Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: Toshiba Encore 2 WT8-B

Geschreven door
Geplaatst op28 november 2014, 15:24 CategorieReviews

In de categorie kleine Windows 8 tablets is het afgelopen jaar een hoop gebeurd, en is het zelfs redelijk ‘druk’ geworden, er is steeds meer keus. Maar er is ondertussen dus wel een klein jaar verstreken, en dat betekent dat er updates van de de producten op de markt gaan komen, en vandaag kijken de opvolger van de Toshiba Encore 8; de Toshiba Encore 8 2 (WT8-B). Net als zijn voorganger is dit een betaalbare 8-inch tablet, maar we zijn natuurlijk vooral benieuwd of deze Toshiba meer dan een 6.5 als cijfer verdient.

Toshiba Encore 2 WT8-B – specificaties

Toshiba Encore 2 WT8-B
Scherm 8 inch 1280 x 800
Digitizer Nee
Processor Intel Atom Z3735 1.3GHz
RAM 1GB
Opslaggeheugen 32 GB
MicroSD Ja
HDMI Nee
USB Ja, microUSB 2.0
GPS Nee
3G/4G Nee
Bluetooth Ja, 4.0
NFC Nee
Camera’s 1.3MP Webcam en 5MP camera
Accu 5.220mAh Lithium Polymer

Bij het lezen van de bovenstaande specificaties zullen niet gek veel harten sneller gaan kloppen. De opwinding moet hem dan ook vooral in het prijskaartje zitten; die lijst 199 euro. Dat is voor een Windows 8 tablet niet duur, zeker niet als je bedenkt dat je er ook een jaar lang Office 365 bij krijgt (ter waarde van 79 euro). Maar helaas is 200 euro, in vergelijking met andere kleine tablets met Windows en Android, ook weer niet zo scherp dat je extreem vergevingsgezind in je gebruik moet zijn. Zelfs onze favoriete iPad (prijs/kwaliteit), de iPad mini 2, is verkrijgbaar voor zo’n 275 euro, en dat komt al aardig in de buurt van dit prijspunt. De Toshiba Encore 2 WT8-B komt in een enkele configuratie en alleen ook qua kleurenschema zul je het met wit/zilver moeten doen.

Toshiba Encore 2 WT8-B – hardware en design

Waar de eerste generatie nog een redelijk eigen karakter had door het gebruik van relatief extreem afgeronde hoeken is deze nieuwe Toshiba Encore 2 WT8-B een erg generieke tablet. Ik kan niet eerlijk zeggen of ik de tablet had herkend zonder het logo van Toshiba erop. Het zou dus zomaar kunnen dat Toshiba, en andere fabrikanten, een generiek design hebben ingekocht bij een Chinese groot-fabrikant om op die manier het aantrekkelijke prijskaartje mogelijk te maken.

Toshiba Encore 2 WT8-B-review-design

De tablet is vooral van plastic en glas, met een extra plastic rand die de voor- en achterkant met elkaar verbindt. De rand rondom het ips lcd-paneel is beperkt asymmetrisch en dus zijn de lange randen een tikje dunner dan de korte randen. Wat ik wel weer leuk vind is dat er voor een soort zilverkleur is gekozen voor de rand, in plaat van het super-standaard zwart of wit. De plastic band rondom de behuizing biedt ruimte voor de verschillende knoppen en aansluitingsmogelijkheden. De plastic achterkant is dit keer (helaas) helemaal glad en heeft naast ruimte voor de speakers, camera en wat stickers/logo’s verder niets bijzonders.

Display

Het scherm is een ipspaneel van 8-inch met een resolutie van 1280 x 800 pixels, niets bijzonders dus. Sterker nog, dit is zo’n beetje de meest standaard resolutie die je kunt vinden in dit segment. De resolutie op dit schermformaat is echter wel gewoon goed bruikbaar, en hoewel het (duidelijk) geen high-res of retina scherm is, is tekst meer dan goed genoeg leesbaar en geven foto’s genoeg detail weer. Maar een hoogvlieger is het niet, en dit scherm scoort op geen enkel punt (resolutie, contrast, schermhelderheid, kleurweergave, kijkhoeken) meer dan een gemiddeld zesje.

Toshiba Encore 2 WT8-B-review-display

Waar de Acer Iconia tablet uit dit segment nog met een scherm komt “zonder lucht” tussen de beschermende glasplaat en het ips-paneel was dat voor Toshiba kennelijk niet weggelegd, en dus heeft deze tablet relatief veel last van reflecties. In het verlengde daarvan missen we ook een vingerafdrukwerende coating, dus naast de reflecties zul je regelmatig vettige vingerafdrukken op je scherm zien.

