Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Phablet-markt wordt groter dan tablet-markt

Geschreven door
Geplaatst op6 september 2014, 10:16 CategorieOnderzoek

Volgens het IDC, International Data Corp., zullen het aantal verscheepte phablets in 2015 toenemen tot 318 miljoen units. Daarmee zou de markt groter zijn dan die van traditionele tablets en laptops. Het IDC hanteert een schermgrootte van 5.5 tot 6.99 inch als het gaat om phablets.

Schermgrootte

Pas wanneer een smart device een scherm van meer dan zeven inch heeft, spreekt het IDC van een tablet. Dit jaar nog zullen elektronicafabrikanten meer dan 175 miljoen phablets verschepen, aldus het IDC, tegenover 170 te verschepen laptops. Dat maakt de markt van de phablets al aan het einde van dit jaar groter dan de laptop-markt. Daarnaast denkt het IDC dat volgend jaar het aantal verscheepte phablets op 318 miljoen stuks komt te liggen, tegenover een verwachtig van 233 miljoen te verschepen tablets. Daarbij wordt er verwacht dat Apple een boost gaat geven aan phablet-verkoop.

Samsung was de eerste fabrikant die een phablet met een scherm van 5.3 inch introduceerde in 2011, in de vorm van de Galaxy Note. Waar het bedrijf eerst last had van kritiek vanwege de haast lachwekkende grootte van het ogenschijnlijk minder handzame apparaat, heeft die introductie ervoor gezorgd dat er een nieuwe markt op zich is ontstaan. Niet lang daarna kwam de Galaxy Note 2 en 3 uit en kopieerden verschillende andere merken, zoals HTC en LG, de blauwdruk van de phablet. Naar verwachting zal zelfs Apple volgend, wanneer het aanstaande dinsdag de iPhone 6 gaat aankondigen.

Samsung Galaxy Note Edge

Afgelopen woensdag introduceerde Samsung niet één, maar twee nieuwe phablet: de Samsung Galaxy Note 4 en de Samsung Galaxy Note Edge. Beide phablets draaien op bijna identieke specs. De Edge heeft een apart scherm nog aan de zijkant, waar de fabrikant tal van leuke dingen mee kan doen. Wanneer je bijvoorbeeld de camera-app opent, dan verschijnt alle knopjes op het zijdisplay. Hetzelfde principe geldt bijvoorbeeld voor de S Note- en muziek-app, in alle gevallen zijn de knoppen van het ‘hoofdscherm’ verdwenen en verschijnen ze dus aan de zijkant.

Ondanks het feit dat Samsung pionierde, is het mogelijk dat het bedrijf zijn nummer één positie moet inleveren. Analisten voorspellen namelijk dat Apple daadwerkelijk een grotere iPhone gaat aankondigen, eentje met een scherm van minimaal 5.5 inch, en ze claimen dat er een overweldigende vraag naar is. Om die bewering kracht bij te zetten: Apple schijnt een bestelling bij schermfabrikanten geplaatst te hebben, van zo’n zeventig tot tachtig miljoen (grote) schermen, die voor het einde van het jaar geleverd moet worden. Dat is dertig tot veertig procent meer dan de bestelling van de iPhone 5S en 5C.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.