Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: Lenovo Yoga Tablet 2 10 (Android)

Geschreven door
Geplaatst op7 november 2014, 15:15 CategorieReviews

Lenovo heeft het afgelopen jaar niet stilgezeten. De Chinese fabrikant is niet alleen één van de allergrootsten op het gebied van de personal computers maar zet dit jaar ook (weer) vol in op de tablet, dit blijkt wel uit het feit dat er maar liefst vijf nieuwe tablets aangekondigd zijn vorige maand, alleen al in de Yoga-design serie. In deze review bekijken we één van die modellen; de Lenovo Yoga Tablet 2 10 met Android.

Lenovo Yoga Tablet 2 10 – specificaties

Lenovo Yoga Tablet 2 10
Scherm 10.1 inch 1920 x 1200
Digitizer Nee
Processor Intel Atom Z3745
RAM 2GB
Opslaggeheugen 16 GB
MicroSD Ja
HDMI Nee
USB Ja, microUSB 2.0
GPS Ja
3G/4G Optineel
Bluetooth Ja, 4.0
NFC Nee
Camera’s 1.6MP Webcam en 8MP camera
Accu 9000 mAh Lithium Polymer

Zoals bij zoveel tablets is de mobiele internetverbinding beschikbaar in een aparte, duurdere, versie. Zover wij weten is deze versie nog niet in Nederland beschikbaar.

Lenovo Yoga Tablet 2 serie en prijzen

Wij kijken vandaag naar de Lenovo Yoga Tablet 2 10 (Android) maar de complete Lenovo Yoga Tablet 2-serie bestaat uit de volgende modellen;

Voor het model dat we vandaag bekijken ben je 299 euro kwijt. Dit is het model zonder de optionele mobiele internetverbinding. De prijs voor de kleinere variant (8 inch scherm) is ook bekend; de Lenovo Yoga Tablet 2 8 met Android kost met 229 euro 70 euro minder dan de variant met groot scherm. Van beide tablets worden zoals je ziet ook Windows-versies met grotendeels dezelfde specificaties gelanceerd.

Lenovo Yoga Tablet 2 10 – hardware en design

De Yoga Tablet-lijn onderscheidt zich vooral door de geïntegreerde standaard en de verdikking aan de zijkant/onderkant van de tablet. Door een cilinder-vorm toe te voegen aan de lange kant van de tablet (onderkant als we het over een landscape-oriëntatie hebben) spreken we hier over een zogenaamd ‘opgevouwen magazine design’. De foto’s spreken boekdelen in dit geval.

Lenovo-Yoga-Tablet-2-10-review-design-2

In deze cilinder zit niet alleen een flinke accu verwerkt, ook de aan/uit-knop (links), koptelefoon aansluiting (rechts) en camera (links achter) zitten in de verdikking verwerkt. Als klap op de vuurpijl draait deze cilinder en kan je de geïntegreerde standaard gebruiken.

Lenovo-Yoga-Tablet-2-10-review-stand-3

De standaard klikt in twee verschillende posities vast maar is met een een beetje beleid redelijk vrij instelbaar. Dit maakt dat de tablet in verschillende hoeken kan worden neergezet of neergelegd, geschikt voor onder andere het kijken van media of het typen op het apparaat.

Lenovo-Yoga-Tablet-2-10-review-stand

Er is ook een oog opengelaten in de standaard zodat in volledige opengeklapte vorm de tablet opgehangen kan worden, iets dat we niet anders dan als nieuw kunnen omschrijven. De cilinder is door de verdikking en accu ook het zwaartepunt van de tablet, en de ronde vorm leent zich er goed voor om als grip te dienen tijdens het gebruik in portrait modus (lezen, browsen op het internet).

Lenovo-Yoga-Tablet-2-10-review-hangen

De ingebouwde standaard is verreweg het meest bijzondere aan het design van deze (en andere) Yoga-tablet. Verder hebben we het gewoon over een vrij standaard 10.1-inch tablet met een glazen plaat die een ips-paneel, omringd door symmetrische zwarte randen (bezels), beschermt.

Lenovo-Yoga-Tablet-2-10-review-design

De cilinder is van aluminium maar de rest van de tablet is vooral van plastic, die een iets bewerkte structuur heeft meegekregen dat ongetwijfeld voor meer grip had moeten zorgen, in ieder geval op papier.

