Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

App-review: Auro: A Monster-Bumping Adventure

Geschreven door
Geplaatst op17 februari 2015, 14:14 CategorieApp Reviews (Android)

We reviewen Auro: A Monster-Bumping Adventure, een strategische puzzel-game voor iOS en Android. Is Auro een must-have, of één van de zoveelste puzzel-games die je kunt downloaden?

Een stoute prins

Auro is een tactisch avontuur, met magische spreuken en willekeurig gegenereerde levels. Je speelt als een verwende prins, genaamd Auro. Je bent net twaalf jaar oud geworden, en je wilt je verjaardag vieren door een draak te verslaan. Helaas staat je vader dat niet toe, omdat je niet goed je dagelijkse trainingen hebt gevolgd. Je zou enkel anderen in plassen hebben geduwd. Als straf moet je naar het riool, om een pijp te ontstoppen.

Dat klinkt misschien als een saai verhaal voor een game die meerdere prijzen gewonnen heeft, maar geloof ons: het wordt spannender. Vleermuizen, boemannen en heksen lopen rond in het riool, en proberen je het leven zuur te maken. Je speelt het spel op een bord dat nog het meest lijkt op een honingraat, met hexagonale rasters. Alle actie is turn-based, dus je speelt beurt voor beurt. Elke beurt probeer je de vijanden in het riool van het bord af te duwen, in de plassen water die daar liggen. Je gebruikt negen magische spreuken en lompe kracht om dat voor elkaar te krijgen.

Tactisch

Auro is een tactische game, waarbij je altijd een paar stappen vooruit moet denken. Bij elke stap die je zet gaat de multiplier van je score naar beneden, waardoor je dus minder punten krijgt als je een vijand van het bord gooit. Stel je krijgt 5 punten voor het verslaan van een heks. Als je beurt begint heb je een multiplier, laten we zeggen x4. Bij elke stap die je zet gaat die multiplier naar beneden. Beuk je de heks van het bord zonder een stap te zetten? Dan krijg je 5 x 4= 20 punten. Als je twee stappen nodig hebt, heb je een multiplier van x2 over, en krijg je ‘slechts’ 10 punten. Goed nadenken is dus erg belangrijk, en in combinatie met willekeurig gegenereerde omgevingen is dat een recept voor een hoop spanning.

Verwacht dan ook geen actie-game, want Auro is toch echt een strategisch puzzel-spel. Als je dat niet erg vindt is Auro een fantastische game, die je vele uren bezighoudt. Door de willekeurig gegenereerde levels kan je in principe eeuwig doorspelen, en de verschillende vijanden houden het spel spannend. Grafisch ziet het spel er strak uit en houdt het toch een beetje het nostalgische bordspelgevoel. De geluidseffecten en muziek lijken rechtstreeks uit een retro-game uit de jaren 90 te komen, wat de game echt een nostalgisch en eigen smoelwerk geeft.

Problemen

Auro heeft echt wel een paar zwaktepunten, waar je rekening mee moet houden als je de game wilt gaan kopen. Ten eerste is het spel niet alleen qua vormgeving en muziek ouderwets, maar ook qua moeilijkheidsgraad. De gameplay mechanismen zijn lastig aan te leren, en worden ook niet altijd even duidelijk uitgelegd. Ik betrapte mezelf erop dat ik toch echt enkele keren het internet moest raadplegen. Als je dan uiteindelijk alles onder de knie hebt, is het een heerlijk uitdagend spel, maar dat moet je wel liggen. Tegenwoordig zijn we van mobiele spelletjes gewend dat alles makkelijk en snel is, en zich leent voor behapbare kleine potjes. Auro is in dat opzicht toch meer een échte game, mede dankzij de vrij hoge moeilijkheidsgraad. Nogmaals, dat hoeft geen nadeel te zijn, maar niet iedereen is daarvan gediend. Ook heeft de game een paar technische mankementjes: overgangen stotteren soms, en Auro slurpt enorm snel je batterij leeg. Ik heb de game op een OnePlus One, Nexus 7 en een iPhone getest, en op elk apparaat vonden deze problemen plaats. Het breekt niet de ervaring, maar lijkt toch onnodig.

Conclusie

Al met al is Auro een game die alle lof verdient, ondanks een paar technische probleempjes. Als je eenmaal door de pittige leercurve heen bent opent zich een strategisch puzzelavontuur voor je, waar je tientallen uren gameplay uit kan halen. Het is misschien niet aan iedereen besteed, maar mobiele games die op een ouderwetse manier kwaliteit kunnen bieden zijn zeldzaam. Auro: A Monster-Bumping Adventure is dan ook één van de must-have games voor elke mobiele gamer.

  • Auro: A Monster-Bumping Adventure
  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.