Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Een goedkope tablet kopen: slim of onverstandig?

Geschreven door
Geplaatst op27 oktober 2014, 12:11 CategorieTablet Tips

We hebben het al eens uitgebreid gehad over of het kopen van een goedkope tablet in China verstandig is maar ook in Nederland zien we steeds meer zeer goedkope tablets verschijnen. We krijgen dan ook vaak de vraag of het verstandig is een tablet voor een paar tientjes tot 100 euro aan te schaffen. In dit artikel bespreken we waarom je dit wel of niet moet doen en wat de voor- en nadelen van een goedkope tablet zijn.

Wat is een goedkope tablet?

Als je rondkijkt in de winkel en online zul je vast zien dat tablets over het algemeen een stuk goedkoper zijn dan twee jaar geleden. Steeds meer fabrikanten kiezen ervoor modellen met zeer aantrekkelijke prijzen in de markt te zetten. Ook A-merken als Asus, Acer en Samsung hebben inmiddels aardig wat betaalbare modellen in het assortiment, variërend in prijs van zo’n 80 euro tot 150 euro.

Daarnaast heb je nog goedkopere tablets, variërend in prijs van 30 tot 80 euro, die bij winkelketens als Bart Smit, Kijkshop en Kruidvat gekocht kunnen worden. Deze tablets zijn vaak niet van bekende A-merken en worden in de meeste gevallen in grote aantallen in China geproduceerd en onder verschillende namen wereldwijd gelanceerd. Dat is dan ook de reden dat een dergelijke tablet zo goedkoop verkocht kan worden. Er worden er veel van gemaakt, er wordt weinig aandacht besteed aan de ontwikkeling en het design, de arbeidskosten voor productie zijn laag en er worden goedkope componenten gebruikt.

Hoewel we de laatste tijd steeds meer kleine Windows 8 tablets die voor 100 tot 200 euro verkocht worden zien verschijnen is het gros van de (extreem) goedkope tablets nog steeds uitgerust met Android-software. De kans is dus groot dat die goedkope tablet die je bij de Blokker ziet liggen op Android draait.

Voordelen van een goedkope tablet

Het grootste voordeel van een goedkope tablet is natuurlijk de prijs. Wanneer je een tablet wilt maar niet teveel geld wilt uitgeven dan is een tablet voor minder dan 100 euro zeer aantrekkelijk. Met de voordelen houdt het eigenlijk na dit punt wel op.

Nadelen van een goedkope tablet

Je krijgt natuurlijk waar je voor betaalt en dat geldt ook op het gebied van tablets. Toch moeten we onderscheid maken tussen de extreem goedkope modellen van B-merken en de goedkope tablets van A-merken. De tablets van B-merken komen in de meeste gevallen uit China, zijn voorzien van een standaard design en worden in grote aantallen geproduceerd. Nu kunnen we dit niet echt nadelen noemen, want het zijn dingen die je verwacht bij een goedkope tablet.

Toch zijn er vaak nog wat nadelen te vinden die je niet direct verwacht. Zo worden extreem goedkope tablets uitgerust met zo goedkoop mogelijke componenten die qua kwaliteit soms te wensen overlaten. Denk bijvoorbeeld aan het display. Voor een paar tientjes hoef je geen hoge resolutie te verwachten maar ook is de kans groot dat het geen ips-display is waardoor de helderheid en de kijkhoeken te wensen over zullen laten. De kans is daarbij groot dat de tablet voorzien is van een zwakke processor met minimaal werkgeheugen waardoor de prestaties tegen kunnen vallen. Let vooral ook op het opslaggeheugen dat in goedkope tablets soms maar 1, 2 of 4GB kan bedragen. Als je dit dan kunt uitbreiden middels een microSD-kaart moet ook deze aangeschaft worden. We kunnen op deze manier elk component langslopen maar het moet per tablet bekeken worden waar je precies op inlevert. Door de combinatie van mindere componenten en een mindere bouwkwaliteit is de levensduur van een extreem goedkope tablet vaak wat korter dan een tablet van 150-300 euro.

Asus-ME176CX-review-feature

Maar, ook van deze punten kun je zeggen dat je ze kunt verwachten. Er zijn echter nog wat belangrijke nadelen. Denk bijvoorbeeld aan de garantie. Je hebt natuurlijk standaard garantie bij een winkel als Kruidvat of Blokker maar de kans is groot dat je geen klantenservice van de fabrikant van je tablet hebt. De fabrikant produceert een tablet zo goedkoop mogelijk en aan after-sales wordt dus nauwelijks tot geen aandacht besteed. Mocht er iets kapotgaan aan je tablet dan ben je op de winkel aangewezen en die moet weer richting de fabrikant. Dit kan soms een langdurig proces zijn aangezien ook de winkel in veel gevallen geen contact heeft met de fabrikant.

