Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

De beste Windows 8 tablets van dit moment (winter 2014 / 2015)

Geschreven door
Geplaatst op24 december 2014, 14:53 CategorieBeste tablets koopgids

De winter van 2014 is aangebroken en dus is het weer tijd om de balans op te maken voor wat betreft de beste tablets van dit moment. Elke drie maanden zetten we de beste modellen onder elkaar, en deze keer beginnen we met Windows 8 tablets. We hebben weer een hoop nieuwe convertibles, stand-alone tablets en hybride modellen zien verschijnen maar in dit overzicht zien we veel tablets voor een tweede keer terug.

In de overzichten van de beste tablets kijken we naar onze eigen ervaringen die we opgedaan hebben in reviews van tablets die de afgelopen maanden gelanceerd zijn, maar ook kijken we naar ervaringen die bezoekers en gebruikers achtergelaten hebben in de tablet database, de ontwikkelingen van de markt en het huidige prijsniveau van de verschillende tablets. Mocht Windows 8 niet het besturingssysteem zijn waar jouw voorkeur naar uitgaat dan kun je terecht in onze overzichten van de beste Android tablets en de beste tablets algemeen. Voor de meest recente overzichten van de beste tablets kun je terecht in ons beste tablets archief.

Wensen, verwachtingen en voorkeuren

Een lijst met de beste tablets van dit moment is natuurlijk deels subjectief en daarbij hoeft een bepaalde tablet niet per se voor jou de beste tablet te zijn. Dit is afhankelijk van onder meer je voorkeuren, je wensen en je budget. Ga je bijvoorbeeld voor een klein formaat tablet of wil je een laptop-vervanger? En, is Windows 8 wel het besturingssysteem waar jij mee wilt werken? Mocht je voor jezelf willen uitzoeken wat de beste tablet is, neem dan zeker ook een kijkje in ons review archief. Neem ook ons artikel met waar je op moet letten bij het kopen van een tablet door.

Wat is Windows 8?

Het mag inmiddels duidelijk zijn wat Windows 8 precies is. Het besturingssysteem is al ruim twee jaar beschikbaar en heeft een aantal grote updates gekregen. Het belangrijkste nieuwe onderdeel van Windows 8 is de zogenaamde touch-interface die met name voor tablet-gebruikers interessant is. Hier vind je een tegel-interface met snelkoppelingen naar media, apps en bestanden. Alle apps binnen deze omgeving zijn geoptimaliseerd voor touch. Naast deze omgeving beschikken Windows 8 tablets, hybride modellen en convertibles over de bekende desktopomgeving waar de traditionele .exe-programma’s geïnstalleerd kunnen worden. Deze omgeving is echter grotendeels niet geoptimaliseerd voor touch. Microsoft heeft in de herfst van 2014 Windows 10 aangekondigd. Deze versie van het besturingssysteem wordt echter pas in de tweede helft van 2015 verwacht. Mocht je er nog niet helemaal uit zijn of Windows 8 het besturingssysteem voor jou is, neem dan onze vijf redenen om voor Windows 8 te gaan door.

De beste tablets van dit moment

De tabletmarkt heeft de afgelopen drie maanden verre van stil gestaan, ook op het gebied van Windows 8. Alle grote fabrikanten hebben nieuwe modellen gepresenteerd, zo ook Asus, Acer en Toshiba. Een trend die we nu terugzien is die van de kleine Windows 8 tablets, modellen met een formaat van 7- of 8-inch die draaien op Windows 8.1 with Bing en vaak een gratis jaarabonnement op Office 365 bieden. In dit overzicht vind tablets, hybride laptops en convertibles die reeds in Nederland te koop zijn en waarvan ook reeds reviews en ervaringen gepubliceerd zijn. We houden in dit overzicht geen speciale volgorde aan.

Voor de meest recente overzichten van de beste tablets kun je terecht in ons beste tablets archief.

