Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: Google (HTC) Nexus 9

Geschreven door
Geplaatst op3 december 2014, 14:29 CategorieReviews

Google brengt regelmatig in nauwe samenwerking met fabrikanten apparaten op de markt die onder de Nexus-noemer vallen, zogeheten vlaggenschip of top-of-the-line modellen. Tablets (en smartphones) die als voorbeeld moeten dienen voor de rest van de (Android) markt. Ook dit jaar is er een nieuwe Nexus tablet verschenen; de Google Nexus 9 die in samenwerking met HTC gemaakt is. Aangezien HTC een indrukwekkende reputatie heeft op het gebied van Android smartphones zijn wij natuurlijk erg benieuwd of ze dit, met hulp van Google, ook hebben weten te vertalen naar een mooie tablet.

Google Nexus 9 – specificaties

Google Nexus 9
Scherm 8.9 inch 2048 x 1536
Digitizer Nee
Processor Nvidia Tegra K1 2.3GHz
RAM 2GB
Opslaggeheugen 16-32 GB
MicroSD Nee
HDMI Nee
USB Ja, microUSB 2.0
GPS Nee
3G/4G Nee
Bluetooth Ja, 4.0
NFC Ja
Camera’s 1.6MP Webcam en 8MP camera
Accu 6700 mAh Lithium Polymer

Een mooi lijstje specificaties, maar Nexus-apparaten zijn duidelijk niet meer de meest uitgebreide en krachtige apparaten op de markt. Sterker nog, dat zijn ze nooit echt geweest (Samsung, Motorola en HTC hebben altijd wel krachtigere modellen gehad). Maar de Nexus-modellen hadden tot nu toe wel een voordelige prijs, en scoorden daardoor hoog op het gebied van de prijs- kwaliteitverhouding. Deze Google Nexus 9 is echter met een fors prijskaartje in de markt gezet en dus is het voordeel van dit apparaat in vergelijking met eerdere Nexus-modellen teruggebracht tot “Dit is de eerste tablet die op de nieuwste versie van Android draait”.

De Google Nexus 9 is verkrijgbaar in het zwart en in het wit, en beiden modellen zijn verkrijgbaar in twee verschillen configuraties qua opslaggeheugen. De 16GB versies kosten 399 euro en de 32GB versies kosten 489 euro.

Google Nexus 9 – hardware en design

Het meest opvallende van de Google Nexus 9 is de 4:3 beeldverhouding, wat het totale pakket een stukje vierkanter maakt dan we gewend zijn van Android tablets met een 19:10 beeldverhouding. In dit opzicht lijkt de Google Nexus 9 natuurlijk erg op een iPad want die gebruikt sinds dag één de 4:3 beeldverhouding.

Google-Nexus-9-review-design-2

Ondanks dat deze Google Nexus 9 gemaakt is door HTC zien we weinig terug van de elementen die HTC het afgelopen jaar tot zo’n hoog aangeschreven fabrikant hebben gemaakt. Waar HTC indruk wist te maken met mooie en vooral stevige aluminium uni-body smartphones zoals de One M8 is de Google Nexus 9 helaas ‘gewoon’ gemaakt van een combinatie van plastic en glas. Een plastic achterkant en een glazen voorkant, de tussenliggende laag is gelukkig wel van metaal, en dat haalt het hele product wel op. Toch is er op de bouwkwaliteit wel het een en ander aan te merken. Zo zijn de knoppen nogal klein en modderig als je ze indrukt en zit de plastic achterkant niet helemaal goed vast. Op het model dat wij hier hebben zit het rechtsonder gewoon ‘los’. Google heeft ondertussen zelfs ronduit toegegeven dat de boel wat tegenval en de nieuwe batches Nexus 9 moeten een stuk minder geplaagd zijn door deze issues.

Google-Nexus-9-review-design

Als je deze (relatief kleine) issues even vergeet dan voelt de tablet wel heel lekker aan in de hand. De tablet is in balans en ondanks een hoop mensen een volledig metalen behuizing hadden verwacht zijn er ook meer dan genoeg gebruikers die de soft-touch afwerking van plastic prefereren.

Display

Zoals gezegd is het scherm op deze Android tablet één van de in het oog springende elementen, en dan niet omdat er gebruik wordt gemaakt van hoge resolutie. Dat is overigens, net zoals bij andere Nexus-producten, wel het geval maar de Google Nexus 9 valt vooral op door het ‘vierkante scherm’. De 2048 x 1536 pixels kennen we ook van de iPad en geven alle kleuren netjes weer op het scherm van de tablet. Deze beeldverhouding leent zich een stuk beter voor het browsen op het internet, zowel in portrait als in landscape oriëntatie. Ook andere apps hebben een voordeel van de extra ruimte op het scherm, vooral als er sidebars gebruikt worden. Als het gaat om films kijken dan is de beeldverhouding wel in het nadeel, want om 16:9 weer te geven moet er gebruikt worden gemaakt van zwarte balken. Maar dat vinden we persoonlijk geen enkel issue.

