Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Kwartaalcijfers Apple Q4 2014 tonen verdere krimp iPad-markt

Geschreven door
Geplaatst op21 oktober 2014, 11:33 CategorieApple

“Het gaat niet goed met de iPad” is een zin die je ongetwijfeld meer dan eens voorbij gaat zien komen de komende dagen. Het is een uitspraak die gebaseerd is op de kwartaalcijfers die Apple gisteren bekend gemaakt heeft, want hoewel Apple meer iPhones verkoopt dan ooit lijkt de verkoop van de iPad wat te krimpen.

Zoals Tim Cook al in een reactie liet weten maakt Apple zich nog geen zorgen over de iPad maar de rem lijkt wel op de verkopen te liggen. Het belangrijkste om te beseffen is dat de iPad-markt relatief verzadigd aan het raken is, zeker nu het steeds duidelijker wordt dat de iPad geen apparaat is dat je ieder jaar moet of zelfs wilt upgraden. De vorige generatie iPads zijn namelijk nog steeds extreem goed bruikbaar en blijven behoren tot de beste tablets op de markt.

Die kanttekeningen nemen echter niet weg dat Apple dus minder iPads verkocht dan het vergelijkbare kwartaal vorig jaar, en het vergelijkbare kwartaal daarvoor en zelfs daar weer voor. Ondanks de lichte paniekreacties van de pers is deze afname in groei dus al drie jaar bezig. In ruwe units is het echter voor het eerst een afname, en zeker qua omzet. De extra afname in iPad-omzet komt door de daling van de gemiddelde verkoopprijs die zich verder door lijkt te zetten. Op het moment is dit nog maar ‘maar’ 337 euro per iPad, dat er dus duidelijk op wijst de de goedkopere modellen erg populair zijn in verhouding met de flagship devices. Iets waar een Android fabrikant zijn vingers bij aflikt maar waar Apple, en vooral Apple analisten, hun neus een beetje voor ophaalt.

iPad Q4 2014

iPad cijfers

Analyse, vergelijking en uitleg daargelaten zijn dit de cijfers die Apple met hun iPad heeft weten te boeken in het afgelopen kwartaal:

  • Aantal iPads verkocht: 12,3 miljoen
  • Omzet iPad: 5,3 miljard
  • Gemiddelde verkoopprijs iPad: 432 dollar, 337 euro
  • Omzet iTunes en App Store: 4,6 miljard
  • Delen:
Apple iPad Air 2
iOS
Apple iPad Mini 3
iOS

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.