Microsoft Surface Pro 3

De eerste tablet in ons overzicht is er een die we al eerder terugzagen; de Microsoft Surface Pro 3. Dit model is voor de productieve gebruiker die veel van zijn apparaat verlangt nog steeds één van de betere keuzes. Niet alleen is de Surface Pro 3 voorzien van een premium design en kan deze als laptop-vervanger dienen, ook rolt Microsoft regelmatig updates uit waardoor de software en hardware optimaal samenwerken.

Microsoft-Surface-Pro-3-review-software

De Microsoft Surface Pro 3 is een high-end apparaat met een 12-inch hoge resolutie display en een active digitizer stylus. Ook zijn er verschillende configuraties die bij jouw wensen kunnen aansluiten en kun je ook op deze tablet weer een aantal fraaie accessoires aansluiten, bijvoorbeeld om het geheel comfortabel als laptop te gebruiken. De Surface Pro 3 moet als segment op zich gezien worden, als laptop heeft het apparaat echt nog wel wat nadelen, maar als tablet ook. Maar als Surface is het een prachtige combinatie die grote delen van de twee werelden weet samen te voegen.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Microsoft Surface Pro 3 of lees onze Surface Pro 3 review.

Acer Aspire Switch 10

De Acer Aspire Switch 10 is één van de drie nieuwkomers in deze lijst, om twee redenen; ten eerste is de prijs iets gezakt waardoor het instapmodel een zeer aantrekkelijke optie is en ten tweede omdat Acer inmiddels ook een versie met krachtigere processor en full hd-display heeft uitgebracht. Het al aantrekkelijke pakket van de Aspire Switch 10 wordt hiermee dus nog wat aantrekkelijker.

Acer-Aspire-Switch-10-review-totaal

Voor inmiddels 299 euro kun je al een Aspire Switch 10 aanschaffen en voor dit bedrag krijg je ook nog eens een jaar lang toegang tot Office 365. De hybride draait op Windows 8.1-software, is voorzien van voldoende aansluitingsmogelijkheden, komt met een goed keyboard dock en heeft een prima accuduur. Het nieuwe model met krachtigere processor en full hd-display moet twee van de door ons genoemde minpunten doen verdwijnen maar daar betaal je dan wel minimaal 60-70 euro extra voor.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Acer Aspire Switch 10 of lees onze Acer Aspire Switch 10 review.

Asus Transformer Book T100

Op nagenoeg elk vlak zijn dat Asus Transformer Book T100 en de Acer Aspire Switch 10 aan elkaar gewaagd. Maar, het model van Acer begint met een iets lagere prijs en daarnaast is er inmiddels ook een full hd-versie. Dat neemt echter niet weg dat de Transformer Book T100 nog steeds een absolute aanrader is. Dit model biedt nagenoeg alles dat je in een Windows 8 hybride zoekt en dat tegen een aantrekkelijke prijs vanaf 329 euro.

Asus-Transformer-Book-T100-review-gebruik

Voor 329 euro zou je misschien niet veel verwachten maar de Transformer Book T00 beschikt over een keyboard dock met volledig QWERTY-toetsenbord en touchpad, een prima display, voldoende aansluitingsmogelijkheden en vooral soepele en stabiele prestaties. Ook mogen we niet vergeten dat de Transformer Book T100 geleverd wordt met een gratis versie van Office 2013.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Asus Transformer Book T100 of lees onze Asus Transformer Book T100 review.

Asus VivoTab 8

Normaal gesproken plaatsen we geen tablets in ons overzicht waarvan we nog geen uitgebreide review hebben kunnen publiceren maar aangezien we merken dat er toch aardig wat vraag is naar kleine Windows 8 tablets moest er een model in dit overzicht terugkomen. We hebben gekozen voor de Asus VivoTab 8, een 8-inch tablet waarmee we al een aantal keer kort hebben kunnen werken. Deze tablet komt met een aantrekkelijk prijskaartje van 199 euro en een jaarabonnement op Office 365.

