Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: Samsung Galaxy Note 4

Geschreven door
Geplaatst op21 november 2014, 16:01 CategorieReviews

De Samsung Galaxy Note is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot ’s werelds populairste phablet. Ik denk dat je zelfs wel veilig kunt stellen dat de Note-lijn van Samsung ervoor verantwoordelijk is dat de term phablet nu (redelijk) geaccepteerd is in de tech-pers. En zeker van het bestaan van Apple’s iPhone 6 Plus waren we zonder de Samsung Galaxy Note ook niet zomaar zeker van geweest. In deze review bekijken we de nieuwste versie van de Samsung Galaxy Note; de Galaxy Note 4. En in pure Samsung-traditie zijn de specificaties, in ieder geval op papier, extreem indrukkend.

Samsung Galaxy Note 4 – specificaties

Samsung Galaxy Note 4
Scherm 5.7 inch Super Amoled 2560 x 1440
Digitizer Ja, inclusief S-Pen
Processor Qualcomm Snapdragon 805 2.7 GHz
RAM 3GB
Opslaggeheugen 32 GB
MicroSD Ja
HDMI Nee
USB Ja, microUSB 2.0
GPS Ja
3G/4G Ja
Bluetooth Ja, 4.0
NFC Ja
Camera’s 3.7MP Webcam en 16MP camera
Accu 3200 mAh Lithium Polymer

Prijzen

De Samsung Galaxy Note 4 is vanaf begin vorige maand in Nederland verkrijgbaar in de kleuren Charcoal Black, Frost White, Bronze Gold en Blossom Pink voor een verkoopadviesprijs van 799 euro. De laagste prijzen op dit moment schommelen echter alweer een kleine 100 euro lager.

Samsung Galaxy Note 4 – hardware en design

Hoewel de Samsung Galaxy Note 4 nog steeds duidelijk een Note-phablet is – er is een zekere familiegelijkenis – kun je rustig stellen dat deze nieuwste generatie wel wat verbeteringen heeft meegekregen. Op het scherm komen we natuurlijk verderop nog terug maar het design is nu alvast aan de beurt. De Samsung Galaxy Note 4 heeft namelijk nu voor het eerst een metalen behuizing, of in ieder geval metaal in de behuizing. De achterkant is nog steeds verwijderbaar en nog steeds van plastic/(nep)leer gemaakt en natuurlijk beschermt de laatste generatie Gorilla Glass de voorkant, maar wat daar tussen zit is nu van metaal. Metaal leent zich goed voor knappe bewerkingen en dus heeft deze Samsung, net als de vorige generaties iPhone, een mooie champfered edge op de plek waar glas en metaal bij elkaar samenkomen. Naast een cool en koel aanvoelende telefoon is door het metaal de phablet ook aanmerkelijk steviger voor je gevoel, en dat is natuurlijk alleen maar positief.

Samsung-Galaxy-Note-4-review-design-voor

De achterkant is zoals gezegd nog steeds van een soort plastic dat op leer moet lijken. Na verschillende Samsung-producten met deze afwerking gezien te hebben moet ik toegeven er wel aan gewend te zijn geraakt, ik vind het zelfs wel ‘wat hebben’. De achterkant kan losgetrokken worden zodat de simkaart en de microSD-poort bereikbaar worden, net als de verwisselbare accu. De achterkant van de Samsung Galaxy Note 4 biedt niet alleen ruimte aan de camera maar heeft daarom nu ook een extra sensor (naast de flitser) zitten, een sensor die onder andere je hartslag kan meten.

Samsung-Galaxy-Note-4-review-design-achter

S-Pen

De bekende S-Pen die natuurlijk bij de Samsung Galaxy Note 4 hoort zit nog op dezelfde plek in de bezuinig verwerkt, rechtsonder. De pen heeft helaas de metaal-upgrade gemist en is nog steeds van plastic en dus erg licht. Voor mijn handen voelt deze stylus altijd wat klein aan, maar ondertussen zullen de echte fans van de Note-lijn waarschijnlijk sidderen bij de gedachte dat Samsung de stylus aanpast.

