Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Microsoft toont Windows 10 voor desktop pc’s, tablets en smartphones

Geschreven door
Geplaatst op21 januari 2015, 19:20 CategorieBesturingssystemen

Microsoft heeft vandaag tijdens een persconferentie in de VS meer details bekendgemaakt over Windows 10, de opvolger van Windows 8. Het besturingssysteem moet later dit jaar verschijnen en is geschikt voor desktop pc’s, laptops, tablets en smartphones.

Windows 10 preview

Eind vorig jaar toonde Microsoft al een korte preview van Windows 10, waaruit we onder meer konden opmaken dat het besturingssysteem op apparaten met verschillende schermgrootten gebruikt zal worden, van smartphones tot desktops. Het startscherm met tegels zal zich aan de hand van het gebruikte apparaat aanpassen. Daarnaast wordt een nieuw startmenu geïntroduceerd dat voorzien kan worden van tegels, kun je apps uit de tegels-omgeving voortaan in vensters binnen de desktopomgeving gebruiken en is het mogelijk virtuele desktops aan te maken. Hieronder gaan we wat dieper in op de vernieuwingen die Microsoft vandaag getoond heeft, en ook kijken we naar verbeteringen die doorgevoerd zijn in reeds aangekondigde functies, aan de hand van feedback die het bedrijf de afgelopen maanden ontvangen heeft.

Continuum

Continuum is de naam die Microsoft geeft aan de mogelijkheid de interface aan te passen aan de hand van het apparaat dat gebruikt wordt. Zo wordt de interface aangepast wanneer je het toetsenbord loskoppelt van een hybride tablet. Vensters worden dan bijvoorbeeld in volledig scherm weergegeven. Op kleine Windows tablets wordt de interface volledig geoptimaliseerd voor touch zodat je eenvoudiger kunt schakelen tussen apps, gegevens kunt invoeren en media kunt bekijken. Natuurlijk is ook de standaard (desktop)weergave beschikbaar, handig voor wanneer je bijvoorbeeld een toetsenbord en muis aansluit.

Windows-10-continuum-2

Startmenu

Het startmenu is ook in Windows 10 weer te vinden en speelt een grotere rol deze keer. Niet alleen vind je in dit menu de bekende knoppen als opnieuw opstarten en afsluiten, ook zien we nu tegels terug. Deze gekleurde tegels kunnen informatie van apps tonen en dienen tegelijkertijd als snelkoppeling naar de betreffende app. Als gebruiker kun je zelf de grootte aanpassen en bepalen welke tegels getoond worden.

Windows-10-startmenu

Notificatiecentrum (Action Centre)

In Windows 10 is er ook een belangrijke rol weggelegd voor het notificatiecentrum, het deel van het besturingssysteem waar alle notificaties van de software zelf en van apps terechtkomen. Middels dit notificatiecentrum kun je direct actie ondernemen wanneer er een notificatie verschijnt, welke te zien is door een swipe vanuit de rechterzijde van het scherm. In dit scherm kun je direct reageren of handelen, bijvoorbeeld door het sturen van een bericht. Daarbij worden de notificaties gesynchroniseerd met je Microsoft-account, wat ideaal is als je meerdere apparaten gebruikt.

Windows-10-notificaties

Windowed apps

In Windows 10 is het mogelijk om zowel klassieke programma’s als moderne apps (uit de Windows Store) in de desktopomgeving te draaien. Ook de apps verschijnen in een venster dat qua grootte aan te passen is en verplaatst kan worden. Zo kan in de desktopomgeving de Mail-app worden gebruikt, naast de klassieke Windows programma’s. Hiermee trekt Microsoft de tegelsomgeving en de desktopomgeving dichterbij elkaar, om zo Windows-gebruikers een bekende omgeving te bieden terwijl ze gebruikmaken van moderne apps.

