Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Wat is het beste of ideale formaat voor een tablet?

Geschreven door
Geplaatst op9 december 2014, 14:08 CategorieTablet Tips

We krijgen de vraag nog dagelijks gesteld; wat is nu het beste of meest ideale formaat voor een tablet? Een hele tijd geleden hebben we deze vraag al eens proberen te beantwoorden maar tijden zijn veranderd, net als de tablets die we in de winkels vinden. Tijd dus voor een update. In dit artikel bespreken we de belangrijkste afwegingen om tot het ideale formaat van jouw nieuwe tablet te komen.

Tablets en formaten

Zoals je wellicht gezien hebt in onze tablet database komen tablets in allerlei soorten en maten. Je hebt tablets met een formaat van 7-inch, 10.1-inch, 12-inch, 13.3-inch en eigenlijk alle formaten daar tussenin. En dan hebben we het nog niet eens over de phablets die alsmaar populairder worden. Het formaat (de grootte) die voor jou het meest ideaal is, is afhankelijk van hoe, waar en waarvoor je de tablet gebruikt. Het ligt dus aan je eigen wensen en eisen. Het is dus belangrijk van te voren voor jezelf duidelijk te hebben hoe je de tablet in gaat zetten en wie de tablet zal gaan gebruiken.

Hybride en convertible tablets

Zoals hierboven al aangegeven zijn er veel verschillende soorten tablets, niet alleen qua formaat. Zo kennen we inmiddels de hybriden en convertibles. Dit zijn apparaten die als tablet gebruikt kunnen worden maar daarnaast extra mogelijkheden bieden, bijvoorbeeld door het toevoegen van een keyboard dock of een scharnier waarmee een toetsenbord onder het display vandaan getoverd kan worden. De hybriden en convertibles zijn vaak gericht op gebruikers die graag productief werken en dus voor het verzetten van werk een toetsenbord gebruiken. Gebruikers die zowel een tablet als een laptop (of zelfs desktop) zoeken.

Acer-Aspire-Switch-10-review-dock-2

Een hybride (met toetsenbord dat afneembaar is) of convertible (met scharnier waardoor het apparaat tot laptop omgetoverd kan worden) beschikt over het algemeen over een display met een formaat van 10.1-inch of groter. De reden hiervoor is dat je comfortabel productief moet kunnen werken, op een groot scherm. Ook moet het formaat van het apparaat ruimte bieden voor (het koppelen van) een toetsenbord. Meer over deze apparaten en hun mogelijkheden lees je in ons artikel over het verschil tussen hybride en convertible apparaten.

Phablets

De phablet is een product dat de laatste jaren flink aan populariteit gewonnen heeft en zelfs de kleine tablet deels van de markt weet te duwen. Phablet zijn over het algemeen smartphones met een formaat tussen de 5.5-inch en 6,99-inch. Deze toestellen kunnen in de meeste gevallen nog prima in een broekzak of jas meegenomen worden en bieden alle functionaliteiten van een smartphone, maar door het grote scherm kunnen ze ook prima als vervanger voor een tablet dienen.

Apple-iPhone-6-Plus-review-gebruik

Je zou dus kunnen stellen dat de phablet een serieuze optie is voor diegenen die een draagbare, compacte en mobiele tablet zoeken maar liefst niet met twee apparaten op stap gaan. Op het moment van schrijven zijn de Apple iPhone 6 Plus en de Samsung Galaxy Note 4 twee van de populairste phablets.

Waar gebruik je de tablet?

Waar wil je de tablet gaan gebruiken? Op je werk? Thuis? Onderweg? Als je hier het antwoord op weet zul je ook sneller bij het juiste formaat uitkomen. De meeste tabletbezitters gebruiken hun tablet vooral thuis. ‘s Avonds na het eten op de bank en voor het slapen gaan zijn momenten dat de tablet het meest gebruikt wordt. Dat betekent dat je de tablet niet overal mee naar toe hoeft te nemen en hem gewoon op een tafel kan laten liggen of in een dock kan zetten. Wil je de tablet meenemen onderweg dan zul je deze onderweg ook kwijt moeten. Past deze in je zak (de phablet?)? Moet je de tablet er gemakkelijk even bij kunnen pakken? Dat brengt ons op de mobiliteit van een tablet.