Samsung-Galaxy-Note-4-review-spen

Qua functionaliteit is de S-pen grotendeels gelijk gebleven, als zijn er nu wel substantieel meer drukniveau’s te herkennen door de hardware, waardoor vooral handschriftherkenning en tekenen nog beter moet zijn op deze Galaxy Note 4. De software is wel grotendeels gelijk gebleven, dus als echte Note-fan mag je ook in deze generatie weer rekenen op zaken als Air Command en de ‘muis aanwijzer’.

Display

Naast de stylus staat de Note lijn natuurlijk vooral bekend voor het scherm dat gebruikt wordt, een scherm dat zich niet alleen laat kenmerken door fikse afmetingen (5,7 inch). Dit amoled-paneel van Samsung is namelijk voorzien van extreem veel pixels, Quad HD. Vier keer HD dus. En dat komt dan volgens de berekeningen van Samsung neer op 2560 x 1440 pixels. Quad HD ready dus als je het ons vraagt… Nee, een semantische discussie over het aantal pixels is natuurlijk volkomen irrelevant, want met pixeldichtheid van 550 pixels per inch kun je niet anders zeggen dat alles extreem scherp is en foto’s extreem veel detail kunnen weergeven. De amoled-techniek is er ook nog eens voor verantwoordelijk dat kleuren en vooral ook de weergave van zwart (of het gebrek aan weergave) heel erg mooi zijn. Ook de schermhelderheid kan heel erg hoog gedraaid worden, zodat de de phablet ook buitenshuis goed bruikbaar blijft. En, zoals het een apparaat uit het hoge segment betaamt, de Samsung Galaxy Note 4 is voorzien van een redelijk goed werkende vingerafdrukwerende coating.

Samsung-Galaxy-Note-4-review-display

Wat je ook van de Samsung Galaxy Note 4 vindt, het scherm is extreem indrukwekkend, en dat wordt alleen maar versterkt door de mooie metalen behuizing waar het scherm in rust. Toch mag je wel gezond kritisch zijn op de verzadiging van kleuren waar Samsung voor kiest, alle ‘schuifjes’ staan voor mijn gevoel net een beetje te ver over en een heel realistische weergave van kleuren kan je het niet niet noemen. Het verleden heeft echter bewezen dat Samsung-kopers die op geen enkele manier als dealbreker ervaren.

Connectiviteit en sensoren

Samsungs top-of-the-line model is natuurlijk voorzien van alle aansluitingen en sensoren die je je maar kunt voorstellen, en dan waarschijnlijk nog een paar extra ook. Naast de modernste Wifi-chip met 802.11 ac-ondersteuning , 4G LTE (mobiel internet) en Bluetooth 4.0 vind je onder andere ook infrarood, NFC, GPS en MicroSD op deze phablet. De meeste bijzondere sensor van deze Samsung Galaxy Note 4 is echter de hartslag- en saturatiemeter die aan de achterkant zit. In combinatie de LED-verlichting kan dit systeem namelijk relatief accuraat je hartslag en het zuurstofniveau in je bloed opmeten. Juist dit laatste onderdeel maakt dat deze Samsung Galaxy Note 4 zo’n beetje ieder denkbare sensor is voorzien.

Samsung-Galaxy-Note-4-review-aansluitingen

Vingerafdrukscanner

De Samsung Galaxy Note 4 voorzien van een vingerafdrukscanner. Deze optie zit – net als bij de Galaxy Tab S en andere Samsung producten – verwerkt in de homeknop en is te gebruiken om het apparaat te ontsluiten en in te loggen bij onder andere je Samsung app-account. Via een SDK kunnen ontwikkelaars er overigens ook gebruik van maken, de PayPal app heeft hier bijvoorbeeld al ondersteuning voor. Het opzetten van je vingerafdruk is lekker makkelijk; je gaat een keer of acht met je vinger over de knop als de software je daarvoor opdracht geeft en je vingerafdruk wordt in z’n verschillende kleine varianten opgeslagen. Het ontsluiten van je scherm gaat vervolgens met een (hopelijk) enkele swipe-beweging. In mijn ervaring is het systeem redelijk betrouwbaar, maar niet op hetzelfde niveau als de scanner die we op dit moment kennen van Apple in de iPhones en iPads met deze ondersteuning. Maar de scanner in de Samsung Galaxy Note 4 is zonder meer betrouwbaar genoeg om gebruikt te worden.