Wellicht belangrijker is de software-ondersteuning. Goedkope tablets worden vaak uitgerust met een versie van Android die al een tijdje op de markt is en daardoor heb je mogelijk niet de beschikking over de nieuwste functies en features van Android. Houd er ook rekening mee dat een goedkope tablet in 9 van de 10 gevallen niet hoeft te rekenen op updates. Zoals hierboven aangegeven trekken Chinese fabrikanten hun handen er na distributie vanaf en wordt er ook geen aandacht meer besteed aan bugs of nieuwe versies van Android. Daar is immers geen geld voor.

Een goedkope tablet van een A-merk als Asus of Acer heeft natuurlijk ook zijn nadelen. Zo wordt ook hier vaak gebruik gemaakt van goedkope componenten en hoef je qua specificaties en design niet veel te verwachten. Maar, wat je wel krijgt is een bedrijf dat een klantenservice met ondersteuning voor je tablet heeft en waar de tablet altijd nog naartoe gestuurd kan worden. Een bedrijf als Asus heeft een reputatie hoog te houden, in tegenstelling tot een onbekende Chinese fabrikant die tablets onder verschillende namen uitbrengt. Ook bieden steeds meer A-merken een jaar tot 2 jaar software-ondersteuning. Mocht er een belangrijke bug gevonden worden is de kans groot dat deze opgelost wordt middels een update en ook is de kans groot dat je een update naar een nieuwe versie van Android krijgt, mits deze beschikbaar is.

Een voordeel van een tablet van een A-merk waar je wellicht niet meteen aan zou denken, en waar je misschien als beginnende gebruiker ook niet aan zult beginnen, is dat er vaak een grotere community is die de tablet aangeschaft heeft. Deze community verzamelt zich tegenwoordig online waardoor je op fora terecht kunt bij problemen of zelfs het rooten van je tablet om er zelf een nieuwe versie van Android op te zetten. Er zijn dus altijd wel mensen die jouw tablet hebben en onder die mensen bevinden zich vaak mensen met verstand van zaken zodat er samen oplossingen bedacht worden voor problemen of er custom roms uitgebracht worden. Bij een onbekende tablet die onder verschillende namen verkocht wordt is de kans dat dit gebeurt een stuk kleiner.

Wanneer koop je een goedkope tablet?

De belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen als je een (extreem) goedkope tablet overweegt is waarvoor deze gebruikt gaat worden en door wie. Aan de hand daarvan kun je bepalen of je de risico’s van de nadelen wilt lopen of dat je toch beter wat meer kunt investeren en vervolgens wat langer met een kwalitatief betere tablet kunt werken. Is de tablet bijvoorbeeld bedoeld voor de kinderen zodat ze zich op de achterbank van de auto niet vervelen? Dan kun je dat risico wellicht nemen, zeker omdat kinderen vaak niet helemaal rustig omgaan met elektronica. Ook als je zelf een tablet zoekt voor alleen wat surfen en het bijwerken van je Facebook-status dan is een goedkope tablet een serieuze optie. Wil je de tablet gebruiken voor het kijken van live tv-uitzendingen, het bijhouden van je agenda en het spelen van grafisch intensieve games, dan is het toch al snel verstandig om wat meer uit te geven en sowieso voor een A-merk te gaan.

Acer-Iconia-One-7-review-display

Zoals je ziet is er geen eenduidig antwoord te geven op de vraag of je nu wel of niet voor die goedkope tablet moet gaan. Dit is immers afhankelijk van je eigen wensen, eisen, budget en gebruik. Maar, feit blijft dat je altijd de (mogelijke) nadelen in het achterhoofd moet houden als je een goedkope tablet aanschaft. Op deze manier kom je niet voor verrassingen te staan. Wij raden echter, na honderden tablets voorbij te hebben zien komen, in de meeste gevallen aan om in ieder geval voor een merk te kiezen dat als betrouwbaar bestempeld wordt en bekend is. Het kost je misschien een paar tientjes meer maar het bespaart je vaak ook een hoop zorgen en gezeur, of dat nu naar een paar weken of een jaar is.

Meer over tablets vergelijken en kopen

Heb je de knoop doorgehakt en ga je een tablet aanschaffen? Neem dan eerst ons artikel met vijf fouten die je niet moet maken bij het kopen van een tablet nog even door. Meer informatie over het kopen van een tablet vind je in ons archief met tablet tips en onze pagina met informatie voor beginners. Mocht je al weten wat je zoekt maar meerdere modellen willen vergelijken, dan kun je terecht in onze tablet database. Neem voordat je tot aankoop overgaat ook onze pagina over een tablet kopen nog even door. Succes met de aanschaf!

 • Delen:

Reacties

 1. Sander van Leusden
  27 oktober, 2014 om 15:46

  Soms is er gewoon geen geld voor nog iets extra’s.
  En kan je toch blij zijn met dit extraatje!
  Er is zeker markt voor dit soort tablets.. ik zie genoeg voorbeelden om me heen.

  • Martijn Chel
   27 oktober, 2014 om 15:47

   Zeker mee eens, als je maar goed weet wat je koopt :)

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.