Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: HP Envy 13 X2

Geschreven door
Geplaatst op11 december 2014, 12:59 CategorieReviews

Windows 8 machines komen in veel verschillende soorten en maten, je zou bijna kunnen zeggen dat het hardware-aanbod net zo ondefinieerbaar breed is als het besturingssysteem zelf. Maar één van de eigenaardigheden van de Windows 8-markt was het uitblijven van een na-aper die op het relatieve succes van de Surface Pro tablet-lijn mee probeerde te liften, Surface tablets die in algemeen goed beoordeeld worden in reviews. Maar HP breekt nu als één van de grotere spelers met de trend van tablets met toetsenbord-dock, en komt met een Surface Pro achtige set-up waarin een krachtige tablet en een toetsenbord-cover samen een volledig machine vormen. In deze review kijken we naar de HP Envy 13 X2.

HP Envy 13 X2 – specificaties

HP Envy 13 x2
Scherm 13,3 inch 1920 x 1080
Digitizer Ja
Processor Intel Core M 5Y10 2Ghz
RAM 4GB
Opslaggeheugen 128 GB
MicroSD Ja
HDMI Ja, volledig
USB Ja, 2 x USB 3.0
GPS Nee
3G/4G Nee
Bluetooth Ja, 4.0
NFC Nee
Camera’s 1080p Webcam
Accu 33Wh Lithium Polymer

De HP Envy X2 is er ook een een 15 inch variant, maar we verwachten dat die een stuk minder populair zal zijn op de Nederlandse markt, niet alleen omdat we het dan opeens over een enorme tablet hebben maar vooral ook doordat de 15.6-inch variant geleverd wordt met een ‘ouderwetse’ draaiende harde schijf (500GB).

De HP Envy 13 x2 is op dit moment alleen verkrijgbaar in bovenstaande configuratie, en alleen als er direct bij HP gekocht wordt heb je de keuze tussen een grijze of een bruine cover. Voor de scherpste prijzen kan je echter elders op het internet terecht en daar vind je de 13,3-inch variant voor zo’n 800 euro, en de 15,6-inch variant voor iets meer dan 750 euro.

HP Envy 13 X2 – hardware en design

In grote lijnen lijkt de HP Envy 13 x2 nog het meest op de de Surface tablet van Microsoft. Er is een tabletgedeelte met een ingebouwde kickstand, een klep die in verschillende hoeken gezet kan worden om dat tablet rechtop te houden. Combineer dit met een toetsenbord cover die aan de onderkant een afwerking heeft gekregen van stof en je hebt al snel iets dat op de Surface lijkt natuurlijk. De tablet zelf lijkt opvallend genoeg nog het meeste op een extreem grote versie van de HTC M8 telefoon, met een mooie aluminium behuizing waar stereo speakers aan beiden korte kanten van het scherm de boel versieren. Het scherm wordt nog wel omringd door zwarte bezels en natuurlijk beschermd door extra stevig Gorilla Glass.

HP-Envy-13-x2-review-design

De behuizing heeft een duidelijk industrieel uiterlijk en in praktijk voelt het allemaal extreem solide aan, dat geldt ook voor de ingebouwde kickstand. Maar net zo verfijnd als het voelt bij de de Surface doet het dan weer niet, daar is toch nog net wat meer oog geweest voor detail, afwerking en (exotische) materialen.

HP-Envy-13-x2-review-design-2

Toetsenbord cover

Een belangrijk onderdeel van deze hybride is natuurlijk de toetsenbord cover, de reden dat deze tablet zo op een Surface lijkt. Ook hier lijkt de cover in eerste instantie de verfijning te missen die Microsoft na drie generaties wel heeft weten te bereiken, maar een wat kritischere kijk en het daadwerkelijke gebruik in de praktijk hebben ervoor gezorgd dat ik dit toetsenbord beter vind dan de cover van Microsoft. Deze cover is relatief zwaar door een dunne aluminium (of ander metaal) plaat, maar die plaat is er wel voor verantwoordelijk de cover zeer stevig voelt en daardoor breder inzetbaar is op verschillende ondergronden zonder te ‘flexen’ tijdens het typen.

