Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

De 5 beste Android launchers voor je tablet

Geschreven door
Geplaatst op13 februari 2015, 10:21 CategorieTablet Tips

Met een Android launcher kun je je tablet vormgeven op de manier zoals jij wilt. Ook kun je er bijvoorbeeld voor zorgen dat je productiever met het systeem kunt werken. In dit artikel bespreken we vijf launchers waarmee dat kan.

Wat is een Android launcher?

Een Android launcher is zogezegd het softwarematige skelet van je tablet of smartphone. Het is het eerste dat je ziet wanneer je je tablet aanzet. De plaatsing van je apps, het kleurgebruik, de extra lades en andere menu’s: dat alles vormt een launcher. Iedere smartphone of tablet heeft er één als standaard. Koop je bijvoorbeeld een Samsung-tablet, dan krijg je Galaxy launcher met de TouchWiz-interface. Ook Sony en LG hebben zo hun eigen launcher. Heb je echter een Nexus-apparaat, dan krijg je de Google Now Launcher meegeleverd.

De 5 beste Android launchers

Maar welke kun je nou het beste op je tablet hebben? We behandelen er in dit artikel vijf en kijken naar de manier waarop de verschillende launchers ons de opties geven het Android-systeem te veranderen. Sommige launchers zijn erg uitgebreid en laten je de kleinste details aanpassen, terwijl andere juist weer erg simpel zijn. Er is voor iedereen wat wils – het is maar net wat je in een launcher zoekt, natuurlijk. Ben je op zoek naar een methode om je standaard indeling van je tablet aan te passen? Check dan de selectie hieronder.

Google Now Launcher

Heb je een Nexus-tablet in huis, zoals de Nexus 9? Dan ben ongetwijfeld bekend met de Google Now Launcher. Deze staat namelijk als standaard ingesteld op elk Nexus-apparaat. De Google Now Launcher is voor degene die op zoek is naar een schone Android-ervaring, zonder al te veel toeters en bellen. Het werkt allemaal lekker snel en simpel en dat heeft alles te maken met het basale, maar zeker niet lelijke uiterlijk. Binnen no-time start je de apps op die voor jou belangrijk zijn en heb je de widgets op je homescreen die je het liefste ziet.

google-now-launcher

Het mooiste aan de Google Now Launcher is dat je met een swipe naar links toegang hebt tot Google Now: een serie kaarten met daarop relevante informatie, zoals agenda-afspraken, openbaar vervoerinformatie, nieuws en nog veel meer. Ook kun je allerlei spraakcommando’s geven door hardop ‘OK Google’ uit te spreken. Helaas is de Nederlandse versie lang niet zo uitgebreid als de Engelse, dus om er optimaal gebruik van te maken, raden we aan je tablet in het Engels te zetten. De Google Now Launcher biedt verder weinig aanpassingsmogelijkheden.

 • Google Now Launcher

GO Launcher EX

GO Launcher claimt zelf één van de meest populaire launchers te zijn. En met meer dan vijfduizend thema’s en een variëteit aan widgets in de eigen Go Store, is het in elk geval zo dat je genoeg om uit te kiezen hebt. De GO Launcher EX is een fraaie launcher met prima functies, zoals de mogelijkheid tot het verbergen van apps (apps die je niet gebruikt, maar ook niet mag verwijderen), mooie animaties wanneer je van scherm wisselt en andere app-managementfuncties. En de meeste thema’s in de winkel zijn overigens gratis.

go-launcher-ex

De GO Launcher EX is vooral een goede manier om je oudere Android-apparaten op te leuken, die nog op Android-versies van onder de 4.0 draaien. Let wel op: ondanks het feit dat de meeste thema’s en widgets gratis zijn, moet je wel voor een deel betalen. Ook is er een betaalde versie van de launcher, die verschillende beveiligingsmethodes aanbiedt, de reclames weghaalt en je nog meer toeters en bellen geeft om mee te spelen. Die versie kost je 4,92 euro, maar dan haal je wel het maximale uit de launcher én je tablet.

 • GO Launcher EX

Action Launcher

Ben je op zoek naar echt iets anders, denk dan aan de Action Launcher. Deze launcher heeft bijvoorbeeld geen normale app drawer (het menu vol apps dat je tevoorschijn tovert wanneer je op de knop onderaan het scherm, bij die vier apps tapt). In plaats daarvan heeft het een uitschuifbaar menu zoals we die nu vaker tegenkomen in Android 5.0 Lollipop. Het doel van de Action Launcher is om je sneller toegang te geven tot de applicaties die je al hebt geïnstalleerd, met de Covers en Shutters, waarmee je snel mappen en widgets kunt weergeven.

action-launcher

Het mooie aan deze Android launcher is dat je je instellingen vanuit een andere launcher kunt meenemen, mocht je bijvoorbeeld overstappen van de standaard launcher op je tablet. Let er wel op dat sommige functies geld kosten. De Action Launcher 3 (zoals het officieel heet) is wel gratis te downloaden. Net als de Google Now Launcher heb je wel minstens Android 4.1 of hoger nodig. Mocht je tablet overigens de update naar Lollipop nog niet gemaakt hebben, dan krijg je met het uiterlijk van Action daar alvast een voorproefje van.

