Nvidia introduceert nieuwe chip: de Nvidia Tegra X1

05 januari 2015 1 Minuut 1 Reacties
nvidia-tegra-x1

Nvidia heeft zijn nieuwste chip geïntroduceerd: de Nvidia Tegra X1. Deze chip is volgens het bedrijfs twee keer sterker dan de Tegra K1, die we terugvinden in onder andere de Shield-tablet.

Nvidia Tegra X1

Nvidia heeft zondagavond een persconferentie gehouden, waarin het bedrijf zijn nieuwe ‘superchip’ heeft geïntroduceerd. De 256-core Tegra X1-chip geeft mobiele apparaten in de toekomst toegang tot een teraflop aan rekenkracht – dat is twee keer zo veel power als de vorige chip van Nvidia: de Tegra K1. Die chip vinden we onder andere terug in tablets als de Shield en de Nexus 9. Nvidia heeft aangegeven dat de Nvidia Tegra X1-chip in de eerste helft van dit jaar beschikbaar moet zijn; onduidelijk is wanneer we er zelf mee aan de slag kunnen.

De Nvidia Tegra X1 heeft, zoals je mag verwachten, fraaie specs.  De X1 heeft een 256-core Maxwell GPU en 8 CPU cores bestaande uit 4 Cortex-A57 en 4 Cortex-A53 CPU’s. De nieuwe chip kan 4K-video’s in 60fps afspelen, in de bestanden H.265, H.264 en VP9, en foto’s verwerken van camera’s met een capaciteit tot 1,3 gigapixel. Om het geheel nog mooier te maken, claimt het bedrijf dat de X1 zijn mannetje kan staan met supercomputers en game consoles, maar dat is natuurlijk nog even afwachten en kijken naar hoe de chip het in de praktijk doet.

Ook vindt Nvidia het leuk om de zaken nog even in perspectief te zetten, ook al is het een beetje appels met peren vergelijken. Het is in elk geval duidelijk dat de Tegra X1 krachtiger is dan supercomputers van vijftien jaar geleden. Terwijl de ASCI Red destijds bijna 500 vierkante meter aan ruimte nodig had en 500.000 watt nodig had (en nog eens 500.000 watt werd gebruikt om de kamer koel te houden), zien we dat we Nvidia Tegra X1 niet groter is dan een duimnagel en het doet met 10 watt aan energie.

Reacties (1)