Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: Toshiba Satellite Click 2 Pro P30W

Geschreven door
Geplaatst op9 september 2014, 13:33 CategorieReviews

Toshiba richt zich in 2014 voornamelijk op producten die op Windows 8 draaien. Naast een goedkope en vooral kleine Windows 8 tablet in de vorm van de Toshiba Encore komt de fabrikant ook met luxere, grotere machines op de markt. In deze review gaan we kijken naar de Toshiba Satellite Click 2 Pro P30W, een laptop/tablet hybride met 13.3 inch beeldscherm en een setje chique specificaties.

Toshiba Satellite Click 2 Pro – specificaties

Toshiba Satellite Click 2 Pro P30W
Scherm 13.3 inch 1920 x 1080
Digitizer Nee
Processor Intel Core i5 (4th gen) 1.7GHz
RAM 4GB
Opslaggeheugen 128 GB
MicroSD Ja
HDMI Ja
USB 2 x USB 3.0
GPS Nee
3G/4G Nee
Bluetooth Ja, 4.0
NFC Nee
Camera’s 1.3MP Webcam en 5MP camera
Accu 41 Wh 3 cell Lithium Polymer

De Toshiba Satellite Click 2 Pro P30W is een hybride, maar zoals je aan de specificaties kan zien is het niet zomaar een combinatie tussen een laptop en een tablet, maar eigenlijk meer een combinatie tussen een ultrabook en een tablet. Deze uitvoering is te koop voor 1.040 euro, op dit moment is bol.com de enige aanbieder van deze computer.

Toshiba Satellite Click 2 Pro – hardware en design

De Toshiba Satellite Click 2 Pro P30W is voorzien van een aluminium behuizing, die een geborstelde afwerking heeft meegekregen. Natuurlijk wordt het display beschermd door een een glazen plaat van Gorilla Glas en zijn er wat zwarte randen te zien rondom het scherm. De geborstelde aluminium, zwarte randen- en glas-combinatie is een beproefde formule en resulteert doorgaans in chique ogende producten, met een goede bouwkwaliteit. Dat is bij deze Toshiba Satellite Click 2 Pro P30W niet anders.

Review-Toshiba Satellite Click 2 Pro P30W

Toch zijn er nog wel een paar opvallende zaken, dingen die afwijken van de bekende formule die consequent lijkt te worden toegepast op dit type hybride. De Toshiba Satellite Click 2 Pro P30W heeft namelijk vrij grote openingen aan de bovenkant zitten waar het apparaat van zijn hitte afkan, ietwat ouderwets. De rest van de afwijkingen zitten hem vooral in het toetsenbord, en het toetsenbord dock.

Keyboard

Het scharnier waarmee het tablet- en toetsenbord-deel met elkaar verbonden zijn heeft ook een iets afwijkend design, en heeft een extra ‘kont’ door de plaatsing net voor de absolute achterkant van het toetsenbord. Dit klinkt misschien wat vreemd maar zoals de foto’s laten zijn zijn de verschillende poorten in dit achterste deel van het dock verwerkt, en heeft de rest van het dock een opvallend dun profiel weten te behouden.

Review-Toshiba Satellite Click 2 Pro P30W-toetsenbord

Ook de lay-out van de toetsen is iets anders dan je gewend bent van een gemiddelde computer. Toshiba heeft ervoor gekozen iets meer ruimte te nemen voor de pijltjes-toesten en naast de Enter-toets nog een hele verticale rij met de toetsen DEL/HOME/PGUP/PGDN/END toe te voegen. Doordat we het hier over een 13.3 inch computer hebben is hier overigens wel meer dan genoeg ruimte voor, en zijn de daadwerkelijke toetsen niet noemenswaardig kleiner geworden. Toch is de plaatsing van het toetsenbord door deze extra rij voor je (of in ieder geval mijn) gevoel net iets uit het lood, waardoor je even moet wennen aan het typen op de Toshiba Satellite Click 2 Pro P30W. De toetsen zijn overigens voorzien van achtergrondverlichting, een extra premium feature waar je nog maar moeilijk zonder kan als je er eenmaal aan gewend bent.

Review-Toshiba Satellite Click 2 Pro P30W-toetsenbord-2

De plek van het verbindende scharnier tussen de tablet en toetsenbord hebben we al even genoemd de verbinding tussen de beide delen is helaas iets minder stabiel dan je zou hopen. Op bureau of tafel is het geen enkel probleem maar bij gebruik op schoot heb je een constant wiebelend scherm voor je ogen. Dat is jammer. Het push-to-release of connect systeem werkt wel goed, maar de weerstand van het scharnier laat dus wat te wensen over.

