Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

50 bedrijven gebruiken Windows voor tablets en smartphones

Geschreven door
Geplaatst op2 oktober 2014, 9:35 CategorieWindows

Volgens Microsoft zijn er op dit moment ongeveer vijftig bedrijven bezig met het produceren van tablets en smartphones waar Windows op staat. Dat komt doordat Microsoft het besturingssysteem momenteel gratis aanbiedt aan hardwareproducenten.

Windows op kleinere schermen

Eerder dit jaar kondigde Microsoft aan dat zowel tablet- als smartphone-bouwers gratis gebruik mogen maken van Windows voor hun toestellen, met een scherm van negen inch of kleiner. Door die zet werd Windows opeens even goedkoop als Android, misschien zelfs wel goedkoper. Hoe dat uitpakt voor het bedrijf uit Redmond? Behoorlijk goed, als we de vice president Terry Myerson mogen geloven. Myerson is verantwoordelijk voor de besturingssystemen binnen Microsoft en stond ook aan het roer van deze beslissing.

Myserson geeft aan dat er op dit moment vijftig tablet- en smartphone-bedrijven, die apparaten met een scherm van negen inch of kleiner produceren, zijn die gebruikmaken van het feit dat Microsoft het besturingssysteem gratis aanbiedt. Vijftig lijkt een belachelijk hoog aantal, maar het gaat dan ook niet om grote bedrijven als HTC en LG. Het zijn voornamelijk de kleinere bedrijven, zoals Blu, Archos, Kazam en Yezz, die de actie tot een succes maken. Het is nog niet duidelijk of er echt een markt is voor kleine Windows-apparaten, maar er is in elk geval aanbod genoeg.

Gratis

Ook geeft Myerson aan te verwachten dat Microsoft de plannen doortrekt naar de toekomst en dus voorlopig nog Windows gratis blijft aanbieden. Maar hoe verdient Microsoft dan geld als het z’n grootste product gratis weggeeft? Nou, fabrikanten van grote apparaten, zoals laptops en notebooks, moeten nog wel een bedrag neerleggen om gebruik te mogen maken van Windows. Ook kun je Windows nog steeds kopen in de winkels – maar de meeste mensen krijgen Windows bij de pc of laptop die ze aanschaffen en de updates die volgens kosten hen ook geen geld.

Het is in elk geval wel zo dat Microsoft zodoende potentieel marktaandeel van Android kan afsnoepen. Mogelijk wil Microsoft het gat in de omzet opvangen met diensten als Office 365, die in verschillende abonnementen te verkrijgen is, of door middel van reclames. En het helpt waarschijnlijk ook wel dat de kleinere apparaten gebruikmaken van verschillende Bing-diensten, waardoor er waarschijnlijk een aantal mensen voortaan Microsoft zal gebruiken als eerste platform waar ze aan denken als het gaat om zoekopdrachten, kaarten en andere diensten.

Microsoft heeft eerder deze week de nieuwste versie van Windows, Windows 10, aangekondigd. Deze moet eind volgend jaar voor consumenten beschikbaar zijn.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.