Display

Naast het design moet het scherm de andere blikvanger zijn van deze Lenovo Yoga Tablet 2 10. Het ips-paneel heeft namelijk een meer dan Full HD resolutie met 1920 x 1200 pixels en kent daarmee een vrij hoge pixeldichtheid. Niet zo hoog als sommige high-end tablets maar meer dan hoog genoeg om zowel de teksten als afbeeldingen die getoond worden als scherp te mogen omschrijven. De aanwezigheid van een scherm van een hoge resolutie is een niet te onderschatten voordeel, want 99 procent van wat je met een tablet doet wordt weergeven op een scherm. De voordelen van een hoge pixeldichtheid zijn vooral merkbaar bij de rendering van tekst op het web; er is veel vaker een volledige en leesbare rendering van een pagina mogelijk zonder dat er gezoomd en gescrollt hoeft te worden.

Lenovo-Yoga-Tablet-2-10-review-display

Naast een hoge resolutie is dit scherm met een 10.1-inch formaat een vrij standaard scherm voor een tablet. De kijkhoeken, kleurweergave en het contrast zijn allemaal netjes verzorgd maar blinken verder niet uit. De schermhelderheid van deze Lenovo Yoga Tablet 2 10 kunnen we ook niet anders dan als ‘gemiddeld in vergelijking met andere tablets’ omschrijven. Maar laat het duidelijk zijn, alle onderdelen uit deze alinea zijn door bijna alle tablets meer dan goed genoeg geregeld en dus is het geen straf om hier in de middenmoot te eindigen. Een positief punt voor de Lenovo Yoga Tablet 2 10 is echter wel dat Lenovo ervoor gekozen heeft een anti-vingerafdruk (oleophobic) coating te gebruiken op de glazen beschermplaat. Hierdoor heb je dus iets minder last van vingerafdrukken op het scherm.

Connectiviteit

De Lenovo Yoga Tablet 2 10 is voorzien van een mooie set moderne verbindingsmogelijkheden. Er is dual-band Wifi a/b/g/n en Bluetooth 4.0, een microSD-kaartlezer en een voor MHL (HDMI) geschikte microUSB-poort die tegelijkertijd ook dienst kan door voor verbinding met computer en de oplader. NFC mist echter wel, ook niet op de duurdere versie met 3G/4G-chip die wel GPS naar de Lenovo Yoga Tablet 2 10 brengt.

Lenovo-Yoga-Tablet-2-10-review-aansluitingen

Speakers

De cilinder herbergt veel meer componenten dan je in eerste instantie zou verwachten, en hoe verder ik tik in deze review hoe vaker ik het moet noemen als de plek waar onderdelen ‘verstopt’ zitten. De speakers zitten aan weerszijden van de cilinder op de plekken die niet meedraaien met de ingebouwde stand. Hierdoor zijn de kleine JBL speakers dus op de gebruiker gericht en als gevolg daarvan is het geluid een stuk beter hoorbaar dan op tablets waar dit anders is. De JBL speakers kunnen niet opvallend luid gezet worden maar binnen het volume dat mogelijk is klinken ze meer dan respectabel. Voor serieuzere toepassingen kan je altijd gebruik maken van de Bluetooth 4.0 verbinding of de koptelefoonaansluiting, die aan de zijkant van de cilinder zit.

Camera’s

De camera’s op deze Lenovo Yoga Tablet 2 10 zijn best heel aardig maar zijn op een beroerde positie geplaatst, zowel aan de voor- als achterkant snappen we de positionering niet goed. Dat de cilinder ruimte heeft voor een hoop van de onderdelen mag duidelijk zijn ondertussen maar dat de 8 megapixel camera daar in verwerkt is wat onhandig. Juist de ingebouwde stand (laten we het even als tripod beschouwen) is hierdoor onbereikbaar omdat de lens dan op de ondergrond zit en dus eigenlijk geen interessant shot kan maken, tenzij het maken van time-lapsen met lego-poppetjes je hobby is. Al is dan wel altijd een deel van de kickstand in beeld zichtbaar.

Lenovo-Yoga-Tablet-2-10-review-camera

De webcam is aan de linkerkant aan de voorzijde geplaatst, in plaats van het veel gebruikelijkere midden boven. Hierdoor is het schot dat je maakt standaard in een ietwat ongemakkelijk hoek. Dit laatste probleem is echter veel minder groot dan de plaatsing van de ‘serieuze’ camera aan de achterkant. De 8 megapixel camera is namelijk best in staat respectable plaatjes te maken, zeker als de verlichting goed geregeld is. Lenovo biedt qua software niet al te gek veel controle over de camera maar met 3rd-party apps is een hoop mogelijk.