Display

Het scherm van de Toshiba Satellite Click 2 Pro P30W is gewoon prima. Ik heb niet echt iets te klagen over de kwaliteit van dit ips-paneel. Er zijn schermen met een hogere resolutie maar een Full-HD resolutie op een 13.3 inch scherm zorgt op een normale gebruiksafstand in ieder geval niet voor onscherpe teksten. Zodra je de Toshiba Satellite Click 2 Pro P30W wat meer als tablet gebruikt, en dus wat dichterbij je gezicht hebt, valt het wel op de de pixeldichtheid met zo’n 163 ppi niet enorm groot is.

Review-Toshiba Satellite Click 2 Pro P30W-tablet

Het scherm is in beide modi echter gewoon meer dan prima bruikbaar en Toshiba heeft hier wat mij betreft voor de juist balans gekozen. Zaken als kleurweergave, contrast en kijkhoeken zijn door de keuze voor een ips-paneel ook keurig verzorgt. Kleurweergave is voor mijn gevoel zelfs wat beter dan het gemiddelde ips-paneel, met dynamische maar natuurlijke tinten en diepe zwartwaarden.

Connectiviteit

Deze Toshiba Satellite Click 2 Pro P30W is voorzien van een een set aansluitingen en verbindingsmogelijkheden die je mag verwachten van een moderne ultrabook. Er is dual-band Wifi a/b/g/n en Bluetooth 4.0, maar GPS, NFC en mobiele internet opties missen maar zijn dan ook niet enorm gebruikelijk bij dit type apparaat. Qua poorten zit het meeste in het toetsenbord dock verwerkt, in de eerder besproken kont van het dock.

Review-Toshiba Satellite Click 2 Pro P30W-aansluitingen

Er zijn twee USB 3.0-poorten beschikbaar, een volledig formaat HDMI-poort, een SD-kaartlezer en natuurlijk een koptelefoon/microfoon combostekker. Het microSD-slot zit in de tablet verwerkt, en zelfs als je de tablet los van het toetsenbord dock gebruikt heeft Toshiba nog een paar poorten weten te verwerken rondom die dockconnector. Er is een USB 2.0-poort, een microHDMI-poort en koptelefoon-poort beschikbaar. Dus ook los is de Toshiba Satellite Click 2 Pro P30W nog best ruim uitgerust qua aansluitingen.

Review-Toshiba Satellite Click 2 Pro P30W-aansluitingen-2

Speakers

De speakers zitten aan de achterkant van de tablet en vinden hun weg naar de buitenwereld via twee uitgestanste grills. De speakers zijn van Harman/Kardon en hoewel dit natuurlijk een A-merk op speakergebied is konden mijn oren die accolade niet zomaar staven. Het geluid is heel tinnerig en mist detail. Blikkerig. Ronduit een tegenvaller. Natuurlijk kan je er best even een YouTube-filmpje mee kijken, maar ik zou mezelf nooit de bewuste keuze zien maken om via deze Toshiba Satellite Click 2 Pro P30W muziek te gaan luisteren. Natuurlijk zijn er zat oplossingen te bedenken via de 3.5mm-koptelefoon-aansluiting of Bluetooth 4.0-verbinding.

Review-Toshiba Satellite Click 2 Pro P30W-speakers

Camera’s

Net als de speakers vallen de camera’s in deze Toshiba Satellite Click 2 Pro ook erg tegen. Ik ben er nog steeds voorstander van om camera’s weg te laten in plaats van in te vullen met goedkope exemplaren. Maar met het oog op de functies die Microsoft ingebouwd heeft in verschillende apps (zwaaien door je recept gaan, OCR support in apps als OneNote) begrijp ik het ook wel waarom er camera’s in deze hybride zitten. Het goede nieuws is dat ze voor de Microsoft=toepassingen prima geschikt zijn, je moet er alleen niet iets anders mee willen doen.

Review-Toshiba Satellite Click 2 Pro P30W-camera

Accuduur

Volgens Toshiba gaat deze Satellite Click 2 Pro P30W een krappe 7 uur mee op een enkele lading. 6.75 volgens de officiële schatting. Zoals gebruikelijk ronden we gewoon naar beneden af bij een dergelijk bewering en gaan we van zo’n 5 tot 6 uur uit. En daar komt deze ultrabook hybride wel aan, helemaal niet gek voor een compacte Windows 8 machine met krachtige Intel Core-i5 processor. Opladen gaat helaas via een Toshiba-connector, en dus niet via een standaard USB=connector. Gelukkig is de oplader die bij dit apparaat geleverd wordt, voor een laptop, van een redelijk compact formaat.

