Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: Samsung Galaxy Tab Active

Geschreven door
Geplaatst op23 december 2014, 11:50 CategorieReviews

Er is geen fabrikant die meer verschillende type tablets op de markt heeft dan Samsung. Tablets zijn er in alle soorten en maten, en Samsung tablets vind je ook terug in de uitersten van het spectrum. Maar soms ziet Samsung opeens nog een hiaat in het aanbod, en dan denkt de Koreaanse fabrikant natuurlijk gewoon in oplossingen; De Samsung Galaxy Tab Active is een stevige, zakelijke tablet met een niet zo’n heel groot scherm en vult het gat op dat Samsung nog had op het gebied van kleine, stevige, zakelijke tablets met een klein scherm.

Samsung Galaxy Tab Active – specificaties

Samsung Galaxy Tab Active
Scherm 8 inch 1280 x 800
Digitizer Nee
Processor Qualcomm Snapdragon 400 1.2Ghz
RAM 1.5GB
Opslaggeheugen 16
MicroSD Ja
HDMI Nee
USB Ja, MicroUSB 2.0
GPS Ja
3G/4G Optioneel
Bluetooth Ja, 4.0
NFC Ja
Camera’s 1.2 MP Webcam en 3 MP
Accu 4450 mAh Lithium Polymer

Samsung Galaxy Tab Active – hardware en design

De Samsung Galaxy Tab Active is het extra stevig model dat zich in de zakelijke wereld staande moet houden. Met zakelijke wereld bedoelen we echter niet de bestuurskamers van grote bedrijven of de luxe lederen stoelen in de auto van een vertegenwoordiger. De Galaxy Tab Active is bedoeld voor gebruik in het warenhuis, op de vrachtwagen en buiten op de vloer van het tuincentrum. In omgevingen waar je tablet nog wel eens een stootje te verduren krijgt en een glazen/aluminium product zich niet per se thuis voelt.

Samsung-Galaxy-Tab-Active-review-design

De Galaxy Tab Active komt derhalve dan ook in een ietwat afwijkende plastic behuizing met extra rondingen op de hoeken die ervoor zorgen dat de meegeleverde, rubberen beschermrand extra stevig op zijn plek blijft. Voordat je de extra bescherming rond de tablet plaatst zul je echter zien dat de achterkant van de Samsung Galaxy Tab Active losgehaald kan worden om een sim-kaart (optioneel) en microSD-kaart te plaatsen. Maar dat de accu verwisselbaar is zal waarschijnlijk wel het meest interessante zijn van deze los te halen achterkant. De voorkant is nog steeds van glas en verder niet beter of interessanter dan de voorkanten van andere (samsung) tablets. Daar is die rubberen rand/hoes voor.

In de bumper zitten natuurlijk wel uitsparingen voor de verschillende aansluitingen en de knoppen blijven ook bruikbaar. Door de nodige verdikkingen en verstevigingen brengt deze bumper niet alleen een stuk valbescherming met zich mee, maar biedt het de gebruiker ook de nodige grip op de tablet. Zeker als er gewerkt moet worden met handschoenen aan, en in het geval van handschoenen is het natuurlijk ook superhandig dat Samsung een capacitieve stylus heeft verwerkt in de rubberen bumper. De knoppen die bij Samsung tablets vaak aanraakgevoelig zijn hebben op deze Active-versie een echte/fysieke variant gekregen. Buiten de deur en tijdens het werk zijn deze knoppen dus een stuk eenvoudiger te bedienen en bovendien krijg je direct feedback.

Samsung-Galaxy-Tab-Active-review-camera

De extra bescherming resulteert uiteindelijk in het feit dat de Samsung Galaxy Tab Active voorzien is van een IP67 certificering. Dit is een soort keurmerk dat een paar dingen ‘garandeert’, zoals het overleven van een val van 1.5 meter of een onderdompeling in het water tot 1 meter diepte. Een druppel (of stroom) water kan dus ook geen kwaad. Maar, al die extra’s zorgen er ook voor dat de tablet een stuk forser, zowel qua gewicht als qua afmetingen, is dan andere modellen. De tablet ligt goed in de hand en kan comfortabel met één hand bediend worden maar het is duidelijk dat we echt met een rugged-versie te maken hebben.

Display

Het scherm is helaas niet zo heel erg indrukwekkend. De meerprijs die je voor deze tablet betaalt zit hem vooral in de extra stevigheid en de hoes die rondom de tablet zit. De Samsung Galaxy Tab Active heeft een 8-inch display met een resolutie van 1280 x 800 pixels en hoewel dat genoeg pixels zijn om alles netjes weer te geven zijn er duidelijke verschillen te zien in als we kijken naar tablets met hogere resoluties. Daar ziet tekst er haarscherp uit en zie je extra veel detail in foto’s. Op de Samsung Galaxy Tab Active is het allemaal net een stukje minder scherp en verfijnd. Maar Samsung heeft natuurlijk wel zoveel ervaring met tabletdisplays dat je het scherm ook niet echt slecht mag noemen. Vooral zaken als kijkhoeken, contrast en kleurweergave zijn weer netjes verzorgd. Al is he laatst genoemde onderdeel wel weer een beetje aan de iets te verzadigde kant uitgevallen.

