Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Windows 10 ondersteunt mkv- en hevc-bestanden

Geschreven door
Geplaatst op3 november 2014, 9:25 CategorieWindows

Microsoft heeft via Twitter laten weten dat Windows 10 direct, vanaf het eerste moment, ondersteuning biedt voor mkv- en hevc-bestanden. Je hebt dus niet per se een third party-app nodig die beide bestandsindelingen ondersteunt.

Windows 10

Microsoft is de afgelopen weken heel druk geweest met Windows 10. Op dit moment loopt namelijk de Windows Insider Program, waar verschillende testers bugs kunnen aanwijzen of nieuwe features kunnen voorstellen. Met dit programma wil Microsoft ervoor zorgen dat Windows 10 direct helemaal goed werkt en is voorzien van de features die gebruikers zoeken in een besturingssysteem. Eén van die features is de ondersteuning voor zowel mkv- en hevc-bestanden – beide bestandsindelingen werken meteen met Windows 10.

Windows 8.1 had die ondersteuning niet vanaf dag één, waardoor veel gebruikers third-party apps zoals VLC nodig hadden om een aantal bestanden af te spelen. Het mkv-bestanden is een zogenoemde multimediacontainer. Een multimediacontainer is een bestand dat kan bestaan uit één of meerdere audio-, video- en ondertitelingtracks. Dit maakt het mogelijk om bijvoorbeeld een complete film op een cd of dvd op te slaan in een enkel bestand. Het is echter geen video- of audiocodec en dus niet geschikt voor compressie.

Het hevc-bestand werkt net even anders. Wellicht ben je h.264 wel eens tegenkomen aan het einde van een bestandsnaam bij een film of serie – dit is de opvolger daarvan, ook wel bekend als h.265. Hevc belooft dezelfde beeld- en audiokwaliteit, maar dan beter samengedrukt zonder kwaliteitsverlies. Dat is belangrijk met de opmars van 4K- en UHD-media: met een verhoogde resolutie, zien we ook een ophoging in het bestandsformaat. Hevc belooft de grootte te beperken, zonder al te veel kwaliteitsverlies.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.