Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: Lenovo Yoga 3 Pro

Geschreven door
Geplaatst op9 januari 2015, 12:00 CategorieReviews

Lenovo is een merk dat de laatste paar jaar hoge ogen heeft gegooid, niet alleen met kwalitatief hoogwaardige laptops maar vooral ook met experimenten op het gebied van form factors en hybride systemen. Een succesvol design is die van de Yoga-lijn, een laptop met een scharnier dat 360 graden kan draaien om als laptop en als tablet dienst te kunnen doen. Met de Lenovo Yoga 3 Pro uit deze review probeert de fabrikant de volgende stap in hun snelle ontwikkeling van de Yoga-computer (we zijn ondertussen al een paar generaties verder) een grote te maken.

Lenovo Yoga 3 Pro – specificaties

Lenovo Yoga 3 Pro
Scherm 13.3 3200 x 1800
Digitizer Nee
Processor Intel Core M -70 1.1 GHz
RAM 8GB
Opslaggeheugen 256-512GB
SD kaart lezer Ja
HDMI Ja, Micro
USB Ja, USB 3.0 x 3
GPS Nee
3G/4G Nee
Bluetooth Ja, 4.0
NFC Nee
Camera’s 720p webcam
Accu 44.8 Wh Lithium Polymer

De ‘grote stap’ die Lenovo met deze Yoga laptop probeert te nemen zit hem vooral in de afmetingen en in het gewicht van de computer, want met 330 x 228 x 12,8 mm en een gewicht van 1.19 kilogram kunnen we hier met recht over een ultraportable ultrabook praten, die door zijn 360 graden kantelbaar scherm ook dienst als tablet kan doen. De QHD-resolutie van het scherm is overigens ook een mooie stap te noemen, maar we zijn wel minder enthousiast als het gaat om de processorkeuze, de Core M70, gaat, welke in potentie te kort schieten bij een computer met het prijskaartje van de Lenovo Yoga 3 Pro.

Het SSD opslaggeheugen en de Windows 8-versie zijn afhankelijk van gekozen configuratie. De 256GB opslagversie kost 1.499 euro en de 512GB-versie 1599 euro. Yikes!

Lenovo Yoga 3 Pro – hardware en design

De Lenovo Yoga 3 Pro volgt grotendeels de designkeuzes van de eerdere generaties Yoga. De convertible is beschikbaar in het zilver en in het oranje, en helaas heb ik bij deze review geen gebruik kunnen maken van de oranje versie, die onder Lenovo liefhebbers toch wel een iconische kleur genoemd mag worden. De Lenovo Yoga 3 Pro is verder vooral een stukje dunner geworden, zowel aan de schermkant als de kant van het toetsenbord. De buitenkant is nog steeds van een hard plastic en het toetsenbord heeft ook dit keer weer een fijne bewerking meegekregen, die qua look and feel een soort middenweg weet te vinden tussen rubber en leer. De toetsen zelf zijn in de eilandstijl en mooi strak weergegeven, met de achtergrondverlichting die je mag verwachten bij dit prijskaartje.

Lenovo-Yoga-3-Pro-review-design-2

Het scharnier van de Yoga-lijn is waar Lenovo het meest trots op is, en waar de hele lijn zijn naam aan ontleent. Natuurlijk weten we allemaal ondertussen wel dat het helemaal naar achter klappen het grootste wapenfeit van dit systeem is, en kennelijk voelde Lenovo de drang om het scharnier naar een hoger niveau te tillen. Niet in functionaliteit maar in design; en dus is het watchband design geïntroduceerd.

Lenovo-Yoga-3-Pro-review-scharnier

Zoals je op de foto’s kunt zien bestaat het scharnier nu afwisselend uit een soort schakels en iets dat op een milanees (?) horlogebandje lijkt. Ik kan me voorstellen dat een goed deel van de potentiële kopers onder de indruk zal zijn van dit design, maar evengrote delen kopers zullen er neutraal instaan of het niets (bijzonders) vinden.