Windows-10-apps

Cortana

Een nieuwe functie die naar Windows 10 komt is Cortana, de persoonlijke assistent van Microsoft, te vergelijken met Apple’s Siri. Deze spraakassistent kan je helpen met zoekopdrachten, kan afspraken inplannen, kan je het weerbericht geven, kan muziek afspelen en kan helpen bij het bedienen van je apparaat. Ook kan Cortana zoeken in je OneDrive-account, bijvoorbeeld naar foto’s die in een bepaalde maand geüpload zijn. Cortana wordt binnen Windows 10 in de taakbalk onderin het scherm weergegeven zodat je direct toegang hebt tot alle functies van de assistent. Wanneer Cortana geactiveerd wordt krijg je een scherm te zien waarin informatie verschijnt die mogelijk interessant is, bijvoorbeeld over sportuitslagen. Je hebt zelf volledige controle over wat Cortana leert en hoe langer je de assistent gebruikt, des te meer ze te weten komt over je interesses en gebruik.

Cortana-Windows-10

Multitasking en virtuele desktops

Multitasking is een belangrijk onderdeel van Windows 10. In de taakbalk is de nieuwe knop Task View te vinden waarmee je een verkleinde weergave van openstaande programma’s en apps ziet, waarna je direct door je apps en programma’s kunt bladeren. Aan de onderzijde van deze interface zien we meerdere desktops, de zogenaamde virtuele desktops. Zo kun je eenvoudig schakelen tussen verschillende desktops waar een groep apps in zijn eigen omgeving draait. Maar, het is middels de ‘Snap Assist’ functie ook mogelijk om apps van de ene desktop eenvoudig in de andere desktop te plaatsen. Dit alles moet er volgens Microsoft voor zorgen dat gebruikers nog productiever kunnen zijn op hun tablet, laptop of pc.

Windows-10-desktops

Nieuwe browser (Spartan)

Windows 10 krijgt een nieuwe browser, welke nog gaat onder de codenaam ‘Spartan’. Deze browser moet wederom wat meer geoptimaliseerd zijn voor touch en is volgens Microsoft zowel veiliger als sneller. De browser is compleet nieuw en minimalistisch vormgegeven, bevat een nieuwe render-engine en past volgens Microsoft precies tussen de reeds bestaande Windows-apps. Eén van de nieuwe features van de browser is om overal op een website opmerkingen te plaatsen. Vervolgens kun je de pagina (als screenshot met actieve links) opslaan of delen, inclusief je opmerkingen.

Ook is er een nieuwe leesmodus waarin een strak en simpel design en leesbaarheid centraal staan. Je leeslijst (met favorieten) kan gesynchroniseerd worden met al je apparaten en artikelen kunnen offline opgeslagen worden om later te lezen. De derde nieuwe functie is de integratie van Cortana. De assistent moet op de juiste momenten interessante informatie tonen, bijvoorbeeld het weer wanneer je ‘weer’ typt in de adresbalk. Ook kan Cortana direct je vluchtschema tonen wanneer je alleen de naam van de vliegmaatschappij invoert in de adresbalk. Wanneer je een website van een restaurant zoekt opent Cortana aan de rechterzijde om je meteen informatie over het restaurant te tonen, inclusief locatie, openingstijden, reviews en het menu. De Spartan-browser verschijnt pas over enkele maanden in de previewversie van Windows 10.

browser-Windows-10

Cloud-integratie

Integratie met diverse clouddiensten, met name Microsoft’s eigen OneDrive, staat centraal. Vanuit alle hoeken van het besturingssysteem kan verbinding met de cloud gelegd worden om zo media en documenten uit te wisselen. Zo kan de foto-app foto’s van al je apparaten in één overzicht tonen, mits je apparaten verbonden zijn met de cloud.

