Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: Asus MeMO Pad 8 (ME181CX)

Geschreven door
Geplaatst op29 oktober 2014, 14:03 CategorieReviews

Asus heeft zich het afgelopen jaar vooral geprofileerd als een fabrikant van goedkope tablets die alsnog een meer dan redelijke kwaliteit hebben, en daarmee is het dus één van de fabrikanten met de beste prijs- kwaliteitverhouding op de markt. Natuurlijk heeft Asus ook nog steeds een hoop convertibles in zijn assortiment, zoals je kan zien op onze overzichtspagina met Asus tablets. Maar vandaag kijken we in deze review naar één van de tablets van het ‘nieuwe’ Asus, een goed betaalbare 8-inch tablet; de Asus MeMO Pad 8 (ME181CX).

Asus MeMO Pad 8 (ME181CX) – specificaties

Asus MeMO Pad 8
Scherm 8 inch 1280 x 800
Digitizer Nee
Processor Intel Atom Z3745 1.8GHz
RAM 1GB
Opslaggeheugen 8-16 GB
MicroSD Ja
HDMI Nee
USB Ja, microUSB 2.0
GPS Ja
3G/4G Nee
Bluetooth Ja, 4.0
NFC Nee
Camera’s 0.3MP Webcam en 2MP camera
Accu 3950 mAh Lithium Polymer

De Asus MeMO Pad 8 (ME181CX) is te koop in verschillende configuraties, waar het verschil hem zit in de type camera’s die in de behuizing zijn verwerkt; 5 en 2 megapixel camera’s voor de ME181C en 2 en 0,3 megapixel camera’s voor de ME181CX. Nederland trekt in dit geval aan het kortste eind en als gevolg daarvan is alleen de versie met de slechtere camera’s verkrijgbaar in Nederland. De variant met 16GB opslaggeheugen is de enige die wij op dit moment nog tegen zijn gekomen in de winkel, en die ruilt voor zo’n 180 euro van eigenaar.

Asus MeMO Pad 8 (ME181CX) – hardware en design

De Asus MeMO Pad 8 is voorzien van een moderne en strakke behuizing, die wel volledig van plastic is vervaardigd. Toch voelt de tablet goed en stevig aan en biedt de rubberen coating en structuur aan de achterzijde meer dan genoeg houvast tijdens het gebruik van deze tablet.

Asus-MeMO-Pad-8-review-design-voorzijde

Het moderne in het design zit hem vooral in de asymmetrische randen ronden het scherm. Net zoals bij zoveel tablets uit een een duurder segment zijn de lange randen een stuk smaller ten opzichte van de ‘kin’ en ‘voorhoofd’ van de tablet. Dit resulteert in een stuk smallere tablet en een kleiner totaalpakket.

Asus-MeMO-Pad-8-review-design-achterzijde

De verschillende knoppen zinnen in de afronding van voor- achterkant verwerkt, net als het microSD-slot (zonder klepje). De speaker zit onderaan de korte kant van de tablet, en kan zijn geluid kwijt via een kleine speaker-grill aan de achterkant van de Asus MeMO Pad 8.

Display

Het scherm op deze Asus MeMO Pad 8 is een typisch standaard scherm. Een 8-inch ips-paneel met een resolutie van 1280 x 800 pixels is niets om je over te gaan zitten verlekkeren, maar het is ook helemaal niet iets waar een tablet als de Asus MeMO Pad 8 zich voor moet schamen. Zeker op het formaat van 8-inch is het aantal pixels genoeg om alles als redelijk scherm te kunnen omschrijven, al is het duidelijk geen ‘retina’ of ‘high-res’ scherm. Zaken als kleurweergave, contrast en kijkhoeken zijn natuurlijk wel goed geregeld, zoals je van ieder modern ips-paneel mag verwachten. Je kunt vanuit verschillende hoeken zonder problemen naar het scherm kijken en de kleuren komen natuurlijk genoeg over.