Accuduur

Cilinder yada yada yada etc. En dat is hier niet anders, want Lenovo heeft de extra ruimte die deze ingebouwde standaard biedt ook gebruikt voor het verwerken van een extra grote accu. Met 9000 mAh is het een ontegenzeggelijke flink ding geworden. De 18 uur gebruik die Lenovo belooft heb ik niet gehaald, maar met ruim 16 uur is deze tablet toch echt wel één van de topscorers op dit gebied.

Lenovo Yoga Tablet 2 10 – software

De Lenovo Yoga Tablet 2 10 draait op Android 4.4.2 KitKat, een van de meest recente versie van Android. Alleen Lollipop is op het moment van schrijven nieuwer. Natuurlijk draagt deze Lenovo Yoga Tablet 2 10 de goedkeuring van Google en zodoende heb je als gebruiker toegang tot en profijt van het volledige Google-ecosysteem.

Helaas heeft Lenovo ervoor gekozen om een stevige skin over Android 4.4.2 heen te leggen, en van de skin zijn we niet enorm fan. Het is een nieuwe versie van de skin waar we eerder al geen fan van waren, maar gelukkig heeft deze nieuwe versie in ieder geval het probleem van lage resolutie icoontjes en afbeeldingen opgelost. Maar verder zijn de onbegrijpelijke keuzes uit eerdere versies nog aanwezig in deze versie van de skin. Zo zijn sommige icoontjes voorzien van een vierkante omlijsting (maar niet allemaal), bestaat de app-drawer niet in deze versie van Android en kan je geen gebruikersaccounts aanmaken. Vooral het gebrek van de app-drawer maakt deze versie fundamenteel anders dan andere installaties van Android. In het geval van Lenovo moet je, net als bij iOS, gewoon swypen door verschillende pagina’s om de app die je wilt te vinden en gebruiken. Maar de aanpassingen gaan verder dan alleen dit soort keuzes. Zo is het instellingenmenu niet oproepbaar via een swype aan de bovenkant van de tablet maar is het de omgekeerde wereld en moet je vanaf de onderkant omhoog vegen, mocht je dit vanuit het midden doen dan open je per abuis Google Now…

Lenovo-Yoga-Tablet-2-10-review-software-2

Maar toch zijn er ook nog een paar handige toevoegingen aan de Android gedaan door Lenovo. En ook hier speelt de cilinder standaard weer een belangrijke rol. Lenovo weet je namelijk te herkennen in welke ‘vorm’ je de Lenovo Yoga Tablet 2 10 gebruikt en kan daar automatisch aanpassingen op maken. Zo kan je kiezen automatisch een geoptimaliseerd beeld voor video-media te laten gebruiken als je de tablet rechtop hebt staan of voor een sepia weergave van de e-reader app op het moment dat het apparaat detecteert dat je hem in de portrait leeshouding gebruikt. Er zijn een paar verschillende modi en je hebt relatief veel controle over de instellingen die worden aangepast, waardoor dit wat ons betreft als geschikte toevoeging gezien kan worden. Een andere handigheid is de mogelijkheid om een paar selecte apps in split-screen mode te kunnen gebruiken, en dat is zeker op een relatief groot scherm als 10.1-inch soms best handig.

Lenovo-Yoga-Tablet-2-10-review-software

De Lenovo Yoga Tablet 2 10 is voorzien van redelijk wat Lenovo bloat- en crapware, gratis apps en software die je erbij krijgt zonder dat je er ooit om gevraagd hebt. Toch lijkt het minder dan in eerdere versies dus de trend gaat de goeie kant op. En hoewel je in de Play Store ongetwijfeld betere, mooiere en leuker alternatieven kan vinden is het op zich wel ‘ok’ dat er games aangeraden worden of dat je alvast een installatie van Kingsoft Office op je tablet hebt staan… Toch?

Lenovo Yoga Tablet 2 10 – in gebruik

Door zijn ingebouwde standaard is de Lenovo Yoga Tablet 2 10 een heel erg breed inzetbare tablet. Meer dan ik had verwacht ben ik ook fan van de mogelijkheid om de tablet even op te kunnen hangen. Dat is vooral op plekken als in de keuken erg handig. In dat opzicht is het een heel aardig apparaat, en ook het scherm scoort wat mij betreft meer dan een dikke voldoende.

