Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: Lenovo Yoga Tablet 2 10 (Windows)

Geschreven door
Geplaatst op22 januari 2015, 14:00 CategorieReviews

Lenovo zet vol in op hun Yoga tablet-lijn, de alweer tweede generatie, en brengt de modellen in verschillende schermformaten op de markt. Maar naast schermformaten differentieert Lenovo zich ook door op verschillende besturingssystemen te wedden, en dus zijn er versies van de Yoga Tablet 2 verkrijgbaar met Android of Windows 8 als besturingssysteem, in 8-inch, 10-inch en zelfs 13.3-inch schermformaat. Een dual-boot ontbreekt nog. Vandaag kijken naar de 10.1-inch Yoga Tablet 2 10 met Windows 8.1.

Lenovo Yoga Tablet 2 10 (Windows) – specificaties

Lenovo Yoga Tablet 2 10 (Windows)
Scherm 10.1 inch 1920 x 1200
Digitizer Nee
Processor Intel Atom Z3745 1.8GHz
RAM 2GB
Opslaggeheugen 32GB
SD kaart lezer Ja
HDMI Ja, Micro
USB Ja, MicroUSB
GPS Ja
3G/4G Nee
Bluetooth Ja, 4.0
NFC Nee
Camera’s 1.6 MP webcam en 8.0MP Camera
Accu 9000 mAh Lithium Polymer

De specificaties van deze Lenovo Yoga Tablet 2 10 (Windows) zijn niet super indrukwekkend, maar voldoen zo op het eerste gezicht wel aan alle minimum eisen die je bij een moderne Windows 8 machine mag hebben, al is het opslaggeheugen natuurlijk wel wat aan de lage kant. Deze 10-inch Windows tablet wordt inclusief een bluetooth toetsenbord geleverd en is daardoor in aanschaf iets duurder dan de Android-variant; 399 euro. Naast een bluetooth toetsenbord krijg je voor dat geld ook een eenjarig abonnement op Office 365, de clouddienst van Microsoft voor de Office-apps.

Lenovo Yoga Tablets – hardware en design

De Yoga Tablet-lijn onderscheidt zich vooral door de geïntegreerde standaard en de verdikking aan de zijkant/onderkant van de tablet. Door een cilinder-vorm toe te voegen aan de lange kant van de tablet (onderkant als we het over een landscape-oriëntatie hebben) spreken we hier over een zogenaamd ‘opgevouwen magazine design’. De foto’s spreken boekdelen in dit geval.

Lenovo Yoga Tablet 2 10 (Windows)-review-design

In deze cilinder zit niet alleen een flinke accu verwerkt, ook de aan/uit-knop (links), koptelefoon aansluiting (rechts) en camera (links achter) zitten in de verdikking verwerkt. Als klap op de vuurpijl draait deze cilinder (de standaard erin althans) en kan je deze geïntegreerde standaard gebruiken om verschillende standposities te creëren. De standaard klikt in twee verschillende posities vast maar is met een een beetje beleid redelijk vrij instelbaar. Dit maakt dat de tablet in verschillende hoeken kan worden neergezet of neergelegd, geschikt voor onder andere het kijken van media of het typen op het apparaat.

Lenovo-Yoga-Tablets-2

Er is ook een oog opengelaten in de standaard zodat in volledige opengeklapte vorm de tablet opgehangen kan worden, iets dat we niet anders dan als nieuw kunnen omschrijven. De cilinder is door de verdikking en accu ook het zwaartepunt van de tablet, en de ronde vorm leent zich er goed voor om als grip te dienen tijdens het gebruik in portrait modus (lezen, browsen op het internet).

Lenovo Yoga Tablet 2 10 (Windows)-review-posities

De ingebouwde standaard is verreweg het meest bijzondere aan het design van deze (en andere) Yoga-tablets. Verder hebben we het gewoon over een vrij standaard 10.1-inch tablet met een glazen plaat die een ips-paneel, omringd door symmetrische zwarte randen (bezels), beschermt. De cilinder is van aluminium maar de rest van de tablet is vooral van plastic, dat een iets bewerkte structuur heeft meegekregen dat ongetwijfeld voor meer grip had moeten zorgen, in ieder geval op papier.