Lenovo-Yoga-3-Pro-review-design

Display

Eén van de belangrijkste blikvangers van deze Lenovo Yoga 3 Pro is het scherm. Het gaat hier niet alleen om een touchscreen op een laptop met bijzonder scharnier, maar de QHD resolutie van 3200 x 1800 pixels is op zichzelf al speciaal te noemen. Het gebruikte ips-paneel is van mooie kwaliteit en naast ultrascherpe teksten en detailrijke afbeeldingen (vooral in de moderne omgeving van Windows) zijn de andere elementen die een goed scherm maken ook keurig verzorgd; de kleurweergave ligt boven gemiddeld niveau, de schermhelderheid kan hoog genoeg ingesteld worden om ook in feller verlichte omgevingen te werken, het contrast is prima voor de gemiddelde werkzaamheden en ook over de kijkhoeken is niks te klagen.

Lenovo-Yoga-3-Pro-review-display

Connectiviteit

De Lenovo Yoga 3 Pro is redelijk standaard uitgerust als het gaat om connectiviteit en aansluitingen. Toch zijn er wel een paar bijzonderheden naast Bluetooth 4.0, microHDMI, drie USB 3.0-poorten en de SD kaart lezer. Vooral omdat één van de USB 3.0 poorten tegelijkertijd dienst doet als de oplaadpoor. Laden gaat niet via een USB-kabel maar via een kabel die er verdacht veel op lijkt en Lenovo de mogelijkheid gaf de gebruike poort dus twee functies te geven. De andere bijzonderheid is de ultramoderne 2 x 2 Wifi 802.11 a/b/g/n/ac chip, die je als gebruiker toegang garandeert tot de meest moderne draadloze internetverbindingen van dit moment.

Lenovo-Yoga-3-Pro-review-aansluitingen

Speakers

De kwaliteit van de speakers heeft wel een klein beetje te lijden gehad onder het ultra dunne design van deze Lenovo Yoga 3 Pro. De speakers zijn niet slecht maar ook op geen enkele manier bijzonder te noemen. En dus krijgt deze laptop, zoals zoveel laptops, een omschrijving die niet veel verder rijkt dan: “Prima voor een verdwaald filmpje of een keer wat Spotify luisteren, maar voor serieuzere toepassingen kan je beter de koptelefoonaansluiting of Bluetooth 4.0-verbinding gebruiken”.

Camera

De Lenovo Yoga 3 Pro heeft alleen een webcam en helaas gooit ook de webcam geen hele hoge ogen. De 720p variant die Lenovo in de 3 Pro heeft verwerkt mist toch aardig wat detail en is extreem gevoelig voor de juiste belichting. Mijn relatief goed verlichte kantoor viel bijvoorbeeld buiten de range waar de Lenovo Yoga 3 Pro acceptabele beelden kon maken.

Accuduur

De 44.8 Wh 4 cell batterij gaat een uurtje of 5 tot 6 mee op een enkele lading, en dat is eigenlijk niet genoeg meer voor een moderne ultrabook, zeker niet voor het een ultrabook met dit prijskaartje. De grens ligt op dit moment gewoon rond de 8-9 uur en alles daaronder is wat jammer. Natuurlijk zal het er best mee te maken hebben dat dit systeem zo dun mogelijk is gehouden, maar in praktijk is het 2 uur verschil in accuduur waarschijnlijk relevanter dan een paar extra millimeters van de behuizing.

Lenovo Yoga 3 Pro – software

De Lenovo Yoga 3 Pro draait op Windows 8.1. Vooral de moderne kant van Windows 8 blinkt uit op het mooie scherm van de Lenovo Yoga 3 Pro, waar de desktopkant en de traditionelere software nog duidelijk niet altijd helemaal geschikt is voor schermen met een extreme resolutie.