Google-Nexus-9-review-display

Het scherm zelf is van goede kwaliteit, zoals je van een ips-paneel mag verwachten. De kleurweergave is goed (als is Lollipop van zichzelf wel iets flets) en natuurlijk resulteert de 2048 x 1536 resolutie op het 8.9-inch scherm (281 ppi) in scherpe teksten en een gedetailleerde foto’s. De schermhelderheid kan vrij hoog worden ingesteld en ook over de kijkhoeken hebben we weinig te klagen. Er zit ook maar weinig ruimte tussen het ips-paneel en de glazen bescherming en daardoor heeft de Google Nexus 9 ook niet al te veel last van reflecties. De vingerafdrukwerende coating op de Nexus 9 lijkt wel aanwezig te zijn, maar verliest wel duidelijk een directe vergelijking met de coating op andere premium tablets.

Connectiviteit

Dit is het kopje waar een Nexus-apparaat het vaak af moet leggen tegen andere top-of-the-line modellen. De Nexus tablets zijn namelijk (helaas) niet voorzien van een microSD-kaartlezer, zodat het geheugen dat je aanschaft het geheugen is waarmee je het moet doen. Ook missen er andere opties die we wel vaak op vergelijkbaar geprijsde tablet zien, zoals een HDMI-uitgang en een IR zender. Ook een vingerafdrukscanner zien we niet terug op deze Google Nexus 9.

Google-Nexus-9-review-totaal

De aansluitingen en verbindingsmogelijkheden die er wel zijn behoren tot een typische standaard set; Dual-Band Wifi a/b/g/n, Bluetooth 4.0, een koptelefoonaansluiting en een (wederom opvallende) microUSB 2.0-aansluiting voor verbinding met de computer of lader. NFC is zo’n beetje het enige ‘exotische’ element op dit vlak, al zijn we NFC wel gewoon van Nexus modellen.

Speakers

De speakers zijn op zichzelf niet per se heel indrukwekkend, zeker niet in vergelijking met andere hardware die HTC op de markt heeft weten te brengen. Toch zijn de speakers heel respectabel en nemen ze afstand van bijna alle andere tablets op de markt omdat ze aan de voorkant van de tablet zitten verwerkt. Hierdoor komt het geluid direct richting de gebruiker in plaats van een omweg te moeten maken. Dit verschil klinkt misschien klein maar maakt in de praktijk een wereld van verschil. De speakers zijn ook zo georiënteerd dat ze bij het kijken van een film een optimaal stereo-effect kunnen verzorgen.

Camera’s

De camera’s op de Google Nexus 9 zijn niet heel erg goed, en hoewel dat niet verbazingwekkend is blijf het wel jammer. Zeker op ‘voorbeeld hardware’ zou Google de lat wat hoger kunnen leggen want ons betreft. De camera aan de voorkant is prima geschikt voor het voeren van een videochat of het maken van een selfie, maar de 8 megapixelcamera aan de achterkant maakt foto’s die voorzien van van een hoop ruis, weinig detail en soms heeft de app 2 tot 3 seconden nodig om scherp te stellen. Dit maakt dat de Google Nexus 9 niet geschikt is voor het maken van foto’s die ‘belangrijk’ zijn. Voor het fotograferen van bonnetjes of andere scan-gerelateerde toepassingen is de camera wel goed geschikt.

Google-Nexus-9-review-camera

Accuduur

De Google Nexus 9 gaat ruim een dag mee op een enkele lading. Ik kan er zo’n 7 tot 8 uur gebruik uit persen, en in praktijk betekent dat je de tablet maar eens in de 2 dagen op hoeft te laden. Met deze score komt de Nexus goed mee met andere tablets uit dit segment, die in de meest positieve omstandigheden tot 10-11 uur gebruik kunnen komen. In de praktijk komt het echter voor de meeste mensen nog steeds op hetzelfde neer; je moet de Google Nexus 9 om de dag opladen.

Google Nexus 9 – software

De Google Nexus 9 draait op de nieuwste versie van Android, Android 5.0 Lollipop. Natuurlijk hebben we het hier over een volledig standaard Google-ervaring, zondere enige toevoegen van de fabrikant (HTC) of provider. Android 5.0 heeft natuurlijk ook toegang tot alle standaard Google apps en diensten, een groot deel van die apps heeft zelfs een nieuw thema gekregen, passend in de nieuwe design-kaders van de Lollipop. Natuurlijk hebben we hier op Tablets Magazine een duidelijk overzicht met alle vernieuwingen in Android 5.0 Lollipop, een artikel waar ik je graag naar doorverwijs.

Google-Nexus-9-review-software-2

In het kort valt Lollipop vooral op door een paar nieuwe designkeuzes, waar vooral veel meer kleur en meer animaties gebruikt worden. Bijna alles wat je doet op het scherm reageert nu en dat maakt, als het werkt, voor een ervaring waar je acties veel directer aanvoelen. De meeste apps en icoontjes hebben de stap al gemaakt, al heeft Google nog niet al zijn apps geüpdatet. Zo is de Google Plus-app nog in de ‘oude stijl’ bijvoorbeeld.