Samsung-Galaxy-Note-4-review-scanner

Speakers

De speakers op deze Samsung Galaxy Note 4 zitten aan de achterkant verwerkt en hebben daardoor het probleem dat het geluid altijd alleen via een omweg de gebruiker zal bereiken. Toch is het geluid dat door de kleine speaker de wereld ingestuurd kan worden best heel aardig. Als je kijkt naar de lijst specificaties van het toestel zie je dat dit apparaat extreem uitgebreid is, en ‘alleen’ een subwoofer mist in het lijstje. Natuurlijk past zo’n woofer die de lage tonen goed weergeeft niet een strakke phablet als de Note 4, en zeggen we dit alleen een beetje toungue in cheek. Voor een smartphone is het geluid meer dan aardig, laten we het daar maar op houden dan.

Camera’s

De camera’s op de Note-phablets zijn altijd al heel aardig geweest, en ook de camera van de Galaxy Note 4 is indrukwekkend goed. Niet alleen de camera aan de achterzijde, ook de selfie of webcam camera doet zijn werk meer dan naar behoren. Natuurlijk speelt hier ook weer een typische Samsung ‘kwaal’ een belangrijke rol: oversaturatie… Maar het is niets dat niet met een moderne app terug richting de realiteit geschroefd kan worden. En als we heel eerlijk zijn vinden we het bij fotogratie ook doorgaans wel een goed effect geven. De camera’s zijn op een apparaat met deze vorm natuurlijk ook meer dan goed genoeg bruikbaar, en op dit gebied zijn de camera’s in de Samsung Galaxy Note 4 waarschijnlijk het beste dat op je kan kopen als je een phablet zoekt, al zullen er ongetwijfeld ook mensen zijn die de resultaten van de grootste concurrent, de iPhone 6 Plus, prefereren.

Samsung-Galaxy-Note-4-review-camera

Accuduur

Deze top telefoon voldoet alleen aan de hoogste eisen als het gaat om accuduur, en helaas betekent dat dat je ‘maar’ een volledige dag kan werken op een enkele lading. Meer dan dat is gewoon onrealistisch om te verwachten van met de huidige techniek in combinatie met de afmetingen en het amoled-scherm. Een dag is echter meer dan genoeg om te zorgen dat je iedere nacht de lader gebruikt, iets dat we toch allemaal gewend zijn. Een van de grootste voordelen is echter dat er een quick-charge mogelijkheid is; in 30 minuten kan de accu voor 50 procent opgeladen worden. Dat is natuurlijk superhandig als je wel een keertje vergeet de Note 4 bij te laden, en dat het laden via een standaard microUSB-poort gaat is natuurlijk alleen maar extra handig!

Samsung Galaxy Note 4 – software

De Samsung Galaxy Note 4 draait op een combinatie van Android 4.4.4. KitKat en Samsungs eigen software. Ik ga het vanaf nu gewoon een combinatie noemen want het een skin noemen doet het eigenlijk te weinig eer aan. Samsung weet een hoop meer toe te voegen dan alleen wat andere designkeuzes of losse apps. Er zijn zat mensen die vinden dat Samsung teveel toevoegt, maar dat zijn direct de mensen die niet binnen Samsungs doelgroep vallen. Net zoals Apple met iOS geniet Samsung ondertussen van zo’n grote groep fans en gebruikers dat hun software herkenbaar is, en op zichzelf genoeg reden is om een product te kopen (of juist niet!).

Juist door deze grote bekendheid zullen we jullie niet al te lang vervelen met allerlei informatie over Touchwiz, de laag Samsung-software die gecombineerd wordt het onderliggende Android. Wel moet je natuurlijk weten dat dit alsnog wel een door Google goedgekeurd apparaat is en je dus als eindgebruiker kan genieten van alle Google diensten, apps en aanverwanten.