 • Action Launcher

Nova Launcher

Ook de Nova Launcher kan de redder in nood zijn voor je Lollipop-loze tablet. Nova Launcher biedt namelijk een aantal thema’s aan die hevig geïnspireerd zijn door Android 5.0. Maar dat is gelukkig niet alles wat deze launcher zo fijn maakt. Je krijgt namelijk ook wat extra opties voor de animaties binnen het OS, kunt de manier waarop je mappen bekijkt aanpassen en, wanneer je de Pro-versie koopt voor drie euro, ontgrendel je de mogelijkheid om een notificatiecounter aan een app toe te voegen, zoals je die op iOS tegenkomt.

nova-launcher

De notificatiecounter is een klein getal in de hoek van een app-icoon. Je hebt de controle over de grootte van de counter, hoe dik de lijnen zijn, in welke hoek hij komt te staan en welke kleuren hij als achtergrond en in de tekst weergeeft. Wanneer je de klassieke Android-ervaring eigenlijk wel prima vindt, maar een aantal functies, zoals die notificatiecounter, echt mist dan doe je er goed aan de Nova Launcher aan te schaffen. Het heeft verder toffe widget-mogelijkheden en andere effecten, maar wijkt voor de rest weinig af van stock Android.

 • Nova Launcher

Metro UI Launcher 8.1

Vind je de stijl van Windows 8 erg tof, maar vind je dat niet genoeg om ook meteen een Surface Pro 3 aan te schaffen? Dan kun je eraan denken om je Android-tablet een Windows-achtige ervaring mee te geven. Met de Metro UI Luancher 8.1 doe je precies dat. Daarmee creëer je eigenlijk een soort ‘beste-van-twee-werelden’-scenario: zo heb je en de schone interface van Windows en de grote hoeveelheid apps van Android tot je beschikking. Er is een gratis en betaalde versie beschikbaar, maar de gratis versie zet alle aanpassingen na vijf minuten weer terug.

metro-stijl-andorid

Dat is op zich zonde, maar zou je genoeg tijd moeten geven om te kunnen bepalen of deze Android launcher wat voor je is. De launcher biedt eigenlijk alles aan wat een normale Android launcher ook aanbiedt, maar dan met een gigantische Windows-jas eromheen. Je kunt zelfs apps vastpinnen aan het Startmenu, zoals je dat gewend bent van Windows 8. Daarnaast kun je de tegels arrangeren zoals je zelf wil en heb je snel toegang tot je meest gebruikte functies. De Metro Launcher UI 8.1 is overigens nog steeds in ontwikkeling, dus er kunnen functies bijkomen.

 • Metro UI Launcher 8.1

Meer Android launchers?

De Google Play Store staat natuurlijk vol met apps, dus de kans is groot dat jij nog een aantal goede suggesties hebt voor dit artikel. Welke launchers mogen niet ontbreken op een tablet als jij het voor het zeggen hebt?

Tips en vergelijken

Wanneer je graag meer wilt lezen over de verschillende besturingssystemen en tablets dan kun je ook terecht in ons tablet tips en adviezen overzicht. Hier vind je tips en adviezen per besturingssysteem, bijvoorbeeld Android tablet tips, en algemene tips voor de aanschaf en het gebruik van tablets.

Als je na het lezen van dit artikel graag een tablet wilt aanschaffen dan kun je tablets vergelijken aan de hand van specificaties, de prijs en andere elementen. Hiervoor kun je terecht in onze tablet database. Daar vind je alle tablets die te koop zijn in Nederland en kun je tablets die voor jou interessant zijn naast elkaar zetten.

 • Delen:

Reacties

 1. Henk Kleinloog
  14 februari, 2015 om 10:40

  Ik gebruik de flow launcher en ook deze bevalt mij heel goed.

 2. Willem
  25 mei, 2015 om 13:03

  Ik heb de afgelopen jaren bij elke nieuwe telefoon direct Nova Launcher geïnstalleerd. Werk sinds kort net Action Launcher wat ook heel erg goed bevalt.

 3. Willem Eise
  09 september, 2018 om 9:08

  Welke launcher of skin is het meest geschikt voor een beperkte set grote iconen voor mensen met slecht zicht en motorische beperkingen?

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.