Google-Nexus-9-review-software-3

Andere, erg in het oog springende, vernieuwingen zijn een nieuwe app-launcher en een Google Now homescreen. Door naar links te swipen kom je nu direct in je Google Now overzicht met relevante informatie en als je van boven naar beneden swiped open je het notificatie- en (snelle) instellingenmenu, die weer onder één item zijn gevat in plaats van twee. Notificaties zijn nu ook weer wat interactiever geworden en zelfs vanaf het lockscreen te zien en beschikbaar voor actie.

Google-Nexus-9-review-software

Als laatste wil ik graag nog het vernieuwde toetsenbord noemen, dat er een stuk strakker uitziet maar vooral een stuk sneller en beter lijkt te reageren. In mijn beleving is dit één van de beste verbeteringen aan Android Lollipop (al ben ik ook wel fan van alle vernieuwingen). Voor een volledig overzicht van vernieuwingen verwijs jullie nogmaals graag naar het eerder genoemde artikel.

Google Nexus 9 – in gebruik

Ik ben altijd een iPad-gebruiker en eigenaar geweest, en dus ben ik persoonlijk erg gewend aan het wat ‘vierkante’ scherm van een dergelijke tablet. Wat mij betreft zijn een hoop dingen veel comfortabeler op het wat bredere scherm, vooral het browsen op het internet en het lezen van teksten. In dat opzicht is de Google Nexus 9 wat mij betreft dus direct al één van de betere Android tablets. De behuizing laat wat te wensen over, en voldoet niet bij de verwachtingen die ik had bij een product van dit cachet en uit deze prijsklasse. Google heeft ondertussen een vernieuwde versie op de markt gebracht die een stuk minder last heeft van hardware-gerelateerde problemen.

Google-Nexus-9-review-gebruik

Ook Android 5.0 Lollipop is nog niet volledig ‘gebakken’, want er zijn nog heel wat kleine vastlopertjes en vertragingen (vooral bij het starten van apps vanuit de launcher) die niet zouden moeten mogen. Natuurlijk hebben we in de eerste periode dat er een nieuwe versie op de markt is nog wat geduld voor dit soort kleine issues, maar het moet wel even genoemd worden. Via een update zullen deze dingen ongetwijfeld snel worden opgelost.

Prestaties

De prestaties van de Google Nexus 9 vallen op dit moment voor mij gevoel een klein beetje tegen, maar dat komt dus vooral omdat Android 5.0 nog wat kleine issues heeft. De Tegra K1-processor en de 2GB aan werkgeheugen lijken het systeem nog niet helemaal soepel aan te kunnen drijven, al draait het doorgaans allemaal lekker als de apps eenmaal open zijn. Dit is vooral merkbaar tijdens het browsen, dat lekker snel en responsive aanvoelt.

Google-Nexus-9-review-game

Sowieso zijn de kleine animaties en kleine visuele elementen ervoor verantwoordelijk dat de tablet snel aanvoelt, maar dan moeten ze wel consistent werken… Ervan uitgaande dat Google juist de verbeteringen op deze punten via een software-update weet uit te voeren durf ik het wel een snelle tablet te noemen, iets wat bijvoorbeeld al goed merkbaar is bij het spelen van games. Daar is deze tablet prima geschikt voor!

Google Nexus 9 – conclusie

De Google Nexus 9 is op dit moment nog niet helemaal af voor mijn gevoel. De versie die ik heb, uit de eerste generatie, heeft nog wat hardware-problemen en de software-versie waar de tablet op draait is nog zo nieuw dat er her en der kleine issues zijn. Beide elementen hebben een buitenproportionele impact op de gebruikservaring, zeker op het moment dat je het prijskaartje van deze tablet erbij pakt. Dit is een tablet die zich moet meten met de duurste Android tablets en met Apple’s iPad Air (2). Door aangekondigde en verwachtte verbeteringen hebben er we echter wel vertrouwen in dat de Google Nexus 9 de komende tijd zal uitgroeien tot één van de beste Android tablets ooit, maar op dit moment raden we nog aan even aan te wachten. Android en Android-hardware was in de beginjaren altijd het OS met met “heel veel potentie” maar dat punt zouden we al lang voorbij moeten zijn, dit is in ieder geval niet wat ik van de tablet verwachtte die een voorbeeldrol moet vervullen. Wachten heeft wel een ontegenzeggelijk voordeel; we verwachtten dat de Google Nexus 9 nog wel zo’n 50 tot 100 euro in prijs zal dalen de komende maanden.

Minpunten

  • Prijs- kwaliteitverhouding valt tegen
  • Kwaliteit behuizing valt tegen
  • Geen microSD-kaartlezer

Pluspunten

  • 8.9 inch beeldscherm met 4:3 verhouding
  • Stock Android-ervaring
  • Goedgeplaatste stereo speakers
Tablets Magazine
Beoordeling
7.510Sam Rijverproduct
  • Delen:
Google Nexus 9
Android Lollipop (5.0)

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.