Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Malafide Android-applicaties opgedoken

Geschreven door
Geplaatst op4 februari 2015, 9:33 CategorieAndroid

Er zijn drie malafide Android-applicaties opgedoken in de Google Play Store, die je apparaat onder meer volgooien met reclame. Mocht je dit herkennen, druk dan niet op de banners die op je scherm verschijnen.

Malafide Android-apps

Beveiligingsonderzoekers hebben drie malafide Android-applicaties gevonden in de Google Play Store. Deze apps zijn in totaal meer dan vijftien miljoen keer gedownload en nestelen wat malware op je device. Zo kan het voorkomen dat je ineens een banners in beeld ziet wanneer je je apparaat ontgrendeld, met de boodschap dat er iets mis is en dat je actie moet ondernemen. Onderneem je die actie op het scherm, dan wordt je doorgestuurd naar een even zo malafide website. En dat kan je geld of je je data gaan kosten.

Het gaat hier om de Durak Card Game, een IQ Test en een geschiedenis-applicatie. Alle drie de apps zijn op moment van schrijven gelukkig al verwijderd uit de Google Play Store, maar dat betekent niet dat ze al veel schade hebben kunnen aanrichten. Het kan soms dagen of weken duren voordat je de effecten merkt (je Android-apparaat kan bijvoorbeeld veel trager worden), vandaar dat het soms zo lang duurt voordat Google ze uit de digitale winkel kan halen. Gelukkig kunnen de apps niet nog meer schade aanrichten nu.

Dit is niet de eerste keer dat er malafide apps opduiken in Google Play. Zo zijn er wel eens remote access trojans opgedoken (die van een afstand je apparaat kunnen bedienen) en bitcoin miners (die je Android-apparaat log maken door processorkracht op te vreten). Google heeft wel een systeem die ervoor moet zorgen dat er geen (of zo min mogelijk) van de foute apps in de digitale winkel terechtkomen, maar het systeem is dus niet waterdicht. Met een goede virusscanner is het probleem waarschijnlijk te verhelpen.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.