Connectiviteit

Qua aansluitingen zal de Toshiba Encore 2 WT8-B je niet teleurstellen maar tegelijkertijd ook niet verrassen, er is eigenlijk niets opvallends te noemen. Opladen en verbinden met computer (of accessoires) gaat via microUSB en het opslaggeheugen kan relatief goedkoop uitgebreid worden door gebruik te maken van het microSD-slot. Draadloze verbindingen zijn er in de vorm van 802.11 b/g/n dual-band Wifi en Bluetooth 4.0.

Toshiba Encore 2 WT8-B-review-aansluitingen

Speakers

De twee kleine speakertjes aan de achterkant van de Toshiba Encore 2 WT8-B kunnen een redelijk bruikbaar geluid produceren. Het blijven natuurlijk kleine speakertjes en dus moet je niet al te gek veel verwachten van zowel de hoge als lage tonen, maar qua volume draait deze Toshiba Encore 2 WT8-B aardig mee. De plaatsing van de speakers is redelijk goed geregeld, al richten ze het geluid natuurlijk niet direct naar de gebruiken, maar door ze over de lange kant te plaatsen is het stereo-effect vooral in landscape gebruik aanwezig. Natuurlijk blijft het geluid voor de geoefende oren wel wat tinnerig overkomen. Voor een filmpje op Youtube of het luisteren van een liedje op Spotify is het prima bruikbaar, voor serieuze toepassingen is de 3.5mm-aansluiting of Bluetooth 4.0-verbinding de betere keuze.

Camera’s

Ook bij deze budgettablet zitten de camera’s er vooral “voor de sier” want de praktische toepasbaarheid is erg beperkt. Toch moet je met een app als OneNote genoeg hebben aan de 5 megapixel schieter zodat je documenten kan ‘scannen’, voor het maken van foto’s die je dierbaar zijn is deze Toshiba Encore 2 WT8-B niet geschikt. Voor het videobellen met je dierbaren ook niet echt, al is de kwaliteit van deze webcam aan de voorzijde niet per se veel slechter dan je op andere tablets vindt. En je kan altijd jokken dat de verbinding slecht is en dat je er daarom ietwat beroerd uitziet op camera…

Toshiba Encore 2 WT8-B-review-camera

Accuduur

De Toshiba Encore 2 WT8-B heeft een relatief forse accu van 5220mAh en daardoor gaat de tablet lang genoeg mee om aan een basis (Windows) eis te voldoen. Je kunt zo’n 6 tot 7 uur met deze kleine tablet spelen (al zullen Toshiba en Microsoft werken ongetwijfeld een beter werkwoord vinden) voordat het apparaatje opgeladen moet worden. Helaas gaat de accu zonder de tablet te gebruiken hard achteruit, dus je kunt die uren niet verdelen over meerdere dagen. Je doet er met deze kleine tablet verstandig aan om gewoon iedere dag de lader aan te sluiten.

Toshiba Encore 2 WT8-B – software

De Toshiba Encore 2 WT8-B draait op Windows 8.1. Wij konden niet uitvogelen of de versie die voor deze kleine tablet gebruik is de gratis Windows 8 with Bing is, want aangezien wij in Europa wonen krijg je bij de eerste keer gebruik natuurlijk al direct de optie om te kiezen voor je eigen browser. Dat Bing standaard als zoekmachine ingesteld staat is ook bij de betaalde versie van Windows 8.1 niet anders. Overigens maakt het ook helemaal niets uit, want de betaalde en gratis versie zijn precies hetzelfde.

Toshiba Encore 2 WT8-B-review-software-2

Windows 8.1 is natuurlijk een bekend verhaal ondertussen. Er is nog steeds een moderne tegeltjes interface en een desktopomgeving voor traditionelere software. Zo kan je ook op deze computer nog steeds al je software gebruiken die je ooit hebt gekocht voor je Windows-systeem. Natuurlijk zijn er wel beperkingen als het gaat om beschikbare ruimte op het scherm en de processorkracht, maar het kan in ieder geval. De volgende versie, Windows 10 (jep, 9 wordt overgeslagen) komt naar verwachting in preview/test-vorm vanaf januari beschikbaar voor consumenten. Die versie zal zich wat meer aanpassen op het schermformaat, in het geval van de Toshiba Encore 2 WT8-B betekent dat de desktop-omgeving een veel kleinere rol zal gaan krijgen.

