen

Microsoft heeft vanavond een eerste preview van Windows 10 gegeven. De softwaregigant toonde de zogenaamde Technical Preview en liet weten dat we de uiteindelijke versie pas laat in 2015 kunnen verwachten. Maar, het belangrijkste zijn natuurlijk de vernieuwingen die Microsoft al aangekondigd heeft. In dit artikel vind je alle nieuwigheden van Windows 10.

Samenvoegen Windows-versies

Als eerste moeten we het natuurlijk even over de naam hebben; Windows 10. We moeten eerlijk zeggen dat niemand dit had zien aankomen maar volgens Microsoft was het een logische stap direct naar de 10 te gaan. Dat nummer klinkt gewoon beter en staat voor één Windows-versie die optimaal kan draaien op alle apparaten en voor zowel consumenten als zakelijke gebruikers. We zien de naam Windows RT niet meer terug, net als de Windows Phone-naam. Alles valt voortaan onder de naam Windows (10) en op alle apparaten wordt het besturingssysteem, volgens de fabrikant, perfect geschaald. Microsoft focust zich met Windows 10 ook meer op enterprise, de zakelijke markt, en heeft onder meer een nieuw systeem ontwikkeld om persoonlijke en zakelijke gegevens op alle apparaten eenvoudig van elkaar te scheiden.

Voordat we in alle verbeteringen en vernieuwingen duiken moet gezegd worden dat het om nog een zeer vroege versie van de software gaat. Microsoft heeft de echte basis van Windows 10 getoond, de belangrijkste eigenschappen van het besturingssysteem in het algemeen.

Nieuw startmenu in Windows 10

Natuurlijk heeft Microsoft het nieuwe startmenu van Windows 10 getoond. Zoals verwacht bestaat het menu, dat via het logo aan de linker onderzijde geopend kan worden, uit de standaard pc-settings en programma’s maar daarnaast een lijst met live tiles, de zogenaamde tegels. Microsoft wil dat zelfs Windows 7-gebruikers zonder problemen kunnen upgraden en het vertrouwde van Windows blijven zien. Het is een upgrade, maar met de kenmerken van Windows 7. Zoals Microsoft het zegt; ze hoeven niet opnieuw te leren rijden. De tegels in het startmenu kunnen door de gebruiker zelf gewijzigd worden en ook qua grootte worden aangepast.

Windows-10-startmenu

Ook kan de computer/tablet middels een optie in het startmenu afgesloten of opnieuw opgestart worden. Daarnaast is de zoekfunctie in het startmenu verbeterd en uitgebreid. Het is een universele zoekfunctie, wat betekent dat de hele computer en ook het internet doorzocht worden. Je krijgt dus bij een zoekopdracht ook direct resultaten van bijvoorbeeld Wikipedia en geïnstalleerde apps.

Windowed apps

Het is een wat vage subtitel maar in Windows 10 is het mogelijk om zowel klassieke programma’s als moderne apps (uit de Windows Store) in de desktopomgeving te draaien. Ook de apps verschijnen in een venster dat qua grootte aan te passen is en verplaatst kan worden.

Windows-10-apps

Zo kan in de desktopomgeving de Mail-app worden gebruikt, naast de klassieke Windows programma’s. Hiermee trekt Microsoft de tegelsomgeving en de desktopomgeving dichterbij elkaar, om zo Windows-gebruikers een bekende omgeving te bieden terwijl ze gebruikmaken van moderne apps.

Multitasking en virtuele desktops

Multitasking is een belangrijk onderdeel van Windows 10. In de taakbalk is de nieuwe knop Task View te vinden. Deze knop biedt je toegang tot een overzicht dat Mac-gebruikers als Expose kennen. Je ziet een verkleinde weergave van openstaande programma’s en apps, waarna je direct door je apps en programma’s kunt bladeren. Aan de onderzijde van deze interface zien we meerdere desktops, de zogenaamde virtuele desktops.

Windows-10-desktops

Zo kun je eenvoudig schakelen tussen verschillende desktops waar een groep apps in zijn eigen omgeving draait. Maar, het is middels de ‘Snap Assist’ functie ook mogelijk om apps van de ene desktop eenvoudig in de andere desktop te plaatsen. Dit alles moet er volgens Microsoft voor zorgen dat gebruikers nog productiever kunnen zijn op hun tablet, laptop of pc.