Lenovo-Yoga-Tablet-2-10-review-stand-2

De tablet in tabletvorm gebruiken, in je handen dus, is wat mij betreft niet zo fijn als Lenovo het doet voorkomen. Juist door die verdikking is er eigenlijk maar één manier waarop je de tablet ‘goed’ vast kunt houden en zijn alledrie de andere mogelijkheden voor je gevoel uit balans omdat het zwaartepunt in de cilinder ligt. Of het voordeel van de ingebouwde standaard, hang- en type-posities opweegt tegen het nadeel in zwevend gebruik is iets waar ik zelf maar niet uit kan komen. Ik denk het wel… maar kan me voorstellen dat het voor een hoop mensen anders zit met deze vergelijking.

Lenovo-Yoga-Tablet-2-10-review-gebruik

De skin is het meest storende onderdeel op een tablet dat ik het laatste half jaar tot jaar heb meegemaakt. Alleen Samsung heeft een skin die nog verdergaat maar daar zijn we ondertussen ook wel dusdanig aan gewend dat we het bijna als een soort standaard Android-versie zijn gaan zien, Samsung’s Android. De keuzes die Lenovo hier maakt voegen eigenlijk helemaal niets toe aan het beter maken van Android, en hadden dus beter weggelaten kunnen worden. De enige uitzondering hierop is de herkenning en integratie van de standposities in de software.

Prestaties

Deze Lenovo Yoga Tablet 2 10 is op het gebied van prestaties geen hoogvlieger. De Intel Atom Z3745-processor is niet in staat om constant alles soepel en snel weer te geven, en de zware skin heeft hier misschien ook nog wel een rol in. Toch is de Intel Atom Z3745-processor in combinatie met 2GB aan werkgeheugen wel genoeg te noemen voor de normale basistaken van een tablet, al zal je soms even met een kleine hapering te maken krijgen. Voor games zijn er tablets die hoger op je lijstje zouden moeten staan, ook tijdens een racegame als Asphalt heb ik namelijk meer dan een paar keer een paar frames verloren zien gaan.

Lenovo-Yoga-Tablet-2-10-review-games

Lenovo Yoga Tablet 2 10 – conclusie

De Lenovo Yoga Tablet 2 10 is door zijn veelzijdige inzetbaarheid als staande, liggende of hangende tablet best een heel interessante tablet voor een hoop mensen. Vooral als het kijken van media of het volgen van een recept hoog op de lijst van basistaken staan. Simpel op het internet surfen en sociale media bijwerken werkt ook prima, maar daar ligt dan wel ongeveer het plafond. Voor serieuzere tablet toepassingen is een krachtigere tablet waarschijnlijk interessanter. Ook als je denkt dat je de tablet maar zelden gaat neerzetten kan je beter op zoek gaan naar een tablet die voor dat gebruik een wat betere balans heeft weten te vinden. Maar voor 299 euro is en blijft deze tablet voor een bepaalde groep gebruikers dus best een interessante optie om te overwegen, een universele aanrader is het echter niet.

Minpunten

 • Veel te zware skin
 • Tablet voelt uit balans bij gebruik in hand
 • Tegenvallende prestaties

Pluspunten

 • Veelzijdige ingebouwde standaard
 • Goede accuduur
 • Mooi scherm
Tablets Magazine
Beoordeling
7.010Sam Rijverproduct
 • Delen:
Lenovo Yoga Tablet 2 10 (Android)
Android KitKat (4.4)
Lenovo Yoga Tablet 2 8 (Android)
Android KitKat (4.4)

Reacties

 1. ward
  09 november, 2014 om 1:25

  Dus alle yoga tablets 2 komen met gps?
  Ik zoek mijzelf eigenlijk een 8-inch tablet voor documenten te lezen(dus liefst windows),inclusief gps en miracast. Maar vaak wordt gps verkeerd aangegeven als a-gps of helemaal geen vermelding zoals bij deze yoga tablet 2, idem voor miracast.

  VivoTab 8 M81C staat voorlopig bovenaan het lijstje, nu nog hopen dat de 2gb versie ook verschijnt in europa. Denk je dat de 8inch versie van de yoga tablet 2 beter in de hand zou liggen?

  Mvg Ward

  • ward
   09 november, 2014 om 1:54

   PS Waarom vermelden review websites bijna nooit hoeveel ruimte er vrij is bij levering,of de recover partie op sd meegeleverd wordt, etc …?

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.