Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: Kobo Aura H2O

Geschreven door
Geplaatst op17 oktober 2014, 15:50 CategorieReviews

Kobo kennen we vooral van de e-readers en e-books maar toch heeft het bedrijf ook een paar meer dan respectabele tablets op de markt weten te brengen, die natuurlijk wel voor een goed deel geoptimaliseerd waren voor het lezen van boeken. Boeken die je via de Kobo Store direct kunt kopen. Helaas is onlangs bekend geworden dat Kobo voorlopig geen nieuwe tablets zal lanceren, maar gelukkig blijven ze wel in de e-inkt e-readermarkt actief, met de Kobo Aura H2O als hun nieuwe topmodel.

Kobo Aura H2O – specificaties

Kobo Aura H2O
Scherm 6.8″ 1430 x 1080
Verlichting Ja, comfort light
Touch Ja
Processor Fabrikant onbekend, 1GHz
RAM n.b.
Opslaggeheugen 4GB
MicroSD Ja
HDMI Nee
USB Ja, microUSB 2.0
WiFi Ja
Accu Lithium ion 2 maanden gebruik

Bij e-readers zijn dit soort specificaties waarschijnlijk een stuk minder belangrijk, of op z’n minst lastiger op waarde te schatten. Het pakkettje kent afmetingen van 179 x 129 x 9.7 mm en weegt 233 gram. De Kobo Aura H2O is te koop vanaf 179 euro.

Kobo Aura H2O – hardware en design

Je hebt saai en saaier, en deze Kobo Aura H2O valt qua design denk ik wel in de laatste categorie. Dat is op zichzelf helemaal niet zo’n issue want de leeservaring heeft maar weinig te winnen bij een blits en modern design. Het gaat vooral op hoe een e-reader in de hand ligt en hou praktisch het apparaat is. Daarbij moet gezegd worden dat deze e-reader zich onderscheidt van de concurrentie aangezien deze waterdicht is.

Kobo-Aura-H2O-review-design

Het scherm heeft een 4:3 beeldverhouding en dat resulteert er dus in dat het hele apparaatje in het algemeen wat vierkant aanvoelt. De zwartgrijze plastic behuizing beschermt het e-inkt paneel dat een klein beetje verzonken ligt onder de symmetrische rand met alleen een bredere ‘kin’. Kobo zou Kobo niet (meer) zijn als er niet een paar kleine ‘vouwen’ te zien waren in de behuizing, dus ook nu zie je aan de achterkant dat het plastic niet 100 procent plat en recht is. De ‘vouwen’ zijn wel subtieler dan ooit en lijken er op dit moment alleen nog maar voor branding te zitten.

Kobo-Aura-H2O-review-design-2

De aan/uit-knop bevindt zich aan de bovenkant van het apparaat en is in tegenstelling tot vorige generaties niet meer rood maar gewoon van dezelfde zwartgrijze kleur als de behuizing. Aan de onderkant vinden een een afsluitbaar klepje waarachter de MicroUSB- en MicroSD-poorten verstopt zitten. Deze klep is natuurlijk gesloten omdat het H2O-deel van de benaming van deze e-reader erop wijst dat deze waterdicht is.

Display

Bij een e-reader draait het natuurlijk voornamelijk om het scherm, want de leeservaring valt of staat voornamelijk met de manier waarop woorden worden weergegeven. Natuurlijk is bij een tablet het scherm ook belangrijk maar daar spelen zaken als processor, werkgeheugen en besturingssysteem een veel grotere rol.

E-inkt behoeft hopelijk geen introductie meer. E-inkt is een heel ander soort scherm dan dat je op een tablet vindt en heeft als grootste voordeel dat zodra het scherm zijn bewerking voltooid heeft statisch is. Dus na het laden van de tekst van een nieuwe pagina is het klaar, is er geen beweging meer en kan het scherm in die staat gewoon blijven staan zonder dat er energie verbruikt wordt. Dit is enorm rustig voor je ogen. Waar oudere schermen zich nog iedere nieuwe pagina moesten ‘resetten’ en dus even helemaal zwart werden is dit bij de Kobo Aura H2O maar eens per 6 pagina’s nodig. Het scherm flitst dan heel snel even helemaal op zwart. Het bladeren en het ‘resetten’ gaat gelukkig zo snel dat je het eigenlijk bijna niet merkt.