Toshiba Satellite Click 2 Pro – software

De Toshiba Satellite Click 2 Pro P30W draait natuurlijk gewoon op Window 8.1, de volledige versie. Windows 8.1 is ondertussen meer dan bekend genoeg om niet meer volledig te bespreken. In deze vorm hebben beide gezichten van Windows ook een echte rol; de desktop omgeving komt goed uit de het grote 13.3 inch scherm en geeft je de mogelijkheid alle software die je al had te installeren. De moderne tegeltjesomgeving heeft alle nieuwigheden en komt met een standaard aanbod aan apps en diensten van Microsoft die het totaalpakket direct heel compleet maken.

Review-Toshiba Satellite Click 2 Pro P30W-scherm

Toshiba heeft kennelijk wat geld kunnen besparen door weer wat reclame/spam/rommel te installeren op deze hybride tablet/laptop. Zaken als een snelkoppeling naar Ebay, wat suffe spellen (die niet eens in de moderne omgeving werken) en een virusscanner worden door je strot geduwd. Niet cool natuurlijk, maar als je even 10 minuten uittrekt om de boel op te schonen ben je er ook wel zo weer vanaf.

Review-Toshiba Satellite Click 2 Pro P30W-software

Toshiba Satellite Click 2 Pro – in gebruik

De Toshiba Satellite Click 2 Pro P30W is vooral een heel knappe laptop. Omdat we het hier over een 13.3-inch apparaat hebben is het bovenal een laptop die minder goed inzetbaar is als een tablet-computer. Toch zijn er met een beetje goede wil, en de juiste reden, best een paar toepassingen waar juist de tablet-modus zijn voordelen heeft. Een beetje nieuws browsen via een app of het spelen van een simpel spelletje op de bank is gewoon het leukste op een tablet, zelfs als die tablet dan vrij groot is. Maar bovenal is het dus gewoon een knappe laptop, een ultrabook zelfs. Het toetsenbord vergt enige gewenning en doordat het scharnier niet optimaal stevig is moet je daar ook even de juiste stand voor zoeken, de stand die het beste voor jouw houding werkt en het minste wiebelt. Het systeem voelt wel enigszins zwaar aan maar niet genoeg om niet mee te willen nemen, maar net genoeg om altijd een klein issue te zijn. Hetzelfde gaat op voor het gewicht van de Toshiba Satellite Click 2 Pro P30W in tablet-modus, dus los van het toetsenbord.

Review-Toshiba Satellite Click 2 Pro P30W-gebruik

Prestaties

De Intel Core i5-processor in combinatie met het 4GB werkgeheugen houdt het systeem meer dan goed draaiende, zoals je natuurlijk mag verwachten van een moderne computer van ruim 1.000 euro. Alle taken die je aan een systeem als deze kan geven gaan simpel en snel zat. Alleen de echte professionals die met film- en videobewerking aan de slag gaan zullen tegen de beperkingen van de processor aanlopen. De beperkingen van 4GB werkgeheugen zijn wat sneller, en voor meer mensen, te merken. Dit vertaalt zich in het aantal internet-tabbladen en apps dat je tegelijkertijd kan openhouden zonder dat er delen van het internet, of apps, opnieuw geladen moeten worden. Voor de meeste games is dit systeem dus ook meer dan adequaat, al zullen ook hier weer ‘pro’ gebruikers zijn die lachen bij het idee van een Core-i5 processor, de Iris grafische kaart en de 4GB werkgeheugen.

Toshiba Satellite Click 2 Pro – conclusie

De Toshiba Satellite Click 2 Pro P30W is een indrukwekkende machine, de eerste machine die ik van Toshiba heb geleend die mij een dergelijk goede ervaring gaf dat het jammer is het apparaat weer naar de volgende tech-reporter door te sturen. Als we persoonlijke voorkeuren meerekenen dan zou ik heel graag willen zien hoe dit apparaat zou werken in een 12.2-inch beeldschermuitvoering en een stevigere scharnierverbinding. Maar ook in deze uitvoering is het een heel aardige laptop. Helaas voor Toshiba zijn er wel een hoop concurrenten in de prijsklasse van rond de 1.000 euro, waar de Surface Pro 3 er natuurlijk eentje van is, maar ook de Lenovo Yoga lijn bestaat uit verschillende modellen die voor dit geld meer dan de moeite waard zijn om te overwegen. Maar als je een voorkeur hebt voor een groot aantal aansluitingen en poorten dan is deze Toshiba Satellite Click 2 Pro P30W zonder meer het overwegen waard.

Minpunten

  • Scharnier niet stabiel
  • Groot voor een tablet
  • Accuduur kan beter

Pluspunten

  • Slank en fraai design (dock)
  • Veel aansluitingsmogelijkheden
  • Erg goed als laptop
Tablets Magazine
Beoordeling
8.010Sam Rijverproduct
  • Delen:
Toshiba Satellite Click 2 Pro P30W
Windows 8

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.