Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Testpanel: Samsung Galaxy Tab4 (10.1) getest door drie consumenten

Geschreven door
Geplaatst op1 september 2014, 13:49 CategorieGastblog

Begin deze maand zijn we van start gegaan met het TabletsMagazine testpanel. Hiervoor waren we op zoek naar drie enthousiaste lezers die uitgebreid met een Samsung Galaxy Tab4 (10.1) aan de slag wilden gaan. Uiteindelijk werden drie deelnemers gekozen en zij zijn de afgelopen weken aan de slag gegaan met Samsung’s nieuwste middenklasse tablet. In dit artikel delen zij hun ervaringen.

Samsung Galaxy Tab 4 (10.1)

De Samsung Galaxy Tab4 (10.1) is één van de drie Galaxy Tab4 tablets die de Koreaanse fabrikant eerder dit jaar op de markt bracht.

Met deze 10.1” tablet kijk je je favoriete films en series op de bank, terwijl de rest van de familie naar een voetbalwedstrijd op TV kijkt. Ook lees je ontspannen de meest spannende boeken in bed en bereid je de lekkerste gerechten voor in de keuken door de recepten van je tablet af te lezen. Meer informatie over de Samsung GALAXY Tab4 (10.1) kun je terugvinden op de website van Samsung.

Samsung-Galaxy-Tab-4-10

Jack Smit

Bij de eerste opstart zijn in enkele minuten alle belangrijkste accounts, voorkeurinstellingen en standaard apps ingesteld. Het instellen gaat best snel. Ik kan me wel voorstellen dat een gebruiker zonder computerervaring tegen een aantal vragen aanloopt en dat dan een snelle handleiding van meerwaarde kan zijn. Als je Android op een smartphone gewend bent, gaat het instellen van wifi eenvoudig en is dit zo gebeurd. De tablet loopt lekker vlot door de menu’s en het scherm ziet er prachtig uit.

De tablet voelt handzaam en licht aan. Daarom heb ik gelijk een beschermhoes aangeschaft. Deze zijn er in vele soorten, kleuren en budgetten beschikbaar. Het is er een geworden waarmee de tablet ook in portretstand gedraaid (bijvoorbeeld voor het AD en 24kitchen) kan worden. Na een dag gebruik vallen me de vele vingervegen op het scherm op als deze uitstaat. Een brille doekje of een microvezeldoekje is dan wel handig. Ik heb daarom een pennetje voor tablets aangeschaft. Het pennetje went snel en helpt zeker tegen de vette vegen.

Het opstarten duurt ongeveer 8 seconden als de tablet helemaal uitstaat. Staat deze in de sluimermode, dan is het opstarten binnen een seconde gedaan. Daar kan de laptop niet tegenop. Het geluid is goed ondanks de kleine uitsparingen. Bij het afspelen van een muziekclip op YouTube is het geluid goed te noemen en kan behoorlijk hard worden gezet. Het bekijken van bijvoorbeeld YouTube-filmpjes in HD is op volledig beeldscherm prachtig en wordt scherp weergegeven ondanks de maximale 1280 pixels. Wat voor mij in full HD had gemogen, zoals ik gewend ben van de HD laptopbeeldscherm.

De camera aan de achterzijde maakt goede foto’s, die de tablet snel verwerkt. Buitenfoto’s zijn scherp en zien er goed uit. Binnenfoto’s zijn ook prima. Ik mis in de foto-app een knop om via het scherm scherp te stellen. Als je op een detail wil inzoomen is dit handmatig niet mogelijk om de foto scherp te stellen. Dat is jammer. Ik zou er zelf niet al m’n vakantiefoto’s mee vastleggen, daarvoor ben ik te gehecht aan de compact fotocamera en vind ik dat een standaard fototoestel beter vasthoudt.