Tablets en smartphones

Veel aandacht ging vandaag uit naar tablets en smartphones, waar Windows 10 ook uitermate geschikt voor moet zijn. Daarbij geeft Microsoft aan dat een tablet of smartphone een ideale compagnon voor je pc is, mede dankzij het synchroniseren van notificaties en het gebruik van dezelfde apps. Microsoft heeft de interface voor kleine tablets en smartphones veel van het Windows Phone-uiterlijk meegegeven, maar heeft diverse functies verbeterd. Zo is het on-screen toetsenbord uitgebreid en vereenvoudigd, en worden de instellingen op dezelfde manier weergegeven als op je pc. Een interessante verbetering binnen de berichten-app is dat je in de toekomst binnen de app moet kunnen schakelen tussen diensten als WhatsApp, sms en Skype.

keyboard-Windows-10

Apps (Office)

Microsoft levert op smartphones en tablets een standaard Office-pakket mee dat volledig voor touch geoptimaliseerd is. Dit betekent dat Word, Excel en PowerPoint gratis met kleine tablets en smartphones geleverd worden. De apps ondersteunen draadloos printen en kunnen vanzelfsprekend met de cloud verbonden worden.

Ook Outlook komt naar smartphones en tablets, net als naar pc’s en laptops, inclusief Word-editor zodat je in de mail-app berichten kunt opmaken. Onder meer de agenda-app, de contacten-app, de muziekspeler-app en de foto-app komen naar alle apparaten. De vormgeving komt voor kleine apparaten en grote apparaten overeen, maar de interface is geoptimaliseerd voor de grootte van het scherm. Het zijn dus universele apps die hun uiterlijk aanpassen door te kijken naar het apparaat dat gebruikt wordt. Speciaal voor de foto-app heeft Microsoft een ‘auto enhance’ feature ontwikkeld waarmee foto’s automatisch verbeterd worden. Ook kan de app automatisch albums aanmaken voor de gebruiker.

Office-Windows-10

Gaming

Windows 10 staat niet alleen in het teken van productiviteit, ook entertainment is van belang. Een belangrijk onderdeel hiervan is gaming. Voor Windows 10 komt er een speciale Xbox-app, welke toegang biedt tot onder meer vrienden, berichten en activiteiten. De app komt beschikbaar op alle apparaten. Daarbij wordt het mogelijk om Xbox-games naar Windows 10-apparaten te streamen, met uitzondering van smartphones. Zo kun je bijvoorbeeld in bed je favoriete spel spelen.

Kleine verbeteringen

Naast dit alles heeft Microsoft het instellingenmenu onder handen genomen en de belangrijke instellingen beter geordend, zodat het menu minder onoverzichtelijk moet overkomen. In het overzicht met geïnstalleerde apps staan recente apps nu bovenaan, zodat deze makkelijker te vinden zijn.

Windows-10-startscherm

Video

In onderstaande video wordt een aantal van de belangrijkste vernieuwingen van Windows 10 uitgelicht.

Previewversie

Via het Insiders-programma van Microsoft kunnen Windows-gebruikers Windows 10 reeds uitproberen. Windows 8-gebruikers kunnen deze preview installeren en zo kennismaken met de nieuwe functies en features van het besturingssysteem. Let wel; nog niet alle besproken nieuwe functies zijn beschikbaar in de previewversie. Deze worden de komende maanden uitgerold.

Wanneer komt Windows 10?

Windows 10 wordt pas ‘laat’ in 2015 officieel uitgebracht, waarschijnlijk in het tweede of derde kwartaal. Dan zal deze nieuwe versie van Windows via de Windows Store te downloaden zijn.

Wat kost Windows 10?

Windows 10 is voor alle gebruikers van Windows 8.1, Windows Phone 8.1 en Windows 7 gratis. Maar, dit is alleen voor het eerste jaar dat Windows 10 beschikbaar is. Ook krijg je volledige ondersteuning voor de levensduur van je apparaat. Na het eerste jaar, wanneer je de update nog niet gedownload hebt, gaat Windows 10 geld kosten. Wat ervoor betaald moet worden is nog niet duidelijk.

Zodra Microsoft meer details vrijgeeft over Windows 10 voor tablets lees je het natuurlijk hier. Volg het laatste nieuws via ons Windows 10 archief.

  • Delen:

Reacties

  1. murdock
    22 januari, 2015 om 0:34

    Zal contant naar Nederland en België komen?

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.