Toshiba Encore 2 WT8-B-review-software

De standaard apps van Windows 8.1 zijn allemaal aanwezig en geven je in principe de mogelijkheid om zo’n beetje iedere basistaak die je met een tablet wilt doen uit te voeren. Toshiba gaat met het bundelen van een Office 365 van een jaar, 365 dagen, een stap verder en maakt zich hiermee bij ons best populair. Een licentie van de Office kost namelijk minimaal 79 euro, en dus kost deze kleine Windows machine eigenlijk maar zo’n 130 euro.

Toshiba Encore 2 WT8-B-review-office

Toshiba levert niet al te gek veel extra software mee, al verliezen ze wel (bijna) alle goodwill van de Office deal door het installeren van de McAfee Anti-virus scanner, een overbodig product voor iedere moderne Windows-gebruiker die weet dat de standaard opties die Microsoft je hiervoor biedt meer dan goed genoeg zijn. Naast de virusscanner vind je wel Spotify (een desktop-app, hoe dan?) en Netflix op je schermpje. En dat zijn natuurlijk twee handige apps!

Toshiba Encore 2 WT8-B – in gebruik

Ik blijf moeite hebben met Windows 8, en dan vooral in de kleine vorm. Alle basistaken die ik op een tablet uitvoer zijn in principe wel te doen op een apparaatje als deze, maar zijn zoveel sneller en leuker op een iOS of Android tablet. Alle taken die ik niet op een kleine iOS of Android tablet kan doen vragen om een groter scherm en/of om meer processorkracht, een tekortkoming waar ook de Toshiba Encore 2 WT8-B mee te maken heeft. De Wifi-verbinding van deze Toshiba Encore 2 WT8-B bleek overigens in eerste instantie vrij onbetrouwbaar te zijn, gelukkig was er een update beschikbaar die de boel goed bruikbaar maakte. Dus mocht je problemen ondervinden met deze tablet en het internet zorg dan dat je volledig bij bent met de software-updates.

Toshiba Encore 2 WT8-B-review-gebruik

Prestaties

De Toshiba Encore 2 WT8-B is geen snelle tablet, en dat merk je vooral tijdens het draaien van traditionele software (wat je eigenlijk gewoon niet zou moeten doen) en helaas ook soms tijdens het browsen op het internet. Toch is het snel zat om gebruikt te kunnen worden, het is niet zo ouderwets langzaam dat je de tablet uit frustratie weg zal leggen, maar snappy is anders. De gigabyte aan intern geheugen blijkt toch ook voor Windows gewoon te weinig te zijn, je bent constant zowel apps als internetpagina’s aan het herladen, en twee (drie, vier of vijf) keer op een langzame tablet wachten gaat op een gegeven moment wel op de zenuwen werken.

Toshiba Encore 2 WT8-B-review-game

Maar toch moet gezegd worden dat de Windows 8-apps (zoals een spelletje) goed draaien als je maar eenmaal door de laadperiode heen bent. Hierdoor is zelf een spel als Halo nog best speelbaar. Maar laten we wel wezen, als echte gamer kan je maar beter ver bij deze tablet (en andere Windows tablets) uit de buurt blijven.

Toshiba Encore 2 WT8-B – conclusie

Een generatie verschil maakt in dit geval eigenlijk niets uit. De Toshiba Encore 2 WT8-B is niet gek veel anders of beter dan de eerste generatie Encore tablet, en dus krijgt deze tablet gewoon hetzelfde cijfer. De Toshiba Encore 2 WT8-B is zelfs een beetje van zijn karakter kwijtgeraakt het afgelopen jaar, want persoonlijk vond ik de oude behuizing aantrekkelijker en herkenbaarder dan de huidige. Eerlijk gezegd weet ik gewoon niet voor wie deze tablet de beste optie is, want hoewel ik de bruikbaarheid van Windows 8 best erken doe ik dat vooral op grotere schermformaten, en als pure mobiele tablet zijn er heel veel Android tablets die rondjes lopen om dit apparaat. Het gratis jaar Office maakt misschien voor sommige gebruikers het nodige verschil, maar dan is de 7 inch Toshiba tablet die voor 129 euro de markt moet gaan komen waarschijnlijk een veel betere keuze, of in ieder geval een goedkopere cadeauverpakking voor Office.

Minpunten

  • Windows 8 op klein scherm is niet optimaal
  • Prestaties laten te wensen over
  • Matige camera’s

Pluspunten

  • Gratis abonnement op Office 365
  • Simpel maar strak design
  • Betaalbaar
Tablets Magazine
Beoordeling
6.510Sam Rijverproduct
  • Delen:
Toshiba Encore 2 WT8-B
Windows 8

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.