Lenovo-Yoga-3-Pro-review-software

De moderne kant van Windows bestaat standaard al uit een hoop bruikbare apps maar eventuele andere eisen kunnen worden ingevuld met apps uit de Windows Store. Het aanbod is nog steeds niet vergelijkbaar met iOS of Android, maar voor de meeste relatief populaire toepassingen is er ondertussen wel wat te vinden in de winkel. Lenovo heeft in de desktopomgeving ook een app geïnstalleerd die dienst doet als een App Store, maar dan ook de mogelijkheid geeft om ‘desktop’ software te downloaden en installeren. Zaken zoals iTunes, Spotify en verschillende fotobewerkingsprogramma’s vind je hier. Best handig!

Lenovo-Yoga-3-Pro-review-totaal

Lenovo heeft een relatief klein aanbod aan vooraf geïnstalleerde apps op de Lenovo Yoga 3 Pro gezet, maar helaas is de McAfee antivirus-app daar wel eentje van. Zoals ondertussen bekend bij de meeste lezers hier zijn we daar geen fan van, en kan je als gebruiker in 99 procent van de gevallen veel beter kiezen voor de standaard ingebouwde functies van Windows 8.1. Er zijn ook redelijk wat Lenovo gerelateerde apps, een cloud-opslag en backup-dienst, een messenger en een speels fotobewerkingsprogramma. Belangrijker zijn de Lenovo-apps die proberen je gebruik van de Lenovo Yoga 3 Pro te optimaliseren. Harmony is een overkoepelende term die probeert zaken als schermkablibiratie te optimaliseren op basis van de taak die de Yoga 3 Pro uitvoert, zoals het lezen van een boek of het kijken van een film. Niet alleen de app is daar een belangrijk signaal voor de Lenovo Yoga 3 Pro maar ook de stand waarin de computer gebruikt wordt, want het 360 scharnier staat natuurlijk niet voor niets een paar standen toe.

Lenovo-Yoga-3-Pro-review-gebruik-2

Lenovo Yoga 3 Pro – in gebruik

De Lenovo Yoga 3 Pro is een heel mooie laptop. Zo dun en licht dat hij zonder meer concurreert met ’s werelds bekendste ultrabook, de Macbook Air. Zonder de specs van de laatstgenoemde op te zoeken wint deze Lenovo Yoga 3 Pro het ongetwijfeld op een hele boel punten ruimschoots van de Air. Hij voelt dunner, lichter en heeft door zijn bijzondere scherm en scharnier natuurlijk veel meer mogelijkheden. En oneindig scherpere teksten. Dit is met recht een computer die ‘uitnodigt om gebruikt te worden’, een van de wat wollige accolades die ik toewijs aan computers en tablets die me bevallen.

Eerlijkheidshalve moet ik wel toegeven dat ik de Lenovo Yoga 3 Pro 95 procent van de tijd gebruikt heb in de laptop-stand en maar één keer de ‘tent’ vorm heb gebruikt om een filmpje te bekijken. Voor echte tablet-toepassingen vond ik geen goede reden. Dat komt ongetwijfeld ook doordat ik eigenlijk nooit game op een Windows 8 tablet en in mijn dagelijkse beslommeringen ook geen presentaties hoef te geven. Maar de optie achter de hand hebben is natuurlijk best fijn. Al denk ik niet dat er heel veel gebruikers zullen zijn die deze Lenovo Yoga 3 Pro vooral als tablet overwegen.

Lenovo-Yoga-3-Pro-review-gebruik-3

Een paar lovende woorden voor het toetsenbord hebben een vaste plek in iedere review van een Lenovo-product. Ook hier zijn ze weer passend. Het toetsenbord is zeker niet Lenovo’s beste ooit (Thinkpad Yoga <3 ) maar is zeker een van de betere op de markt. Met een beperkte travel heeft Lenovo door wat extra weerstand een goed tactile toetsenbord weten te maken en natuurlijk is de achtergrondverlichting ook een luxe waar je erg snel aan gewend bent en door verwend raakt.