Jack-smit-1

Ik ben fan geworden van snel iets inzoomen door op het scherm met de vingers te schuiven. Daar ben je snel aan gewend. Ik kwam er ook achter dat er ook een paar sites zijn waar je niet op kan inzoomen. Blijven proberen. Ook de Ziggo-app met tv gids en een andere live te kijken zenders bevalt zeer goed en wordt veel gebruikt. Ook het gemak dat de tablet zo in je tas naar kantoor past en veel lichter is dan een laptop is een grote plus. Op kantoor is de tablet dan ook een aantal keren uitgetest.

Ik heb de tablet twee keer meegenomen naar kantoor om de meerwaarde te testen. Door de aanwezige WiFi was dit goed te doen en het openen van agenda en pdf-bestanden vanuit de Dropbox cloud werkt goed. Ik vermoed door het gebruik van een tablet op kantoor dat er minder papier geprint gaat worden. Ik heb deze tablet gelijkertijd naast een iPad Air een app laten openen en kon zien dat de iPad een aantal seconden sneller was met het openen van de app. Voor mij is de tablet echter snel genoeg en werkt goed om tekeningen in PDF te bekijken of als een agenda van een gesprek op zak te hebben.

Een kort mailtje typen gaat prima op de tablet, maar als het langer wordt haak je op de tablet snel af. Ook de woordvoorspeller is alweer snel uitgezet. Een tablet is wel ideaal om je agenda en taken naast het grote beeldscherm te plaatsen of bij een overleg de agenda of vragenlijst bij je te hebben. Hiermee kan zeker papier worden bespaard. Korte aantekeningen met kernwoorden maken is met Wunderlist en/of Evernote erg handig. Om het papiergebruik te minimaliseren ga ik zelf op zoek naar een pen die aantekeningen van kernwoorden direct naar de tablet overzet en vastlegt.

Jack-Smit-2

Door het formaat van 10.1-inch voldoet de tablet prima om mee te nemen op vakantie om het weer te checken (weer.nl & windfinder), nieuws te lezen (NU, NOS) en Zoover om excursie informatie te kunnen lezen. Het lezen van een (kook)boek met Aldiko ebooks werkt binnen ook prima. Ik heb dit niet met mooi weer buiten kunnen testen, omdat het weer het niet toelaat, maar kan me voor stellen dat in de volle zon dit door het spiegelen van het beeldscherm en het kleurgebruik van een epub boek niet optimaal werkt.

Tot op heden bevalt de tablet erg goed. De Galaxy Tab4 (10.1) wordt veel gebruikt en desondanks gaat de accu twee dagen mee, wat ik opvallend lang vind, zeker gezien het intensieve gebruik van nieuwswebsites, mail, YouTube en spelletjes. De tablet is in ons gezin zo gewild, dat ik hem vaak moet delen. Na een aantal weken gebruik valt me op dat ik voor de mail, nieuws en uitzending gemist de tablet veel gebruik. Voor wat meer typewerk wordt dan weer de laptop gepakt.

De algemene indruk is dat de Galaxy Tab4 (10.1) een goede tablet is die ik zelf ook zou aanschaffen. Ik zou er wel extra geheugen middels een sd-card toevoegen, wat tegenwoordig zeer betaalbaar is. Iets wat voor mij verbeterd kan worden is de lengte van de oplaadsnoer. Deze is met ongeveer 60 cm erg kort. Het valt me ook op dat de compacte stekker erg warm wordt. Een beschermhoes en een pennetje zijn ook zeer aan te bevelen.

Danny Verhoeven

Wellicht interessant om als achtergrondinformatie aan te geven dat ik voornamelijk dagelijks Apple-producten gebruik en dit mijn eerste echte ervaring met een Android tablet is. Waar ik de Galaxy smartphones (S3/4) er wat ‘goedkoop’ uit vind zien vanwege het plastic heeft deze Samsung Galaxy Tab4 mij enorm verrast. Deze tablet straalt veel kwaliteit uit door zijn bouw en mooie afgewerkte hoeken. Het materiaal dat aan de achterzijde is gebruikt (soort van carbon/leer achtig materiaal) ligt erg fijn in de hand, en zorgt ervoor dat je de tablet goed stevig vast kan houden. De tablet heb ik zowel onderweg als verschillende plekken in huis gebruikt. Daarmee heeft deze Galaxy Tab4 met deze speciale achterkant op verschillende ondergronden gelegen, en is volledig krasvrij gebleken. Een dikke plus dus voor de hardware van deze tablet.