HP-Envy-13-x2-review-toetsenbord

De cover is ook voorzien van een een mooi afgemeten muisvlak, een muisvlak dat opvallend goed werkt. Dat is per definitie al een bijzonderheidje voor een Windows machine! Het 13.3-inch scherm zorgt ervoor dat er veel ruimte is voor de cover en dus zijn de toesten allemaal van een lekker bruikbaar formaat gehouden. Als klap op de vuurpijl heeft deze cover ook nog eens achtergrondverlichting voor de toetsen en daarmee is het dus een heel compleet en bruikbaar toetsenbord.

Display

Het scherm op deze HP Envy 13 x2 is niet extreem bijzonder, al tikt het wel alle standaard checkboxen af qua verwachtingen van een modern computerscherm; Full HD en een ips-paneel. Omdat het een ips-paneel betreft zijn zaken als kijkhoeken, kleurweergave en contrast tot op een zeker (meer dan acceptabel) niveau gegarandeerd. Je kunt uit alle normale hoeken prima werken en zelfs bij wat tegenlicht is het scherm redelijk goed leesbaar. Toch zijn er natuurlijk wel tablets en computers op de markt die een stap verder weten te gaan en met extra hoge resoluties, en gekalibreerde en/of gelamineerde schermen komen, waarvan de Surface Pro 3 natuurlijk het meeste relevante voorbeeld is. Maar toch is het scherm dan je op deze HP Envy 13 x2 vindt meer dan acceptabel, en als je van een tn-paneel laptop komt (want dit is uiteindelijk toch wel een laptop-vervanger) dan is het scherm gewoon indrukwekkend goed.

HP-Envy-13-x2-review-display

Het paneel is overigens voorzien van een een Wacom digitizer, zodat stylus/pen-besturing met drukniveaus, palmherkenning en extra accuratesse mogelijk is. HP levert echter geen stylus mee met de HP Envy 13 x2. Aan de zijkant van het toetsenbord cover zit echter wel een lus verwerkt om een eventuele stylus op te bergen en te vervoeren.

Connectiviteit

De HP Envy 13 x2 is voorzien van twee volledige USB 3.0 poorten die natuurlijk een wereld van mogelijkheden ontsluiten voor deze computer. Daarnaast is er een HDMI-poort zodat een extern scherm gebruikt kan worden, een gecombineerde koptelefoon/microfoon aansluiting en kan het geheugen van de tablet uitgebreid worden via een MicroSD-slot. De keuze voor de Micro-variant van SD valt op, want er zou in principe genoeg ruimte moeten zijn voor de volledige versie van dit type opslaggeheugen.

HP-Envy-13-x2-review-aansluitingen

Draadloze connectiviteit scoort ook een dikke voldoende, maar is tegelijkertijd niet opvallend te noemen. De HP Envy 13 x2 heeft ondersteuning voor Dual-Band 802.11 a/b/g/n WiFI en Bluetooth 4.0 verbindingen. Het toetsenbord is een cover en niet een ‘dock’ zoals we van de meeste hybrides kennen, en dus vinden we helaas geen extra poorten of aansluitingen op dit onderdeel terug.

Speakers

Ondanks dat Apple tegenwoordig eigenaar is van Beats (by Dre) mag HP door een licentie overeenkomst nog tot het einde van volgend jaar producten uitbrengen met het Beats-logo, en onderliggende techniek. Of het door de Beats optimalisatie komt of gewoon omdat we het hier over goed geplaatste en vrij grote speakers hebben weet ik niet, maar de audiokwaliteit van deze HP Envy 13 x2 is indrukwekkend, voor een laptop. Natuurlijk missen er nog steeds echt lage tonen maar over het algemeen is het geluid van de HP Envy 13 x2 beter dan 95 procent van de laptops en tablets die ik ooit heb gebruikt.