Asus-MeMO-Pad-8-review-display

Qua schermhelderheid kan de Asus MeMO Pad 8 redelijk meekomen, maar toch had er een paar tandjes meer op gemogen van mij. Zeker van het merk dat zich in het verleden nogal graag liet voorstaan op optimalisaties op het gebied van schermhelderheid. Dit is extra relevant voor een tablet uit deze klasse omdat er relatief veel ruimte zit tussen de glazen beschermplaat en het paneel, logisch omdat gelamineerde schermen een stuk duurder zijn. Maar dat betekent wel dat het scherm extra gevoelig is voor reflecties en vingerafdrukken, iets dat redelijk goed gecompenseerd kan worden door een hoge schermhelderheid. Die helderheid laat dus helaas te wensen over waardoor reflecties snel zichtbaar zijn en het gebruik buitenshuis of in feller verlichte omgevingen niet optimaal is. De glazen beschermplaat van de Asus MeMO Pad 8 mist helaas ook een vingerafdrukken-afstotende (oleophobic) coating, een tweede element dat doorgaans voorbehouden is aan duurdere tablets.

Connectiviteit

De uitrusting qua aansluitingen is relatief beperkt. Als gebruiker is het belangrijk om te weten dat WiFi=signalen op het 5GHz netwerk niet worden ondersteund, 802.11 a/b/g/n verbindingen op het 2.4GHz spectrum natuurlijk wel. Bluetooth 4.0 is in staat energiezuinig te communiceren met de nodige accessories en een microSD-kaartlezer geeft je de mogelijkheid om het geheugen met maximaal 32GB uit te breiden. Tot slot is er natuurlijk een microUSB-poort die gebruikt kan worden om verbindingen te maken met de computer en, belangrijker nog, met een oplader.

Asus-MeMO-Pad-8-review-aansluitingen

Speakers

De speaker is heel aardig voor een kleine tablet speaker maar tegelijkertijd ook niets bijzonders, maar omdat we in goedkopere tablets regelmatig slechtere versies tegenkomen is het de moeite om het in ieder geval even te noemen. Door de plaatsing aan de achterzijde is de daadwerkelijke geluidsopbrengst wel wat beperkt, het word immers van de gebruiker af de wereld in gestuurd. Met een goede weergave van tonen in het ruime middensegment is het echter een prima bruikbare speaker, en voor serieuzere toepassing is er natuurlijk altijd mogelijkheid om een koptelefoon aan te sluiten of de Bluetooth 4.0-verbinding te gebruiken.

Camera’s

Ik heb de versie met luxere camera’s als review-unit, die met een 5 megapixel en een 2 megapixel camera. De camera’s van de Asus MeMO Pad 8 die in Nederland te koop is hebben helaas een mindere kwaliteit; 2 megapixels en 0,3 megapixels. Een nog mindere kwaliteit zou ik moeten zeggen, want zelfs de varianten op onze reviewunit zijn nu niet echt indrukwekkend. Laat het alsjeblieft duidelijk zijn dat het bestaan van deze camera’s geen enkele rol zou moeten spelen in een aankoopbeslissing. Leuk dat ze er zijn voor als je ze echt nodig hebt, en als je ze echt nodig hebt dan hoef je hopelijk geen belangrijke foto’s met de Asus MeMO Pad 8 te maken.

Asus-MeMO-Pad-8-review-camera

Accuduur

De accuduur is het onderdeel waarop de Asus MeMO Pad 8 (ME181CX) zich weer weten te revancheren, want ook deze tablet van Asus voldoet aan de eis die we aan iedere moderne tablet stellen; het apparaat moet een dag op een enkele lading meegedaan. De Asus MeMO Pad 8 gaat dan ook een dag mee op een enkele lading. In daadwerkelijke actief-gebruik-uren komen we op zo’n 8 tot 9 uur, en dat vertaalt zich in de praktijk doorgaans tot het om de dag opladen van de tablet.

Asus MeMO Pad 8 (ME181CX) – software

De Asus MeMO Pad 8 (ME181CX) draait op Android 4.4 KitKat en wordt gecombineerd met de Asus ZenUI-skin. Of er een update komt naar Android 5.0 Lollipop is op het moment van schrijven nog niet bekendgemaakt maar aangezien dit toch een tablet betreft die met een skin komt is die vraag maar deels relevant, want Android Lollipop bestaat voor een groot deel uit een visuele refresh.

Asus-MeMO-Pad-8-review-software

Door de goedkeuring van Google beschik je als eindgebruiker, natuurlijk, gewoon over alle moderne apps en diensten die je gewend bent van het Android-platform. Op het moment van schrijven weet ik niet echt een Android 5.0-only functie die zo belangrijk is dat het feit dat je dit (voorlopig) niet kan doen op de Asus MeMO Pad 8 een dealbreker zou zijn.