De mobiliteit van een tablet houdt in principe in hoe eenvoudig het is de tablet met je mee te dragen door je dagelijkse werkzaamheden heen. Is het belangrijk de tablet bij je te dragen aangezien je deze voor veel werkzaamheden moet gebruiken? Dan is een lichtere en kleinere tablet vaak de beste keuze. Ligt je tablet vaak op één plek is de mobiliteit dus niet van groot belang? Dan is een grotere (bijvoorbeeld 10-inch) variant zeker ook een optie. Een 7-inch tablet (of een formaat hier in de buurt) is vaak net wat makkelijker mee te dragen in een kleine tas, en soms zelfs nog een binnenzak of een jaszak. Hierdoor kun je snel toegang krijgen tot de informatie die op je tablet staat, zonder dat je een grotere tablet uit een hoes moet halen die in een grotere tas verstopt zit. Overigens wil dit niet zeggen dat een 7-inch tablet in elke binnenzak of broekzak past. Het blijft een relatief groot apparaat en in een grotere tas zul je het verschil niet merken.

Asus-MeMO-Pad-8-review-display

Het gaat ook om het gevoel dat je hebt wanneer je de tablet er even bij pakt. In de reviews die we tot nu toe gemaakt hebben gaven modellen met een formaat van rond de 7-inch ook gewoon het gevoel van mobiliteit. Je staat er eerder mee op en loopt ermee rond, zeker omdat deze modellen de laatste tijd ook stukken lichter en dunner geworden zijn. Je haalt de tablet eerder even uit je zak of tas wanneer je in de supermarkt staat. Natuurlijk is dit gedeeltelijk persoonlijk maar het feit is dat een verschil van zo’n 3-inch of meer toch aardig wat is, naast het gewicht dat (in de meeste gevallen) lager ligt.

Hoe gebruik je de tablet?

Als je weet waar je de tablet gaat gebruiken (thuis, onderweg, op het werk, etc.) dan kun je de volgende vraag beantwoorden. Hoe wordt de tablet gebruikt en welke content wordt er op de tablet bekeken, gespeeld of gelezen? We kunnen dit aan de hand van een aantal voorbeelden duidelijker maken, bijvoorbeeld het bekijken van films, het spelen van spelletjes, het lezen van boeken, het surfen op het internet en het werken aan documenten.

Kijk je veel films? Bijvoorbeeld via een dienst als Netflix of YouTube, of films die je op je tablet zelf hebt staan? Dan is in de meeste gevallen een groter model snel aan te raden, natuurlijk wel afhankelijk van de vraag over de locatie waar de tablet gebruikt wordt. Het is immers een stuk comfortabeler om een film op een tablet met een formaat van zo’n 10-inch of nog wat groter te bekijken, zeker wanneer er soms ook iemand anders meekijkt. Maar, zet je de tablet dan in een dock, leg je hem op je schoot of houd je de tablet in de hand? De meeste tablets met een formaat van 7- tot 10-inch zijn tegenwoordig redelijk eenvoudig in de hand te houden maar houd er rekening mee dat hoe groter de tablet, des te zwaarder deze is en hoe minder comfortabel het langdurig in de hand houden van je tablet dan ook is.

Google-Nexus-9-review-feature

Het spelen van games heeft zowel een voordeel als een nadeel op kleine en grote formaten. Op een tablet met een formaat van zo’n 7-inch zijn games vaak comfortabeler om te spelen in landscapemodus aangezien je duimen hier in de meeste gevallen een belangrijke rol spelen. De manier waarop je je handen om de tablet legt is comfortabeler bij een kleiner schermformaat en dus zijn veel games comfortabeler te spelen. Aan de andere kant is het scherm logischerwijs wel kleiner. Hier geldt hetzelfde als bij het kijken van films; een groter beeld biedt vaak een mooiere en intensere game-ervaring. Speel je games waarbij je vingers geen grote rol spelen en sluit je liever een controller aan? Dan is een groter formaat al snel de ideale optie.

Ook wanneer het op lezen van digitale boeken en magazines aankomt zitten er twee kanten aan het verhaal. Aan de ene kant heb je e-books met een simpele lay-out en vaak puur tekst, en aan de andere kant heb je drukke en volle magazines met een hoop kolommen en veel afbeeldingen. Voor e-books lijkt een formaat van tussen de 7- en 8-inch een comfortabeler formaat wanneer je een uur gaat zitten om een boek te lezen. Een kleine tablet is vaak comfortabel in één hand te houden wanneer je bijvoorbeeld in bed ligt. Het gewicht, wat meestal lager ligt bij een kleine tablet, speelt hierbij ook een rol. Na een tijdje kan een zwaardere tablet, in combinatie met een grotere vormfactor, ervoor zorgen dan je armen of handen vermoeid raken. Aan de andere kant is het scherm kleiner en kun je dus minder content van een magazine of krant kwijt. De grotere ruimte op het scherm geeft meer mogelijkheden voor een interessante en dynamische lay-out van een pagina.