Samsung-Galaxy-Tab-Active-review-display

De scherm helderheid kan, voor mijn gevoel, wel een tikje hoger dan normaal. Dit heeft Samsung natuurlijk gedaan om te zorgen dat deze tablet buitenshuis iets beter bruikbaar is, iets dat voor de zakelijke/productieve gebruiker natuurlijk een must is. Handig!

Samsung-Galaxy-Tab-Active-review-stylus

Hoewel je bij deze tablet een stylus krijgt is het een zogeheten capacitieve stylus, een pennetje die dus je vinger ‘immiteert’. Dit soort pennetjes hebben een wat dikkere punt, zijn wat minder nauwkeurig en kunnen geen drukniveaus herkennen of je automatisch je palm negeren tijdens het tekenen of schrijven. De pen is puur bedoeld voor wanneer je met je vingers niet direct het scherm kunt benaderen, bijvoorbeeld wanneer je handschoenen draagt. Wat dat betreft is het een prima en handige accessoire.

Connectiviteit

Qua aansluitingen heeft Samsung voor een vrij uitgebreid pakket gekozen, wellicht omdat dit een ‘zakelijke’ tablet is. Niet alleen kun je kiezen (optioneel dus) voor een versie met 4G mobiel internet maar standaard komt de Samsung Galaxy Tab Active met GPS, een microSD-kaartlezer, een microUSB-poort, NFC, Bluetooth 4.0 en natuurlijk dual band Wifi a/b/g/n. Eigenlijk mist alleen een HDMI-uitgang in het lijstje aansluitingen. Maar die functionaliteit is via de MHL geschikte USB-poort beschikbaar.

Samsung-Galaxy-Tab-Active-review-aansluitingen

Speakers

De speaker aan de achterkant van de Samsung Galaxy Tab Active is er vooral voor de vorm, want een heel goed geluid komt er niet uit. Zeker niet als je gebruik maakt van de extra bumper (en waarom zou je anders deze tablet kopen!?). Toch is het in een rustige ruimte best voldoende om even snel wat nieuws te kijken of een liedje op Spotify op te zoeken. Voor serieuzere toepassingen kun je echter beter gebruik maken van de alternatieve aansluitmethoden als de 3.5mm-poort en Bluetooth. De uitsparing in de bumper voor de 3.5mm koptelefoon plug is echter niet erg ruim bemeten, dus hou rekening met dikke pluggen.

Camera’s

Camera’s op goedkopere tablets zijn doorgaans extreem slecht. In de duurdere tablets zitten echter steeds vaker camera’s waarvan we de resultaten graag omschrijven als ‘meer dan bruikbaar’. Helaas is dat op deze Samsung Galaxy Tab Active, ondanks zijn hoge prijskaartje, niet het geval. De 1.2 megapixel webcam aan de voorzijde is op zichzelf wel goed bruikbaar voor een video-chat maar de camera aan de achterkant is eigenlijk alleen maar ‘ok’ voor het fotograferen van een bonnetje als bewijs voor de administratie. Gelukkig is dit een zakelijke tablet en dus zullen we daar niet teveel over klagen.

Samsung-Galaxy-Tab-Active-review-camera-2

Accuduur

De tablet gaat netjes een uur of 10 mee op een enkele lading. Dat is precies wat je mag verwachten van een moderne tablet, niets meer en niets minder. Opladen gaat mooi via de standaard USB 2.0-poort, dus hoogstwaarschijnlijk heb je daar meer dan genoeg kabeltjes van rondslingeren om altijd wel ergens te kunnen inpluggen. Helaas is de beschermde hoes die je bij de Samsung Galaxy Tab Active krijgt wel aan de forse kant, en door beperkte uitsparingen kan het zomaar zijn dat niet elke USB-kabel die je hebt past. Ik heb ik ieder geval een paar keer de cover los moeten halen om met een ‘random’ lader uit te kunnen. Ook moeten we hierbij natuurlijk vermelden dat de accu te verwisselen is, een optie die we niet vaak bij tablets tegenkomen en die vooral voor de intensieve gebruiker zeer welkom is.

Samsung-Galaxy-Tab-Active-review-accu

Samsung Galaxy Tab Active – software

Deze Samsung Galaxy Tab Active draait op Android 4.4.4 KitKat en is, vanzelfsprekend, voorzien van de Samsung TouchWiz-skin. De Galaxy Tab Active draagt natuurlijk ook de goedkeuring van Google en dus heb je toegang tot alle Google apps en diensten, inclusief Google Now en de Play Store.

