Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Google is bezorgd om tablet- en smartphonemaker Xiaomi

Geschreven door
Geplaatst op18 februari 2015, 23:01 CategorieAndroid

Google maakt zich zorgen over de opkomst van Chinese tablet- en smartphonemaker Xiaomi. Het bedrijf maakt voor haar telefoons en tablets weliswaar gebruik van Google’s Android systeem, maar dit kan zich nog wel eens tegen de zoekgigant keren. Xiaomi is sinds een aantal maanden de belangrijkste verkoper van telefoons in China, het ging recent Samsung voorbij en verkoopt nu de meeste telefoons in China. Xiaomi is een van de waardevolste private bedrijven op het moment: het is ongeveer 45 miljard dollar waard. De kracht van Xiaomi ligt hem in de goedkope maar kwalitatief hoogwaardige producten.

Eigen Android versie Xiaomi

De reden dat Google zich zorgen maakt heeft te maken met de Android-versie die Xiaomi gebruikt. Android is open source, wat betekent dat iedereen het kan en mag gebruiken en aanpassen. Xiaomi maakt hier handig gebruik van en installeert op haar eigen telefoons en tablets MIUI, een aangepaste versie van Android. Om echter Google apps, zoals Google Play en Google Chrome op Android te mogen installeren is een contract vereist.

Dat contract heeft Xiaomi niet. Op zich geen probleem zou je denken. Xiaomi omzeilt dit gemis echter door haar eigen app store te installeren op haar apparaten. Daarnaast installeert het Chinese bedrijf ook andere eigen apps op haar telefoons, zoals een winkel om thema’s in te kunnen kopen.

Amazon

De Amerikaanse webshop Amazon maakt gebruik van dezelfde route als Xiaomi. Amazon installeert standaard een eigen app store en laat gebruikers deze gebruiken. De smartphones en tablets van Amazon zijn echter een stuk minder populair, en de vrees is dat gebruikers van de Oosterse smartphones de Google Play Store en andere Google apps zullen vergeten en standaard de Mi Store en andere Xiaomi apps gaan gebruiken. Hierdoor mist Google een groot deel omzet, aangezien Google een deel van de betalingen voor apps in de Google Play Store opeist.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.