Samsung-Galaxy-Note-4-review-shealth

Toch zijn er een paar nieuwigheden in de software van deze Samsung Galaxy Note 4 die ik wil even apart wil noemen; Samsungs sHealth is daar één van. Zoals gezegd zit in deze phablet namelijk een sensor verwerkt die je hartslag en saturatie kan meten, waardevolle informatie voor een app die zich met je gezondheid probeert te bemoeien, zeker in combinatie met de wat oudere (maar misschien nog wel waardevollere) sensoren en technieken die je in de gaten houden qua beweging en slaappatronen. Samsung brengt deze informatie allemaal onder in één enkele app en doet zelfs wat analyses en aanbevelingen voor een gezond leven.

Een andere relatief nieuwe functie in Touchwiz is Sidesync, een manier om je Samsung telefoon te gebruiken via je tablet-scherm. Helaas had ik de afgelopen week geen Samsung-tablet tot mijn beschikking om deze functie ook echt te testen. Met deze functie wordt je smartphone scherm virtueel getoond op de veel grotere tablet maar heb je wel de volledige controle en mogelijkheden, inclusief het voeren van telefoongesprekken en het ‘appen’ met vrienden en familie. De enige voorwaarde is dat beide apparaten verbonden zijn met hetzelfde WiFi netwerk, en werkt het in theorie zelfs als je Samsung smartphone in een andere kamer aan de lader ligt! Ook kun je telefoongesprekken met je tablet opnemen en via de ingebouwde speakers en microfoon voeren.

Samsung-Galaxy-Note-4-review-apps

Naast de aanpassingen van allerlei kleine en grote interface-elementen onderscheidt Samsung zich ook vaak door het meeleveren van een groot aantal apps. Gelukkig zijn ze de laatste tijd daarvan afgestapt, in ieder geval in de manier waarop deze acties toegankelijk zijn voor de gebruikers. Samsung biedt gebruikers nog steeds toffe acties als 50GB Dropbox-ruimte of gratis test-periodes van verschillende diensten/kranten/streaming media services, maar die acties zijn nu ondergebracht onder een speciale Samsung gifts-app waar gebruikers dus zelf kunnen kiezen welke actie wel of niet gebruikt (en geïnstalleerd) wordt.

Samsung Galaxy Note 4 – in gebruik

Ik ben altijd een iOS-gebruiker geweest, en ook op dit moment zie ik me nog als zodanig. Een paar maanden geleden is er in de vorm van de iPhone 6 Plus wel iets voor mij veranderd; ik geloof nu meer dan ooit in de phablet vormfactor. Het is zelfs zo ‘erg’ dat ik mijn iPad mini eigenlijk nog maar zelden gebruik. En juist door mijn persoonlijke ervaringen met mijn eigen joekel van een telefoon weet ik nu de waarde van de Note 4 ook iets beter in te schatten. En hoewel ik goed begrijp dat een telefoon van dit formaat niet voor iedereen een goede oplossing is kan ik wel rustig zeggen dat de Samsung Galaxy Note 4 één van de beste opties is op gebied van Android. Misschien zelfs wel de beste. Alleen phablets als de OnePlus One zullen denk ik kunnen concurreren op gebied van Android, en dan vooral op hun prijs en stock-Android ervaring, niet op specificaties of bouwkwaliteit.

Samsung-Galaxy-Note-4-review-gebruik

De telefoon heeft een extreem mooi scherm waardoor alles wat je op het apparaat doet een stukje beter aanvoelt dan dezelfde taken op mindere schermen. Qua afmetingen is deze Samsung Galaxy Note 4 ook meer dan goed genoeg om het wereldwijde web op een fatsoenlijke manier te gebruiken, daar heb je (bijna) geen computer of tablet meer voor nodig. En dan past het toestel alsnog in een broekzak, niet in iedere broek en broekzak maar doorgaans met het wel goed komen.

