Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

De beste en veiligste iPad-apps voor kinderen (2015)

Geschreven door
Geplaatst op17 februari 2015, 23:31 CategorieTablet Tips

De iPad is een fantastisch apparaat voor kinderen. Zodra je kind hem oppakt zal hij of zij de tablet begrijpen en kunnen gebruiken. Alle apps die beschikbaar zijn maken de iPad voor kinderen een waar avontuur. Maar niet alle apps zijn geschikt voor kinderen.

Zo zijn er verhalen bekent van kinderen die zo vaak in-app aankopen kochten dat ouders een gigantische rekening ontvingen, en sommige apps bevatten content die niet altijd geschikt zijn voor kinderen. Onderstaande apps en makers van apps zijn geschikt voor kinderen of maken apps die geschikt voor kinderen zijn.

Minecraft

Minecraft Pocket Edition

Minecraft is één van de bekendste spellen voor kinderen. Het spel bestaat al sinds 2009 maar houdt kinderen nog steeds bezig. Minecraft is niet zomaar een app of game, het stimuleert creativiteit. Kinderen kunnen graven of bouwen in het spel, en op zoek gaan naar belangrijke grondstoffen.

Die grondstoffen kunnen gebruikt worden om nieuwe gebouwen te maken. Minecraft heeft geen regels: de speler heeft volledige vrijheid. De wereld van Minecraft is vrijwel eindeloos: terwijl je rondloopt in de wereld worden nieuwe stukken terrein ontwikkelt.

Minecraft voor de iPad kost eenmalig €6,99 maar bevat daarna geen in-app aankopen of advertenties meer.

 • Minecraft

Toca Boca

iPad apps voor kinderen Toca Boca

Toch Boca is een Zweeds bedrijf dat al langere tijd apps maakt voor kinderen. Alle Toca Boca apps, het zijn er ondertussen al een hele hoop, worden gemaakt volgens een speciaal proces. De app wordt bedacht, ontworpen en gemaakt maar continue getest met kinderen.

Daardoor zijn de apps gemakkelijk te gebruiken voor kinderen, en ook leuk. In Toca Boca apps leren kinderen letterlijk spelenderwijs. In de apps is een hoop te ontdekken. Toca Boca apps bevatten geen in-app aankopen, maar kosten eenmalig €2,99. Daarnaast zijn de apps ‘Gender Neutral’, er wordt geen onderscheid gemaakt tussen jongens en meisjes.

 • Toca Cars (afgebeeld)

LetterSchool

Letterschool

LetterSchool is een populaire app voor kinderen uitgebracht door Sanoma. In de app leren kinderen spelenderwijs beter te schrijven. Dat gebeurt via vier verschillende games, te weten kijken, aanraken, overtreken en schrijven.

Elke game is een stukje moeilijker dan de vorige. In de app leren kinderen zowel letters als cijfers schrijven. De app heeft op dit moment slechts 3 van de 5 sterren, wat komt door crashes in de app. Die zijn echter op te lossen door de app te verwijderen en opnieuw te installeren.

LetterSchool is te downloaden voor eenmalig €6,99.

 • LetterSchool

NPO Zappelin

NPO Zappelin

NPO Zappelin is de app van de zender voor kinderen van de Nederlandse omroep NPO. In de app kunnen kinderen spelletjes spelen, oude afleveringen bekijken, tekenen en liedjes meezingen. Het kijken van oude afleveringen is zelfs offline mogelijk, bijvoorbeeld in de auto.

Niet alle programma’s zijn beschikbaar in de app, door licenties. Bovendien is het hebben van een Nederlands iTunes account verplicht.

NPO Zappelin is gratis te downloaden.

 • NPO Zappelin

Agnitus

iPad apps voor kinderen

Agnitus onderscheidt zich door het systeem achter de apps. De eerste keer dat kinderen met de app gaan spelen moeten ouders inloggen. Daarna kunnen de kinderen onbeperkt spelen. Het inloggen is nodig zodat ouders de voortgang van hun kinderen in de gaten kunnen houden.

Agnitus apps hebben namelijk allemaal een eigen bedoeling: leren tellen of vormen en kleuren onderscheiden bijvoorbeeld. Terwijl kinderen spelen houdt de app bij hoe kinderen spelen en waarmee ouders kunnen helpen.

Agnitus apps zijn gratis uit te proberen, maar om het volledige spel te kunnen spelen is eenmalig een in-app aankoop vereist. De apps zijn alleen in het Engels beschikbaar.

 • Candy Count

Dr. Panda

iPad apps voor kinderen Dr Panda

De Dr. Panda apps zijn te vergelijken met de apps van Toca Boca. De apps van Mr. Panda hebben geen specifiek doel of verhaal, maar laten kinderen kennis maken met dingen uit de ‘grote mensen wereld’. Zo leer je in Dr. Panda koken en je gasten verzorgen, en in Dr. Panda Huis voer je huishoudelijke taken uit.

Dr. Panda apps bevatten uitgebreide instellingen, zo kunnen advertenties uitschakelen (zonder betaling) en in bijvoorbeeld Dr. Panda Restaurant aangeven dat je vegetariër bent. Dr Panda apps bevatten amper teksten, maar zijn in het Nederlands beschikbaar.

Dr. Panda apps kosten €2,99 en bevatten geen in-app aankopen. Advertenties zijn uit te schakelen via het ouders-icoon rechtsboven na het opstarten van de apps. Dr Panda Restaurant is deze week de gratis app van de week van Apple en dus gratis te downloaden.

 • Dr Panda Restaurant

Lego apps

Lego Creator Islands

Lego lanceert de laatste maanden steeds meer apps. De meeste apps van Lego zijn gratis en bevatten geen in-app aankopen. De apps zitten vol avonturen, zo bouw je in Lego Creator Islands je eigen eiland en Lego City My City bevat meerdere minispelletjes van alle Lego City thema’s.

De Lego apps zijn beschikbaar voor alle leeftijden: Lego Duplo en Lego Junior voor de allerkleinsten en Mindstorms voor de al oudere Lego fanaten.

 • Lego Creator Island (afgebeeld)

Extra tips iPad voor kinderen

Wie meer apps geschikt voor kinderen wil vinden kan terecht in de App Store via hitlijsten, vervolgens categorieën en dan naar kinderen te gaan. Hier kun je een leeftijdscategorie kiezen en geschikte apps bekijken.

In het artikel iPad geschikt maken voor kinderen: Hoe werkt het? leggen we uit hoe je je iPad geschikt maakt voor kinderen, en door gebruik te maken van delen met gezin kun je het downloaden van apps nog veiliger maken door kinderen eerst verplicht toestemming te laten vragen voor een app gedownload wordt.

 • Delen:

Reacties

 1. Frozen Kleurplaat
  16 februari, 2016 om 2:35

  Kleurplaten blijven leuk!

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.