Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Een Playstation 3 controller gebruiken op je Android tablet: zo werkt het

Geschreven door
Geplaatst op5 februari 2015, 15:26 CategorieTablet Tips

Gamen op een tablet is leuk, maar het richten met een touchscreen kan frustrerend zijn. Wil je jezelf een hoop ergernissen besparen? Sluit je PS3-controller aan op je tablet, met behulp van een aantal handige stappen.

Frustrerende momenten

Elke gamer heeft het wel eens meegemaakt: Je schiet je door een level vol zombies heen, en net voor je volgende checkpoint registreert het touchscreen je vinger even niet, waardoor je mis schiet en dood gaat. Game over, en weer helemaal opnieuw beginnen.Gamen op tablets is leuk, maar het gebruiken van een touchscreen kan soms vervelend zijn: stroeve vingers en knoppen die je niet echt kan voelen leiden soms tot frustrerende momenten. Daarom zijn controllers voor tablets en smartphones erg populair, maar niet iedereen wil veertig euro uitgeven aan een Android of iOS controller. Gelukkig zijn er ook goedkopere oplossingen, zoals het aansluiten van een Playstation 3 controller op je tablet of smartphone. Er zijn twee simpele manieren om je controller te gebruiken op je tablet. Tijd om toch het checkpoint te halen!

Twee opties

Er zijn twee manieren waarop je een Dualshock controller kan gebruiken op je tablet: via Bluetooth, of bedraad via een kabeltje. Voor de meesten zal de keuze makkelijk zijn, want voor het draadloos gebruiken van een PS3-controller moet je tablet of smartphone geroot zijn. Niet bekend met rooten? Op onze site vind je een artikel waarin we je uitleggen wat rooten is en hoe je het doet. Als je liever je tablet niet root is er gelukkig ook een alternatieve methode: met behulp van een goedkoop kabeltje kan je zonder enige moeite je Playstation 3 controller op je tablet aansluiten. Voor beide methodes heb je een OTG-kabel nodig, waardoor je USB-apparaten of externe geheugenopslag kan gebruiken op je smartphone of tablet. OTG-kabels werken echter niet op elke tablet of smartphone. Het is dan ook handig als je eerst met de USB OTG checker app even controleert of je tablet het ondersteunt. We leggen beide methodes uit in een paar korte stappen.

 PS3-controller bedraad gebruiken

Voor het gebruiken van een PS3-controller op een tablet of smartphone die niet geroot is heb je een paar dingen nodig: Een tablet of smartphone, een PS3-controller en oplaadkabel, en een speciale kabel: de OTG-kabel. OTG staat voor on the go, en met een OTG-kabel kan je USB-apparaten in je Android apparaat steken. In dit geval gaan we de OTG-kabel gebruiken om de Playstation 3 controller met je tablet of smartphone te verbinden. Als je nog geen OTG-kabel hebt hoef je je geen zorgen: ze kosten slechts twee euro. Als je dit alles hebt kan je de controller aan gaan sluiten:

 1. Stop de OTG kabel in de micro-usb ingang op je tablet of smartphone.
 2. Plug je oplaadkabeltje in je controller
 3. Vervolgens stop je de oplaadkabel in de USB ingang van de OTG-kabel

Bij de meeste games kan je gelijk je controller gebruiken, bij de rest moet je even goed in de instellingen van de spelletjes kijken.

PS3-controller draadloos gebruiken

Game je toch liever draadloos, zonder vast te zitten aan een vervelend kabeltje? Dan kan je Playstation 3 controller draadloos gebruiken, mits je Android tablet of smartphone geroot is. Je hebt enkel een Playstation 3 controller nodig, een Android apparaat en een app: Sixaxis Controller. Helaas moet je de eerste keer wel een OTG-kabel gebruiken, maar als je eenmaal verbonden bent kan je uiteraard draadloos gamen, ook als je tussendoor je tablet of smartphone uitzet.

 1. Test via de compatibility checker of je tablet of smartphone de PS3-controller draadloos ondersteunt.
 2. Download de Sixaxis Controller app
 3. Gebruik je OTG-kabeltje om de Playstation 3 controller te verbinden
 4. Druk op de “pair” knop in de Sixaxis app.

Meer informatie

Wanneer je graag meer wilt lezen over de verschillende besturingssystemen en tablets dan kun je ook terecht in ons tablet tips en adviezen overzicht. Hier vind je tips en adviezen per besturingssysteem, bijvoorbeeld Android tablet tips, en algemene tips voor de aanschaf en het gebruik van tablets.

 • Delen:

Reacties

 1. perry
  07 november, 2015 om 20:27

  kan dit ook met ps2 controller

 2. henk de steen
  12 december, 2015 om 16:15

  Psst het is 2015 ps2

 3. Jelte
  07 april, 2016 om 17:34

  Is dit ook mogelijk met twee playstation 3 controllers?

  • JP
   08 april, 2016 om 18:20
   • JP
    09 april, 2016 om 13:37

    Ik las verkeerd, nee je kunt (nog) niet meer dan één controller verbinden.

 4. JP
  08 april, 2016 om 18:25

  Je hoeft de eerste keer niet persé een kabeltje te gebruiken voor je geroote android.

  how-to: http://dancingpixelstudios.com/sixaxis-controller/sixaxispairtool/

  bluetooth code van de app op je telefoon overnemen en klaar!

 5. sven
  29 juli, 2016 om 13:46

  moet je ps3 controller aanstaan?

 6. lonegunner
  05 november, 2016 om 23:58

  ook als je tablet niet geroot is kan je draadloos je ps controller gebruiken.
  gewoon aansluiten via otg kabel, bt op tab aan zetten en hij vind hem.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.