Kobo-Aura-H2O-review-2

Zowel de hoge resolutie van 1430 x 1080 (265DPI) als de 4:3 beeldverhouding dragen bij aan de fijne leeservaring die deze Kobo Aura H2O ontegenzeggelijk biedt. De tekst is mooi scherp en kent een goed contrast (het verschil tussen zwart en wit). De 4:3 beeldverhouding maakt het mogelijk om de zinnen horizontaal net wat langer te maken (meer worden op één regel), iets dat bijvoorbeeld bij het lezen op een smartphone of tablet nog wel eens kan storen (16:9).

Naast de resolutie heeft het scherm ook een bijzonder fijne achtergrondverlichting. Kobo heeft er natuurlijk een prachtige naam voor bedacht (Comfort Light) maar in praktijk komt het erop neer dat het scherm op een heel gelijkmatige manier verlicht wordt. Het fijne is ook dat je een hoop controle hebt over de mate waarop het scherm verlicht wordt, en dat maakt dat voor elke omstandigheid de juiste verlichting gevonden kan worden.

Kobo-Aura-H2O-review-3

Het touchscreen van de Kobo Aura H2O werkt precies naar verwachting en reageert dus goed. Helaas is het wel de enige manier om te communiceren met het apparaat, persoonlijk ben ik nog steeds een groot voorstander van fysieke knoppen voor het bladeren tussen pagina’s. Ik zie namelijk geen enorm voordeel in touch als het betekent dat ik voor iedere pagina met mijn vingers ‘een vrij grote’ beweging moet maken waarbij ik ook nog eens een deel van de tekst maskeer. 100 procent constant voelt het touchscreen overigens niet, daarover verderop in deze review meer.

Connectiviteit

De Kobo Aura H2O beschikt over Wifi zodat je toegang hebt tot de online elementen van de Kobo software. Hierbij moet je vooral denken aan de winkel en leesstatistieken. Naast Wifi beschikt de Kobo Aura H2O ook over een MicroSD-slot voor het uitbreiden van het 4GB grote interne geheugen. Verbinding met de computer gaat via een MicroUSB-poort en dezelfde poort moet ook gebruikt worden voor het opladen van de Kobo Aura H2O.

Kobo-Aura-H2O-review-aansluitingen

Speakers

De Kobo Aura H2O heeft helaas geen speakers. Nu hadden we dat nog wel kunnen vergeven maar het is extreem jammer dat er ook geen koptelefoonaansluiting is. Nu is Kobo natuurlijk overduidelijk een concurrent van Amazon, maar dat neemt niet weg dat ik de audio-boeken van Audible (een Amazon Company) graag had willen kunnen luisteren op deze e-reader.

Accuduur

Op het moment dat een fabrikant met gebruikstijden van 2 maanden komt op de spec-sheet is het voor een review een lastig verhaal aan het worden. Volgens de fabrikant gaat deze e-reader dus 2 maanden mee op een enkele lading, en in die twee maanden zou je dan gemiddeld 30 minuten per dag kunnen lezen met gemiddelde achtergrondverlichting maar zonder WiFi.

Kobo Aura H2O – software

Deze e-reader draait op de software die je gewend bent van Kobo. Er is eigenlijk eens zo gek veel over te zeggen, wat natuurlijk op zichzelf positief is want een e-reader moet vooral een digitaal boek proberen te zijn, en niet gek veel anders. Natuurlijk zijn er wel een paar instellingen die je het lezen zo comfortabel mogelijk moet maken, instellingen die betrekking hebben op het lettertype, lettergrootte en andere opmaak. De achtergrondverlichting kan je ook weer handmatig instellen al is de twee vinger omhoog en omlaag swipe om de verlichting te dimmen of intensiveren kennelijk vaarwel gezegd. Ook zijn er standaard mogelijkheden om bladwijzers te creëren en notities/definities te maken en kan je vanzelfsprekend ook zoeken in het boek.

