Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

CES 2015: Wat kunnen we verwachten op het gebied van tablets?

Geschreven door
Geplaatst op19 december 2014, 12:58 CategorieHardware

Het is weer zover; de laatste dagen van 2014 gaan in en dat betekent dat we ons weer gaan opmaken voor de grootste consumentenelektronicabeurs ter wereld. Op 6 januari gaat in Las Vegas CES 2015 van start en ook op het gebied van tablets zal er weer genoeg te melden zijn. In dit artikel bespreken we de verwachten voor CES 2015. Mochten er in de komende weken nieuwe geruchten verschijnen werken we dit artikel bij.

Algemene verwachtingen

In tegenstelling tot eerdere jaren is het momenteel nog redelijk rustig wat betreft geruchten over nieuwe tablets en dus is het nog lastig in te schatten wat we precies kunnen verwachten. Hoewel tablets zeker niet zullen ontbreken is de trend wel waarneembaar dat fabrikanten de voorkeur geven aan lanceringen op andere momenten in het jaar, vaak zelfs op eigen evenementen. We verwachten dus zeker nieuwe tablets maar een vloedgolf zal het niet zijn. Wel krijgen we waarschijnlijk veel nieuws te horen over nieuwe processors, technieken en software.

Convertibles en hybride tablets

We gaan er vanuit dat we tijdens CES 2015 diverse nieuwe stand-alone tablets te zien krijgen, zowel met Android als met Windows 8, maar de verwachting is dat de focus op de zogenaamde convertibles en hybride modellen zal liggen. Dit zijn apparaten die door hun design ook als tablet gebruikt kunnen worden, bijvoorbeeld dankzij een keyboard dock. De markt voor convertibles en hybride toestellen is in twee jaar tijd flink gegroeid en fabrikanten zien nog altijd veel potentie voor deze apparaten.

Toshiba-portege z20t

Flexibele en transparante displays

Het begint eentonig te worden maar dit kopje staat al twee jaar in ons ‘CES verwachtingen’ artikel. Ook vorig jaar bleek het nog net wat te vroeg voor een echte revolutie op het gebied van transparante en flexibele displays, hoewel Samsung en LG al wat van zich hebben laten horen. Zou 2015 dan het jaar zijn dat we daadwerkelijk tablets met een flexibel display gaan zien? Die kans is niet bijzonder groot maar wel verwachten we prototypen van diverse fabrikanten, waaronder ook weer Samsung en LG.

Windows 8 tablets

Windows 8 zal ook tijdens CES 2015 een belangrijke rol spelen, hoewel Windows 10 natuurlijk al is aangekondigd. Maar, Windows 10 verschijnt pas ergens in de zomer van 2015 dus voorlopig moeten we het nog met de huidige versie van Windows doen. We verwachten veel nieuwe hybride toestellen en convertibles met Windows 8-software, onder meer van Asus, Acer en Toshiba. De topmodellen draaien waarschijnlijk allemaal op Intel’s onlangs aangekondigde Core M-processor. De goedkopere versies zijn waarschijnlijk voorzien van een Intel Bay Trail-chip van de laatste generatie. Daarnaast is de strijd om goedkope Windows 8 tablets met een klein formaat sinds begin dit jaar losgebarsten en gaan we waarschijnlijk veel fabrikanten zien die 7-inch of 8-inch tablets met Windows 8-software lanceren.

Acer-Iconia-Tab-8w

Android tablets

Natuurlijk zal ook Android niet ontbreken tijdens CES 2015. De verwachting is dat we diverse nieuwe Android tablets gaan zien die voorzien zijn van het alweer drie maanden terug aangekondigde Android 5.0 Lollipop. Momenteel zijn alleen de Nexus-apparaten van Google zelf nog voorzien van deze software. Een nieuwe versie van Android is voor veel fabrikanten genoeg reden om het complete tablet-assortiment te upgraden met nieuwe modellen. Onder meer Asus, Acer, Sony, Toshiba en Dell komen waarschijnlijk met tablets die op Lollipop draaien. Dell heeft de nieuwe Venue-tablets zelfs al officieel aangekondigd.

