Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Geen desktopomgeving voor kleine Windows 10 tablets

Geschreven door
Geplaatst op28 januari 2015, 15:13 CategorieBesturingssystemen

Vorige week heeft Microsoft veel details over het nieuwe Windows 10 besturingssysteem bekendgemaakt maar toch komt er bijna elke dag nog een nieuwtje naar buiten. Zo weten we sinds vandaag dat kleine tablets met Windows 10-software geen toegang zullen hebben tot de bekende desktopomgeving.

Windows 10 is volgens Microsoft een besturingssysteem dat op alle soorten apparaten, onafhankelijk van de grootte, optimaal moet draaien. De interface wordt aangepast, afhankelijk van het schermformaat van het apparaat. Maar, toch lijken we onder de motorkap belangrijke verschillen te zitten tussen Windows 10 voor een kleine tablet, een smartphone en een laptop of desktop.

Via Twitter laat Microsoft weten dat tablets met een formaat van 8-inch of groter volledige toegang tot de software hebben en dus zowel moderne apps als traditionele .exe-software kunnen draaien. Er is dus toegang tot de desktopomgeving. Maar, voor kleinere tablets gaat dit niet op. Deze apparaten moeten het doen het doen zonder de desktopomgeving en zijn dus compleet afhankelijk van de apps in de Windows Store.

Een opvallend maar begrijpelijk besluit van Microsoft. Opvallend omdat dit één van de redenen is dat Windows RT nooit een succes is geworden, maar begrijpelijk omdat de desktopomgeving nu eenmaal nauwelijks comfortabel te bedienen is op een klein scherm. Aan de andere kant; het zou fijn zijn als je je kleine tablet op een groot scherm kunt aansluiten en vervolgens wel toegang hebt tot de desktopomgeving. Maar, wanneer je dus toegang tot de desktopomgeving wilt dan is een apparaat met een scherm van 8-inch of groter een must.

Overigens blijven reeds gelanceerde Windows 8 tablets, die worden voorzien van Windows 10, wel toegang tot de desktopomgeving houden. De nieuwe regel telt alleen voor nieuw te lanceren Windows 10 tablets.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.