Kobo-Aura-H2O-review-software

Toch zijn er nog wel een paar ‘extraatjes’ te vinden in de software van de Kobo Aura H2O, zoals een directe integratie met de digitale Kobo boekenwinkel (mits WiFi aanstaat). In de winkel kan je boeken direct op je apparaat aanschaffen tegen concurrerende prijzen. Naast de boekwinkel heb je ook nog beschikking over verschillende leesstatistieken, en op basis van de statistieken deelt Kobo ook nog eens kleine prijsjes in de vorm van badges/stickers uit. Denk hierbij aan “je hebt de hele week 1 uur per dag gelezen” en “Je hebt 100 boeken toegevoegd in je bibliotheek”.

Kobo-Aura-H2O-review-software-2

Natuurlijk heeft de Kobo Aura H2O een brede ondersteuning voor bestandsformaten:

 • eBooks: EPUB, EPUB3, PDF, en MOBI
 • Afbeeldingen: JPEG, GIF, PNG, BMP en TIFF
 • Tekst: TXT, HTML, XHTML, en RTF
 • Stripboeken: CBZ en CBR
 • Ondersteuning voor ePub en Adobe DRM

Kobo Aura H2O – in gebruik

Ik ben vanaf het eerste moment dat ik een Kobo-apparaat in handen had al fan van het bedrijf en de producten die ze maken. Toch moet ik zeggen dat deze nieuwe Kobo Aura H2O mij niet onvoorwaardelijk heeft weten te behagen. Ik mis gewoon fysieke knoppen om te bladeren, ik kan er serieus niet goed bij waarom fabrikanten op een apparaat met een formaat als dit en een serieuze plastic behuizing niet voor een of andere creatieve oplossing kiezen. De software in combinatie met de processor is in principe snel genoeg om je swipes te herkennen maar aangezien het, laat zeggen, 1 op 50 keer fout gaat met her de herkenning, twijfel je als resultaat 100 procent van de tijd of je swipe nu herkend was of dat je gewoon in de 0.1 sec vertraging zit die nodig is om naar de volgende pagina te gaan (pure gok die tijd).

Kobo-Aura-H2O-review-1

Dat de Kobo Aura H2O waterdicht genoeg is om bij het zwembad of in bad te gebruiken is natuurlijk wel super te gek. Van waterdichte tablets en smartphones begrijp ik het doel iets minder, vooral omdat het gedoe met een klepje om je telefoon iedere dag op te laden mij snel zou gaan tegenstaan. Deze e-reader hoeft veel (heel veel) minder vaak aan de lader, en dus is het gepriegel met een klepje een veel minder groot issue. Helaas heb ik sinds ik niet meer in Amsterdam woon geen bad meer en is het strandweer ook wel verleden tijd. Mijn simpele tests wezen echter uit dat de bewering van waterdichtheid serieus genomen mag worden.

Kobo-Aura-H2O-review-waterdicht

De achtergrondverlichting in deze Kobo is gewoon weer heel goed, een heel consistente verlichting die in veel verschillende niveaus kan worden ingesteld zorgt ervoor dat je ogen niet overdreven snel vermoeid raken. Natuurlijk is de ervaring in een goed verlichtte omgeving nog altijd het beste, maar dan kan de achtergrondverlichting, mits goed gebruikt, voor net een beetje extra contrast zorgen.