Samsung-Galaxy-Tab-Active-review-software

De Samsung TouchWiz-skin is meer dan bekend dus die zullen we hier niet meer bespreken. Een paar handigheidjes die zeker voor deze ‘zakelijke’ tablet extra interessant zijn om te noemen zijn er natuurlijk wel; De splitscreen feature zodat er meerdere apps tegelijkertijd in beeld kunnen blijven, handige widgets die je op de hoogte houden van de nieuwe e-mails en agenda-items, en last but not least de Citrix en SAP certificeringen waar de Samsung Galaxy Tab Active van voorzien is. Certificaten die mij persoonlijk verdacht weinig zeggen maar ongetwijfeld extreem interessant en belangrijk zijn voor degene die het nodig hebben.

De Galaxy Tab Active is daarnaast uitgerust met Samsung’s mobiele beveiligingsoplossing KNOX. Hiermee kunnen bedrijven zakelijke data binnen veilige datacontainers gebruiken en bewaren, zonder dat hiervoor een extra platform nodig is. Samsung biedt ook Mobile Care Service bij de Galaxy Tab Active. Hiermee is de basis garantieperiode voor schade veroorzaakt door ongevallen verlengd naar drie jaar. De Smart Tutor Dienst geeft gebruikers van de Galaxy Tab Active toegang tot technische ondersteuning.

Samsung-Galaxy-Tab-Active-review-software-2

Natuurlijk heeft Samsung in Touchwiz een hoop van de standaard apps vervangen met hun eigen variant maar daarnaast hadden ze ook altijd een hele hoop extra apps en diensten die meegeleverd worden. Dat is ook nu weer het geval, maar het overgrote deel van de app-aanbiedingen zit verwerkt in de speciale Galaxy Essentials-app, een verzameld overzichtje van de apps en aanbiedingen die je kunt downloaden of waar je gebruik van kunt maken. De belangrijkste blijft wat mij betreft natuurlijk de 50GB Dropbox ruimte die je gratis bijgeschreven krijgt en die een jaar lang geldig is.

Samsung Galaxy Tab Active – in gebruik

Hier op kantoor heb ik regelmatig een gebbetje kunnen uithalen door de Samsung Galaxy Tab Active aan iemand aan te reiken en dan net voordat degene hem aanpakt lost te laten… Geschrokken gezichten natuurlijk steeds en dikke pret aan mijn kant omdat dit een heuse rugged tablet is. En ja, hij is gewoon nog heel. Verder is het echter een vrij standaard 8-inch tablet, een schermformaat waar ik persoonlijk altijd wel fan van ben. E-mail, browsen en social media voelen wat mij betreft erg goed aan op dit formaat. Twee apps tegelijker tijd draaien is dan weer wat minder wat mij betreft. De tablet gaat lang genoeg mee op een enkele lading om de (werk)dag mee door te komen. Wat ik wel opvallend vind is dat er geen slot (kensington) beschikbaar is om deze Samsung Galaxy Tab Active vast te maken, aan bijvoorbeeld een toonbank of werkbank.

Samsung-Galaxy-Tab-Active-review-software-3

Prestaties

De Qualcomm Snapdragon 400-processor en 1.5GB aan werkgeheugen is in principe prima voor alle tablet-toepassingen die je kunt verzinnen. Dit is geen tablet waar je op gaat gamen of waarmee je 3D designs gaat uitrenderen (dat is weer een ander type zakelijke tablet). Maar voor de standaard zaken, aangevuld door een bovengemiddeld gebruik van Excel, moet de Samsung Galaxy Tab Active aan meer dan de eisen voldoen.

Samsung Galaxy Tab Active – conclusie

Aan het eind van de dag is deze Samsung Galaxy Tab Active gewoon een verstevigde versie van de van Galayx Tab 4 8.0. Dat is op zich helemaal geen straf alleen vraagt Samsung, wat ons betreft, wel een extreem forse premium voor deze extra bescherming. Waar de 4G variant van de Tab 4 8-inch te koop is voor zijn 320 euro is deze Samsung Galaxy Tab Active verkrijgbaar voor 100 euro extra, zonder de 4G internetverbinding, want die versie kost 520 euro. Dat is 200 euro extra. Voor veel minder dan 200 euro kan je best een stevige beschermhoes kopen voor je Tab 4 en dan heb je waarschijnlijk meer waar voor je geld. Toch geven we graag toe dat wij de Citrix en SAP certificering misschien niet helemaal op waarde schatten, en ook de 3 jaar garantie met diverse software-toepassingen klinkt bedrijven waarschijnlijk als muziek in de oren. Alles bij elkaar genomen biedt dit model dus zeker een toegevoegde waarde voor een specifieke doelgroep van zakelijke gebruikers en bedrijven.

Minpunten

 • Forse tablet
 • Prijs- kwaliteitverhouding valt tegen
 • Zware Android-skin

Pluspunten

 • Stevig en robuust
 • Goede en verwisselbare accu
 • Capacitieve stylus en echte knoppen
Tablets Magazine
Beoordeling
7.010Sam Rijverproduct
 • Delen:
Samsung Galaxy Tab Active
Android KitKat (4.4)

Reacties

 1. Bossie
  23 december, 2014 om 16:05

  Aan iemand aan te rijken of iemand aanreiken….

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.