Hoewel ik nieuw (en fan) ben in de wereld van grote smartphones ben ik, helaas, nog steeds geen artiest of goede schrijver geworden. En dus kan ik de S-Pen niet aan de tests onderwerpen die het misschien wel verdient. Ik kan niet anders zeggen dat voor mijn gevoel de stylus nog net zo goed werkt als in voorgaande generaties, en dat de extra drukniveaus ongetwijfeld voor de gebruikers die er profijt van kunnen hebben erg welkom zijn. Ik ben zelfs nog steeds niet een echte gebruiker van de mogelijkheden, en al met al nodigen ze voor mij niet genoeg uit om mijn gedrag en gebruik aan te passen. Voor mij. Voor de creatieve tekenaar, schetser of handgeschreven notitie-schrijver onder ons is de S-Pen waarschijnlijk een van de allerbelangrijkste functies.

Samsung-Galaxy-Note-4-review-gsm

Ik heb de Samsung Galaxy Note 4 meer dan een week gebruikt, precies zoals ik mijn iPhone zou gebruiken. De eerste dagen had ik nog iemand zo gek om mij een (werk) simkaart te lenen, maar net zoals bij mijn iPhone gebruik ik de bijbehorende functies eigenlijk nooit, op mobiel internet na natuurlijk. Ik kan zonder meer zeggen dat zowel de kwaliteit van de mobiele gesprekken als de internetverbinding aan mijn verwachtingen voldeden. Ik heb de laatste dagen de telefoon zonder sim moeten gebruiken, en zelfs dan blijft het wat mij betreft een meer dan prima de luxe poort naar de digitale wereld.

Prestaties

Ik zal dit stukje erg kort houden, zodat je snel door kan lezen. Net zo snel als deze Samsung Galaxy Note 4 is, want met de modernste processor en een flinke bak werkgeheugen kan deze Samsung Galaxy Note 4 alle berekeningen en taken die je hem geeft bliksemsnel uitvoeren. Zelfs met het enorm gewicht van de TouchWiz-aanpassingen op zijn rug. Ik stel me zo’n hardloper voor die met verzwaarde enkels en polsen aan het trainen is. Een loper die alsnog als eerste in zijn categorie over de finish komt. Deze Galaxy Note 4 is geschikt voor al het werkt dat je hem wilt laten uitvoeren, van uitgebreide apps tot de modernste games.

Samsung Galaxy Note 4 – conclusie

Jaar over jaar verandert er niet opvallend veel meer aan de Samsung Galaxy Note, maar juist de kleine stappen die constant gemaakt worden resulteren over de langere termijn in een super volwassen product. De Note 4 is de beste Android phablet tot nu toe, mits je kan leven met de prijs en TouchWiz. Verbeteringen aan het scherm en de bezuinig maken dat deze Samsung Galaxy Note 4 niet alleen enorm mooi oogt maar ook nog eens goed aanvoelt. De overvloed aan kracht, geheugen, aansluitingen en sensoren maakt de Note 4 ook helemaal klaar voor de toekomst. En ook de software groeit mee, want met sHealth lijkt Samsung helemaal klaar voor het gezondheid/wearable-geweld dat in 2015 toch echt helemaal los lijkt te gaan barsten.

Minpunten

 • Touchwiz kan niet worden uitgezet
 • Prijzig
 • Vingerafdrukscanner niet 100% betrouwbaar

Pluspunten

 • Prachtig scherm
 • Stevige metalen behuizing
 • Alle sensoren, aansluitingen en verbindingsmogelijkheden
Tablets Magazine
Beoordeling
9.010Sam Rijverproduct
 • Delen:
Samsung Galaxy Note 4
Android KitKat (4.4)

Reacties

 1. gabe
  22 november, 2014 om 8:51

  heb de Note 4 ,maar softwarematige is hij een ramp . N910F vastlopers geen verbinding maken ,blijkt bij meerdere Note’s (XDA forum) voor te komen ,wifi valt weg etc… ,licht het aan Samsung Google ? referentie materiaal ? ja Note 1-2-3 , is een prachtig toestel “als die werkt”.

  • Sam Rijver
   22 november, 2014 om 9:52

   Hi Gabe,

   Dat is vervelend zeg, heeft Samsung (NL) zelf al op gereageerd? Ik heb niets van de problemen ondervonden. Mochten ze aanhouden laat het ons dan nog even weten, we zullen natuurlijk ons best doen om je met de juiste mensen in contact te brengen zodat jullie aan een oplossing kunnen werken.

   -Sam

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.