Display

De Android- en Windows-versies van deze Yoga 2 Tablet lijken erg op elkaar, en zo hebben ze op op papier ook hetzelfde scherm meegekregen. 10.1-inch met een resolutie van 1920 x 1200 pixels. Een scherm met een vrij hoge pixeldichtheid en dus zie je extra veel details in foto’s en krijg je haarscherpe teksten op je beeld. Het ips-paneel dat in deze Lenovo Yoga Tablet 2 10 (Windows) is gebruikt valt in mijn ogen echter op door een ietwat fletse weergave van het kleurenspectrum, een probleem dat ik me niet herinner van de 10-inch Android variant. Dit betekent echt niet dat het scherm slecht is want verder zijn de zaken weer keurig geregeld. Contrast, schermhelderheid en kijkhoeken zijn allemaal dik in orde. Je kunt dus ook in wat feller verlichte omgevingen en met meerdere personen prima met deze tablet werken. Ook deze Lenovo Yoga Tablet 2 10 (Windows) lijkt gelukkig voorzien te zijn van een oleophobic coating, zodat de vette vingerafdrukken tot een minimum beperkt blijven.

Lenovo Yoga Tablet 2 10 (Windows)-review-display

Connectiviteit

De Yoga tablets zijn voorzien van de standaard moderne aansluitingen. Er is dual-band Wifi a/b/g/n en Bluetooth 4.0, een microSD-kaartlezer en een voor MHL (HDMI) geschikte microUSB-poort die tegelijkertijd ook dienst kan door voor verbinding met computer en de oplader. NFC ontbreekt. In tegenstelling tot de Android-variant is van de Windows versie op dit moment nog geen variant beschikbaar met een mobiele internetmodule (4G).

Lenovo Yoga Tablet 2 10 (Windows)-review-aansluitingen

Speakers

De speakers zitten verwerkt in de vaste delen van de cilinder en draaien dus niet mee op het moment dat de standaard gebruikt wordt. Hierdoor wijzen ze speakers altijd richting de gebruiker, een keuze die de geluidskwaliteit logischerwijs dus positief beïnvloedt. De JBL speakers kunnen niet opvallend luid gezet worden maar binnen het volume dat mogelijk is klinken ze meer dan respectabel. Voor serieuzere toepassingen kun je altijd gebruik maken van de Bluetooth 4.0-verbinding of de koptelefoonaansluiting, die aan de zijkant van de cilinder zit.

Camera’s

De camera’s op deze Lenovo Yoga Tablet 2 10 zijn best heel aardig maar zijn op een beroerde positie geplaatst, zowel aan de voor- als achterkant snappen we de positionering niet goed. Dat de cilinder ruimte heeft voor een hoop van de onderdelen mag duidelijk zijn ondertussen maar dat de 8 megapixel camera daar in verwerkt zit is wat onhandig. Juist de ingebouwde stand (laten we het even als tripod beschouwen) is hierdoor onbereikbaar omdat de lens dan op de ondergrond zit en dus eigenlijk geen interessant shot kan maken, tenzij het maken van time-lapsen met lego-poppetjes je hobby is. Al is dan wel altijd een deel van de kickstand in beeld zichtbaar. De kwaliteit van de camera is echter meer dan voldoende, waardoor je leuke kiekjes met aardig wat contrast en scherpte kunt maken. Maar, als foto’s maken je hobby is zijn er betere opties beschikbaar op de markt.

Lenovo Yoga Tablet 2 10 (Windows)-review-camera

De webcam is aan de linkerkant aan de voorzijde geplaatst, in plaats van het veel gebruikelijkere midden boven. Hierdoor is het schot dat je maakt standaard in een ietwat ongemakkelijke hoek. Dit laatste probleem is echter veel minder groot dan de plaatsing van de ‘serieuze’ camera aan de achterkant. De 8 megapixel camera is namelijk best in staat respectable plaatjes te maken, zeker als de verlichting goed geregeld is.

Accuduur

De cilinder biedt in de Yoga Tablets lekker veel ruimte voor een accu. Hierdoor is het mogelijk om meer dan 10 uur met een enkele lading voort te kunnen, 12 tot 13 uur liggen zelfs binnen de mogelijkheden. Niet zo indrukwekkend als de Android-variant maar voor een Windows-machine is het meer dan goed te noemen. Opladen gaat via de microUSB poort en neemt wel wat lang in beslag; 20 procent bijladen duurde in mijn steekproef meer dan 1.5 uur.

