Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Ghostery: privacy-georiënteerde browser, nu uit op Android

Geschreven door
Geplaatst op3 december 2014, 20:23 CategorieAndroid

Wanneer je het maar een akelig idee vindt dat er allerlei mensen zijn die zien en weten wat je online doet, denk dan eens aan Ghostery. Met deze browser, die al bijna een half jaar uit is op iOS, krijg je meer inzicht in de advertenties en adverteerders. De browser is nu uit op Android.

Ghostery

In de introductievideo van Ghostery wordt er een treffende situatie geschept. Wanneer je een pizzeria binnenstapt waar je elke week komt, dan kun je het waarderen wanneer Mario achter de balie alvast je pizza(slices) net warm uit de oven haalt, omdat-ie precies weet wanneer en hoe laat je komt. Maar wanneer je eens bij Luigi naar binnenloopt en ziet dat dezelfde situatie zich voordoet, dan voelt dat vreemd aan. Je bent immers nog nooit bij Luigi geweest en toch weet-ie wat je eet en hoe laat. Wat blijkt: Mario en Luigi werken met een pizzerianetwerk.

En via de netwerk, weet elke pizzeria in de buurt wanneer jij trek hebt in pizza en wat je favoriet is. Zo werkt het onzichtbare internet dus ook. Met al die reclames en banners op je scherm, kunnen verschillende bedrijven precies zien wat je uitspookt: wanneer je ergens op klikt, wat hetgeen is waar je op geklikt hebt, wanneer je je ergens voor aanmeldt of wanneer je specifieke sites bezoekt: adverteerders weten het en zullen hun content op jouw voorkeuren aanpassen. Mocht je dat een naar idee vinden, dan kun je op Android Ghostery downloaden.

De app is al bijna een half jaar uit op iOS en geeft gebruikers inzicht in de methodes van advertenties en adverteerders. Ook biedt de app je de optie om bepaalde trackers, de technieken die precies weten wat je wanneer doet, uit te zetten (of welke niet). De browser is gratis te downloaden, werkt op zich verder prima en is gebruiksvriendelijk. Hij is overigens gratis, maar je kunt de makers wel steunen door je data met hen te delen. Nee, niet je persoonlijke data, want alles dat de app verzamelt, wordt versleuteld en geanonimiseerd doorgestuurd.

  • Ghostery
  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.