Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Cloudopslag: Wat zijn de (beste) opties en hoe werkt het?

Geschreven door
Geplaatst op15 februari 2015, 17:43 CategorieTablet Tips

Cloudopslag is helemaal hot en happening, en dat komt vooral doordat internetsnelheden zo snel gegroeid zijn: het is nu mogelijk om een groot bestand binnen een paar seconden naar een andere computers te sturen. In dit artikel bekijken we de beste opties voor cloudopslag, maar eerst bespreken we wat het is.

Wat is cloudopslag

Cloudopslag is eigenlijk een hele logische stap. Liep vroeger iedereen rond met een eigen USB-stick of misschien zelfs nog wel een floppydisk, nu heeft iedereen cloudopslag. Cloudopslag is het huren van een stukje van een computer aangesloten op het internet. Dat stukje heeft een bepaalde grote, bijvoorbeeld 10gb. Die ruimte kun je gebruiken om bestanden op te plaatsen.

Het mooie en handige tegenover de USB-stick is dat je de bestanden erop altijd kunt raadplegen, zolang je maar een internetverbinding hebt. Met veel diensten is het echter ook mogelijk om offline je bestanden te raadplegen.

iCloud Drive

iCloud Drive is de cloudopslag dienst van Apple zelf. Je kunt de service gebruiken op een iPad, iPhone en Mac met de nieuwste software versie. Ook andere apparaten, zoals Windows 7 of nieuwer kunnen bestanden in iCloud Drive openen door naar iCloud.com te gaan.

Wie veel Apple apparaten heeft zal het voordeel van iCloud Drive zien. Omdat de dienst in het besturingssysteem geïnstalleerd is zijn er een aantal handige features. Zo kun je via Handoff werken aan een bestand op je iPad, en op je Mac of iPhone met een knop verder werken. Het bestand wordt dan geopend en is precies hetzelfde als de versie op je andere apparaat waar je mee bezig was.

iOS 8 iCloud Drive

Voor iCloud Drive (de cloudopslag van Apple heette toen nog kortweg iCloud) bevatte de dienst nog geen nog geen mappen. Die kun je nu wel naar hartelust toevoegen. Belangrijk is wel dat je alle apps hebt bijgewerkt zodat ze ook iCloud Drive kunnen gebruiken.

Bestanden delen is mogelijk, maar niet zo uitgebreid als bij concurrenten van iCloud Drive. Je kunt alleen Pages, Keynote of Numbers-bestanden delen met anderen. Pages, Keynote en Numbers zijn de respectievelijk Word, Excel en Powerpoint van Apple. Je kunt iCloud Drive activeren op je iPad of iPhone via instellingen, iCloud en dan iCloud Drive aanzetten. Via je Mac ga je naar systeemvoorkeuren, iCloud en klik je iCloud Drive aan.

Let er wel op dat de manier om bij bestanden te komen een beetje apart is op de iPad en iPhone. Er is geen iCloud Drive app, in plaats daarvan moet je de document kiezer van apps gebruiken om iCloud Drive te openen. Mac gebruikers kunnen iCloud Drive openen door in de Finder naar iCloud Drive te gaan.

Wie een Apple ID heeft krijgt 5gb cloudopslag via iCloud Drive gratis. Uitbreidingen zijn beschikbaar: 20gb voor €0,99 per maand, 200gb voor €3,99 per maand, 500gb voor €9,99 per maand of 1tb voor €19,99 per maand.

Dropbox

Dropbox is misschien wel één van de bekendste cloudopslag aanbieders. De dienst biedt apps voor iPad, iPhone, Mac, Windows, Android, Windows Phone en mocht je dan toch nog een apparaat hebben waar geen app beschikbaar voor is, dan kun je gewoon inloggen via de browser en je bestanden raadplegen.

Naast dat er voor elk apparaat apps zijn, zijn ze ook erg goed. Zo beschikt de iOS app van Dropbox over uitgebreide ondersteuning van het share-sheet. Hiermee kunnen apps geopend worden in andere apps, of opgeslagen worden in andere apps. Ondanks dat Dropbox geen eigen apps heeft om apps te bewerken, kun je dus gewoon al je bestanden bewerken door ze in bijvoorbeeld Pages of Word te openen.

Dropbox Windows

Bestanden in Dropbox kunnen gepubliceerd worden zodat je ze via Twitter of Facebook kunt delen. Daarnaast kun je mappen delen met anderen delen. Via de Dropbox app is het mogelijk om bestanden offline op te slaan zodat je ze kunt openen als je geen internetverbinding hebt.

Een handige extra feature voor Dropbox-gebruikers is Carousel. Hiermee worden al je foto’s en video’s automatisch opgeslagen, en kun je ze later bekijken. De app maakt gebruik van je Dropbox opslag, dus sla je met een abonnement op Dropbox twee vliegen in een klap.

Dropbox biedt standaard 2gb gratis, die je kunt gratis kunt uitbreiden door vrienden uit te nodigen. Voor €9,99 ben je een pro-gebruiker en krijg je 1tb aan opslagcapaciteit.