Toetsenbord cover

Tot nu toe is deze Lenovo Yoga Tablet 2 10 (Windows) eigenlijk bijna hetzelfde als de Android variant, op een klein verschil in het scherm na en de energiezuinigheid van het besturingssysteem. De Lenovo Yoga Tablet 2 10 (Windows) wordt echter geleverd met een een Bluetooth toetsenbord, in tegenstelling tot de Android-variant. Een toetsenbord (met muisvlak!) is geen overbodige luxe op een Windows-machine, want ze zijn nu eenmaal wat meer geënt op productiviteit en zeker in de desktopinterface zijn de ‘touch targets’ zo klein dat de aanwijzer van de muis snel de voorkeur krijgt.

Lenovo Yoga Tablet 2 10 (Windows)-review-toetsenbord

De cover is in de stijl van de Yoga-lijn en past dus perfect bij de tablet. De magnetische aansluiting klikt aan de cilinder en heeft de juist ronding meegekregen om in elkaar te vallen. De stand in de cilinder zorgt voor het rechtop staan van de tablet en kan met een beetje beleid in bijna elke hoek die je prefereert gebruikt worden. Gebruik op schoot is wel wat minder handig, maar door de juiste plaatsing van één van je benen als ondersteuning is het op zich best te doen.

Lenovo Yoga Tablet 2 10 (Windows)-review-toetsenbord-2

De toetsen zijn van het eiland-stijl type en dus allemaal los van elkaar. Lenovo doet zijn reputatie eer aan en levert ook hier weer een heel bruikbaar toetsenbord af. Ondanks dat het allemaal wat kleiner is dan een standaard toetsenbord kon ik snel wennen aan de toetsen en aardig rap tikken. Ook het muisvlak is van heel aardige kwaliteit. Tot slot spreekt de typische hybride rubber/leren afwerking van de binnenkant van de cover me erg aan, zeker in combinatie met de aluminium buitenkant van het toetsenbord.

Lenovo Yoga Tablet 2 10 (Windows) – software

De Lenovo Yoga Tablet 2 10 draait op Windows 8.1. Natuurlijk is de moderne tegeltjes interface op dit type formaat het meest relevant, maar als gebruiker heb je natuurlijk nog wel toegang tot de traditionelere desktopomgeving. Windows beschikt over een ruim aanbod aan standaard apps die voorzien in zo’n beetje alle taken die onder het ‘laag hangend fruit’ vallen. Voor de rest is er natuurlijk de Windows Store, waar het aanbod nog steeds gestaag groeit. Voor bestaande software kun je terecht in de desktopomgeving, maar dat is op een 10.1-inch apparaat met een Atom-processor nu niet een extreem interessante optie.

Lenovo Yoga Tablet 2 10 (Windows)-review-software

Zoals we van Lenovo gewoon zijn vind je een paar specifieke Lenovo Yoga-apps terug op de tablet. Op Android kan de standpositie automatisch gedetecteerd worden en dat kan op Windows helaas niet, maar er zijn wel apps die zaken als koken, fotografie en gebruik van Lenovo telefoons (die niet in Nederland verkocht worden helaas) beter en leuker moeten maken. Naast die standaard Lenovo-branded apps vinden we ook de gebruikelijke ‘reclame/spam’ voor zaken als Zinio, Evernote en McAfee terug op de tablet. Gelukkig zijn die allemaal relatief makkelijk weer te verwijderen van de Lenovo Yoga Tablet 2 10 (Windows).

De Lenovo Yoga Tablet 2 10 (Windows) zal ongetwijfeld straks in staat zijn op geüpdatet te kunnen worden naar het onlangs gepresenteerde Windows 10. Lees een uitgebreid overzicht van Windows 10 om te weten wat je straks te wachten staat.