Danny-verhoeven-2

Ook het scherm is erg mooi. Samsung heeft goed gebruik gemaakt van het formaat van deze tablet, want je krijgt veel scherm terug voor je geld. De bezels zijn dun, dat ervoor zorgt dat een film kijken op deze tablet erg prettig is over het gehele scherm. De kleuren zijn goed, en via Netflix kan je perfect je favoriete films bekijken in haarscherpe kwaliteit. Wel moet je er rekening mee houden dat wanneer je veel multimedia via deze tablet gaat bekijken de batterij het ongeveer 5 a 6 uur vol zal houden. Bij gemiddeld gebruik kan je de Galaxy Tab4 met gemak een volle dag gebruiken. Daarnaast had ik in mijn appartement zo nu en dan wat storingen in het WiFi signaal, en dat onderbrak de film soms.

Een handige functie van deze Galaxy Tab4 zou Multi Window moeten zijn. Het werkt bij standaard (meegeleverde) apps, maar wanneer ik bijvoorbeeld tijdens het TV kijken op deze tablet iets op Twitter via Multi Window wilde gaan plaatsen dan werkte dit niet. Dit is iets wat erg jammer is. Daarnaast lijkt deze tablet er nogal wat moeite mee te hebben om een tweede app in het Multi Window te laden. Het gaat net iets te traag voor een goede ervaring, en daarom heb ik het ook niet veel gebruikt.

Danny-verhoeven-1

Als laatste heb ik natuurlijk ook de camera van deze tablet getest, en daar kan ik kort over zijn: slecht. Erg veel ruis op de camera, en zelfs bij voldoende licht kan hij niet scherpstellen. Kleuren zijn niet correct, en bijvoorbeeld deze tekst uit mijn review is niet leesbaar. Op de camera na en wat kleine puntjes ben ik enorm tevreden met de Galaxy Tab4, en is het ook een echte aanrader in deze prijsklasse. Een echte kwaliteit tablet die je in de categorie ‘premium tablets’ zou kunnen plaatsen.

Tanja Kuijer

Ten eerste moet gezegd worden dat de Galaxy Tab4 (10.1) een geweldig apparaat is, een heel nieuwe ervaring in de serie Galaxy Tabs. De tablet heeft een heel mooi helder scherm, wat erg prettig in gebruik is. De pixels zijn niet zichtbaar wat erg prettig voor de ogen is. Het WiFi signaal van de Samsung Galaxy Tab4 is uitstekend! Overal pakt hij direct de beschikbare wifi kanalen, en de verbinding komt onmiddellijk tot stand, wat erg prettig is tijdens het gebruik zowel zakelijk en privé.

Het apparaat het een slimme handleiding-functie ingebouwd gekregen, die ik erg handig vind. Zo krijg je een hele introductie door het apparaat, over hoe alles werkt etc, en zo nodig geeft de Galaxy Tab4 tips. Wat ik persoonlijk wel een klein minpuntje vind is dat de Samsung Galaxy Tab4 erg lang moet opladen voor hij volledig vol is (100%). Bij mij duurde dit 4 uur, van leeg naar vol. Als de Galaxy Tab4 eenmaal vol is dan kun je hem afhankelijk van je gebruik wel best lang gebruiken. Op rustige dagen redde de accu het makkelijk 3 dagen, op de dagen dat ik hem intensief gebruikte deed ik één dag met een volle accu.