De ZenUI-skin van Asus geniet ondertussen ook zoveel bekendheid dat we daar niet al te veel aandacht meer aan hoeven te besteden. De skin laat zich typeren door de zachtere, bijna pastel, kleuren en ‘vriendelijkere’ icoontjes die Asus aan de basis-apps en functionaliteiten heeft meegegeven. Ook het notificatiescherm en instellingenmenu zijn voorzien van een dergelijke lik verf. Ook is zijn de twee delen (notificaties en settings) samengebracht in een enkele dropdown, waar het in standaard Android nog in twee delen is.

Asus-MeMO-Pad-8-review-zenui

Naast de lik verf zitten er een paar handige apps en widgets binnen de ZenUI. Er is een soort kalender/todo verzamelwidget die je op de hoogte houdt van wat gaat komen (als je netjes je afspraken en herinneringen bijhoudt natuurlijk), maar er is ook een app die verschillende cloud-opslag oplossingen probeert te consolideren. Natuurlijk gooit Asus op dat vlak ook een balletje in de lucht op en heb je de mogelijkheid Asus’ eigen cloudoplossing te gebruiken, hetzelfde geldt voor Asus’ eigen versie van een to-do app. Apps die we gewend zijn geraakt van Asus zijn er natuurlijk ook nog steeds, zoals de scherm kalibratie-app (meh) en de Supernote notitie-app (yay).

Asus MeMO Pad 8 (ME181CX) – in gebruik

Voor een budgettablet is de Asus MeMO Pad 8 heel aardig. Ik zal de eerste zijn om toe te geven dat ik nogal verwend ben op het gebied van tablet hardware, maar zelfs met een hoge waardering van snelle tablet met hoge resoluties her- en erken ik de prijs- kwaliteitverhouding van deze Asus MeMO Pad 8 zonder twijfel. Het is echt een heel aardige tablet voor 180 euro. Concurrentie heet deze tablet vooral uit eigen kamp, want de nieuwe Asus MeMo Pad 7 is maar een klein beetje duurder maar heeft een stuk beter scherm, strakkere behuizing en betere prestaties (meer werkgeheugen vooral). Het is de betere tablet van de twee.

Asus-MeMO-Pad-8-review-gebruik

Toch is er wat te zeggen voor het 8-inch schermformaat, en voel ik mezelf daar ook het meeste bij thuis. Ik vind het vooral de lees en browse-ervaring het prettigste op een 8-inch tablet. De tablets met een dergelijk schermformaat zijn lekker handelbaar in gebruik maar bieden genoeg ruimte om websites en tekst weer te geven. Het 7-inch formaat voelt in mijn ervaring vaak meer als een heel grote smartphone”-weergave.

Prestaties

De prestaties van deze Asus MeMO Pad 8 zijn heel aardig voor een tablet in dit segment. Het is geen snelle tablet maar ook zeker geen langzaam apparaat. De 1GB werkgeheugen is op Android wel een redelijk beperkende factor en dus moet er regelmatig opnieuw geladen worden, of het nu een webpagina is of een app. Toch is het niet extreem storend en kan je deze tablet meer dan prima inzetten voor alle typen basisgebruik. Zelfs het spelen van een spelletje is in de meeste gevallen goed te doen, maar echte gamers kunnen deze tablet waarschijnlijk beter overslaan.

Asus-MeMO-Pad-8-review-games

Asus MeMO Pad 8 (ME181CX) – conclusie

De Asus MeMO Pad 8 (ME181CX) is een heel aardige tablet. Asus borduurt met deze tablet voort op een koers waar ze veel waar voor weinig geld weten te bieden. Zeker voor mensen die van zichzelf weten dat een 8-inch tablet het ideale formaat is, is dit een heel leuke tablet om te overwegen. Mensen die voor de beste prijs- kwaliteitverhouding gaan doen er beter aan de nieuwe Asus MeMo Pad 7 te overwegen. Maar Asus is er vast niet rouwig omdat de grootste concurrentie van zijn eigen tablets komt.

Minpunten

  • Slechte camera’s
  • Schermresolutie en helderheid zijn beperkt
  • Geen 5Ghz WiFi mogelijk

Pluspunten

  • Goede prijs- kwaliteitverhouding
  • Goede accuduur
  • Solide prestaties
Tablets Magazine
Beoordeling
8.010Sam Rijverproduct
  • Delen:
Asus MeMO Pad 8 (ME181CX)
Android KitKat (4.4)

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.