Asus-Vivotab-8

De VivoTab 8 biedt toegang tot de volledige versie van Windows 8 en onder de motorkap zien we een Intel Atom Z3745-processor met een maximale kloksnelheid van 1.86GHz terug, vergezeld door 1GB aan werkgeheugen en 32GB aan opslaggeheugen dat middels een microSD-kaart uitgebreid kan worden. Ook komt de tablet met een microUSB-poort waarmee een computer of accessoire gekoppeld kan worden, en waarmee de tablet kan worden opgeladen. Zodra we de tablet getest hebben plaatsen we hieronder een link naar de review.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Asus VivoTab 8. Twee alternatieven voor de VivoTab 8 zijn de Acer Iconia Tab 8W en de HP Stream 7 (alleen te koop via Microsoft Store en HP Store).

Nokia Lumia 2520

Je zou hier misschien de Microsoft Surface 2 verwachten maar toch hebben we gekozen voor de Nokia Lumia 2520. Het is een kwestie van persoonlijke voorkeur maar Nokia, inmiddels eigendom van Microsoft, laat met dit model zien wel degelijk een prima tablet te kunnen bouwen die ook nog eens zeer geschikt is voor mobiel gebruik. Niet geheel onbelangrijk is dat de Lumia 2520 inmiddels nog maar 249 euro kost, wat niet veel is voor een tablet met deze specs en ook nog eens 4G voor mobiel internet.

Nokia-Lumia-2520-review-display

Maar, voordat je tot aankoop overgaat moet duidelijk zijn dat deze tablet is voorzien van Windows RT-software, wat betekent dat je geen programma’s in de desktopomgeving kunt installeren en afhankelijk bent van de apps in de Windows Store. Gelukkig is het aanbod van apps in deze winkel de laatste tijd flink gegroeid en is voor elke toepassing wel wat te vinden.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Nokia Lumia 2520 of lees onze Nokia Lumia 2520 review.

Overige en nieuwe tablets

Zoals elk seizoen lichten we naast bovenstaande modellen nog een aantal tablets uit, puur omdat wensen en eisen kunnen verschillen en omdat sommige tablets of convertibles een unieke feature hebben die benoemd moet worden. Zo is bijvoorbeeld de HP Envy 13 x2 een aantrekkelijk geprijsd alternatief voor de Surface Pro 3, met name ook door de slanke en goede keyboard cover. De Toshiba Satellite Click 2 Pro P30W een zeer uitgebreide en prima presterende convertible voor diegenen die op zoek zijn naar uitgebreide aansluitingsmogelijkheden en krachtige prestaties. En als je op zoek bent naar een high-end hybride met een strak design en krachtige prestaties dan is de fraaie HP Spectre 13 x2 het overwegen waard. Daarnaast publiceren we binnenkort onze reviews van de Lenovo Yoga Pro 3, het nieuwste model in de tot op heden indrukwekkende Yoga-serie, en de Dell Venue 11 Pro 7000, de nieuwste tablet van Dell met Intel Core M-processor. Mochten deze tablets indruk maken dan werken we dit overzicht bij.

Over een kleine twee weken gaat in Las Vegas CES 2015 van start en krijgen we waarschijnlijk weer een groot aantal stand-alone Windows 8 tablets, hybriden en convertibles te zien. Een overzicht van al het moois dat je kunt verwachten vind je terug in onze CES 2015 verwachtingen. Zodra we één van de nieuwe modellen aan een review onderworpen hebben en tot de conclusie komen dat het een absolute aanrader is werken dit overzicht bij.

Tablets vergelijken

Alle Windows 8 tablets die moment in Nederland te koop zijn en die we de komende maanden kunnen verwachten vind je in de tablet database. Hier kun je alle tablets vergelijken aan de hand van onder meer specificaties, prijzen, features en software.

Voor de meest recente overzichten van de beste tablets kun je terecht in ons beste tablets archief.

  • Delen:
Microsoft Surface Pro 3
Windows 8
ASUS Transformer Book T100 (T100TA)
Windows 8
Acer Aspire Switch 10
Windows 8

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.