Lenovo-Yoga-3-Pro-review-toetsenbord

Het veelgenoemde scharnier is overigens niet helemaal zonder zijn nadelen, want het scharnier is voor mijn smaak net niet strak genoeg, wat resulteert in een wiebelig scherm tijdens het tikken op schoot en een daadwerkelijke verandering van de hoek bij de verschillende swipes en vegen over het scherm. Daar is zeker nog wel wat ruimte voor verbetering wat mij betreft. En hoewel deze irritatie misschien klein klinkt is het in praktijk een vrijwel constant probleem, en dat bouwt op. Ik had 100 keer liever een steviger scharnier gehad dan een scharnier dat wat wegheeft van een horlogebandje.

Lenovo-Yoga-3-Pro-review-gebruik

Prestaties

Het scharnier wekt dus de nodige irritatie op in de praktijk, en de processor is daar ook goed toe in staat. We moeten namelijk niet vergeten dat we het hier over een nogal kostbare computer hebben. Dat de accu maar een uur of 6 meegaat heeft deels met de processor en deels met de beperkte accugrootte te maken. De Core M-70-processor lijkt in ieder geval niet de juiste balans te bieden tussen prestaties en energieverbruik, want echt heel snel kunnen we deze processor niet noemen. De 8GB aan werkgeheugen maakt (redelijk) wat goed maar ik denk dat een hoop veeleisende gebruikers deze Lenovo Yoga 3 Pro buiten de mogelijkheden plaatsen vanwege de beperkte kracht. Voor de zaken die ik als simpele gebruiker uitvoer is de combinatie processor en werkgeheugen overigens wel voldoende, dus een eventuele tekortkoming is wel afhankelijk van de taken die je voor ogen hebt (video-, foto- en audiobewerking en gaming lijken buiten de boot te vallen).

Lenovo Yoga 3 Pro – conclusie

Ik was best onder de indruk van de Lenovo Yoga 3 Pro, vooral in eerste instantie en tijdens het uitpakken van de doos. Dit is een donders mooie laptop hybride die op een fijne manier luxe uitstraalt en uitnodigt gebruikt te worden. Het scherm is van indrukwekkende kwaliteit en ook het toetsenbord stelde niet teleur. Helaas is het schanier een beetje te los en wiebelt dat mooie scherm vrijwel constant, als hij al in de gekozen hoek blijft staan. Ook de processor valt wat tegen, want voor een dergelijke dure computer verwacht ik of extreem indrukwekkende prestaties of een indrukwekkende accuduur. En aangezien we het hier over 1500 euro + hebben eigenlijk een combinatie van de twee. Maar zoals je hebt kunnen lezen ben ik van een koude kermis thuisgekomen.

Op dit moment lijkt de Lenovo Yoga 3 Pro vooral geschikt te zijn voor de goedbetaalde middel- of hoger manager van een bedrijf waar het zwaardere computerwerk door anderen uitgevoerd wordt. Voor het maken van documenten (office is niet inbegrepen trouwens), het browsen van het web en het geven van presentaties is dit een mooie hybride. Je scoort waarschijnlijk zelfs wat stijl-punten bij potentiële klanten, maar voor serieuzere gebruikers die op zoek zijn naar een prijs-kwaliteit-prestatiesverhouding die beter in balans is, is deze Lenovo Yoga 3 Pro niet echt een optie. Gelukkig bestaat Lenovo’s Yoga line-up uit een hoop mooi laptop convertibles.

Minpunten

  • Prestaties processor vallen tegen
  • Tegenvallende accuduur
  • Scharnier biedt weinig weerstand

Pluspunten

  • Mooi en premium design
  • Dun en licht
  • Prachtig scherm
Tablets Magazine
Beoordeling
7.010Sam Rijverproduct
  • Delen:
Lenovo Yoga 3 Pro
Windows 8

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.