Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Samenwerken aan documenten op je iPad: hoe werkt het?

Geschreven door
Geplaatst op24 december 2014, 13:42 CategorieTablet Tips

Werken in de Cloud is tegenwoordig helemaal in, en dat is niet gek: bestanden worden meteen opgeslagen en je kunt overal met een internetverbinding aan de laatste versie van je bestanden werken. Maar wist je dat veel van deze diensten ook het samenwerken aan documenten ondersteunen?

Er zijn meerdere diensten die het samenwerken aan documenten mogelijk maken. Wat je op zal vallen is dat we de apps van de grote drie hebben gekozen: Google, Apple en Microsoft. Andere diensten, zoals Dropbox werken omslachtig omdat ze geen ingebouwde editor hebben en je dus bestanden in andere apps moet openen.

Google Documenten

Google Documenten is gebaseerd op Google Drive. Je kunt inloggen via je Google Drive account en vervolgens aan je documenten werken. Met een simpele tik kun je mensen uitnodigen om aan het document te werken. Google Documenten biedt een live functie: meerdere mensen kunnen tegelijkertijd aan een document werken en elkaars werk direct bekijken.

Standaard heeft Google Drive een limiet van 15gb, maar je kunt onbeperkt bestanden delen en deze bestanden nemen geen ruimte in beslag. Ook handig is het verder werken via de browser op je computer, je hoeft geen speciale software te downloaden en kunt meteen beginnen. Naast Google Documenten is er ook Google Spreadsheets voor spreadsheet bestanden, en Google Presentaties voor presentaties. Google Docs is gratis te downloaden in de App Store.

Samenwerken documenten iPad Google Docs

  • Google Docs

Pages

Pages is de tekstverwerker van Apple die je gratis kunt downloaden op je iPad en iPhone. Wanneer je een nieuw document aanmaakt kun je kiezen uit prachtige templates. Het delen van een document is eenvoudig, je kunt een link mailen of als sms versturen. Als de ander deze opent hoeft hij niet eens in te loggen. De ander kan ook direct vanuit de browser meewerken en hoeft geen software te downloaden, dit gaat namelijk via de iCloud Drive website.

Minder handig aan samenwerken via Pages is dat live meekijken niet mogelijk is. Wanneer twee mensen op hetzelfde moment samenwerken aan een document ontstaat een conflict, aangezien er nu twee versies zijn. De eigenaar van het gedeelde document kan dan een van de twee versies kiezen, waarbij een deel dus verloren gaat. Naast Pages biedt Apple ook Numbers voor spreadsheets en Keynote voor Powerpoints. Alle drie de apps zijn gratis beschikbaar als je je iPad na 1 september 2013 gekocht hebt, anders betaal je €8.99 per applicatie.

Samenwerken documenten iPad Pages

  • Pages

Microsoft Word

Microsoft Word is de bekendste tekstverwerker. Sinds kort is de app gratis, maar je kunt eigenlijk niet zoveel qua samenwerken zonder een Office 365-account, waarbij prijzen beginnen vanaf 69 euro. Microsoft Word biedt echter veel templates, en heeft heel veel tools. De app is bijna net zo compleet als de Windows versie met andere andere vormen, vele lettertypes en een mogelijkheid om alle karakters zoals enters te zien. Alleen de beroemde Word Art regenboog teksten ontbreken.

Door op het mensen toevoegen icoon rechtsboven in de app te tikken, kun je anderen rechten geven om het document te bewerken. Naast het samenwerken in een document in Microsoft Word is er ook de mogelijkheid om iemand anders je document te laten bekijken. Die persoon kan tips geven via het ‘controleren’ tabblad, en zo aangeven wat er beter kan. Met een druk op de knop kan je alle verbeteringen doorvoeren.

Microsoft Word is gratis te downloaden, en voor het bewerken van spreadsheets is Microsoft Excel beschikbaar, en voor presentaties kun je Microsoft Powerpoint downloaden, welke beiden ook gratis zijn.

Samenwerken documenten iPad Microsoft Word

  • Microsoft Word

Meer apps

Ben je op zoek naar meer apps voor je Windows tablet, iPad of Android tablet? Neem dan ons uitgebreide app-archief door of lees onze tips voor tablets.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.