Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Video en screenshots tonen startmenu en notificatiescherm Windows 9

Geschreven door
Geplaatst op12 september 2014, 9:07 CategorieWindows

De verwachting is dat we eind deze maand of begin volgende maand de eerste preview van Windows 9 te zien krijgen, maar voordat Microsoft de nieuwste versie van het besturingssysteem officieel aankondigt krijgen we middels screenshots en een video eigenlijk alles al te zien.

Over Windows 9, met codenaam Treshold, zijn de afgelopen maanden al tientallen geruchten verschenen. Zo zou het besturingssysteem adaptief worden, wat inhoudt dat de weergave bepaald wordt aan de hand van het apparaat waarop de software gebruikt wordt. Op tablets zou de moderne tegelsomgeving getoond worden, terwijl desktops alleen toegang zouden krijgen tot de desktopomgeving. Daarbij zou Microsoft het traditionele startmenu weer introduceren.

Dat het startmenu terugkomt is zo goed als zeker, al is het in nieuwe vorm. Ook de video die deze week gepubliceerd is door het Duitse Winfuture toont een compleet nieuw startmenu dat via de startknop linksonder geopend kan worden. In het startmenu zien we links de bekende opties uit eerdere Windows-versies en rechts de nieuwe tegels, welke verschillende formaten hebben en interactief zijn. De gebruiker kan zelf tegels van apps aan het menu toevoegen, maar niet alle apps ondersteunen elk formaat tegel. De startknop in de taakbalk kan echter ook nog steeds als snelkoppeling naar de tegelomgeving ingesteld worden, wat doet vermoeden dat deze interface toch gewoon beschikbaar zal zijn op alle apparaten. Wel wordt duidelijk dat diverse apps uit de moderne omgeving ook in de desktopomgeving aangeroepen kunnen worden en daar in een venster, dat qua grootte aangepast kan worden, kunnen draaien. Op deze manier laat Microsoft beide omgevingen beter in elkaar overlopen.

Het Duitse Computer Base heeft gisteren een aantal screenshots van de Technical Preview van Windows 9 online gezet. Hierin zoen we onder meer het nieuwe startmenu, nieuwe knoppen in de taakbalk en een notificatiescherm terug. Eén van de nieuwe knoppen in de taakbalk lijkt toegang te geven tot virtuele desktops, een functie die al een tijdje als gerucht rondgaat. Ook wordt er al langer gesproken over een notificatiescherm, een venster dat rechtsonder in de desktop als pop-up geopend kan worden.

De verwachting is dat we binnen enkele weken een officiële preview van Microsoft te zien krijgen. Als we de geruchten mogen geloven verschijnt de uiteindelijke versie van Windows 9 echter pas in april 2015 op de markt.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.