Camera’s

De HP Envy 13 x2 heeft alleen een webcam aan de voorzijde van de tablet, bedoeld om te kunnen video-chatten. Er is weinig bijzonders over deze camera te zeggen anders dan dat hij met de hakken over de sloot acceptabel is te noemen. Voor een videogesprek dus een redelijke camera maar voor alle andere toepassingen niet.

Accuduur

De HP Envy 13 x2 is erg fors in zowel afmetingen als in gewicht. Een deel van het gewicht is waarschijnlijk wel te verklaren door de 33Wh accu. Want een groot scherm en een relatief krachtige en moderne processor draaiende houden kost nu eenmaal veel energie. Voor een hybride kunnen we niet anders zeggen dat de accuduur indrukwekkend is, meer dan eens heb ik de computer 9+ uur kunnen gebruiken voordat hij opnieuw aan de lader moest. Het is wel jammer dat deze computer alleen opgeladen kan worden via een speciale stekker van HP zelf.

HP Envy 13 x2 – software

De HP Envy 13 x2 draait op Windows 8.1, een meer dan bekend besturingsysteem inmiddels. Het grootste voordeel van deze hybride is dat het 13.3-inch scherm duidelijk waarde heeft als het gaat om de desktopomgeving die natuurlijk nog onderdeel uitmaakt van Windows. Software die je hier draait is op een daadwerkelijk bruikbaar formaat zichtbaar, in tegenstelling tot bij een hoop kleinere Windows 8 tablets, waar de 8-inch varianten natuurlijk het meest extreem zijn (en de desktopomgeving zo goed als onbruikbaar is).

De moderne omgeving voelt zicht echter ook goed thuis op een hybride met deze eigenschappen. De tegeltjes laten zich makkelijk aanraken en alle basistaken kunnen makkelijk (en het beste) uitgevoerd worden in de strakke en moderne omgeving en vormgeving. Natuurlijk zijn er steeds meer apps beschikbaar die je kan downloaden vanuit de Windows Store om eventuele hiaten in de standaard software op te vullen. Het aanbod blijft echter nog wel duidelijk achter in vergelijking met zowel Android als iOS, zowel in getallen maar voornamelijk ook in de kwaliteit van de apps.

HP-Envy-13-x2-review-software

HP levert de HP Envy 13 x2 bijna volledig kaal, er is maar weinig dat ze vooraf voor je installeren. En juist omdat er bijna niets geïnstalleerd is stoort het ons extra dat een van de dingen die wel meegeleverd is het McAfee anti-virus pakket is, wat op zichzelf gewoon een nare versie van spam is. Anti-virus kan je tegenwoordig het beste laten verzorgen door de prachtig mooie, gratis en ingebouwde mogelijkheden van Windows zelf. HP heeft er kennelijk een paar extra euro’s mee kunnen verdienen, net als de snelkoppeling die je op het bureaublad vindt en je brengen naar website van Evernote en TripAdvisor. Snelkoppelingen zijn echter een stuk minder hardnekkig dan de eerder genoemde anti-virus rommel.

HP maakt natuurlijk ook nog een beetje reclame voor hun eigen diensten, zoals Connected Photo en Connected Music. Diensten waar niemand op zit te wachten en waar 1001 betere alternatieven voor bestaan, maar echt kwalijk mag je ze het niet nemen natuurlijk. Door een mediasuite mee te leveren waarmee je filmpjes en dergelijken kunt afspelen (en ja, dat kan Windows standaard natuurlijk zelf ook) proberen ze het nog een beetje goed te maken.

HP Envy 13 x2 – in gebruik

Ik ben van mezelf een Mac-gebruiker dus een Windows 8-computer kan moeilijk mijn volledige systeem vervangen tijdens een test-periode. Toch kan ik goed inzien dat de HP Envy 13 x2 hier best toe in staat was geweest. Ik heb daardoor ook even de computer twee dagen laten gebruiken door een collega huurster hier die als journalist werkt en haar laptop meesleept naar de flexplekken in ons gebouw. Uit haar ervaringen blijkt dan ook duidelijk dat het een prima vervanging zou zijn voor haar laptop. Zeker nadat ze op dag twee gewoon de HDMI-out verbinding gebruikte voor een groter scherm en via de USB-poorten een toetsenbord en muis kon gebruiken. Het is dan gewoon een echte computer.