Samsung

Als we de verwachtingen voor een aantal grote fabrikanten uitlichten dan kan Samsung natuurlijk niet ontbreken. Maar, eigenlijk is er nog maar weinig besproken in het geruchtencircuit over de Koreaanse fabrikant. Afgezien van wat kleine nieuwtjes is er niks over nieuwe tablets (voor CES 2015) gelekt. Op dit moment lijkt het er dan ook op dat Samsung de aankondigingen voor nieuwe mobiele apparaten graag op eigen evenementen houdt.

Asus

Wat betreft Asus zijn er al wat geruchten opgedoken in de afgelopen dagen. Zo lijkt de Taiwanese fabrikant zich voornamelijk op nieuwe convertibles en hybride toestellen met Windows 8 te richten. De Transformer Book T300 Chi die in juni al getoond werd en de Transformer Book T100 Chi die afgelopen week lekte lijken tijdens CES 2015 gepresenteerd te worden. Ook gaan er geruchten over een hybride apparaat met een formaat dat kleiner dan 10.1-inch.

Asus-T300-chi

HTC

HTC heeft zich twee jaar stilgehouden op het gebied van tablets maar liet onlangs weer van zich horen met de lancering van de Google Nexus 9. Maar, de Taiwanese fabrikant zou nu de smaak te pakken hebben. Als we de geruchten mogen geloven bereidt HTC de komst van meerdere premium tablets voor, al is het onduidelijk of we hiervan al iets tijdens CES 2015 gaan zien. Daarnaast zou HTC een nieuwe phablet willen presenteren.

LG

Op het gebied van tablets heeft LG nog maar weinig laten zien, afgezien van wellicht de G Pad 8.3. De overige modellen in de G Pad-serie zijn nauwelijks beschikbaar in Nederland en LG lijkt dan ook de handdoek nu al in de ring te gooien. Of.. zou er toch een high-end model aankomen? Onlangs zagen we namelijk de G Pad X-naam voorbij komen. En, wellicht dat we op het gebied van convertibles nog wat mogen verwachten. In Korea heeft LG namelijk onlangs de Tab Book Duo convertible aangekondigd, een apparaat dat we mogelijk ook tijdens CES 2015 gaan zien.

Sony

Sony heeft tijdens IFA 2014 nog een nieuwe tablet aangekondigd in de vorm van de Xperia Z3 Tablet Compact maar er gaan al geruchten over de Z4-serie. Zo zou de Japanse fabrikant werken aan de Xperia Z4 Ultra, een phablet met Android, en de Xperia Z4 Tablet Ultra, een tablet met een formaat van maar liefst 12.9-inch. Het is echter nog maar de vraag of we deze toestellen tijdens CES 2015 gaan zien.

Processors

Zoals elk jaar wordt CES aangegrepen door chipfabrikanten om hun nieuwste ontwikkelingen te tonen en nieuwste chips te lanceren. De verwachting is dan ook dat we tijdens CES 2015 nieuwe chips van onder meer Intel, Nvidia, Qualcomm en Samsung gaan zien. Ook kleinere chipfabrikanten, waaronder MediaTek en Allwinner, zullen hun nieuwste chips aan het publiek tonen.

Qualcomm-Snapdragon-chip

Andere ontwikkelingen

Natuurlijk gaan we tijdens CES 2015 ook een hoop bedrijven tegenkomen die nieuwe technieken en ontwikkelingen op het gebied van tablets en accessoires tonen. Denk hierbij aan betere displays voor het lezen van boeken, displays met 3D-weergave, betere accu’s en innovatieve cases.

CES 2015 tabletnieuws

Kortom, er staat een hoop te gebeuren tijdens CES 2015. Wil je alles op de voet volgen dan raden we je aan Tablets Magazine vanaf 5 januari dagelijks in te gaten te houden. We publiceren alle nieuwtjes op het gebied van tablets zo snel mogelijk en houden je op de hoogte via onder meer onze nieuwsbriefFacebook en Twitter.

Meer CES 2015 nieuws

CES 2015 staat niet alleen in het teken van tablets, ook op het gebied van audio- en video-apparatuur wordt veel nieuws verwachte. Volg Homecinema Magazine voor al het nieuws omtrent home cinema apparatuur en technieken.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.