Het laatste argument voor magazines en kranten geldt eigenlijk ook voor het surfen op het internet. Je hebt meer ruimte op het scherm om content op een leesbare manier in beeld te brengen. Op een kleine tablet of phablet moet je eerder inzoomen (en dus weer uitzoomen) op een stuk tekst, zeker wanneer een website niet geoptimaliseerd is voor de weergave op mobiele apparaten. Dit geeft een minder plezierige web-ervaring. Een grotere (9- tot 11-inch) tablet vereist vaak alleen scrollen op een pagina en biedt meer ruimte om interessante content rondom datgene dat je aan het lezen bent weer te geven. Je krijgt dus een completere web-ervaring, soms zelfs te vergelijken met de ervaring op een laptop of desktop.

Samsung-Galaxy-TabPRO-8-4-review-game

Een laatste voorbeeld dat we aanstippen heeft te maken met productief werken, iets dat we onder het kopje van de hybride en convertible apparaten al kort besproken hebben. Onder productiviteit verstaan we nu even het simpelweg typen van teksten. Dit is een lastige aangezien tablets hier hun eigen oplossing vaak voor hebben. Voor het typen van teksten in documenten of e-mails is vaak een phablet of een tablet met een formaat van rond de 7-inch comfortabeler wanneer je dit met je duimen doet, zoals je dat ook op een smartphone doet. Maar, echt ideaal voor een lange e-mail of het bewerken van een document is het niet. Een kleine tablet kun je nog horizontaal leggen om comfortabel het on-screen toetsenbord met al je vingers te gebruiken maar dit toetsenbord gaat al snel ten kosten van de schermruimte.

Grotere tablets bieden wat dit betreft een betere ervaring, zelfs zonder fysiek toetsenbord. De knoppen van het toetsenbord zijn groter en gemakkelijker te bedienen, en daarbij houd je meer ruimte op het scherm over om je document of e-mail te kunnen bekijken. Ook kun je tablets tegenwoordig gemakkelijk in een bepaalde positie zetten middels een cover of een simpele standaard, wat het typen nog ergonomischer en gemakkelijker maakt. Wanneer je veel productief wilt werken op een tablet, en dat met name documenten wilt aanmaken of bewerken, dan raden we vaak al snel een tablet met een formaat van 9-inch of groter aan. Vervolgens is het dan een keuze om een stand-alone tablet of een hybride of convertible aan te schaffen, afhankelijk van hoeveel werk je wilt verrichten en hoe het apparaat het merendeel van de tijd ingezet wordt.

Prijs, software, hardware en kwaliteit

Bovenstaande voorbeelden en informatie moet het iets makkelijker maken om het juiste formaat voor jouw nieuwe tablet te kiezen maar het formaat is vanzelfsprekend niet het enige waar je op moet letten. Tablets komen tegenwoordig voor prijzen van een paar tientjes tot bijna 1.000 euro en dan hebben we het nog niet eens over de verschillende hardware-componenten, besturingssystemen en de kwaliteit die je krijgt. Om deze redenen raden we je aan ons artikel met waar je op moet letten bij het kopen van een tablet door te lezen.

Asus MeMO Pad 10 (ME103K)-review-feature

Tablet reviews

We hebben het afgelopen jaar een groot aantal van de nieuwe tablets die in Nederland gelanceerd zijn aan een review onderworpen. In elke review nemen we, vanzelfsprekend, ook het formaat van de tablet mee en de gevolgen die het formaat heeft voor het gebruik. Wil je meer weten over onze ervaringen met een specifieke tablet? Neem dan een kijkje in ons tablet review archief.

Meer tips en adviezen

Het mag duidelijk zijn dat het ideale formaat van een tablet voor iedereen anders is, en afhankelijk is van persoonlijke wensen en eisen als de locatie waar de tablet gebruikt wordt, door wie deze gebruikt wordt en wat er zoal mee gedaan wordt. Voor diegenen die vaak onderweg zijn en een mobiel apparaat zoeken is de phablet of kleine tablet de beste keuze. Wil je een tablet die vooral voor entertainment doeleinden dienst en vaak thuis op de bank of in bed ingezet wordt, dan is een model van rond de 10-inch in veel gevallen een goede keuze. Natuurlijk zit hier nog veel tussenin dus het is verstandig je eigen gebruik van te voren goed in te schatten. Ga vooral ook naar de winkel om de verschillende formaten (en soorten) eens in de hand te houden en zo het verschil echt te merken.

Heb je de knoop doorgehakt en ga je een tablet aanschaffen? Neem dan eerst ons artikel met vijf fouten die je niet moet maken bij het kopen van een tablet nog even door. Meer informatie over het kopen van een tablet vind je in ons archief met tablet tips en onze pagina met informatie voor beginners. Mocht je al weten wat je zoekt maar meerdere modellen willen vergelijken, dan kun je terecht in onze tablet database. Neem voordat je tot aankoop overgaat ook onze pagina over een tablet kopen nog even door. Succes met de aanschaf!

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.