HP-Envy-13-x2-review-gebruik-2

Het relatief grote 13.3-inch scherm is natuurlijk voor een goed deel verantwoordelijk voor de positieve ervaring, wat niet alleen zie je Windows dan op een formaat dat als laptopgebruiker gewend bent maar een groter scherm betekent tegelijkertijd meer ruimte voor hardware, accu, aansluitingen en natuurlijk een toetsenbord van volledig formaat. En het toetsenbord is gewoon indrukwekkend goed, ondanks het een cover in plaats van een dock is.

Toch komt al deze positiviteit wel met een keerzijde, want de HP Envy 13 x2 is gewoon te groot om serieus als tablet gezien en gebruikt te worden. Het pakket is zelfs gewoon ronduit te zwaar, zelfs als je die langs de maatstaf van een laptop zou leggen is het gewicht nog aan de forse kant (1.5 kilo). En doordat het allemaal wat groot en zwaar is zou je je (terecht) kunnen afvragen of een ultrabook niet een betere optie is voor de meeste gebruikers…

Prestaties

Ik heb deze HP Envy 13 x2 niet tot zijn uiterste gedreven, en ben daar volgens mij niet een keer per ongeluk bij in de buurt gekomen. De Intel Core M 5Y10-processor met een kloksnelheid van 2GHz in combinatie met de 4GB werkgeheugen weet het hele systeem meer dan respectabel aan te drijven, en zowel laadtijden van apps als websites worden tot een minimum beperkt. De kracht en het energie verbruik lijken ook meer dan dik in orde, want de 9+ uur gebruik is voor een Windows 8-machine gewoon super respectabel.

HP-Envy-13-x2-review-gebruik

Alle apps, inclusief games, draaiden prima in de moderne omgeving. Ook simpele taken van krachtige programma’s zouden meer dan prima te doen moeten zijn met deze HP Envy 13 x2. Een serieuze gamer is natuurlijk geen serieuze gamer als hij deze HP Envy 13 x2 zou overwegen, maar voor de echte games is er nu eenmaal een eisenpakket dat om hardware vraagt dat van een totaal andere orde is.

HP Envy 13 x2 – conclusie

Onder aan de rit is de HP Envy 13 x2 niet heel veel anders dan een wat teleurstellende kopie van de Surface tablet. Waar Microsoft qua formaat, gewicht, materiaalkeuze en extreme bouwkwaliteit nog beperkte tablet-toepassingen verkoopbaar weet te maken is de HP Envy 13 x2 gewoon te groot en zwaar voor dergelijke toepassingen. En dan moet je jezelf afvragen of een dun toetsenbord cover nog een verschil maakt, een cover die overigens wel van prima kwaliteit is. Ik ben bang dat HP een stap te ver richting ultrabook/laptop is gegaan met deze tablet, en uitgekomen is op een compromis dat zijn zwaartepunt erg krom heeft liggen. Een krachtige en stevige machine voor serieuze toepassingen die juist door die kracht en afmetingen te groot is om een tablet-rol te vervullen. Maar met het oog op een prijs- kwaliteitverhouding is de vergelijking met een Surface dan opeens wel weer interessant, en daarom willen we deze hybride alsnog wel een vrij goed cijfer geven.

Minpunten

  • Groot en zwaar
  • Niet echt inzetbaar als tablet
  • Geen stylus meegeleverd

Pluspunten

  • Lange accuduur
  • Uitstekende toetsenbord cover
  • Groot formaat scherm (voor desktop en laptop)
Tablets Magazine
Beoordeling
7.510Sam Rijverproduct
  • Delen:
HP Envy 13 x2
Windows 8

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.