Windows Store

Over de Windows Store heeft Microsoft niet heel veel gezegd, afgezien van het feit dat zakelijke klanten die Windows 10 gebruiken de mogelijkheid om een eigen winkel, waar applicaties in te vinden zijn, naar eigen wens aan te passen. Die apps zijn dan vanzelfsprekend ook in de desktopomgeving te draaien, zoals hierboven omschreven. Daarbij liet Microsoft weten dat Windows 10 alle apps die reeds uitgebracht zijn voor het besturingssysteem zal ondersteunen.

Windows 10 voor tablets

Hoewel Microsoft het met name over Windows 7-gebruikers heeft gehad die moeten overstappen is er ook over Windows 8-gebruikers met een tablet (touch) gesproken. De Charms bar, het menu dat middels een swipe vanaf de bovenhoek opgeroepen kan worden, is ook in Windows 10 nog aanwezig. Daarnaast is de Task View groter en zijn de knoppen geoptimaliseerd voor bediening middels touch.

Windows-10-start-touch

De startpagina (home) van Windows 10-apparaten past zich aan, aan de hand van de input. Zo is in bovenstaande afbeelding de touch-omgeving van Windows 10 te zien, met dus tegels en opties die snel met de vingers bediend kunnen worden. Ook de taakbalk en het startmenu zijn nu voor tabletgebruikers toegankelijk, maar worden groter weergegeven. Als een gebruiker een muis en keyboard gebruikt wordt het startscherm hierop aangepast. Volgens Microsoft is dit met name handig op hybride en convertible apparaten als bijvoorbeeld de Surface tablets van het bedrijf zelf.

Video Windows 10

Microsoft heeft vanavond ook een video online gezet waarin een aantal van de hierboven besproken nieuwigheden getoond wordt.

Downloaden

De Technical Preview van Windows 10 verschijnt in eerste instantie voor laptops en tablets maar is echt alleen te installeren door mensen die exact weten wat ze doen. Later komt er ook een server-versie. Een versie voor consumenten, en dus ook tablets, hoeven we voorlopig nog niet te verwachten.

Prijs en beschikbaarheid

Windows 10 wordt pas ‘laat’ in 2015 officieel uitgebracht, waarschijnlijk in het derde kwartaal. Dan zal deze nieuwe versie van Windows via de Windows Store te downloaden zijn. Gebruikers van Windows 8(.1) kunnen Windows 10 waarschijnlijk gratis downloaden, al moet de softwaregigant dit nog bevestigen. Voor die tijd zal Microsoft nog dieper ingaan op de verbeteringen voor consumenten, en dus ook tabletgebruikers. In april van volgend jaar wordt meer informatie gegeven over universele apps, apps die op alle apparaten moeten werken.

Vooralsnog geeft Microsoft dus maar weinig informatie vrij over wat we precies van Windows 10 voor tablets kunnen verwachten. De hierboven genoemde verbeteringen zijn echter op alle apparaten, met uitzondering van smartphones, te vinden. Zodra Microsoft meer details vrijgeeft over Windows 10 voor tablets lees je het natuurlijk hier. Volg het laatste nieuws via ons Windows 10 archief.

 • Delen:

Reacties

 1. Robert
  11 juni, 2015 om 15:52

  Het is gewoon te hopen dat die vele ouderen die zoals ik over 7 jaren terug scholing heeft gevolgd voor Windows 7 nog kunnen bijbenen …….
  opgelet ik ben nu 67 en als dit systeem om de haverklap veranderd is dit niet makkelijk..
  Hopelijk heeft men een goede uitleg klaar voor die groep mensen op de goede weg te helpen ….

 2. Zoeteman
  03 augustus, 2015 om 15:06

  Zit er in Windows 10 ook een tekstprogramma.

 3. luyten
  04 augustus, 2015 om 9:38

  Waar vind ik een nederlandse vertaling van uw video over werking windows 10?Wat met internet explorer?

 4. Baelus gustaaf
  18 augustus, 2015 om 18:15

  ik heb windows7, als ik windows 10 instaleer moet ik dan mijn mailbox opnieuw instaleren en al het andere ?

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.