Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Dit tablet-omhulsel herkent gebarentaal en zet die om in tekst

Geschreven door
Geplaatst op22 oktober 2014, 9:25 CategorieAccessoires

Een start-up uit Californië heeft een tablet-omhulsel ontwikkeld die gebarentaal kan omzetten in getypte letters. De oprichter is zelf doof en juist dat was de reden van het starten van dit project: om zichzelf en anderen te helpen met communiceren.

UNI van MotionSavvy

Omdat dove mensen het soms nog eens moeilijk hebben op de arbeidsmarkt, met name bij een sollicitatie, bedacht Ryan Hait Campbell een oplossing. Campbell is zelf ook doof en weet als geen andere hoe het is om maar niet aan een baan te komen. Vandaar dat hij het idee kreeg voor de UNI, die hij produceert met z’n start-up MotionSavvy. UNI is een tablet-omhulsel dat gebarentaal omzet naar tekst en die tekst vervolgens omzet naar spraak. Hoewel het natuurlijk niet optimaal is, is dit wel een veel handige manier van onafhankelijk communiceren voor doven en slechthorenden.

Omdat er een verscheidenheid aan gebaren bestaan voor hetzelfde woord, kun je zelf je bewegingen invoeren, waarna die de volgende keer goed vertaald wordt. Ook worden die gebaren (inclusief vertaling) direct geüpload naar MotionSavvy, zodat het bedrijf de gebaren weer kan distribueren via het eigen netwerk, waar de UNI’s aan gekoppeld zijn. Momenteel is het omhulsel nog niet op de markt, maar kun je het project steunen via IndieGoGo, een fundraisersplatform voor creatieve projecten. Voor 499 dollar kun je er eentje krijgen en help je mee aan het opbouwen van een gebarendatabase.

Op het moment bevat de techniek zo’n driehonderd gebaren en is de omzetting naar gesproken taal nog onbetrouwbaar. Maar het bedrijf verzekert toekomstige testers dat dat probleem verholpen wordt tegen de tijd dat ze een exemplaar krijgen opgestuurd. UNI komt voort uit een trend die de afgelopen tien jaar is ontwikkeld, waarin bedrijven als onder andere Apple en Microsoft veel onderzoek doen naar beweging-naar-tekst-, spraak-naar-tekst- en tekst-naar-spraak-technieken.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.