Wat een absoluut pluspunt is van deze Samsung Galxy Tab4 is dat hij twee speakers heeft, aan elke zijde één. Dit zorgt voor een optimaal geluid, bij films, games, muziek etcetera! Door het daarbij erg heldere beeld heb je net het gevoel in de film of game te zitten. Het touchscreen scherm reageert direct en goed. Dit heb ik tot op heden gemist bij een tablet. Vaak mis je vooral bij games net iets doordat het scherm verkeerd reageert. Bij de Galaxy Tab 4 is dit totaal niet het geval het touchscreen werkt geweldig. Ook erg fijn is dat je bij deze tablet twee apps tegelijk op je scherm kunt gebruiken, een geweldige uitvinding voor multitasken op je Tab4.

Galaxy-Tab4-Tanja

De menu-items vind ik erg op die van de Samsung Galaxy Tab3 lijken, en dat vind ik persoonlijk wel jammer. Bij een nieuwe serie tablets verwacht je ook wat extra verassingen, dat houd het spannend, maar die heb ik niet kunnen ontdekken. Wel gaat het opstarten in een heel snel tempo, dat is erg prettig werken. De tablet reageert trouwens overal heel snel op. De Galaxy Tab4 heeft een geweldig beeld, wat ook de foto’s en filmpjes haarscherp maakt. Ook fijn is dat er een tweede camera op zit, ook een zogenaamde selfie camera, wat vooral met het mooie grote 10.1-inch scherm zeer leuke mooie beelden oplevert.

Het uiterlijk van de tablet is zeer netjes. Hij heeft een strak design en is duidelijk dunner dan de Galaxy Tab3 tablets. Klein minpuntje vind ik de kunstof afwerking aan de achterzijde, dit had ik persoonlijk liever ook in aluminium gezien, net zoals de randen van de tablet. Ik mis ook een HDMI uitgang, maar dat is ook het enige wat ik aan te merken heb op het uiterlijk van deze tablet. Ook erg prettig is dat de speakers zo geplaatst zijn dat je ze niet afdekt met je handen als je de tablet gebruikt. Daarbij heeft de tablet heeft 16GB opslagruimte welke gemakkelijk uit te breiden is met een microSD-kaart.

Pluspunten voor mij zijn het mooie en heldere beeld, het snelle opstarten van de tablet, het zeer goed functionerende touchscreen en de mogelijkheid om twee apps tegelijkertijd te gebruiken. Minpunten zijn het ontbreken van de HDMI-aansluiting, de lange tijd voor het opladen van de tablet en de weinig vernieuwende menu-tems.

Galaxy Tab4 review

Natuurlijk hebben ook wij de Samsung Galaxy Tab4 (10.1) de afgelopen weken uitgebreid aan onze tests onderworpen. Afgelopen week hebben we onze uitgebreide review gepubliceerd, waarin we onze positieve en negatieve ervaringen met dit model delen.

Samsung en Tablets Magazine bedanken iedereen die zich heeft aangemeld voor het testpanel en de drie deelnemers die hun review met ons gedeeld hebben. Natuurlijk wensen wij hun ook veel plezier met hun nieuwe tablet. Wil je zelf eens meedoen met ons testpanel? Houd dan de website in de gaten en volg ons op Twitter of Facebook.

 • Delen:
Samsung Galaxy Tab 4 (10.1)
Android KitKat (4.4)

Reacties

 1. Joëlle
  01 september, 2014 om 20:33

  goeie reviews!
  ben er al heel wat wijzer door geworden.
  ik vroeg me wel af of iemand deze ook buiten (en in de zon) uitgetest heeft…

 2. h v kempen
  30 januari, 2015 om 14:58

  Bij BCC zijn de samsung tab 4 het goedkoopst nl. 198 euro

 3. Mevr G Mol
  17 maart, 2016 om 23:54

  Tablet is van Oct 2014 maar is ontzettend traag met opladen het is langzaam er in geslopen,is dat slijtage of mankeert er iets aan.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.