Prestaties

Ik noemde al even de vertraging die er is tussen het swipen en het bladeren, een constante factor van irritatie. Niet omdat ik geen geduld heb om 0.1 of misschien zelfs wel 0.05 seconden te wachten op de nieuwe pagina, maar vooral het feit dat soms je swipe niet goed verwerkt wordt, wat dus zorgt voor een constante onzekerheid in die beperkte tijd. Navigeren door het menu en de verschillende opties gaat voor een e-reader snel zat, al is het natuurlijk niet te vergelijken met de snelheid die kennen van een moderne tablet. Daar is zowel het scherm als de processor niet voor gemaakt.

Kobo Aura H2O – conclusie

Als de Kobo Aura H2O fysieke knoppen had om te bladeren dan was dit de beste e-reader geweest op de Nederlandse markt. Nu is dat misschien nog steeds wel zo maar is er, wat mij betreft, ruimte voor verbetering. Het scherm is erg goed, net als de achtergrondverlichting. De Kobo boekenwinkel is respectabel en competitief met hun prijzen, en boeken zijn via een nieuw samenwerkingsverband zelfs ook via Bol.com te verkrijgen. De prijs van 179 euro komt mij echter als wel iets teveel van het goede over, zeker als we kijken naar de Kobo Glo (119 euro) en Kobo Aura HD (149 euro). Maar als je graag in bad of bij het zwembad leest dan is het prijsverschil vast goed te verdedigen.

Minpunten

 • Touch niet 100% consistent
 • Geen fysieke buttons
 • Prijzig

Pluspunten

 • 4:3 scherm
 • Achtergrondverlichting
 • Kobo lees-ecosysteem
Tablets Magazine
Beoordeling
8.010Sam Rijverproduct
 • Delen:

Reacties

 1. simons
  24 augustus, 2015 om 21:25

  Mijn kobo Aura gaat in hoes en met hoes dicht niet in slaapstand .help.wat doe ik verkeerd

 2. Efpee
  26 september, 2015 om 17:06

  Wat doe ik verkeert?
  Wanneer ik van lettertype wil veranderen, verandert alleen het paginacijfer en niet de tekst in het boek. Hoe kan dat

  • digitaldolf
   06 december, 2015 om 12:30

   Wanneer je het volgende doet moet het goed zijn: je klikt eerst op het midden van het scherm. Je ziet dan onderin een balkje met aan de rechterkant een hoofdletter A en een kleine letter a naast elkaar. Klik daar een keer op. De schuifregelaars voor het vergroten van het lettertype zullen dan te zien zijn. Om terug te gaan naar het normale scherm, klik je weer in het midden. Wanneer het veranderde lettertype je niet bevalt, klik je gewoon weer in het midden en de schuiven zijn direct te zien.

 3. digitaldolf
  06 december, 2015 om 12:24

  Je hebt het steeds over achtergrondverlichting maar het is toch echt randverlichting. Tablets en telefoons hebben achtergrondverlichting. Dat leest minder fijn omdat je op een lcd scherm in fel daglicht geen goed zicht meer hebt. Het mooie van een e-reader met e-inkt is juist dat die achtergrondverlichting er niet is maar dat dit eerst met externe verlichting werd opgelost en tegenwoordig met verlichting die in de rand is ingebouwd en zich over het scherm verspreidt.

 4. Denise
  22 december, 2015 om 20:56

  Waarom kan ik nu nergens meer een Kobo Aura kopen?

 5. RUUD
  15 juli, 2017 om 12:41

  Een tijdje geleden heb ik de kobo aura h20 gekocht Thuis boeken er op gezet en alles goed proberen te zetten maar nee hoor ik had er PDF bestandjes op gezet en ik wilde gaan lezen en ik had een vergroot glas nodig .want hij leest geen PDF bestand.
  Ik terug naar de winkel .daar zijn we 1.30minuten aan het uit vogelen wat er nu fout was .het moesten epub bestanden zijn .oké hoera we zijn er uit. Weer naar huis mijn elub bestanden er op alles weer proberen weer ge te zetten en wat geeft mijn verbazing je kunt je bestanden niet op volgorde zetten .
  Dus bij deze ik vind het geen fijn apparaat. Het is veel te veel zoekerij

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.