Google Drive

Google Drive is de cloudopslag juggernaut van Google. Ondanks Google’s focus op de zoekmachine is Google Drive verrassend compleet. Er zijn apps voor alle belangrijke apparaten, en via drive.google.com kun je overal je bestanden uploaden en downloaden.

Google Drive werkt erg goed als je veel samenwerkt. Je kunt hele mappen delen, maar ook enkele bestanden. Gebruikers met wie je bestanden of mappen gedeeld hebt kunnen reageren op deze bestanden, wat het samenwerken makkelijker maakt. Net als Dropbox heeft de Google Drive voor iOS een uitgebreid share-sheet. De app heeft echter wel moeite met grote bestanden (groter dan een halve gigabyte.)

Google Drive

Zoals je zou verwachten van zoekgigant Google werkt de zoekfunctie in Google Drive ontzettend goed. Oude, goed verstopte bestanden zijn zo teruggevonden. Elke gebruiker van Google Drive krijgt 15gb gratis. Verder kun je 100gb voor €1,99 per maand kopen, 1tb voor €9,99 per maand. Er zijn ook pakketten met 10, 20 of 30tb beschikbaar, welke respectievelijk €99,99, €199,99 en €299,99 kosten.

Wie snel is, het aanbod geldt tot 17 februari, kan 2gb opslagcapaciteit verdienen door de Security checkup te doen.

OneDrive

Microsoft heeft ook een cloudopslag dienst: OneDrive. Apps zijn beschikbaar voor bijna alle apparaten, en via OneDrive.live.com kun je je bestanden overal raadplegen. De OneDrive apps zijn erg uitgebreid. Zo kun je met meerdere accounts inloggen zodat je zowel persoonlijke als zakelijke bestanden altijd en overal kunt openen. Vanuit de OneDrive app kun je documenten in de Word, Powerpoint of Excell app openen.

Microsoft-OneDrive-apps

Verder heeft de app een camera backup feature, waarmee alle afbeeldingen en video’s op je smartphone en tablet geuploaded worden naar OneDrive. Wie gebruik maakt van deze feature krijgt 3gb opslag extra gratis. Het delen van documenten is mogelijk met de OneDrive app. De app werkt wel wisselvallig, zo kunnen iOS 7 gebruikers met een iPhone 4 de app niet gebruiken.

Gebruikers krijgen standaard 15gb gratis, en kunnen maandelijks upgraden. 100gb kost €1,99, 200gb €3,99, en 1tb €7,00. Office 365-gebruikers kunnen onbeperkt gebruik maken van de ruimte op OneDrive.

Meer informatie en tips

Meer informatie over het kopen of gebruiken van een tablet vind je in ons archief met tablet tips en onze pagina met informatie voor beginners.

 • Delen:

Reacties

 1. Wim D’huvyetters
  15 februari, 2015 om 19:01

  Een alternatief voor Dropbox is het Franse HubiC, die standaard 25 Gb gratis ruimte geeft, uitbreidbaar met 5 Gb per aangebrachte vriend (als u mij en uzelf een uitgebreid HubiC-plezier wenst te doen, gebruik dan de code: LJMIHV). Bovendien is de ruimte voor 1 euro per maand uitbreidbaar naar 100 Gb, voor 10 euro naar 10 Tb. Persoonlijk vind ik het echt een aanrader, werkt ook perfect onder iOS en Android. – http://www.hubic.com

  • pol
   17 april, 2015 om 15:13

   Bedankt, voor de info.
   Heb hubic ook geïnstalleerd, 25gb gratis gekregen,

  • blablabla
   01 april, 2016 om 11:35

   Hubic geeft nogal problemen, error 500 bij willen delen van bestanden. Jammer

 2. Jim
  29 oktober, 2015 om 19:11

  Bedankt ik he er een account aangemaakt, trouws heb je code ook gebruikt :LJMIHV.
  Hoop je een more cloud hebt gekregen…

 3. Rinus Claassen
  22 februari, 2016 om 12:50

  Bedankt voor deze info

 4. Mark Esselink
  21 september, 2016 om 17:41

  Ik heb ook een HubiC account aangemaakt met de code van Wim. (maar die heeft ondertussen vast het maximum bereikt). Dit werkt uitstekend, ook op IOS en Android, 25GB is heel wat (gratis) maar als iemand een HubiC account gaat maken, gebruik dan aub mijn code TWMDDZ (dan krijg ik er 5GB gratis bij! Alvast bedankt!)
  Groeten,
  Mark

 5. Sjoerd
  04 juli, 2017 om 14:59

  Houd goed in gedachten waarom een cloud provider zoveel geheugen gratis weggeeft. Ik ben hier nogal sceptisch over vooral omdat ik niet wil dat zo’n product ook zakelijk wordt gebruikt. Wij gebruiken nu een betaalde Nederlandse oplossing en heb je gelijk veel meer mogelijkheden zie: https://vboxxcloud.nl/?lang=nl

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.