Lenovo Yoga Tablet 2 10 (Windows) – in gebruik

10.1-inch schermen zijn voor mijn persoonlijke voorkeuren de ondergrens als het gaat om gebruik van Windows 8.1. Kleine 8-inch tablets roepen bij mij zoveel vragen op qua toepasbaarheid dat ze altijd al met 1-0 achterstaan. De Lenovo Yoga Tablet 2 10 (Windows) is een heel aardige tablet die gecombineerd met het toetsenbord prima inzetbaar zou zijn als ultra mobiel werkstation. Als ik een Windows-gebruiker zou zijn dan kon deze tablet rustig mee naar een weekend vakantie of werktrip. Als enige computer is de Lenovo Yoga Tablet 2 10 (Windows) echter zowel wat te klein als wat te langzaam.

Lenovo Yoga Tablet 2 10 (Windows)-review-gebruik

Als tablet zelf is het een heel prima device, snel genoeg voor de standaard tablet zaken zoals het browsen op het net (al ben fan van IE en is Chrome iets minder handig om te besturen met je vingers), lekker hangen op social media en het verwerken van e-mail. Windows heeft een paar apps die het wat mij betreft qua design en bruikbaarheid winnen van de iOS en Android concurrenten (sport, koken) maar over de breedte zijn het toch echt iOS en Android die het winnen op het gebied van beschikbare apps die het gebruik van een tablet leuk en interessant maken.

Lenovo Yoga Tablet 2 10 (Windows)-review-gebruik-2

Prestaties

De Intel Atom-processor is geen hoogvlieger en heel veel plek in het geheugen is er met 2GB ook niet. Hierdoor voelt de Lenovo Yoga Tablet 2 10 (Windows) aan als een echte ‘tweede’ computer. Het systeem is snel genoeg om de moderne tegeltjes apps te draaien maar zodra we het over games of desktop-software hebben voelt het meer als noodoplossing dan iets anders. Het is dan ook zeker geen tablet voor diegenen die graag gamen op krachtige .exe-software binnen de desktopomgeving willen installeren.

Lenovo Yoga Tablet 2 10 (Windows) – conclusie

Het meest interessante van deze tablet blijft de ingebouwde cilinder en de standposities die daarmee gepaard gaan. Toch is het ook meteen een nadeel wat de tablet voelt soms best een beetje uit balans bij gebruik in de hand. Dat er een (goed) toetsenbord meegeleverd wordt bij deze Lenovo Yoga Tablet 2 10 (Windows) is wel een ontegenzeggelijk voordeel, ondanks je daar bij een directe prijsvergelijking gewoon voor betaalt. Voor een Windows-computer is het gewoon geen overbodige luxe. Toch voorzie ik een gevecht tegen de bierkaai voor deze Lenovo Yoga Tablet 2 10 (Windows), want als tablet is het gewoon niet zo’n heel interessant OS en als laptopveranger missen we inches op het scherm, gigahertz op de processor en capaciteit in het werkgeheugen. Het is wat mij betreft voor een tablet voor mensen die heel tevreden zijn met hun mooie (Lenovo) desktop of laptop, en iets mobiels erbij willen voor een werktrip of voor casual gebruik binnenshuis.

Minpunten

 • Prestaties processor vallen tegen
 • Scherm ietwat flets
 • Tablet voelt soms uit balans

Pluspunten

 • Meegeleverd toetsenbord
 • Goede accuduur
 • Standposities
Tablets Magazine
Beoordeling
7.010Sam Rijverproduct
 • Delen:
Lenovo Yoga Tablet 2 10 (Windows)
Windows 8

Reacties

 1. henk braakman
  13 juli, 2015 om 23:20

  Kan ik op de micro-USB van de Lenovo Yoga Tablet 2 10 (Windows) met een usb-kabel een externe hard disk aansluiten om bestanden uit te wisselen?

  met dank,
  Henk

 2. Marcel
  02 november, 2016 om 20:11

  Helaas moeten we de tablet nu voor de tweede keer terugbrengen omdat hij niet meer aangaat. Als hij aangaat doet hij het erg goed, maar regelmatig zijn er problemen met het aankrijgen, en soms houd hij er helemaal mee op. Heel vervelend, 1 dag voor de proefwerkweek!!! na alle goede recenties best wel een tegenvaller; deze problemen.
  Gelukkig hebben we bij Mediamarkt extra garantie aangekocht.
  groet, Marcel

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.